Mobile Version
Desktop Version
JESPER NELIN imponerade vid skidskyttepremiären i Östersund under lördagen. Foto: HÅKAN BLIDBERG
JESPER NELIN blev svensk mästare i jaktstart under blåsiga förhållanden i Boden under lördagen. Foto: HÅKAN BLIDBERG

Skidskytte-SM i Boden:

Mona och Jesper bäst blåsig i jaktstart

Det var fortsatt kraftiga vindar i Boden som gjorde det chansartat på skjutvallen under lördagens jaktstarter vid SM i skidskytte. Mona Brorsson och Jesper Nelin blev SM-vinnare bland seniorerna medan fyra av sex juniorer förvarade segrarna från sprinten.

 

H Seniorer:
Limas Tobias Arwidson hade täten efter sprintsegern i går och kom också först in till vallen, men sköt hela fyra bom i första liggande och var tvåa ut på det andra varvet, fem sekunder efter Sebastian Olsson från Bore som sköt fullt. På väg in till det andra skyttet var Tobbe åter i ledningen, men med ytterligare fyra åkare i släptåg, och när han missade fyra skott var det i stället Piteås Jesper Nelin som lämnade vallen först. Han åkte i sin tur på tre straffrundor i första stående och föll till tredje plats, 17 sekunder bakom Sebastian och med Anundsjös Fredrik Lindström strax före sig i spåret. I det avslutande skyttet var Sebastian bäst med en bom och lämnade vallen sju sekunder före Tobbe som missade två skott och med Jesper strax bakom, efter ytterligare tre bom. Men på slutvarvet var det ingen tvekan om vem som var starkast. Jesper bara flög förbi konkurrenterna och tog hem SM-guldet med 15 sekunders marginal. Det blev däremot en hård kamp om övriga medaljer där Tullus Martin Ponsiluoma till sist vann spurten och silvermedaljen medan Sebastian lyckades fixa bronset, en sekund före Fredrik. Veteranen blev alltså utan medalj i sitt sista individuella lopp i karriären, men han fick i alla fall med sig ett silver från gårdagens sprint.

D Seniorer:
Emma Nilsson från Bore gick ut 20 sekunder före Finnskogas Mona Brorsson , men in till det första liggande skyttet var de tillsammans. Där inledde Emma med fem fullträffar och fick ett försprång på 18 sekunder, men på nytt var Mona ifatt när kom in till vallen för andra gången. Den här gången blev det två bom för Emma medan Mona klarade sig med en och tog över täten med drygt 20 sekunder och utökade sedan avståndet med ytterligare 16 sekunder på det tredje varvet. I första stående missade Mona två skott men behöll ledningen, nu 35 sekunder före Elisabeth Högberg som passerade Emma tack vare en bom mindre. Mona imponerade sedan med att helt kallt sätta alla skotten i sista stående och gick ut på slutvarvet 42 sekunder före Bettan som också lyckades skjuta fullt. På vägen till mål höll de exakt samma fart i spåret, vilket gjorde att Mona kunde njuta av SM-guldet till publikens applåder, medan Bettan var lika ohotad silvermedaljör. Emma avslutade med en sjätte bom, men tog hem bronset med god marginal, knappt 50 sekunder före Ingela Andersson från K4 som hade samma skjutresultat.

