Mobile Version
Desktop Version
LINN SÖMSKAR visade vanlig, god rullskidsform i Dala-Järna under lördagen. Foto/rights: ÅGE KRISTIANSEN/kekstock.com
LINN SÖMSKAR visade vanlig, god rullskidsform i Dala-Järna under lördagen. Foto/rights: ÅGE KRISTIANSEN/kekstock.com

Järnarullen med VM- och VC-test

Det blev riktigt fina tävlingar och bra deltagande när den första upplagan av Järnarullen och tillika VM- och VC-test för sommarens internationella rullskidssäsong genomfördes under lördagen.

 

Över 50 åkare var anmälda, något som får betecknas som en succé och som visar att intresset för att tävla sommartid ökar. Noterbart är att flera juniorer tog chansen att göra debut i tävlingssammanhang i rullskidor.

Två tävlingar på en dag
För att komprimera programmet så genomfördes två tävlingar på samma dag. Först en supersprint på flygfältet i Dala-Järna och på eftermiddagen en distanstävling på den erkänt tuffa rullskidsbanan på Snöåns skidstadion. Då regnet hängde i luften så beslutade tävlingsjuryn att eftermiddagens tävling skulle genomföras med långsamma hjul på skidorna. Ett beslut som var mycket lyckat då tävlingarna genomfördes helt utan incidenter och nöjda åkare.
Förmiddagens sprint blev, som det nästan allt är, en spektakulär tävling. Landningsbanans bredd tillät att fyra åkare kunde åka i varje heat, något som tillför ytterligare en krydda till tävlingen.
I damklassen så tog Linn Sömskar , IFK Umeå, en säker seger före Mathilda Ruus, Åsarna IK. På tredje plats kom Jackline Lockner, Hudiksvalls IF och Moa Olsson, Falun-Borlänge SK blev fyra.
I herrklassen tog "supersprintaren" från Norge, Jostein Olafsen en imponerande seger före Victor Gustafsson , IFK Mora. Olafsen är en av de riktiga specialisterna på denna disciplinen och han visade varför idag. Tobias Westman, Göteborgs SK blev trea och Måns Sunesson, Sellnäs IF, blev fyra.
Bland juniorerna tog IFK Moras unga talang Sara Andersson hand om segern, en skaplig debut då hin inte tävlat i disciplinen tidigare. Saga Fältenhag, Högbo GIF, blev två och även för henne var det premiär i disciplinen. Nora Lindgren, Lucksta IF, blev trea och hemmaåkaren Chanell Hillgren blev fyra.
Herrjuniorernas tävling dominerades av Johan Ekberg, Nacka-Värmdö SK, som tag segern före juniordebuterande Ludvig Berg, Granbergdals IF. Även på bronsplatsen var den en debutant i form av Truls Gisselman, Rehns BK. Hemmaåkaren Alfred Eriksson blev fyra.

Fortsatte med distanstävling
Efter lunch och samkväm på "byn" i Dala-Järna så förflyttades tävlingarna till Snöåns skidstadion.
Linn Sömskar fortsatte åka fort på de 7,5 kilometerna som skulle avverkas och hon tog en kontrollerad seger före Moa Olsson som visade god form. Trea blev Jackline Lockner.
I herrklassen visade Victor Gustafsson fin form när han vann före Simon Anderson, Falun-Borlänge SK, som anslöt till eftermiddagens tävling. Pontus Hermansson, SK Bore, hade en tät kamp mot Johannes Eklöf, IF Hallby, om tredjeplatsen och där gick Hermansson segrande och tog den sista pallplatsen. Det gick imponerande fort, Gustafsson åkte de 15 kilometerna på dryga 28 minuter.
Sara Andersson fortsatte åka fort även på eftermiddagen och tog dagens andra seger men hon utmanades rejält av Saga Fältenhag som endast var 11 sekunder efter. Nora Lignell blev trea efter en mycket tät kamp med Erika Österman, Häverödals SK, som blev fyra.
Även herrjuniorerna fick en dubbelseger då Johan Ekberg vann med dagens största marginal av alla klasser. Truls Gisselman blev tvåa efter ett stabilt lopp och Alfred Eriksson blev trea på sin hemmabana.
Förbundskapten Johan Ericson har därmed fått många fina besked inför sommarens tävlingar, den internationella säsongen inleds med världscup i Kina 4-6 juli. Nationellt är det SM i Malmö som står näst på tur med tävlingar 1-2 juli.

