Mobile Version
Desktop Version
EMMA RIBOM på väg mot segern i damklassen efter en taktisk smart ändring inför finalen. Foto: FILIP DANIELSSON
EMMA RIBOM på väg mot segern i damklassen efter en taktisk smart ändring inför finalen. Foto: FILIP DANIELSSON
MARCUS GRATE, IFK Umeå dominerade herrarnas sprint på Hellnerstadion i Gällivare. Foto: ARRANGÖREN
MARCUS GRATE, IFK Umeå dominerade herrarnas sprint på Hellnerstadion i Gällivare. Foto: ARRANGÖREN

Volkswagen Tour inleddes med sprint på Hellnerstadion:

Ribom och Grate vann i Gällivare

Emma Ribom, Piteå Elit och Marcus Grate, IFK Umeå tog första segern i Volkswagen Tour i Gällivare då dom vann torsdagskvällens klassiska sprint på Hellnerstadion.
Emma gjorde ett taktiskt stunt inför finalen medan Marcus var bäst bland herrarna från tävlingens början till slut.

 

Bland damerna seglade Jennie Öberg, Piteå Elit upp som favorit efter klar seger både i prolog, kvartsfinal och semifinal.
Men i finalen pressades hon hårt av Frida Karlsson som tydligt hade krafter kvar efter dom inledande loppen. Det fick Jennie lite ur balans och bakifrån kom Emma Ribom, som i finalen valde att köra utan fästvalla.
Och hon tappade inte mer i den första stigningen än att hon hade kontakt vidare. Därmed fick hon en fördel på upploppet där klubbkompisen Jennie inte orkade mer. Och med klister under skidorna var VM-hjältinnan Frida Karlsson chanslös mot en Emma Ribom som stakade på skidor utan fästvalla.
Det har varit en bra vecka för U23-åkaren Ribom som i helgen vann Volkswagen Cup totalt på hemmaplan i Kalix.
Efter Jennie Öberg på tredje följde sedan Linn Sömskar, Marita Nordström och Anna Dyvik som alla kroknade lite i finalen.
I semifinalen – men inte i final – var också: Elina Rönnlund (7:a), Ida Dahl (8:a), Ebba Andersson (9:a med dagens bästa vurpa), Moa Molander Kristiansen (10:a), Rebecca Öhrn (11:a) och Maria Jonasson (12:a).
Det gäller att göra resultat i tre tävlingar för att hänga med sammanlagt. På lördag väntar SM över 30 och 50 km för damer respektive herrar och på söndag avslutas Volkswagen Tour med den brutala stigningen upp till Dundrets topp i masstartstävlingar.

På herrsidan var Marcus Grate dagens man. Han dominerade från start och vann prologen med över två sekunder. Sedan kontrollerade han också finalen och tog hem en säker seger.
En meritterande seger var det också för flera av Sveriges bästa sprintåkare fanns på plats.
Oskar Svensson var den som utmanade Grate hårdast i finalen. Men Oskar var chanslös i semifinalen där han hade betydligt sämre glid än dom flesta andra.
– Vi har vallat själva, våra vallare kommer först i morgon. Men i finalen lånade jag Daniel Rickardssons skidor, berättar Oskar, som hade Johan Häggström strax bakom sig i finalen. Han var trea i kvalet där Oskar var 9:a.
Gustav Eriksson var 4:a på i kvalet och i finalen, medan Max Novak och Olof Jonsson blev 5:a respektive 6:a i herrfinalen.
Teodor Peterson hade näst bästa prologtiden, men han föll olyckligt från tät i sin kvartsfinal och bröt skidan rakt av. Daniel Rickardsson slutade på 13:e plats och är givetvis en av favoriterna i Volkswagen Tour. Han skall försvara SM-guldet på femmilen och det är få kandidater att slå honom där.
Viktor Thorn är givetvis ett annat namn för totalen, men han var 11:a nu och såg lite sliten ut efter den långa resan till Kanada och världscupfinalen.

På lördag fortsätter alltså tävlingarna på Hellnerstadion med SM 30 km damer och 50 km herrar. Det blir ett kraftprov så här i slutet av säsongen.

Del |
ROLF ZETTERBERG

Så jobbar Sveriges bästa skidklubb – Piteå Elit

Piteå Elit har under lång tid varit framträdande inom svensk längdskidåkning med Charlotte Kalla som den stora stjärnan. Nyligen blev klubben rankad som nummer ett bland Sveriges skidklubbar av sweski.com och är även nominerade som ”Årets Varumärke” i Piteå.

