Mobile Version
Desktop Version
FINNS DET CHANS för medalj för den här kvartetten? Fr h: Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson och Hanna Öberg kör VM-stafetten för Sverige. Foto: PER DANIELSSON/skidskytteförbundet
FINNS DET CHANS för medalj för den här kvartetten? Fr h: Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson och Hanna Öberg kör VM-stafetten för Sverige. Foto: PER DANIELSSON/skidskytteförbundet

Här är Sveriges stafettlag i Östersunds-VM

Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson och Hanna Öberg utgör kvartetten som kör lördagens damstafett, medan herrlaget består av Fredrik Lindström, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma och Sebastian Samuelsson.

Det är Sveriges medaljhopp i lördagens VM-stafetter i skidskytte i Östersund under lördagen.

På fredagens presskonferens presenterades de båda svenska stafettlagen som ska tävla på lördag. 

Fredrik Lindström, som är uttagen att köra första sträckan för herrarna och som haft VM som mål efter att ha kommit tillbaka från körtelfeber, kommenterar:

- Herrstafetten var nog en av de drömmar jag hade när jag var långt ifrån tävlingsspåret. En herrstafett på hemmaplan... Det fanns ett grymt stort sug att komma tillbaka tills dess.

Även Martin Ponsiluoma, som ska åka tredje sträckan ser fram emot lördagen:

- Det är något man längtat efter hela året. Jag är väldigt laddad på min uppgift, säger Martin.

Damlaget:

Linn Persson - Första sträckan. Femma i mixstafetten, 42:a i sprinten, 21:a i jaktstarten och 15:e i distansen. 
Linn sköt fullt i mixstafetten och hade där fjärde tid i spåret. I sprinten blev det tre bom men hon var endast 54 sekunder långsammare än snabbaste Denise Hermann. I jaktstarten klättrade hon rejält och hade 19:e åktid. I och med resultatet i distansen kvalificerade Llinn sig till söndagens masstart. 

Mona Brorsson - Andra sträckan. Femma i sprinten, sjua i jaktstarten, sexa i distansen.
Mona imponerade i sprinten och var länge med i medaljstriden, dessutom hade hon sjunde bästa åktid. Hon hade även sjunde åktid under jaktstarten och var snabbast av svenskorna. Det var hon även i distansen och där missade hon bara ett skott, vilket gav en sjätteplats.

Anna Magnusson - Tredje sträckan. 43:a i sprinten, 11:a i jaktstarten, 65:a i distansen.
Anna åkte fort i sprinten och hade 19:e åktid. I jaktstarten avancerade hon 32 placeringar med bara en bom på fyra skjutningar. 

Hanna Öberg - Fjärde sträckan. Femma i mixstafett, fyra i sprint, femma i jaktstart, etta i distans, trea i singelmix-stafett.
Hanna gjorde en stark insats i mixstafetten och sköt en av sina stående serier på bara 21 sekunder. I sprinten både åkte och sköt hon snabbt och var bara 0,6 sekunder bakom bronsplats. Även i jaktstarten var hon nära medalj, men någon bom för mycket och 13 tid i spåret räckte till en femteplats. I distansen sköt hon fyra nollor och tog därmed som bekant ett VM-guld. I torsdagens singelmix-stafett gjorde hon och Sebastian Samuelsson en stark insats som gav en tredjeplats. 

Herrlaget:

Fredrik Lindström - Första sträckan. 66:a i sprint. 
Fredrik fick känna på formen under sprintloppet efter säsongens körtelfeber. Det resulterade i en 66:e plats, och tyvärr ingen jaktstart. 

Jesper Nelin - Andra sträckan. Femma i mixstafett, 41:a i sprint, 33:a i jaktstart, 28:a i distans. 
Jesper åkte fort och stabilt under mixstafetten och hade sjätte tid i spåret. I sprinten gjorde han en godkänd skjutinsats med bara två bom men var något långsammare i spåret. I jaktstarten åkte han betydligt snabbare med 14:e tid och klarade en 33:e plats med fem missade skott. Distansen var något tyngre och med tre missade skott blev det en 28:e plats. 

Martin Ponsiluoma - Tredje sträckan. 47:a i distans. 
Martin fick prova formen i distansloppet, där det blev fyra bom, och där han slutade 47:a 

Sebastian Samuelsson - Fjärde sträckan. Femma i mixstafett, 29:a i sprint, 16:e i jaktstart, fyra i distans, trea i singelmix-stafett. 
Sebastian visade upp att formen finns där under mixstafetten och var snabbast av alla i spåret. Tyvärr ställde stående skyttet till det i sprinten, men där hade han ändå 12:e åktid. I jaktstarten klättrade Sebastian 13 placeringar och visade god åkform med 10:e tid i spåret. I distansen imponerade Sebastian med 19 av 20 träff och åttonde bästa åktid, en prestation som räckte till ej fjärde plats. I singemix-stafetten hade Sebastian nerverna med sig i sista stående skyttet och pkte in Sverige på en tredje plats. 

