Mobile Version
Desktop Version
JESPER NELIN imponerade vid skidskyttepremiären i Östersund under lördagen. Foto: HÅKAN BLIDBERG
JESPER NELIN blev svensk mästare i jaktstart under blåsiga förhållanden i Boden under lördagen. Foto: HÅKAN BLIDBERG

Skidskytte-SM i Boden:

Mona och Jesper bäst blåsig i jaktstart

Det var fortsatt kraftiga vindar i Boden som gjorde det chansartat på skjutvallen under lördagens jaktstarter vid SM i skidskytte. Mona Brorsson och Jesper Nelin blev SM-vinnare bland seniorerna medan fyra av sex juniorer förvarade segrarna från sprinten.

 

H Seniorer:
Limas Tobias Arwidson hade täten efter sprintsegern i går och kom också först in till vallen, men sköt hela fyra bom i första liggande och var tvåa ut på det andra varvet, fem sekunder efter Sebastian Olsson från Bore som sköt fullt. På väg in till det andra skyttet var Tobbe åter i ledningen, men med ytterligare fyra åkare i släptåg, och när han missade fyra skott var det i stället Piteås Jesper Nelin som lämnade vallen först. Han åkte i sin tur på tre straffrundor i första stående och föll till tredje plats, 17 sekunder bakom Sebastian och med Anundsjös Fredrik Lindström strax före sig i spåret. I det avslutande skyttet var Sebastian bäst med en bom och lämnade vallen sju sekunder före Tobbe som missade två skott och med Jesper strax bakom, efter ytterligare tre bom. Men på slutvarvet var det ingen tvekan om vem som var starkast. Jesper bara flög förbi konkurrenterna och tog hem SM-guldet med 15 sekunders marginal. Det blev däremot en hård kamp om övriga medaljer där Tullus Martin Ponsiluoma till sist vann spurten och silvermedaljen medan Sebastian lyckades fixa bronset, en sekund före Fredrik. Veteranen blev alltså utan medalj i sitt sista individuella lopp i karriären, men han fick i alla fall med sig ett silver från gårdagens sprint.

D Seniorer:
Emma Nilsson från Bore gick ut 20 sekunder före Finnskogas Mona Brorsson , men in till det första liggande skyttet var de tillsammans. Där inledde Emma med fem fullträffar och fick ett försprång på 18 sekunder, men på nytt var Mona ifatt när kom in till vallen för andra gången. Den här gången blev det två bom för Emma medan Mona klarade sig med en och tog över täten med drygt 20 sekunder och utökade sedan avståndet med ytterligare 16 sekunder på det tredje varvet. I första stående missade Mona två skott men behöll ledningen, nu 35 sekunder före Elisabeth Högberg som passerade Emma tack vare en bom mindre. Mona imponerade sedan med att helt kallt sätta alla skotten i sista stående och gick ut på slutvarvet 42 sekunder före Bettan som också lyckades skjuta fullt. På vägen till mål höll de exakt samma fart i spåret, vilket gjorde att Mona kunde njuta av SM-guldet till publikens applåder, medan Bettan var lika ohotad silvermedaljör. Emma avslutade med en sjätte bom, men tog hem bronset med god marginal, knappt 50 sekunder före Ingela Andersson från K4 som hade samma skjutresultat.