H 20/22:
Landslagsmannen Oskar Ohlsson från Tullus gick ut i en ledning med 20 sekunder före Henning Sjökvist, Biathlon Östersund, och med Bores Emil Nykvist ytterligare nio sekunder bakom och trots två straffrundor i första liggande behöll han täten. Men efter ytterligare fyra bom i det andra skyttet föll Oskar tillbaka till tredje plats medan Emil tog över ledningen, 25 sekunder före Henning. När den senare fick en straffrunda mindre i första stående var de i sällskap ut från vallen och tack vare snabb åkning skaffade sig Henning sedan ett försprång på 11 sekunder inför det avslutande skyttet. Där missade båda två skott var, vilket gjorde att Henning kunde defilera hem SM-guldet utan större problem. Han vann till slut med 30 sekunder före Emil som förbättrade gårdagens brons till ett silver. Tr
ots hela 15 bom lyckades Oskar köra hem en bronsmedalj med knappt 40 sekunder tillgodo på Johan Stridsman från I 19, tack vare riktigt fin fart i spåret.
– Jag visste att det skulle bli jättetufft på vallen idag, det skulle blåsa väldigt mycket och såg att det var på vallen det skulle avgöras på. Jag gick in med inställningen att så länge man håller ihop det och inte bommar för mycket kan allt hända. Det var fokus på skyttet, säger Henning i mål.

D 20/22:
Elvira Öberg från Pitea tog in 10 sekunder på Finnskogas sprintvinnare Annie Lindh på det första varvet och lämnade vallen i ledning, efter tre missade skott för båda. Men när Elvira åkte på ytterligare två bom i det andra skyttet medan Annie klarade sig med en tog den senare över täten med sju sekunder och utökade avståndet med ytterligare 20 sekunder efter första stående, tack vare ännu en bom mindre. Annie avgjorde sedan med endast ett missat skott i det sista skyttet och tog sitt andra SM-guld som säker segrare. Hon var nästan två minuter före Elvira som avslutade med fyra bom och fick nöja sig med ännu en silvermedalj. I kampen om bronset hade hemmaåkaren Amanda Lundström, I 19, ett klart grepp efter det tredje skyttet, men tack vare stark åkning kom Anna Hedström från I 21 ifatt inför sista stående. Där åkte Amanda på fyra bom medan Anna missade alla fem skotten. I stället kom gårdagens fyra, Fanny Johansson från Tullus, bakifrån och passerade duon, efter endast en bom. Trots att Anna tog in hela 20 sekunder på slutvarvet lyckades Fanny hålla undan och greja bronset.
– Det kändes tryggt med den utgångspunkten jag hade. Jag fick gå ut i den positionen som jag ville, säger Annie på frågan hur tankarna gick innan start.

H 18/19:
Malte Stefansson från Oxberg hade inga större problem att ta sitt andra SM-guld i dagens jaktstart. Han inledde visserligen med tre bom i den besvärliga vinden, men utökade ändå ledningen från 40 sekunder till 1,20 före Moras Joel Andersson och efter ytterligare tre straffrundor i andra liggande var hans försprång ytterligare 20 sekunder större. Malte blev kanske aningen orolig när han åkte på hela fyra bom i första stående, men Joel var fortfarande mer än en minut bakom och när den senare missade fyra skott i det avslutande skyttet medan Malte klarade sig med två var SM-guldet i praktiken klart. I mål var han 2,28 före Joel som tog silvret med 19 sekunder tillgodo på Alfred Eriksson, trots att snabbåkaren från Dala-Järna hämtade in 10 sekunder på slutvarvet. Det var verkligen svåra förhållanden på skjutvallen och Malte och Joel sköt 11 bom totalt medan Alfred hade hela 14 missade skott, precis som Tullus Anton Ivarsson som tog silver i sprinten men som hamnade på fjärde plats idag.

D 18/19:
Redan från start hade Häverödals Alva Sköld en ledning på 1,41 och efter endast en bom i första liggande var avståndet över två minuter. Det blev ytterligare en straffrunda i det andra skyttet, men eftersom konkurrenterna missade ännu mer var hennes ledning 2,13 när hon gick ut på det tredje varvet. Alva var helt överlägsen och trots fem bom i de två stående skjutningarna var farten i spåret så pass bra att hon till sist vann SM-guldet med över fyra minuter - dagens största segermarginal! Det blev däremot en tät duell om silvret mellan klubbkamraten Erika Österman och Älvdalens Lina Andersson. Erika var aningen före efter det tredje skyttet och hade ett försprång på 13 sekunder när hon lämnade vallen för sista gången. Trots att Lina tog in fem sekunder på slutvarvet klarade Erika silvermedaljen med knappt åtta sekunder tillgodo. Lina hade i sin tur god marginal ner till Lisa Melén Olsson från Häverödal som blev fyra, fem minuter från segern.

