Mobile Version
Desktop Version
PRISPALLEN i D21 vid SM-sprinten i rullskidskytte, fr v: Hanna Öberg, Bettan Högberg och Linn Persson. Foto: PER DANIELSSON/skidskytteförbundet
PRISPALLEN i D21 vid SM-sprinten i rullskidskytte, fr v: Hanna Öberg, Bettan Högberg och Linn Persson. Foto: PER DANIELSSON/skidskytteförbundet
HERRARNS prispall på SM-sprinten, fr v: Martin Ponsiluoma, Sebstian Samuelsson och Peppe Femling. Foto: PER DANIELSSON/skidskytteförbundet
HERRARNS prispall på SM-sprinten, fr v: Martin Ponsiluoma, Sebstian Samuelsson och Peppe Femling. Foto: PER DANIELSSON/skidskytteförbundet

Bettaan och Sebbe vann SM-sprinten

Tack vare stabilt skytte och stark åkning lyckade Elisabeth Högberg och Sebastian Samuelsson ta hem SM-gulden i lördagens sprinttävlingar på Hallstaberget i Sollefteå. Förstaårssenioren Emil Nykvist var dagens enda nollskytt och mycket nära medalj.

 

Damer 16/17
Det var ingen som hade skuggan av en chans att rubba Moras superlöfte Sara Andersson i damernas yngsta juniorklass. Hon inledde med fullt i liggande och tog ledningen med drygt en och en halv minut. Trots tre bom i det stående skyttet blev segermarginalen hela 1,43 före finländskan Teodora Westerlund, med samma skytteresultat. Hon hade i sin tur drygt 20 sekunder tillgodo på landsmaninnan Rebecca Sandnäs som missade fyra skott. Eftersom båda var med utom tävlan gick SM-silvret till Hedes Sofia Jonsson, 15 sekunder efter Rebecca, medan Thuva Andersson från OK Landehof var ytterligare fyra sekunder bakom som bronsmedaljör - båda med tre bom.

Herrar 16/17
Häverödals Loke Sköld tog täten efter en bom i det första skyttet, men sköt bort medaljchansen efter hela fyra missade skott i stående. I stället var det Victor Berglund från I 19 som följde upp två bom i liggande med en imponerande nolla i det andra skyttet och som kunde defilera hem guldet i klassen. Han var till slut en och en halv minut före Limas Karl Grönland som lyckades passera Samuel Dunder från Mora på slutvarvet och knipa silvermedaljen med fyra sekunder tillgodo. Karl hade totalt två missade skott medan Samuel tvingades åka tre straffrundor, vilket blev en för mycket. Men han klarade sig i alla fall undan den nesliga fjärdeplatsen med åtta sekunders marginal.

Damer 18/19
På förhand var det bäddat för en hård kamp mellan Häverödals duktiga landslagstjejer Alva Sköld och Erika Österman. Alva sköt fullt i liggande och tog en ledning på över en halv minut medan Erika bara låg på sjunde plats, efter tre missade skott. Men när hon lyckades nolla i stående medan Alva fick åka två varv i straffrundan var rollerna ombytta och ut på slutvarvet var Erikas ledning 17 sekunder. Det lyckades hon sedan utöka något och i mål var segermarginalen 20 sekunder. Alva fick nöja sig med silver, 20 sekunder före norskan Hanne Kråkstad Johansen, även hon utom tävlan. SM-bronset gick i stället till Mathilda Evaldsson från Finnskoga som var 1,32 bakom Erika, efter två missade skott.

Herrar 18/19
Tullus Anton Ivarsson var snabbast på det första varvet och sköt dessutom fullt i liggande. Det gjorde också Alfred Eriksson från Dala-Järna som var en tiondel efter ut från vallen, men som hade ledningen med fem sekunder in till det stående skyttet. Där klarade sig Alfred med ett missat skott medan Anton tvingades snurra tre varv i straffrundan och som dessutom tröttnade på slutvarvet och hamnade utanför prispallen. I mål tog Alfred hem SM-guldet med 50 sekunder tillgodo på Älvdalens Oscar Andersson som också hade en bom. Erik Larsson från Mora passerade Anton på vägen till mål och blev trea, trots en bom mer. Både Oscar och Erik har flyttat upp en klass i år och tar alltså medalj direkt - starkt jobbat!