H 20/22:
Landslagsmannen Oskar Ohlsson från Tullus gick ut i en ledning med 20 sekunder före Henning Sjökvist, Biathlon Östersund, och med Bores Emil Nykvist ytterligare nio sekunder bakom och trots två straffrundor i första liggande behöll han täten. Men efter ytterligare fyra bom i det andra skyttet föll Oskar tillbaka till tredje plats medan Emil tog över ledningen, 25 sekunder före Henning. När den senare fick en straffrunda mindre i första stående var de i sällskap ut från vallen och tack vare snabb åkning skaffade sig Henning sedan ett försprång på 11 sekunder inför det avslutande skyttet. Där missade båda två skott var, vilket gjorde att Henning kunde defilera hem SM-guldet utan större problem. Han vann till slut med 30 sekunder före Emil som förbättrade gårdagens brons till ett silver. Tr
ots hela 15 bom lyckades Oskar köra hem en bronsmedalj med knappt 40 sekunder tillgodo på Johan Stridsman från I 19, tack vare riktigt fin fart i spåret.
– Jag visste att det skulle bli jättetufft på vallen idag, det skulle blåsa väldigt mycket och såg att det var på vallen det skulle avgöras på. Jag gick in med inställningen att så länge man håller ihop det och inte bommar för mycket kan allt hända. Det var fokus på skyttet, säger Henning i mål.

D 20/22:
Elvira Öberg från Pitea tog in 10 sekunder på Finnskogas sprintvinnare Annie Lindh på det första varvet och lämnade vallen i ledning, efter tre missade skott för båda. Men när Elvira åkte på ytterligare två bom i det andra skyttet medan Annie klarade sig med en tog den senare över täten med sju sekunder och utökade avståndet med ytterligare 20 sekunder efter första stående, tack vare ännu en bom mindre. Annie avgjorde sedan med endast ett missat skott i det sista skyttet och tog sitt andra SM-guld som säker segrare. Hon var nästan två minuter före Elvira som avslutade med fyra bom och fick nöja sig med ännu en silvermedalj. I kampen om bronset hade hemmaåkaren Amanda Lundström, I 19, ett klart grepp efter det tredje skyttet, men tack vare stark åkning kom Anna Hedström från I 21 ifatt inför sista stående. Där åkte Amanda på fyra bom medan Anna missade alla fem skotten. I stället kom gårdagens fyra, Fanny Johansson från Tullus, bakifrån och passerade duon, efter endast en bom. Trots att Anna tog in hela 20 sekunder på slutvarvet lyckades Fanny hålla undan och greja bronset.
– Det kändes tryggt med den utgångspunkten jag hade. Jag fick gå ut i den positionen som jag ville, säger Annie på frågan hur tankarna gick innan start.

H 18/19:
Malte Stefansson från Oxberg hade inga större problem att ta sitt andra SM-guld i dagens jaktstart. Han inledde visserligen med tre bom i den besvärliga vinden, men utökade ändå ledningen från 40 sekunder till 1,20 före Moras Joel Andersson och efter ytterligare tre straffrundor i andra liggande var hans försprång ytterligare 20 sekunder större. Malte blev kanske aningen orolig när han åkte på hela fyra bom i första stående, men Joel var fortfarande mer än en minut bakom och när den senare missade fyra skott i det avslutande skyttet medan Malte klarade sig med två var SM-guldet i praktiken klart. I mål var han 2,28 före Joel som tog silvret med 19 sekunder tillgodo på Alfred Eriksson, trots att snabbåkaren från Dala-Järna hämtade in 10 sekunder på slutvarvet. Det var verkligen svåra förhållanden på skjutvallen och Malte och Joel sköt 11 bom totalt medan Alfred hade hela 14 missade skott, precis som Tullus Anton Ivarsson som tog silver i sprinten men som hamnade på fjärde plats idag.

D 18/19:
Redan från start hade Häverödals Alva Sköld en ledning på 1,41 och efter endast en bom i första liggande var avståndet över två minuter. Det blev ytterligare en straffrunda i det andra skyttet, men eftersom konkurrenterna missade ännu mer var hennes ledning 2,13 när hon gick ut på det tredje varvet. Alva var helt överlägsen och trots fem bom i de två stående skjutningarna var farten i spåret så pass bra att hon till sist vann SM-guldet med över fyra minuter - dagens största segermarginal! Det blev däremot en tät duell om silvret mellan klubbkamraten Erika Österman och Älvdalens Lina Andersson. Erika var aningen före efter det tredje skyttet och hade ett försprång på 13 sekunder när hon lämnade vallen för sista gången. Trots att Lina tog in fem sekunder på slutvarvet klarade Erika silvermedaljen med knappt åtta sekunder tillgodo. Lina hade i sin tur god marginal ner till Lisa Melén Olsson från Häverödal som blev fyra, fem minuter från segern.

