Mobile Version
Desktop Version
JESPER NELIN imponerade vid skidskyttepremiären i Östersund under lördagen. Foto: HÅKAN BLIDBERG
JESPER NELIN blev svensk mästare i jaktstart under blåsiga förhållanden i Boden under lördagen. Foto: HÅKAN BLIDBERG

Skidskytte-SM i Boden:

Mona och Jesper bäst blåsig i jaktstart

Det var fortsatt kraftiga vindar i Boden som gjorde det chansartat på skjutvallen under lördagens jaktstarter vid SM i skidskytte. Mona Brorsson och Jesper Nelin blev SM-vinnare bland seniorerna medan fyra av sex juniorer förvarade segrarna från sprinten.

 

H Seniorer:
Limas Tobias Arwidson hade täten efter sprintsegern i går och kom också först in till vallen, men sköt hela fyra bom i första liggande och var tvåa ut på det andra varvet, fem sekunder efter Sebastian Olsson från Bore som sköt fullt. På väg in till det andra skyttet var Tobbe åter i ledningen, men med ytterligare fyra åkare i släptåg, och när han missade fyra skott var det i stället Piteås Jesper Nelin som lämnade vallen först. Han åkte i sin tur på tre straffrundor i första stående och föll till tredje plats, 17 sekunder bakom Sebastian och med Anundsjös Fredrik Lindström strax före sig i spåret. I det avslutande skyttet var Sebastian bäst med en bom och lämnade vallen sju sekunder före Tobbe som missade två skott och med Jesper strax bakom, efter ytterligare tre bom. Men på slutvarvet var det ingen tvekan om vem som var starkast. Jesper bara flög förbi konkurrenterna och tog hem SM-guldet med 15 sekunders marginal. Det blev däremot en hård kamp om övriga medaljer där Tullus Martin Ponsiluoma till sist vann spurten och silvermedaljen medan Sebastian lyckades fixa bronset, en sekund före Fredrik. Veteranen blev alltså utan medalj i sitt sista individuella lopp i karriären, men han fick i alla fall med sig ett silver från gårdagens sprint.

D Seniorer:
Emma Nilsson från Bore gick ut 20 sekunder före Finnskogas Mona Brorsson , men in till det första liggande skyttet var de tillsammans. Där inledde Emma med fem fullträffar och fick ett försprång på 18 sekunder, men på nytt var Mona ifatt när kom in till vallen för andra gången. Den här gången blev det två bom för Emma medan Mona klarade sig med en och tog över täten med drygt 20 sekunder och utökade sedan avståndet med ytterligare 16 sekunder på det tredje varvet. I första stående missade Mona två skott men behöll ledningen, nu 35 sekunder före Elisabeth Högberg som passerade Emma tack vare en bom mindre. Mona imponerade sedan med att helt kallt sätta alla skotten i sista stående och gick ut på slutvarvet 42 sekunder före Bettan som också lyckades skjuta fullt. På vägen till mål höll de exakt samma fart i spåret, vilket gjorde att Mona kunde njuta av SM-guldet till publikens applåder, medan Bettan var lika ohotad silvermedaljör. Emma avslutade med en sjätte bom, men tog hem bronset med god marginal, knappt 50 sekunder före Ingela Andersson från K4 som hade samma skjutresultat.

H 20/22:
Landslagsmannen Oskar Ohlsson från Tullus gick ut i en ledning med 20 sekunder före Henning Sjökvist, Biathlon Östersund, och med Bores Emil Nykvist ytterligare nio sekunder bakom och trots två straffrundor i första liggande behöll han täten. Men efter ytterligare fyra bom i det andra skyttet föll Oskar tillbaka till tredje plats medan Emil tog över ledningen, 25 sekunder före Henning. När den senare fick en straffrunda mindre i första stående var de i sällskap ut från vallen och tack vare snabb åkning skaffade sig Henning sedan ett försprång på 11 sekunder inför det avslutande skyttet. Där missade båda två skott var, vilket gjorde att Henning kunde defilera hem SM-guldet utan större problem. Han vann till slut med 30 sekunder före Emil som förbättrade gårdagens brons till ett silver. Tr
ots hela 15 bom lyckades Oskar köra hem en bronsmedalj med knappt 40 sekunder tillgodo på Johan Stridsman från I 19, tack vare riktigt fin fart i spåret.
– Jag visste att det skulle bli jättetufft på vallen idag, det skulle blåsa väldigt mycket och såg att det var på vallen det skulle avgöras på. Jag gick in med inställningen att så länge man håller ihop det och inte bommar för mycket kan allt hända. Det var fokus på skyttet, säger Henning i mål.