Resultat från sprinttävlingen här.
Resultat från distanstävlingen här.
 

 

Del |
SUNDBY jubler(kopia)

Sundby tillbaka till monsterträningen

Martin Johnsrud Sundby hade en skitsäsong. Världsmästaren kom inte upp i normal standard efter att han ändrat sin träning inför den förra säsongen.
Nu återgår 35-åringen till sin monsterträning där han tidigare varit känt som den toppåkare i världen som tränar mest. Han har passerat 1.000 timmar i året.

 

Les mer
20200709, ENGDAHL på Kebne 004 (kopia)

Petter snabbast till Sveriges tak

Satte rekord upp och ner till Kebnekaise:

Petter Engdahl, 25 från Falun-Borlänge SK är en av världens bästa på att springa uppför långa och branta berg. Han har flera topplaceringar i världscupen i trialrunning, men i brist på tävlingar i Covid 19-tiden passade han på att sätta ett lite speciellt rekord:
Snabbaste tiden upp och ner till Kebnekaise – Sveriges högsta erg på 2.098 meters höjd.

 

Les mer
20191208, JOHANSSON, Jonas 001 (kopia)

Juniorlandslaget i skidskytte klart

Nu är det äntligen dags att presentera säsongens juniorlandslag i skidskytte. Jonas Johansson är ansvarig för laget och han har nu presenterat de uttagna och deras planer framöver.

 

Les mer
20200708, Märta (kopia)

Märta Rosenberg får Kalla-stipendiet

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 km klassiskt, silver i skicross och brons i sprint.
Charlotte Kalla har följt Märta och imponerats av hennes jämna och höga nivå.

 

Les mer
20200706, BRINK Jörgen (kopia)

Jörgen Brink med virtuell tävling

Under Corona-pandemin har det växt fram flera virtuella tävlingar. För många är det bra motivation och en möjlighet att få tävla med andra igen.
Nu arrangerar Jörgen Brink sin egen Brink Virtuel Tour med fyra deltävlingar.

 

Les mer
20181216, NYENGET, Martin Løwstrøm 002 (kopia)

Norsk landslagsåkare bröt handen

Norska landslagsåkaren Martin Løwstrøm Nyenget har brutit handen efter att han hade en olycka på rullskidor. Han har opererats och det ställer givetvis till med problem dom närmaste veckorna när han skulle ha lagt värdefull sommarträning bakom sig.

 

Les mer
20200704, Rehns BK juniorer (kopia)

Rehns BK samlar junioreliten i klubben

Rehns BK är en uppstickare i skid-Sverige som samlar många satsande herrjuniorer. Truls Gisselman är den mest framgångsrika åkaren i klubbens satsning på duktiga juniorer. Han blev svensk mästare i det enda loppet som kunde genomföras i vintras innan Coronastängningen av idrotten. Nu förstärkar man ytterligare på juniorsidan.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Falun-Borlänge SK hämtar ”egna” juniorer

Falun-Borlänge SK hämtar tre förstaårsseniorer från ”farmarklubben” Domnarvets GoIF. Det handlar om Max Andersson, Johan B. Nordahl och Jonathan Nahlén som alla tar steget upp från junior till seniorklass den kommande säsongen.

 

Les mer
20200703, ULRICEHAMN nytt datum (kopia)

Ulricehamns världscup byter datum

Till vintern väntas en sprinthelg när världscupen kommer till Lassalyckan och Ulricehamn. Nu har tävlingarna återgått till sitt ursprungliga datum för att inte krocka med SM-veckan.