Det många inte vet är att bakom alla framgångar för klubben ligger ett långsiktigt och strategisk arbete med värdegrund, ledarskap, krav och förväntningar. Kraven på åkarna kan ibland verka tuffa men samtidigt finns ett professionellt team som stöttar utifrån åkarnas behov. Trots att skidåkning är en individuell idrott jobbar klubben för att skapa ett lag som respekterar och stöttar varandra.    

Les mer
Sälen-Mora 190226Halvasan Foto Nisse Schmidt

Kortvasan och Halvvasan får nya namn

Inför Vasaloppets vintervecka 2020 byter två av skidloppen namn. Från och med nu blir Kortvasan Vasaloppet 30 och Halvvasan Vasaloppet 45. 
– Vi ser det här som ett naturligt steg i vår utveckling där de nya namnen passar bra in i vår övriga loppfamilj, säger Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson. 

Les mer
20190904, AFLODAL, Axel 002 (kopia)

Axel Aflodal – juniorgiganten upp i seniorklassen

Sweski.com presenterar Team Svenska Spel – jr o U-landslaget:

En av de största ungdomsdominanterna i modern tid och den mest framgångsrika herråkaren vid junior-vm de två senaste åren. Den stockholmsbördiga Offerdalsåkaren Axel Aflodal är det nytillskott i årets seniorklass som väntas röra om mest.

Les mer
pistmaskin Snow Rabbit (kopia)

Miljoninvestering för ny pistmaskin till Offerdals SK

På måndagen levererades en ny pistmaskin till Offerdals SK i Änge. Investeringen uppgår till dryga miljonen varav 800 000 kronor utgör stöd från kommun och länsstyrelse. Den nya pistmaskinen är ett lyft för föreningen och bygden.

Les mer
20180316,VON SIEBENTHAL, Nathalie 002 (kopia)

Nathalie von Siebenthal, 26 lägger av

Vann U23-VM så sent som i 2015:

Schweiz bästa kvinnliga distansåkare lägger av bara 26 år gammal.
Den tidigare U23-världsmästarinnan Nathalie von Siebenthal avslutar sin karriär innan säsongen börjar. Hon tog en paus efter säsongen men har inte hittat motivationen att fortsätta.
Von Siebenthal kommer från Berner Oberland och är utbildad lantbrukare.

 

Les mer
20190904, BÅNGMAN, Tilde 006 (kopia)

Tilde Bångman – jobbar med friidrottstränare

Sweski.com presenterar Team Svenska Spel – jr o U-landslaget:

Ett av de stora utropstecknen under fjolårets juniorsäsong och en av de riktigt heta svenska supertalanger på damsidan de senaste åren. Offerdalsdottern Tilde Bångman är allround, målmedveten och testar gärna nya träningsmetoder för att bli bäst.

Les mer
SUNDBY, Martin Johnsrud interview 004 (kopia)

Världsmästaren Sundby ”in i väggen” på läger

Världsmästaren Martin Johnsrud Sundby gick ”in i väggen” på landslagets sista läger och fick åka hem en dag tidigare än planerat.
Han har lagt om träningen och går in i okänd terräng där tvåbarnspappan har omprioriterat ganska mycket från tidigare.
Smällen på det sista lägret var dock inget han hade räknat med.

 

Les mer
20181130, FALK Hanna prolog 001 (kopia)

Damlandslaget till Val Senales i 2 veckor

Hanna Falk inte med, måste ryggopereras och missar säsongen:

Charlotte Kalla, Frida Karlsson och de övriga damerna i längdlandslagets A-lag och Team Bauhaus inleder idag sitt nästa landslagsläger. Det sker på snö och hög höjd i Val Senales, Italien.

Les mer
20130629, MAJA-ANNA-MOA-OSKAR 011 (kopia)

Fem år senare är alla med i landslaget

4 lovande dalajuniorer på läger i 2013:

Titta på bilden: Fyra lovande dalajuniorer på väg mot läger med juniorlandslaget.
Idag, över fem år senare, är alla fyra med i seniorlandslaget.
Kompisarna från ungdoms- och juniortiden har blommat ut och två har tagit VM-guld, en har 5:e plats från OS och en har slagit igenom i världscupen.