D 20/22:
Elvira Öberg från Pitea tog in 10 sekunder på Finnskogas sprintvinnare Annie Lindh på det första varvet och lämnade vallen i ledning, efter tre missade skott för båda. Men när Elvira åkte på ytterligare två bom i det andra skyttet medan Annie klarade sig med en tog den senare över täten med sju sekunder och utökade avståndet med ytterligare 20 sekunder efter första stående, tack vare ännu en bom mindre. Annie avgjorde sedan med endast ett missat skott i det sista skyttet och tog sitt andra SM-guld som säker segrare. Hon var nästan två minuter före Elvira som avslutade med fyra bom och fick nöja sig med ännu en silvermedalj. I kampen om bronset hade hemmaåkaren Amanda Lundström, I 19, ett klart grepp efter det tredje skyttet, men tack vare stark åkning kom Anna Hedström från I 21 ifatt inför sista stående. Där åkte Amanda på fyra bom medan Anna missade alla fem skotten. I stället kom gårdagens fyra, Fanny Johansson från Tullus, bakifrån och passerade duon, efter endast en bom. Trots att Anna tog in hela 20 sekunder på slutvarvet lyckades Fanny hålla undan och greja bronset.
– Det kändes tryggt med den utgångspunkten jag hade. Jag fick gå ut i den positionen som jag ville, säger Annie på frågan hur tankarna gick innan start.

H 18/19:
Malte Stefansson från Oxberg hade inga större problem att ta sitt andra SM-guld i dagens jaktstart. Han inledde visserligen med tre bom i den besvärliga vinden, men utökade ändå ledningen från 40 sekunder till 1,20 före Moras Joel Andersson och efter ytterligare tre straffrundor i andra liggande var hans försprång ytterligare 20 sekunder större. Malte blev kanske aningen orolig när han åkte på hela fyra bom i första stående, men Joel var fortfarande mer än en minut bakom och när den senare missade fyra skott i det avslutande skyttet medan Malte klarade sig med två var SM-guldet i praktiken klart. I mål var han 2,28 före Joel som tog silvret med 19 sekunder tillgodo på Alfred Eriksson, trots att snabbåkaren från Dala-Järna hämtade in 10 sekunder på slutvarvet. Det var verkligen svåra förhållanden på skjutvallen och Malte och Joel sköt 11 bom totalt medan Alfred hade hela 14 missade skott, precis som Tullus Anton Ivarsson som tog silver i sprinten men som hamnade på fjärde plats idag.

D 18/19:
Redan från start hade Häverödals Alva Sköld en ledning på 1,41 och efter endast en bom i första liggande var avståndet över två minuter. Det blev ytterligare en straffrunda i det andra skyttet, men eftersom konkurrenterna missade ännu mer var hennes ledning 2,13 när hon gick ut på det tredje varvet. Alva var helt överlägsen och trots fem bom i de två stående skjutningarna var farten i spåret så pass bra att hon till sist vann SM-guldet med över fyra minuter - dagens största segermarginal! Det blev däremot en tät duell om silvret mellan klubbkamraten Erika Österman och Älvdalens Lina Andersson. Erika var aningen före efter det tredje skyttet och hade ett försprång på 13 sekunder när hon lämnade vallen för sista gången. Trots att Lina tog in fem sekunder på slutvarvet klarade Erika silvermedaljen med knappt åtta sekunder tillgodo. Lina hade i sin tur god marginal ner till Lisa Melén Olsson från Häverödal som blev fyra, fem minuter från segern.

