Mobile Version
Desktop Version

Skidlegenden Gjermund Eggen är död

Den norska skidlegenden Gjermund Eggen är död. Han dog 77 år gammal på sjukhuset i Elverum under måndagen efter en kortare tids sjukdom.

 

Gjermund Eggen från Engerdal nära svenska gränsen är mest känd för att han vann tre guld vid VM på hemmaplan i Holmenkollen 1966.
Livesändningen från femmilen i Oslo-VM 1966 är en av dom största klassiker i norsk idrottshistoria. Gjermund Eggen höll på att förlora ett försprång på halvannan minut, men grejade precis guldet med tio sekunders margin.
Det här var det första stora mästerskapet som NRK producerade live. Och Gjermund Eggen blev folkets hjälte då han också vann både 15 km och stafetten. I det laget åkte han tillsammans med legenderna Odd Martinsen, Ole Ellefsæter (förste norrman att vinna Vasaloppet) och Harald Grønningen.
Nu blev Gjermund Eggen den andra som gick bort från det här laget. Harald Grønningen dog för några år sedan.
Eggen uppnådde en popularitet som ingen skidåkare tidigare gjort. Hans hem i Engerdal blev en turistattraktion i Norge och det var inte alltid oproblematiskt för skidkungen, som efter VM-succén i Holmenkollen blev en idol för dom flesta norska skidåkare.
Han hade också brodern Jo Eggen som ett tag också var med i det norska skidlandslaget.

 

Del |