 

Les mer
20191020, IBU-kongrenn SWE-delegation (kopia)

Banbrytande beslut vid IBU-kongressen

Internationella skidskytteförbundet, IBU, har i helgen genomfört en extrainsatt kongress i München. Under kongressen fattades ett antal beslut i tunga värderingsfrågor där transparens, integritet och good governance är ord som stått i centrum.


Les mer
Rolf Zetterberg

Ny skidfest i Ulricehamn 2021 – nu sprint

Nu är datum klart! Det blir en sprinthelg på Lassalyckan i Ulricehamn under två tävlingsdagar den 16-17 januari 2021.

Les mer
KEKs-kronika

Norges dilemma: Kan Johaug få högsta priset?

Krönika:

Therese Johaug vann norska mästerskapen både i friidrott och terränglöpning. Hon är världens bästa skidåkare.
Därför är hon också överkvalificerad till Egebergs ærespris – norsk idrotts högsta utmärkelse.
Men kan man ge priset till en dopingdömd idrottare? Det är dilemmat som man nu diskuterar i Norge.

 

Les mer
2a

11) Östersunds SK – storklubb utan landslagsåkare

Sweski.com synar Sveriges elitklubbar inför säsongen:

Östersunds SK är en av Sveriges stora skidklubbar. Men trots att flera av Sveriges bästa åkare bor i staden har man inga landslagsåkare inför den kommande säsongen.
ÖSK är dock en mycket aktiv klubb på arrangörssidan och man har ju en av landets bästa arenor som i år är tillbaka som arena för världscuppremiären i skidskytte.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Marit Björgens ord är guld värda

Krönika:

En av de mest sunda och kloka skidåkare jag mött, pratat med och lyssnat på är Marit Björgen. Hon personifierar också det norska skidförbundets framgångsrika modell: Vi är mer viktigt än jag! 

Les mer
2a

10) Offerdals SK – satsar på närområdet

Sweski.com synar Sveriges elitklubbar inför säsongen:

– Vi satsar i första hand på att utveckla talangerna i närområdet, säger ledaren Karin Bångman i Offerdals SK, jämtlandsklubben som tillhör landets toppklubbar trots hård konkurrens från grannklubbarna runt ikring.
I år har man två åkare i U-landslaget och får dessutom förstärkningar från Norge (!).

 

Les mer
3a

9) SK Bore – gör största satsningen någonsin

Sweski.com synar Sveriges elitklubbar inför säsongen:

Torsby-klubben SK Bore gör sin största satsning någonsin och har nu också damer i sin elitstall. Klubben har ju också några av Sveriges bästa skidskyttar, så det är hela 30 kontrakterade åkare som finns med i satsningen.
I tillägg gör man en specifik långloppssatsning med bröderna Bob och Bill Impola som viktiga brickor.

 

Les mer
Alexander Winther

Snart längdpremiär i Orsa-Grönklitt

Redan den 25 oktober öppnar Orsa Grönklitt för den efterlängtade längdpremiären. Allt fler efterlyser en tidig premiär på längdskidor och tack vare sparad snö kan Grönklitt  öppna spåren redan i slutet av oktober.

– Vi öppnar skidsäsongen med en riktig längdskidfest hela helgen den 25-27 oktober då vi lägger ut snö på delar av den nya Multiskidbanan, säger Marcus Laggar, sportchef på Orsa Grönklitt.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Landslaget tränar på snö i Idre


  • Idag, tisdag, samlas längdlandslagets herrar i Idre för en veckas läger. Med på lägret finns även Stina Nilsson och Anna Dyvik.

  • – Vi har en lång och bra barmarkssäsong bakom oss och nu är vi taggade för att komma på snö igen, säger landslagstränare Fredrik Uusitalo.


Les mer
3a

8) Hudiksvalls IF – hur bra blir Richardsson?

Sweski.com synar Sveriges elitklubbar inför säsongen:

Hudiksvalls IF är storklubben i Hälsingland som i snart en generation haft toppåkare i Sverige.
Nu är man lite mer i skuggan av dom största klubbarna, men en intressant fråga är hur bra veteranen Daniel Richardsson blir när han nu satsar utanför landslaget.
HIF har  endast en åkare i A-landslaget, det är Evelina Settlin som äntligen fått chans bland våra bästa.

 

Les mer