H 16/17:
Tullus Aksel Halvarsson startade 26 sekunder bakom Finnskogas Fabian Hermansson, men var honom tätt i hasorna efter att båda hade skjutit två bom i det första skyttet och passerade honom sedan in till andra liggande. Där återtog Fabian täten efter en bom mindre, men de var åter tillsammans in till det första stående skyttet. Där åkte båda på hela fyra straffrundor, men Aksel var snabbare och gick ut på det fjärde varvet med en ledning på 20 sekunder och var ytterligare 14 sekunder före in till det avslutande skyttet. Trots fyra bom mot Fabians tre lämnade Aksel vallen 26 sekunder före, men tryckte gasen i botten och utökade segermarginalen till nästan en minut i mål. Fabian hade inga problem med att ta hem silvret, 46 sekunder före Alexander Danneskog från Sundsvall. Moras Erik Larsson körde upp sig rejält i resultatlistan och tog in nästan en halvminut på Alexander på slutvarvet, men var till slut 12 sekunder från bronset som fyra i mål.
– Det var grisigt där ute idag men det var kul, säger en nöjd Aksel som haft en kämpig höst med mycket sjukdom.
– Det går att göra bra resultat trots en höst som har varit jobbig. Jag har varit sjuk två månader och träningen har inte riktigt funkat under sommaren heller. Men det går att träna ikapp på vintern också, avslutar Aksel.

D 16/17:
I damernas yngsta juniorklass hade Moras Sara Andersson en jätteledning redan från start efter segern i gårdagens sprint, men inledde med hela fyra bom i den svåra vinden. Eftersom de närmaste konkurrenterna också åkte på straffrundor var hon ändå helt ohotad ut från vallen och när Sara revanscherade sig med fullt i andra liggande hade hon i praktiken redan säkrat SM-guldet. Hon var nästan två och en halv minut för Dala-Järnas Märta Andersson när hon gick ut på det tredje varvet och utökade avståndet till nästan tre minuter efter ytterligare en bom i första stående. Sara avslutade sedan med två missade skott i det sista skyttet och spurtade i mål med fin fart i spåret som överlägsen vinnare, efter totalt sju bom. Hennes segermarginal blev till sist 3,48 före Märta som hade två bom mer, men som var lika ohotad silvermedaljör. Klubbkamraten Klara Andersson gick ut som fyra efter sista stående, 10 sekunder bakom Hedes Sofia Jonsson, men var den starkare på slutvarvet och klarade bronset med sex sekunder tillgodo, drygt sex och en halv minut från segern.

Fullständig resultat finner man här:
Seniorer: https://www.indta.se/api/v1/fil/bilagor/69e74e61-6f7e-4ef1-9fe1-49c2f39ac9b3/resultat_sm_jaktstart.pdf
Juniorer: https://www.indta.se/api/v1/fil/bilagor/ecad9acc-856e-4b66-91c4-28e646d1c9cd/resultat_jaktstart_jsm.pdf
Ungdomar: https://www.indta.se/api/v1/fil/bilagor/ded5b9fc-c347-4c65-834b-3edd674055f7/resultat_usm_distans.pdf

Del |
20240326, BURMAN, Jens 023 kopiera

En SM-femmil helt i Burmans smak

En hård SM-femmil. Individuell start. Hårda spår och jämnt före. Många trötta åkare på slutet av säsongen.
Det gillar Jens Burman.
Åsarna-åkaren var i ledningen från start till mål i den sista SM-tävlingen på Pagla skidstadion i Boden under tisdagen. Närmast följde unge Truls Gisselman från Rehns BK.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba vände och vann SM-tremilen

Linn Svahn öppnade bäst och hade ledningen i SM-tremilen i Boden.
Men på andra halvan vände Ebba Andersson på steken och tog sitt första guld under årets SM-vecka i Norrbotten.
Avståndet i mål blev dock bara 8 sekunder.
 

