Mobile Version
Desktop Version
LOVISA MODIG gick till Piteå Elit från Sävast Ski Team förra säsongen, nu får varken hon eller Jennie Öberg fortsätta i Piteå. Foto/rights: TOM-WILLIAM LINDSTRÖM/kekstock.com
LOVISA MODIG gick till Piteå Elit från Sävast Ski Team förra säsongen, nu får varken hon eller Jennie Öberg fortsätta i Piteå. Foto/rights: TOM-WILLIAM LINDSTRÖM/kekstock.com

Jennie och Lovisa ”sparkas” från Piteå Elit

Enligt SportExpressen får varken Jennie Öberg, 29 och Lovisa Modig, 26 fortsätta i sin klubb Piteå Elit.
– Det är jävligt suspekt allting, säger Modig till tidningen.
Hon har i vinter tillhört B-landslaget (Team Bauhaus), medan Jennie Öberg stått utanför landslagsgrupperna.

 

Både Jennie och Lovisa har enligt NSD fått reda på att dom inte är välkomna att fortsätta i klubben.
– Det handlar om att vi tittar på hur vår trupp ser ut och vad som kommer att ske framöver. Det är en helhetsbedömning på flera parametrar och vi ser att vi behöver gå vidare, säger Joakim Abrahamsson, tränare i Piteå Elit till tidningen.
Åkarna själva är förvånade, men dom som känner historien vet att något av det samma hände med Martin Bergström då han kom hem från USA och inte fick kontrakt med Piteå Elit. Han valde IFK Umeå och i vinter varit en av Sveriges bästa sprintåkare.
Elitklubbarna sliter många med stram ekonomi och det är ofta orsaken till att flera av dom inte kan ta emot eller ha för många toppåkare. Just Piteå Elit har ett av Sveriges bästa lag på damsidan med Charlotte Kalla tillsammans med flera lovande tjejer som till exempel Emma Ribom och Lisa Vinsa. Dessutom är Sofia Henriksson på väg tillbaka.
Men Jennie Öberg och Lovisa Modig är på en så hög nivå att dom flesta klubbar skulle vara glada om dom kom dit. Därför är det många som höjer på ögonbrynen när dom nu inte får fortsätta där, precis som det vore en ishockey- eller fotbollsklubb.
Jennie Öberg vann en tävling i världscupen i ryska Rybinsk i 2015 och var med i Sveriges VM-trupp samma år. Hon har haft skadeproblem dom senaste säsongerna men nådde SM-sprint-finalen i Sundsvall i vinter.
Lovisa Modig hade sitt genombrott i säsongen 2017/2018 då hon tävlade för Sävast Ski Team i Boden och bland annat fick världscupdebutera i Holmenkollens tuffa tremil. Hon har haft en svag säsong med en 9:e plats på SM-tremilen i Gällivare på slutet av vintern som bästa resultat.
Nu funderar flera på om Piteå Elit har flera toppåkare på gång sedan Jennie och Lovisa får lämnas. På det säger Joakim Abrahamsson följande till tidningen
– En förening som Piteå Elit har alltid förfrågningar. Ibland passar det rätt och ibland så är det inte rätt. Vi får vänta och se vad som sker.
I tillägg till Jennie och Lovisa så lämnar också Magdalena Pajala klubben. Enligt SportExpressen önskar 31-åringen som är tillbaka efter mammaledighet att satsa på långlopp. Mia Eriksson, som åkte Tour de Ski i vintras, lär dock stanna kvar.
Jennie Öberg är på semester på Bali, men Lovisa Modig säger till SportExpressen att hon tycker det hela är jättekonstigt.
– Joakim Abrahamsson ringde upp mig efter SM i Gällivare och frågade först bara hur läget var. Sedan sa han: ”Jag tänkte bara meddela att vi inte kan förlänga ditt kontrakt till nästa säsong.” När jag frågade varför sa han bara att de ska göra om i organisationen.
Lovisa säger att hon inte fick någon förklaring som hon tycker är bra, men att hon gärna flyttar på sig om klubben inte vill ha kvar henne.
– Jag ringde upp dem sedan och sa att jag tyckte det var jävligt lågt, att de bara ringer så där utan att ha en dialog innan eller ens kan säga vad det handlar om. Jag har inte jättemycket förtroende för personer som gör så här, säger hon vidare i tidningen.
Joakim Abrahamsson svarar på kritiken i SportExpressen:
– Det viktigaste är att vi kontaktar dem och muntligt kan samtala med varandra. Vi har inte åkare och ledare samlade på huvudorten, utan vi får lösa såna här frågor på det sättet ibland. Sedan är det här ju inget trevligt besked varken att ge eller få.
Nu får både Jennie Öberg och Lovisa Modig leta efter nya klubbar. Det lär säkert vara dom som önskar två så starka åkare i sina led.