Damer 20/22
Det var upplagt för en spännande duell mellan Piteås Elvira Öberg och Amanda Lundström från I 19 i damernas äldsta juniorklass. Men när den senare lyckades nolla i liggande medan Elvira åkte på två bom blev avståndet stort direkt. Amanda tog ledningen med en knapp halvminut före Tullus Anna-Karin Heijdenberg och med Tilda Johansson från Anundsjö ytterligare 10 sekunder bakom. När Amanda sedan klarade sig med en bom i stående var SM-guldet klart, till slut med en marginal på över en minut. Efter fortsatt stark åkning var Elvira tvåa in till det stående skyttet, men hade inte sin bästa dag på vallen och åkte på tre straffundor till. I stället tog Tilda hem silvermedaljen efter endast en bom medan Elvira i alla fall fick med sig ett brons, 1,47 bakom Amanda, men 23 sekunder före en tröttnande Anna-Karin.

Herrar 20/22
Efter den imponerde femteplatsen i gårdagens rullskidtävling var det nog många som trodde på en promendseger för Henning Sjökvist från Biathlon Österund i herrarnas äldsta juniorklass. Han var också först in till det liggande skyttet men lämnade vallen fem sekunder efter Viktor Brandt från I 2, båda efter ett missat skott. Men när Henning åkte på tre bom och Viktor två i stående tog Oxbergs unga framtidslöfte Malte Stefansson chansen. Han följde upp två missade skott i liggande med endast en bom i stående och gick ut på slutvarvet i knapp ledning, men åkte starkt och utökade segermarginalen till 20 sekunder i mål. Viktor klarade i sin tur silvret med en knapp halvminut tillgodo på Henning som blev trea och fick en bronsmedalj.

Damer seniorer
Efter gårdagens rullskidtävling var Elisabeth Högberg från Biathlon Östersund inte nöjd med sin åkning, men i dag hade hon en helt annan fart på banan. Hon inledde visserligen med en bom i det liggande skyttet, men när även de främsta konkurrenterna missade på vallen tog hon ledningen med åtta sekunder före Finnskogas Mona Brorsson och med Hanna Öberg från Pitea yttterligare tre sekunder bakom. På mellanrundan utökade Bettan avståndet med några sekunder och när hon sedan lyckades nolla i stående kunde ingen annan hota. I mål var hennes segermarginal hela 48 sekunder före Hanna som hade totalt två bom, precis som Linn Persson som knep bronset efter en stark avslutning, ytterligare nio sekunder bakom. Mona fick nöja sig med den snöpliga fjärdeplatsen efter totalt tre missade skott, 10 sekunder från en medalj.
- Jag har inte känt mig på mitt piggaste sista veckan, så jag försökte öppna lite lugnt, men så hörde jag att jag ledde. Det här var min 56:e SM-medalj så var det var riktigt skönt, sa en nöjd Bettan efter loppet.

Herrar seniorer
Sebastian Samuelsson från I 21 verkar ha skött sommarträningen på allra bästa sätt. Igår vann han rullskidtävlingen klart och i dag gladde han hemmapubliken med fortsatt stark åkning och dessutom ett stabilt jobb på skjutvallen. Han inledde med en bom i liggande och tog ledningen med åtta sekunder före Tullus Martin Ponsiluoma, som också missade ett skott. På väg in till det stående skyttet var avståndet fördubblat och när Sebastian sköt fullt medan Martin åkte på ytterligare em bom var SM-guldet klart. I mål var Sebbes segermarginal 50 sekunder, men Martin klarade i sin tur silvret utan problem, Det blev däremot hård kamp om bronsmedaljen där SK Bores Emil Nykvist gick ut på slutvarvet som sensationell trea, efter fullt skytte. Men han var jagad av piteåkarna Peppe Femling och Jesper Nelin och till sist var det Peppe som drog det längsta strået medan Jesper var tre sekunder efter klubbkompisen i mål. Emil fick nöja sig med femte plats, men kan glädja sig åt en riktigt stark insats, inte minst som dagens ende nollskytt.
Så här sa SM-vinnaren Sebastian Samuelsson efter loppet:
- Jag hade bra självförtroende från igår så jag försökte öppna hårt och sätta press på de andra. En bom i liggande är väl helt okej och fullt i stående är jag väldigt nöjd med.
Till skillnad mot Bettan hade Sebastian däremot ingen koll på antalet SM-medaljer...