20240325, FBSK SM-guld dam kopiera

Jonna sjuk – Falun-Borlänges första guld

Jonna Sundling blev sjuk och kom aldrig till start. Storfavoriten Piteå Elit försvagades avsevärt och Falun Borlänge SK tog chansen och vann sitt första stafettguld på damsidan.
SM-stafetten för damer i Boden blev en duell mellan dessa två klubbar, dom övriga var långt efter.
 

20221124, HÄGGSTRÖM, Johan 002 kopiera

”Häggis” blev Piteås stafetthjälte

Johan Häggström hade dom nödvändiga hundradelarna på sin sida och säkrade stafettguldet för Piteå Elit på Pagla skidstadion i Boden.
Samtidigt var det ett besviket Åsarna-gäng som fick se Edvin Anger förlora upploppsstriden med minsta möjliga margin.
 

20240325, FEMLING Peppe kopiera

Perfekt avslutning för Peppe Femling

Vann SM-guld med sambon Anna Magnusson:

Peppe Femling åkte sin sista tävling.
Och vilken avslutning det blev på karriären.
Tillsammans med sambon Anna Magnusson blev det SM-guld i single mixed på Pagla skidstadion i Boden.
 

kine-og-nils-2-1536x1021 kopiera

Nils Dahlsten vann spurten i Gäddede

Lager 157 också i Flyktningerennet:

Lager 157 Ski Team har haft en mycket bra månad. Under söndagen fortsatte framgångarna då Nils Dahlsten spurtade hem segern i Flyktningerennet mellan Lierne i Norge och Gäddede. Han vann precis före teamkollegan Marcus Johansson.
Bland damerna imponerade Hedda Bångman, Offerdals SK som vann klart.
 

20230314, MYHLBACK, Alvar 004 kopiera

Alvar firade 18 år med seger

Alvar Myhlback har äntligen hunnit bli 18 år. Killen som imponerade som 8:a i Vasaloppet som 16-åring och 3:a som 17-åring.
Han fyllde år i fredags och firade med att vinna Lofsdalen Epic under lördagen efter en tuff fight mot lagkompisen Nils Dahlsten i Lager 157 samt Morten Eide Pedersen, Team Eksjöhus och Max Novak, Team Aker Dæhlie.
 

20240324, SM masstart damer kopiera

SM-guld för Jesper och Elvira i masstarterna

SM-veckan i Boden fortsatte på söndagen med spännande masstarter i fina förhållanden med några minusgrader i luften och vindstilla på vallen. Jesper Nelin vann sitt andra guld i herrarnas lopp, medan Elvira Öberg tog hem segern bland damerna efter att ha avgjort i sista stående.
 

20240324, SVAHN, Linn 030 kopiera

Linn bröt Jonnas segersvit på mållinjen

Edvin Anger tog nytt guld på skid-SM:

Linn Svahn bröt Jonna Sundlings segersvit på skid-SM i Boden med en millimeterseger i damernas sprintfinal. 
I herrenes final var Edvin Anger i tät från start till mål och fick segern som han ville före Johan Häggström.
 

20240323, KARDIN Oskar kopiera

Lager 157 dominerade i Jokkmokk

Nordeskiöldsloppet 220 km:

Det blev seger både i dam- och herrklassen i det 220 km långa Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk under lördagen.
Oskar Kardin och Linnea Johansson vann varsin klass i den kanske största kraftmätningen bland dom svenska längdtävlingarna.
 