 

Del |
20190922, KORSGREN, Lina 001 (kopia)

70.000 skäl att jubla för Lina

Klarälvsloppet:

Lina Korsgren jublade vilt över mållinjen i Karlstad.
Och hon hade 70.000 skäl att göra det.
Så många kronor körde nämligen Team Ramuddens stjärnåkare in i Klarälvsloppet genom seger i damklassen och seger i båda spurtprisen i Munkfors och Forshaga.

 

Les mer
20190922, top-3-men 001 (kopia)

Okänd norrman skrällvann med bruten stav

Klarälvsloppet 2019:

Stian Berg från Team Kaffebryggeriet i Norge.
Hört om honom?
Nej, tänkte väl det.
Det är nämligen killen som skrällvann en dramatisk avslutning av Klarälvsloppet 2019 – med en bruten stav!

 

Les mer
20190921, se Klarälvsloppet live (kopia)

Se Klarälvsloppet live här

Start på sändningen klockan 08,50:

Här kan du se Klarälvsloppet direkt under söndagsförmiddagen. Det 90 km långa loppet från Uddeholm till Karlstad är för första gången med i Visma Ski Classics Challernger-serie och har samlat världens bästa långdistansåkare med bland annat 6 vasaloppssegrare. Tävlingen går också på Klarälvsloppets Facebook-sida.

Les mer
20181028, Anton Karlsson podd-bild (kopia)

Anton Karlsson missar Klarälvsloppet

Fjolårssegraren Anton Karlsson, Lager 157 sliter med en ond rygg och kommer inte till start i söndagens 90 km Klarälvsloppet mellan Uddeholm och Karlstad.
Därmed försvinner också ett av dom stora svenska segerhoppen i kampen mot nästan hela den norska marathoneliten.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

WADA slår alarm om astmamedicin

Ger 2,8 miljoner kronor för att få svar på effekterna:

Tyska TV-kanalen ARD berättar att 14,4 procent av alla medaljer under vinter-OS i Turin 2006 togs av aktiva som använde astmamedicin. Därför har WADA nu gett 2,8 miljoner kronor till forskning för att ta reda på om medicinerna ger några fördelar i tävlingar.

 

Les mer
20190530, Klarälvsloppet (kopia)

6 vasaloppssegrare i Klarälvsloppet

Sweski.com sänder direkt på söndag:

Söndagens Klarälvsloppet mellan Hagfors och Karlstad är seedningslopp till Vasaloppet.
Men väldigt många elitåkare behöver inte stressa för att seeda sig.
Hela 6 tidigare vasalopssegrare finns i startlistan. Alla dom fyra herrarna är norrmän, men än så länge har det blivit svensk herrsegrare i Klarälvsloppet två tidigare utgåvor.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Är smeknamnens tid förbi?

Krönika:

Det var inte en evighet sedan vi ropade heja, heja på ”Säcken”, ”Oljan” och ”Billan”. Folkkära smeknamn som följde i spåren efter till exempel ”Mora-Nisse”, ”Föllinge Persson” och ”Det lilla trollet från norr”. Men idag är det mer sparsmakat med smeknamn. Jag saknar de extra personliga kryddorna.

 

Les mer
13.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Olle Dahlin (SWE), IBU vice president - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, biathlon, medals, Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Skidskyttestjärnorna rasar mot IBU

Extra världscuptävlingar innan Östersund inte populärt:

Den svenska IBU-presidenten Olle Dahlin möter ingen sympati hos världseliten när det internationella förbundet nu vill utöka säsongen och lägga till ytterligare tävlingar i världscupen.
Flera av dom stora nationernas åkare står nu upp mot IBU och menar att det inte är försvarligt att dom tvingas åka ännu flera tävlingar.