H 16/17:
Tullus Aksel Halvarsson startade 26 sekunder bakom Finnskogas Fabian Hermansson, men var honom tätt i hasorna efter att båda hade skjutit två bom i det första skyttet och passerade honom sedan in till andra liggande. Där återtog Fabian täten efter en bom mindre, men de var åter tillsammans in till det första stående skyttet. Där åkte båda på hela fyra straffrundor, men Aksel var snabbare och gick ut på det fjärde varvet med en ledning på 20 sekunder och var ytterligare 14 sekunder före in till det avslutande skyttet. Trots fyra bom mot Fabians tre lämnade Aksel vallen 26 sekunder före, men tryckte gasen i botten och utökade segermarginalen till nästan en minut i mål. Fabian hade inga problem med att ta hem silvret, 46 sekunder före Alexander Danneskog från Sundsvall. Moras Erik Larsson körde upp sig rejält i resultatlistan och tog in nästan en halvminut på Alexander på slutvarvet, men var till slut 12 sekunder från bronset som fyra i mål.
– Det var grisigt där ute idag men det var kul, säger en nöjd Aksel som haft en kämpig höst med mycket sjukdom.
– Det går att göra bra resultat trots en höst som har varit jobbig. Jag har varit sjuk två månader och träningen har inte riktigt funkat under sommaren heller. Men det går att träna ikapp på vintern också, avslutar Aksel.

D 16/17:
I damernas yngsta juniorklass hade Moras Sara Andersson en jätteledning redan från start efter segern i gårdagens sprint, men inledde med hela fyra bom i den svåra vinden. Eftersom de närmaste konkurrenterna också åkte på straffrundor var hon ändå helt ohotad ut från vallen och när Sara revanscherade sig med fullt i andra liggande hade hon i praktiken redan säkrat SM-guldet. Hon var nästan två och en halv minut för Dala-Järnas Märta Andersson när hon gick ut på det tredje varvet och utökade avståndet till nästan tre minuter efter ytterligare en bom i första stående. Sara avslutade sedan med två missade skott i det sista skyttet och spurtade i mål med fin fart i spåret som överlägsen vinnare, efter totalt sju bom. Hennes segermarginal blev till sist 3,48 före Märta som hade två bom mer, men som var lika ohotad silvermedaljör. Klubbkamraten Klara Andersson gick ut som fyra efter sista stående, 10 sekunder bakom Hedes Sofia Jonsson, men var den starkare på slutvarvet och klarade bronset med sex sekunder tillgodo, drygt sex och en halv minut från segern.

Fullständig resultat finner man här:
Seniorer: https://www.indta.se/api/v1/fil/bilagor/69e74e61-6f7e-4ef1-9fe1-49c2f39ac9b3/resultat_sm_jaktstart.pdf
Juniorer: https://www.indta.se/api/v1/fil/bilagor/ecad9acc-856e-4b66-91c4-28e646d1c9cd/resultat_jaktstart_jsm.pdf
Ungdomar: https://www.indta.se/api/v1/fil/bilagor/ded5b9fc-c347-4c65-834b-3edd674055f7/resultat_usm_distans.pdf

Del |
ROLF ZETTERBERG

Linn Sömskar till finskt långloppsteam

Linn Sömskar hade en fin säsong i vintras men var en av dom åkare som inte fick plats i någon landslagsgrupp. Nu gör hon istället en intressant nysatsning i det nya finska långloppsteamet Team Nordic Athlete.

Dit går också den norska stjärnan Morten Eide Pedersen.