20240323, NM 50 km 3 bästa kopiera

Team Eksjöhus-skräll på NM 50 km

Doldis slog Klæbo och vann norska mästerskapen:

Eirik Sverdrup Augdal brukar åka långlopp för svenska Team Eksjöhus.
Men under lördagens körde han femmilen på norska mästerskapen i Lillehammer.
Och vann – före Johannes Høsflot Klæbo.
 

3V4A7914 kopiera

Jesper och Hanna sprintsegrare på SM

Skidskytte:

Det var snöigt med tungt före och viss vind på vallen under lördagens sprint vid SM-veckan på Pagla skidstadion i Boden. Jesper Nelin försvarade guldet från förra året med fullt skytte och snabbaste åktid i herrarnas lopp, medan Hanna Öberg vann överlägset bland damerna.
 

20240323, NM dam 3 bästa 30 km kopiera

Therese Johaug krossade alla i comebacken

Fråga inte om Therese Johaug är klar för femmilen på VM i Trondheim 2025.
I sin comeback över 30 km fristil i norska mästerskapen i Lillehammer var hon totalt överlägsen och krossade allt motstånd.
35-åringen vann med två minuter och 49 sekunder!
 

20240322, ANGER, Edvin 001 kopiera

Trippel Åsarna och Jonna SM-drottning

Skid-SM i Boden:

Åsarna tog revansch från masstarten och vann tredubbel på herrarnas 10 km klassisk på skid-SM i Boden – precis det samma som IFK Mora gjorde i masstarten. Edvin Anger vann före William Poromaa och Jens Burman.
Jonna Sundling tog en överlägsen seger bland damerna och har nu tre SM-guld på tre dagar.
 

20240321, NORTHUG NM-silver (kopia)

Petter Northug chockade med NM-silver

Petter Northug jr chockade alla då han tillsammans med lillebror Even vann silver i teamsprint på norska mästerskapen i Lillehammer.
– Jag såg dubbelt och ville spy, säger Northug som visade upp sitt gamla fighting face.
 

20240321, Emma o Jonna SM-guld kopiera

Piteå och Åsarna vann SM-teamsprinten

Favoritsegrar till Piteå Elit och Åsarna IK i dam- respektive herrklassen i torsdagens SM i teamsprint.
Piteås damer var överlägsna medan Åsarnas herrar fick spurta för guldet.
 

20231125, BERGLUND, Gustaf 001 kopiera

Trippel IFK Mora i herrarnas SM-masstart

IFK Mora SK stod kvar som den stora segraren efter herrarnas 20 km masstart i fristil vid skid-SM i Boden. Tredubbelt var full pott för dalaklubben efter att fem åkare gjort upp om medaljerna på slutet.
Anmärkningsvärt är att A-landslagsåkarna inte fanns med i tätkampen.
 

Picasa

Jonna vann spurten om SM-guldet

Jonna Sundling vann den dramatiska avslutningen på damernas 20 km masstart när skid-SM inleddes i Boden under onsdagen.
Linn Svahn och Maja Dahlqvist tog dom andra medaljerna från en 7-mannagrupp som innehöll alla dom största favoriterna.
– Jag tänkte redan på det näst sista varvet att det skulle bli en spurt, säger Sundling till SVT. 
 

20230331, SM 3 bästa damlag kopiera

Klart för SM i längd och skidskytte

Onsdag startar skid-SM i Boden med ett mäktigt program både med längdåkning och skidskytte. Tävlingarna går i samband med SM-veckan där tävlingar också äger rum i Luleå.
Först ut på onsdag är längdåkarna med 20 km masstart i fristil.
 

svegskidan3 kopiera

Svegsskidan i strålande sol

Strålande sol och perfekta förhållanden bjöds det på när Svegsskidan kördes under söndagen med både individuella tävlingar och stafetter.
- Nu hade vi knappt 100 deltagare men till nästa år hoppas vi på det dubbla, sa tävlingsledaren Håkan Degselius