 

Les mer
20190917, Anna o Johan Olsson (kopia)

Anna och Johan nya Vasaloppscoacher

Vasaloppet har sedan 2014 utnämnt certifierade coacher för att erbjuda kvalitetssäkrad träningsrådgivning. Det är en skara med gedigen kunskap som nu förstärks ytterligare när Anna och Johan Olsson tillkommer som officiella Vasaloppscoacher.

Les mer
pallen-h21-2017 (kopia)

Craft Ski Marathon i Orsa ny challenger

Sverige får en ny tävling i den nya serien Visma Ski Classics Challenger – tävlingarna som ligger på nivån under Ski Classics-tävlingarna och där Klarälvsloppet i Karlstad på söndag är den första som arrangeras i Sverige.
Nu handlar det om Craft Ski Marathon i Orsa den 5 januari 2020.

 

Les mer
20190916, ROBIN slutar (kopia)

IFK Umeå:s Robin Norum tackar för sig

Robin Norum har vunnit världscupen på rullskidor, något han inte lyckades med i år.
Och när världscupen avslutades i Val di Fiemme under söndagen passade Robin på att tacka för sig som aktiv skidåkare.
Nu väntar andra uppgifter på 31-åringen från IFK Umeå.

 

Les mer
20180821, JOHANSSON Marcus 001 (kopia)

Olivia och Marcus vann masstarterna

SM på rullskidor i Skövde:

Årets huvudsäsong för rullskidor avslutades under söndagen i Skövde med SM i masstart långdistans. Tävlingarna var även finalen för årets STS Roll Cup, den svenska cupen för juniorer och seniorer.

Les mer
Newspower.it

Två dubbelsegrar till Sverige

Världscupen på rullskidor:

Det blev en fantastisk avslutning för svensk del på minitouren i Italien. Linn Sömskar och Moa Olsson tar en dubbel likaså Johan Ekberg och Truls Gisselman. Johan vann också totala världscupen.

Les mer
newspower,it

Linn och Johan vann – Truls tvåa

Världscupen på rullskidor:

Under lördens masstartlopp i fri teknik tog Johan Ekberg och Truls Gisselman en svensk dubbelseger. Linn Sömskar vann damernas lopp.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Tuffa individuella SM-lopp i Skövde

Årets SM i individuell start blev ett riktigt kraftprov. Efter en ganska platt men teknisk bana inne på regementsområdet i Skövde så avslutade alla klasser med den rejäla stigningen uppför Billingen de sista 3 kilometerna.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Calle vann norska folkets hjärta

Krönika:

Plötsligt visar det sig att Calle Halfvarsson och Petter Northug jr är goda vänner. TV-serien Landskampen förenade dem. Nu snapchattar de med varandra nästan varje dag. Premiärprogrammet gav Calle en plats i norrmännens hjärta.

 

Les mer
dampallen-supersprint-trento (kopia)

Linn och Johan på pallen igen

Världscupen på rullskidor:

Under fredagens supersprint i Italien blev det två svenska andra platser genom Linn Sömskar och Johan Ekberg.
Les mer
6O3A6879_Foto_Michael_Renström-1024x683 (kopia)

SVT storsatsar på premiären i Gällivare

Sveriges Television storsatsar och direktsänder alla tre tävlingsdagar från Gällivarepremiären 22-24 november!

- Tävlingarna i Gällivare blir startskottet för en spännande längdsäsong med Tour de Ski och den nya skandinaviska touren som höjdpunkter. Så vi är jätteglada att vi kan vara med redan från fredagens tävlingar den här gången, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Les mer
HELLNERSTADION i Gällivare med Dundret i bakgrunden är arena för den svenska säsongspremiären 17-19 november. Hit kommer både svensk och utländsk elit. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-photo

Tävlingsnyheter inför vintern

Gällivare får JSM på skidor 2021:

Längdrådet och tävlingsprogramgruppen har vid sina senaste möten fattat ett antal beslut inför framtiden och kommande vinters tävlingar.

 

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Tre svenska pallplatser i Trento

Världscupen på rullskidor:

Det blev vinst i italienska Trento för Linn Sömskar i dagens backrace i klassisk teknik. Moa Olsson knep tredjeplatsen. I herrarnas juniorklass blev Johan Ekberg trea.

Les mer