H 16/17:
Tullus Aksel Halvarsson startade 26 sekunder bakom Finnskogas Fabian Hermansson, men var honom tätt i hasorna efter att båda hade skjutit två bom i det första skyttet och passerade honom sedan in till andra liggande. Där återtog Fabian täten efter en bom mindre, men de var åter tillsammans in till det första stående skyttet. Där åkte båda på hela fyra straffrundor, men Aksel var snabbare och gick ut på det fjärde varvet med en ledning på 20 sekunder och var ytterligare 14 sekunder före in till det avslutande skyttet. Trots fyra bom mot Fabians tre lämnade Aksel vallen 26 sekunder före, men tryckte gasen i botten och utökade segermarginalen till nästan en minut i mål. Fabian hade inga problem med att ta hem silvret, 46 sekunder före Alexander Danneskog från Sundsvall. Moras Erik Larsson körde upp sig rejält i resultatlistan och tog in nästan en halvminut på Alexander på slutvarvet, men var till slut 12 sekunder från bronset som fyra i mål.
– Det var grisigt där ute idag men det var kul, säger en nöjd Aksel som haft en kämpig höst med mycket sjukdom.
– Det går att göra bra resultat trots en höst som har varit jobbig. Jag har varit sjuk två månader och träningen har inte riktigt funkat under sommaren heller. Men det går att träna ikapp på vintern också, avslutar Aksel.

D 16/17:
I damernas yngsta juniorklass hade Moras Sara Andersson en jätteledning redan från start efter segern i gårdagens sprint, men inledde med hela fyra bom i den svåra vinden. Eftersom de närmaste konkurrenterna också åkte på straffrundor var hon ändå helt ohotad ut från vallen och när Sara revanscherade sig med fullt i andra liggande hade hon i praktiken redan säkrat SM-guldet. Hon var nästan två och en halv minut för Dala-Järnas Märta Andersson när hon gick ut på det tredje varvet och utökade avståndet till nästan tre minuter efter ytterligare en bom i första stående. Sara avslutade sedan med två missade skott i det sista skyttet och spurtade i mål med fin fart i spåret som överlägsen vinnare, efter totalt sju bom. Hennes segermarginal blev till sist 3,48 före Märta som hade två bom mer, men som var lika ohotad silvermedaljör. Klubbkamraten Klara Andersson gick ut som fyra efter sista stående, 10 sekunder bakom Hedes Sofia Jonsson, men var den starkare på slutvarvet och klarade bronset med sex sekunder tillgodo, drygt sex och en halv minut från segern.

Fullständig resultat finner man här:
Seniorer: https://www.indta.se/api/v1/fil/bilagor/69e74e61-6f7e-4ef1-9fe1-49c2f39ac9b3/resultat_sm_jaktstart.pdf
Juniorer: https://www.indta.se/api/v1/fil/bilagor/ecad9acc-856e-4b66-91c4-28e646d1c9cd/resultat_jaktstart_jsm.pdf
Ungdomar: https://www.indta.se/api/v1/fil/bilagor/ded5b9fc-c347-4c65-834b-3edd674055f7/resultat_usm_distans.pdf

Del |
Flyktnin3erennet 2012 (kopia)

Flyktningerennet också en challenger i 2020

Flyktningerennet mellan Lierne i Norge och Gäddede i Sverige är den senaste tävlingen som tagits upp i den nya Visma Ski Classics Challenger, farmarligan till protour-tävlingarna.
Den 42 km långa tävlingen arrangeras i vinter den 5 april och går i klassisk tävling. Normalt brukar många toppåkare komma till start i Flyktningerennet.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Moa Lundgren tvåa på terräng-SM

Det är inte bara i Norge som skidåkarna springer snabbt i terrängen. Moa Lundgren, U23-världsmästarinnan i sprint, tog i helgen sin första SM-medalj som senior då hon var tvåa på terräng-SM hemma i Umeå.

 

Les mer
3a

7) Åsarna IK – ”guldklubben” förlorar veteranerna

Sweski.com synar Sveriges elitklubbar inför säsongen:

Åsarna IK är ”guldklubben” men dagens elit håller inte samma nivå som hjältarna Thomas Wassberg, Jan Ottosson, Torgny Mogren och dom andra i sin tid.
Dessutom måste man greja sig utan veteranerna Ida Ingemarsdotter och Tiio Söderhielm som båda lägger av.