 

Les mer
WIERER, Dorothea 008 (kopia)

Coronoa-krisen får Wierer att fortsätta

Efter VM-guld på hemmaplan i vinter hade Dorothea Wierer, 30 tänkt avsluta sin skidskytte-karriär.
Men med Corona-pandemin blev den förra säsongen kortare än beräknad och nu har åkaren från Antholz bestämt sig för att fortsätta. Det var pandemin som fick henne att ändra på beslutet.

 

Les mer
20190904, LINDSTRÖM, Louise 006 (kopia)

Juniorvärldsmästarinnan till Falun-Borlänge SK

20-åriga Louise Lindström byter klubb från Högbo GIF till Falun-Borlänge SK, som därmed får ett starkt nyförvärv.
Gästriketjejen vann nämligen sprinten i årets junior-VM i tyska Oberwiesenthal.
Nu blir hon klubbkompis med en annan världsmästare i sprint, nämligen Maja Dahlqvist som vann teamsprinten i Seefeld 2019.

 

Les mer
20200318, KORSGREN Lina VL20 (kopia)

Vasaloppssegraren ska stoppa Björgen

Anställer proffstränare i cykel:

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France tränaren i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger.
 
- Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team Ramudden, säger Lina.

 

Les mer
BETTAN EM-fyra (kopia)

”Årets prestation” stod Bettan för

Fick utmärkelse av skidskytteförbundet:

Varje år har Skidskytteförbundet ett antal utmärkelse i form av ‘‘Årets ….’’-priser att dela ut. Tidigare denna månad har Årets Skidskytteförening och Årets Ledare presenteras och nu är det dags för årets prestation.
Nu har Elisabeth ”Bettan” Högberg fått priset som Årets prestation.

 

Les mer
Vasaloppet 120304Starten i SälenFoto Nisse Schmidt

”The Grand Classics” – ny morot i långloppen

Nu kommer långloppens egen Champions League:

Dagen efter avslöjandet att världens genom tiderna främsta längdskidåkerska Marit Björgen, med 26 OS- och VM-guldmedaljer i bagaget, gör comeback och satsar på Vasaloppet kommer nästa nyhet: Från och med säsongen 2020/21 kommer Vasaloppet att ingå som en av fyra tävlingar i ”The Grand Classics” som kommer att bestå av de fyra största långloppen i världen.


 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Therese Johaug blir Bjørgens träningspartner

Är också nyfiken på Vasaloppet och långlopp:

När Marit Bjørgen, 40 gör en seriös satsning mot Vasaloppet får hon den bästa träningskompisen som är möjlig:
Therese Johaug, 31 bekräftar att hon kommer att träna med Bjørgen och Team Ragde Eiendom när det är möjligt och hon är också nyfiken på långloppen.

 

Les mer
20180111, BJØRGEN, Marit 007 (kopia)

Marit Bjørgen gör comeback i Vasaloppet

En sensationell nyhet för arrangören i Dalarna:
Skiddrottningen Marit Bjørgen, 40 gör comeback och satsar mot Vasaloppet 2021.
– Och jag har ambitioner, säger Bjørgen som kommer att göra sin satsning med Team Ragde Eiendom, teamet till bröderna Aukland.

 

Les mer
20200526, valla 001 (kopia)

FIS sade ja till fluor-förbudet

Vill stegvis närma sig slutmålet:

Det internationella skidförbundet FIS sade ja till det omstridda fluorförbudet i vallor.
Men inte direkt utan stegvis med ett mål att ha nolltolerans för fluorprodukter från och med 2022-2023-säsongen.
Det beslutades under videomötet som FIS hade under måndagen.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Norge och Sverige utvecklar samarbetet

I tävlingsspåret är svenskar och norrmän konkurrenter, men vid sidan av sker ett allt djupare samarbete mellan de två nationerna. Inför vinterns VM kommer det norska evenemangsföretaget KOMENT hjälpa både de svenska och norska förbunden att planera resor och uppehälle åt sina partners inom längdskidverksamheten.