 

Les mer
20181209, DANIELSSON Emil 001 (kopia)

8 juniorer i nya juniorlandslaget

Kommer att heta Team Svenska Spel Junior:

I juni presenterade vi Team Svenska Spel, då med bara senioråkare. I dag har Svenska Skidförbundet och Svenska Spel glädjen att också presentera ett lag för de yngre åkarna – Team Svenska Spel Junior.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Julia Angelisöö till norskt långloppsteam

Julia Angelsiöö har hittat ett nytt team inför den kommande säsongen i Visma Ski Classics. Storvreta-tjejen blev utan team när Team Serneke avslutade sin satsning efter den gångna säsongen, men nu kommer hon att åka för norska Team Parkettpartner Sjusjøen, bland annat tillsammans med Sofie Elebro.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Skidförbundet om kommande fluorförbudet

FIS beslutade 2019 att en fluorfri tävlingsverksamhet skulle införas säsongen 2020/2021. En arbetsgrupp tillsattes för att ta fram ett tillvägagångssätt och en hantering för att kunna genomföra detta. Nu har resultatet kommit.

 

Les mer
20200629, Burman m Fischer

Två nya landslagsåkare på Fischer

Två av dom starkaste landslagsåkarna i Sverige är nya på Fischers utrustning inför den kommande säsongen.
Det gäller Jens Burman på herrsidan och Moa Lundgren bland damerna.

 

Les mer
pall-cup-herrar (kopia)

STS Roll Cup 2020 ställs in

Svenska Skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor har tagit beslut om STS Roll Cup 2020. Arbetsgruppen har beslutat att STS Roll Cup 2020 ställs in.

 

Les mer
20200617, Lenzerheide stadium (kopia)

Schweiz söker VM i skidskytte 2025

Schweiz söker VM i skidskytte i Lenzerheide 2025. Man vill först in på världscupprogrammet i 2022-2023 och sedan tar man sats mot VM två år senare.
Den suveräna anläggning i Lenzerheide är känd för Tour de Ski i längdåkning och den gångna vintern arrangerade man också JVM i skidskytte.

 

Les mer
20200624, RAVALD Ola 001 (kopia)

Ola Ravald ny tekniktränare för skidskyttelandslaget

Han var ett av dom hetaste tipsen att ta över som tränare för längdlandslaget. Nu presenteras istället Ola Ravald som ny tekniktränare för skidskyttelandslaget. Linn Svahns tränare i Östersund har lång erfarenhet och har bland annat jobbat med skidskyttelandslaget i Norge.

Les mer
20190324, HENRIKSSON-DYVIK-RIBOM (kopia)

Här är tävlingsprogrammet för 2020/2021

Här är dom huvudtävlingarna i Sverige för säsongen 2020/2021 och tilldelningarna av SM-tävlingarna framöver som längdrådet i skidförbundet har gjort.

 

Les mer
20180316,FABJAN, Vesna 006 (kopia)

OS-trean Vesna Fabjan slutar också

Det går hårt åt Sloveniens duktiga sprintlag på damsidan. Sedan tidigare har Katja Visnar
meddelat att hon slutar. Nu går lagkompisen Vesna Fabjan samma väg.
Hon vann OS-bronset i sprint i Sochi 2014.

 

Les mer
20200622, Pliggen (kopia)

”Pliggen” tillbaka i landslaget

Det medicinska teamet är klart:

Tidigare har ledare och tränare i den svenska längdorganisationen för säsongen 2020/2021 presenterats. I dag var det dags för den sista pusselbiten att falla på plats, det medicinska stödet.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Edvin Anger går till Åsarna IK

18-årige Edvin Anger från Hedemora är en av Sveriges mest lovande längdåkare.
Nu meddelar Åsarna IK att segraren från ungdoms-OS i vintras är klar för ”guldklubben”.
Ett viktigt steg för Edvin som därmed lämnar moderklubben IFK Hedemora i Dalarna.

 

Les mer