 

Les mer
20191013, Ingebrigtsen o Tønseth (kopia)

Tönseth pressade Henrik Ingebrigtsen

Didrik Tönseth överraskade världslöparen Henrik Ingebrigtsen och pressade den tidigare europamästaren på bana helt in till mål i söndagens norska mästerskap i terränglöpning.
På slutet fick Tönseth ge sig med några meter och kunde inte försvara guldet från förra året, men han var mycket nöjd med silver.

 

Les mer
20191013, JOHAUG NM terräng

Överlägsen Johaug öppnar för friidrotts-EM

Therese Johaug var som väntat överlägsen i norska mästerskapen i terränglöpning i Oslo. Och nu öppnar skidstjärnan för att eventuellt starta på 10.000 meter under friidrotts-EM nästa år.
Men hon är noggrann med att förklara att skidåkningen är det hon satsar på.

 

Les mer
3a

6) Ulricehamns IF – ryggproblem på stjärnorna oroar

Sweski.com synar Sveriges elitklubbar inför säsongen:

Ulricehamns IF har två av landslagets största stjärnor: Hanna Falk och Viktor Thorn.
Men ryggbesvär för båda oroar för klubben, som har en stor verksamhet kring den fina anläggningen på Lassalyckan och som har arrangerat två år med mycket lyckade världscuptävlingar.

 

Les mer
20191011, spår i Bruksvallarna

9 km på natursnö i Bruksvallarna

Rullskidor med höstslitna stavspetsar, tunnelseende i skidtunnlarna eller korta varvs skidåkning på lagrad snö? Inte om du frågar Lars Nelson och Konrad Mattsson Myhr. I dagarna har Brukvallsduon tränat i fullskaligt vinterlandskap när Mittåkläppsvägen har erbjudit nio kilometer preparerad fristilsåkning.

Les mer
4a

5) Sollefteå Skidor lyfts av superduon på damsidan

Sweski.com synar Sveriges elitklubbar inför säsongen:

Superduon Ebba Andersson och Frida Karlsson står i rampljuset redan innan säsongen börjar, men klubben har för tunn bredd för att nå helt upp bland Sveriges absolut bästa elitklubbar.

– Vi satsar på rekryteringen och har många ungdomar på våra träningar, säger Mia Karlsson, som är den starka ledaren i Sollefteå Skidor och dessutom både mamma och manager till Frida Karlsson.
Och efter vad som hände under VM i Seefeld förra säsongen kommer nu både Stina Nilsson och Charlotte Kalla att få kämpa för att vara Sveriges bästa damåkare med dessa två unga damer på full fart framåt.

 

Les mer
20171203, MAGNUSSON, Anna 016 (kopia)

Tufft läge för Anna Magnusson

50 dagar till världscuppremiären i Östersund:

Med 50 dagar kvar till världscuppremiären i skidskytte i Östersund kämpar VM-tvåan i stafett Anna  Magnusson en tuff kamp för att hinna komma i form.
Hon opererades i handleden i juni och det är enligt Radiosporten ett motigt läge för skidskytten från Piteå och Östersund.

 

Les mer
5a

4) IFK Mora SK – unga åkare triggar varandra

Sweski.com synar Sveriges elitklubbar inför säsongen:

Storklubben IFK Mora har kanske flest junior- och seniorer av alla i den svenska eliten.
Men nu är endast Stina Nilsson fixstjärnan, även om hela 7 åkare tillhör landslagsgrupperna.
– Vi har dock ett gäng yngre senioråkare på herrsidan som triggar varandra och som är mycket spännande, säger senioransvarige Tomas Bredberg till sweski.com.

 

Les mer
2015 TIV, Therese på toppen (kopia)

Therese Johaug springer NM i terränglöpning

Therese Johaug springer i helgen norska mästerskapen i terränglöpning i Frognerparken i Oslo. Med sig från skidlandslaget får hon Astrid Uhrenholdt Jacobsen.
Och Johaug blir givetvis storfavorit på 6 km efter sin utklassningsseger i norska mästerskapen på 10.000 meter bana i Hamar tidigare i år.