I morgon avslutas SM-tävlingarna i Sollefteå med distans för juniorer, seniorer och ungdomar. Första start är klockan 9.15
Resultatlista hittar du HÄR.

 

Del |
20190916, ROBIN slutar (kopia)

IFK Umeå:s Robin Norum tackar för sig

Robin Norum har vunnit världscupen på rullskidor, något han inte lyckades med i år.
Och när världscupen avslutades i Val di Fiemme under söndagen passade Robin på att tacka för sig som aktiv skidåkare.
Nu väntar andra uppgifter på 31-åringen från IFK Umeå.

 

Les mer
20180821, JOHANSSON Marcus 001 (kopia)

Olivia och Marcus vann masstarterna

SM på rullskidor i Skövde:

Årets huvudsäsong för rullskidor avslutades under söndagen i Skövde med SM i masstart långdistans. Tävlingarna var även finalen för årets STS Roll Cup, den svenska cupen för juniorer och seniorer.

Les mer
Newspower.it

Två dubbelsegrar till Sverige

Världscupen på rullskidor:

Det blev en fantastisk avslutning för svensk del på minitouren i Italien. Linn Sömskar och Moa Olsson tar en dubbel likaså Johan Ekberg och Truls Gisselman. Johan vann också totala världscupen.

Les mer
newspower,it

Linn och Johan vann – Truls tvåa

Världscupen på rullskidor:

Under lördens masstartlopp i fri teknik tog Johan Ekberg och Truls Gisselman en svensk dubbelseger. Linn Sömskar vann damernas lopp.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Tuffa individuella SM-lopp i Skövde

Årets SM i individuell start blev ett riktigt kraftprov. Efter en ganska platt men teknisk bana inne på regementsområdet i Skövde så avslutade alla klasser med den rejäla stigningen uppför Billingen de sista 3 kilometerna.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Calle vann norska folkets hjärta

Krönika:

Plötsligt visar det sig att Calle Halfvarsson och Petter Northug jr är goda vänner. TV-serien Landskampen förenade dem. Nu snapchattar de med varandra nästan varje dag. Premiärprogrammet gav Calle en plats i norrmännens hjärta.

 

Les mer
dampallen-supersprint-trento (kopia)

Linn och Johan på pallen igen

Världscupen på rullskidor:

Under fredagens supersprint i Italien blev det två svenska andra platser genom Linn Sömskar och Johan Ekberg.
Les mer
6O3A6879_Foto_Michael_Renström-1024x683 (kopia)

SVT storsatsar på premiären i Gällivare

Sveriges Television storsatsar och direktsänder alla tre tävlingsdagar från Gällivarepremiären 22-24 november!

- Tävlingarna i Gällivare blir startskottet för en spännande längdsäsong med Tour de Ski och den nya skandinaviska touren som höjdpunkter. Så vi är jätteglada att vi kan vara med redan från fredagens tävlingar den här gången, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Les mer
HELLNERSTADION i Gällivare med Dundret i bakgrunden är arena för den svenska säsongspremiären 17-19 november. Hit kommer både svensk och utländsk elit. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-photo

Tävlingsnyheter inför vintern

Gällivare får JSM på skidor 2021:

Längdrådet och tävlingsprogramgruppen har vid sina senaste möten fattat ett antal beslut inför framtiden och kommande vinters tävlingar.

 

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Tre svenska pallplatser i Trento

Världscupen på rullskidor:

Det blev vinst i italienska Trento för Linn Sömskar i dagens backrace i klassisk teknik. Moa Olsson knep tredjeplatsen. I herrarnas juniorklass blev Johan Ekberg trea.

Les mer
x1000w-sares (kopia)

Johan Sares tar över i Grönklitt

Fd längdchefen har hittat nytt arbete:

Johan Sares blir ny anläggningschef för Orsa Grönklitt. Bakom sig har han en yrkeskarriär inom idrotten och ser nu fram emot att jobba inom besöksnäringen.
– Det ska bli både kul och spännande att prova något nytt. Både idrott och besöksnäringen gör folk glada och jag ser många likheter även på andra sätt. Jag kommer att bidra med mitt engagemang och passion och ser framförallt fram emot att få vara en del i att leda och utveckla både organisationen och anläggningen, säger Johan Sares.
Les mer
20190912, Ole o Dasha med Kina

Bjørndalen ny landslagstränare för Kina

Frun Darya Domracheva tar över damlaget:

Ole Einar Bjørndalen tar över Kinas landslag i skidskytte mot OS i Beijing 2022.
Frun Darya Domracheva blir damtränare.
Mer meriterade ledare kunde inte kineserna få på vägen mot sitt eget hemma-OS.