Les mer
20180419, JOHAUG Therese-RZ (kopia)

Therese Johaug springer på Bislett

Det blir ingen vanlig Diamond League på Bislett stadion i Oslo i sommar, men arrangören ger sig inte. Nu arrangerar man ”Impossible Games” med dom möjligheter man har i Corona-tider.
Bröderna Ingebrigtsen, Karsten Warholm och dom norska friidrottsstjärnorna ställer upp den 11 juni.
Och Therese Johaug.

Les mer
20200104, AMUNDSEN, Harald Østberg 002 (kopia)

Här är Norges U- och juniorlandslag

Det är en tuff kamp om att komma med i Norges landslagsgrupper. Men nu har skidförbundet tagit ut nästa års landslag för juniorer och rekryt.
Det är många bra namn i alla lagen även om stortalangen Helene Marie Fossesholm flyttades direkt upp i A-laget för seniorer.

 

Les mer
KEKs-kronika

FIS-beslut omöjliggör normal världscup?

Krönika:

FIS hade ett digitalt möte om världscupen den gångna veckan.
Ett beslut från mötet kan mycket väl betyda att det blir omöjligt att arrangera en normal världscup som planerat den nästa säsongen.
FIS vill nämligen ha besked senast 15 juni om Norge kan arrangera världscup i december.
Det kommer dom inte att få.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Svårare att få åka världscup nästa år

Dom näst bästa åkarna i dom största längdnationerna kommer att få svårare att åka världscup nästa säsong (om det nu blir någon världscup).
FIS har nämligen sänkt det maximala antalet åkare från hemmanationen från 15 till 10 + två U23-åkare. Det slår hårdast mot Norge, som ofta har haft 15 mycket starka herråkare i sina egna världscuptävlingar.

 

Les mer
HATTESTAD, Ola Vigen 002 Sunne (kopia)[1]

OS-segraren tar över Norges damer

Ola Vigen Hattestad är ny damtränare för det norska längdlandslaget tillsammans med Ole Morten Iversen, den förra damtränaren i Sverige.
38-åriga Hattestad är både världsmästare och olympisk mästare i sprint och kommer närmast från jobbet som landslagstränare för Slovenien.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Vad händer med dom som petades?

11 åkare försvann från landslaget:

Hela 11 åkare har försvunnit från förra årets landslag.
Vad händer med dom när dom nu kastas ut i ett skidliv där man inte vet om det blir någon riktig säsong, när sponsorsmarknaden troligen kommer att torka helt bort och när klubbarna kommer att få slita hårt för att greja sin ekonomi?

 

Les mer
FALUN 2020-05-18 Invigning nya asfaltbanan lugnet  falu kommun
Foto: Ulf Palm  kod 71515

Äntligen asfaltsbana på Lugnet

Det har länge varit stor efterfrågan på en rullskidbana på Lugnet i Falun. Riksskidstadion har inte haft det, men nu är första etappen av Lugnets asfaltsbana invigd.
Och här fanns både rullskidsåkare, cyklister och inlines-åkare när man öppnade för första gången.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Ännu en sprintstjärna lägger av

Stina Nilsson har redan bytt till skidskytte.
Norska VM-trean Mari Eide ramlade ur landslagsgruppen och nu meddelar också Sloveniens rutinerade sprintstjärnan Katja Visnar, 36 att hennes aktiva karriär är över.

 

Les mer
anna-westerlund (kopia)

Anna är årets skidskytte-ledare

Årets ledare är en inspiratör och pådrivare som fokuserar på såväl individens som föreningens utveckling. Till Årets ledare utses Anna Westerlund, Tullus SG.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Varför duger inte Jocke Abrahamsson?

Krönika:

Tränare efter tränare presenteras som ska leda och utveckla A-landslaget, Team Bauhaus och Team Svenska Spel. Men ingen av de åtta tränarna på landslagets digitala presskonferens visade sig vara en av de bästa vi har i skid-Sverige -  Joakim Abrahamsson. Obegripligt, tycker jag.

 

Les mer