 

Les mer
5a

3) Falun-Borlänge SK – mycket spännande händer

Sweski.com synar Sveriges elitklubbar inför säsongen:

Vår tredje klubb i rankingen av Sveriges elitklubbar är Falun-Borlänge SK, där det händer mycket spännande inför den kommande säsongen.
Klubben har fått duktiga nyförvärv och Maja Dahlqvist har blivit en fixstjärna efter VM-guldet i Seefeld i vintras.

 

Les mer
20110105, ØSTENSEN, Simen 006

Simen Østensen, 35 lägger av

Simen Østensen har bestämt sig för att avsluta sin elitsatsning. Den 35-årige norrmannen har under flera år varit en av dom framträdande åkarna i Visma Ski Classics, men det är kanske inte så många som vet att han också varit på pallen i Tour de Ski.

 

Les mer
Åsarna läger bild 1

Åsarna IK laddade i Wassbergs fotspår

Om fem veckor stakas den nationella skidsäsongen igång med tävlingar i Bruksvallarna. Sweski tog en lägesrapport hos den regerande svenska stafettmästaren Åsarna IK som inledde den sista delen av försäsongen med träningsläger på Thomas Wassbergs gamla marker i Värmland. Wassberg själv fanns på plats för service och rådgivning.

Les mer
20191008, Iversen i MidSweden (kopia)

Norska världsstjärnor i MidSweden

Det är storfint besök i skidtunneln MidSweden i Gällö den här veckan.
Utanför står det norska landslagets vallatrailer och inne i berget kan du se några av världsmästarna från i vintras.
Men det viktigaste med lägret är att göra skidtester inför vintern.

 

Les mer
5a

2) IFK Umeå – hård kamp om att vara bäst

Sweski.com synar Sveriges elitklubbar inför säsongen:

Sweski.com tittar närmre på dom svenska elitklubbarna inför den kommande säsongen. Vi har gett tärningskast till klubbarna beroende på hur starka vi tycker dom är rent sportsligt.
Inga klubbar har fått träningskast 6, mest beroende på att det inte finns någon svensk klubb som har världselit både på dam- och herrsidan.

IFK Umeå är nummer 2 ut. Det i hård kamp mot Piteå Elit som vi rankade etta igår. Västerbottens-klubben har också en landslagsmässig uppställning både på dam- och herrsidan.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Amerikanen som chockade skidvärlden

Krönika:

Skidhistorien är fylld av hjältar och hjältinnor. För mig är amerikanen  Bill Koch en av de absolut största. Han vann inga OS- och VM-guld,  men väl den första officiella världscupen 1982 efter att ha chockat skidvärlden med sin patenterade skejtteknik. Koch gjorde det Jan Boklöv lyckades med i backhoppning – skapade något nytt som revolutionerade sporten!
 

Les mer
20191007, Simi o Sophie (kopia)

Sophie + Simi = herr o fru Hamilton

Ett skidbröllop på toppnivå ägde rum i Peru, Vermont i USA i helgen.
Världscupåkarna Sophie Caldwell och Simeon Hamilton gav varandra sitt ja och följdes under högtiden och festen av många av USA:s bästa längdåkare – bland annat OS- och VM-segrarinnan Jessica Diggins.

 

Les mer
5a

1) Piteå Elit har både dam- och herrelit

sweski.com synar Sveriges elitklubbar inför säsongen:

sweski.com tittar närmre på dom svenska elitklubbarna inför den kommande säsongen. Vi har gett tärningskast till klubbarna beroende på hur starka vi tycker dom är rent sportsligt.
Inga klubbar har fått träningskast 6, mest beroende på att det inte finns någon svensk klubb som har världselit både på dam- och herrsidan.
Och först ut av dom med tärningskast 5 är Piteå Elit.

Les mer
20190922, GROUP Klarälvsloppet (kopia)

Succé for nya Visma Ski Classic Challenger

David Nilsson visste lite hur det skulle slå ut när han startade Visma Ski Classics Challenger, den nya farmarligan för långlopp som inte är med i den riktiga protouren.
Men än så länge har det gått riktigt bra och intresset för att komma med i challenger-serien har varit större än dom flesta kunde tro.

 

Les mer