 

Les mer
20180316,MUSGRAVE, Andrew 006 (kopia)

Britten som nådde världstoppen

Nu jagar han sin första, stora seger:

I sommar har Andrew Musgrave varit världens bästa rullskidåkare på dom långa distanserna.
Men 29-åringen från Skottland har haft en annorlunda väg till världseliten där han också är på vintern.
I VM slog han till exempel samtliga svenska åkare i skiathlon där han var 7:a i Seefeld. Dessutom var han 8:a både på 15 km och 50 km.

 

Les mer
20190525, PETERSON, Jonas 002 (kopia)

Jonas blev en parentes i längdlandslaget

Får stöd av Charlotte Kalla:

Jonas Peterson, 44 hade stora planer för längdlandslaget.
Han antog utmaningen efter Rikard Grip som chef för vårt folkkära landslaget.
Det var innan sommarlovet.
Nu är han redan borta.
Jonas Peterson blev en parentes i längdlandslaget, men nu får han stöd bland annat av Charlotte Kalla.

 

Les mer
X

Hela Vasaloppets meny för 2020

År 2020 är det 500 år sedan Gustav Vasas äventyr i Dalarna, 1520–21, och 98 år sedan det första Vasaloppet arrangerades 1922. Det senaste decenniet har Vasaloppet noterat en fördubbling av antalet anmälda deltagare! De fem senaste åren har man kunnat glädja sig åt att antalet varit närmare 100 000 anmälda, även om den magiska gränsen ännu inte nåtts. Nu kan Vasaloppet stolt presentera Vasaloppsåret 2020, med fler utmaningar och fler lopp än någonsin att välja emellan. På söndag 15 september öppnar anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2020.

Les mer
20171119, LIE, Lotte 005 (kopia)

Norska Lotte tävlar för Belgien

Skidskytte:

Norska skidskytten Lotte Lie är på en nivå precis utanför det norska landslaget.
Nu väljer hon att tävla för Belgien för att få åka dom stora internationella tävlingarna.
Lotte har nämligen dubbla medborgarskap.

 

Les mer
20190909, medaljtrio (kopia)

Dessa åker VM-finalen på rullskidor

Den 12-15 september avslutas årets världscup på rullskidor i italienska orterna Trento och Val di Fiemme. Fyra svenska åkare ligger just nu på pallplats i den totala cupen före de avslutande tävlingarna.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

– Kommer inte ihåg något

En månad sedan hjärtat stannade:

Måndag var 26-åriga Sondre Turvoll Fossli tillbaka på Ullevål sjukhus i Oslo – en månad efter att hjärtat stannade och han dramatisk fördes dit i full fart.
Men till NRK säger nu skidstjärnan att han inte kommer ihåg något från episoden där han mirakulöst räddade livet.
Nu är han ute igen, men om det blir någon vidare idrottskarriär är osäkert.

 

Les mer
IMG_6746_2 (kopia)

Tom och Elin vann UVK-RULLEN 2019

Tom Fahlén Landsbro IF fortsätter att leverera toppresultat denna sommar. I ett mycket bra startfält på herrsidan blev det som en förlängning av Finnkampen. Tre åkare, Tom Fahlén, Isac Holmström från Åland (If Sibbo Vargarna och Vitava Fund Ski Team) samt Jonathan Hedbys Nusnäs IF, kunde efter 8 km åka ifrån en stor, samlad klunga i en lång slakmota. De ökade bara  farten, gled iväg och utökade avståndet till klungan med ca 1 minut vid varvningen efter 24 km.

 

 

Les mer
20170701, DYVIK, Anna 008 (kopia)

Anna och Frida åkte hem från lägret

Anna Dyvik och Frida Karlsson har båda fått avbryta landslagets höghöjdsläger i Frankrike i förtid. Men det är ingen dramatik kring det hela. Båda har blivit förkylda och menade att det var bäst att åka hem och bli frisk på hemmaplan.

 

Les mer