 

Norge presenterade också sitt damlag under fredag: Synnøve Solemdal, Tiril Eckhoff, Ingrid Landmark Tandrevold och Marte Olsbu Røiseland är den norska kvartetten.

- Vi har bättre förutsättningar för att ta guld nu än när vi vann VM-stafetten i Holmenkollen 2016, säger Tiril Eckhoff i samband med norska lagets pressträff.

 

 

Del |
Rolf Zetterberg

Landslagslägret slutade på sjukhuset

Tour de Ski-sensationen fick blindtarmsinflammation:

Tour de Ski-sensationen Moa Molander Kristiansen, 24 fick en avslutning på träningslägret i Bruksvallarna som hon gärna varit förutan:

Övernattning på Östersunds sjukhus med blindtarmsinflammation var knappast den perfekta uppladdningen inför säsongpemiären.

Men hon tävlar i Gällivare i helgen!

Les mer
20190331, ANDERSSON Ebba 001 (kopia)

Ebba borta till efter nyår

Svenska Skidförbundet har  idag skickat  ut ett  pressmeddelande om Ebba Anderssons knäskada. Hon behöver ingen operation men tyvärr kommer inte Ebba att kunna tävla före efter nyår, skriver förbundet.

Les mer
20180317, ANDERSSON, Ebba finish 004 (kopia)[1]

Ebba Andersson missar premiären

Ebba Andersson tvingas stå över helgens premiärtävlingar i Gällivare. Ett tråkigt besked för arrangören och för den svenska skidpubliken framför TV-rutan.
Det är knäskadan hon ådrog sig i Bruksvallarna som gör att Ebba inte kan åka.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Gällivare ett strålande ljus i norr


Krönika:

Gällivare har en speciell plats i mitt skidhjärta. Det var där jag och Gunde fick bära Hellner från målfållan efter hans första världscupseger 20 november 2008, timmarna efter Charlotte Kallas första VC-triumf. Tiden går men Gällivare som skidarrangör består. Stort!

 

Les mer
20171203, OLSBU, Marte 103 (kopia)

EU-kommisionen kan stoppa skidskyttet

Totalförbud mot bly i utomhusidrott från och med 2022?

Skidskyttet kan få allvarliga problem i åren som kommer.
EU-kommisionen jobbar nämligen för ett totalförbud mot bly i utomhusidrott. Det kan vara slutet för skidskyttet där ju patronerna är gjorde av bly.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Ustiugov och Retivykh vann i Rovaniemi

Ryska åkare dominerade också helgens tävlingar i finska Rovaniemi.
Landslagsstjärnorna Sergey Ustiugov och Gleb Retivykh vann distans respektive sprint då man körde helgens Santasport Race.
Distanstävlingen gick i fristil medan sprinten kördes i klassisk.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Tredje raka segern för Nepryaeva

Iivo Niskanen vann också i fristil:

Lite överraskande vann Iivo Niskanen också när man övergick till fristil i söndagens tävling i finska Olos/Muonio.
Lika överraskande var det inte att Natalia Nepryaeva vann damklassen. Den ryska stjärnan tog sin tredje raka seger på tre dagar.

 

Les mer
MARTIN FOURCADE är storfavorit på herrarnas 20 km distans i Östersund under torsdagskvällen. Han vann fyra VM-guld förra säsongen. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com

Wierer och Fourcade vann i Norge

Världsstjärnorna Dorothea Wierer och Martin Fourcade vann dam- respektive herrklassen när den norska skidskyttepremiären i Sjusjøen utanför Lillehammer avslutades med masstarter under söndagen.
Båda imponerade och hade en lucka till konkurrenterna på slutvarvet.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Moa och Johan bästa juniorer i sprint

Bruksvallsloppet söndag:

Moa Hansson, Landsbro och Johan Ekberg, Nacka Värmdö vann dom båda juniorklasserna i söndagens sprint i Bruksvallarna.
Ingen stor överraskning.
Moa var bäst hela vägen och vann också kvalet, där var Johan trea men han var snabbast i finalen.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Olof Jonsson sprintade bäst i Bruksvallarna

Olof Jonsson var den snabbaste i herrfinalen i söndagens fristilssprint i Bruksvallarna. Han var den ende som kunde rå på Even Northug, medan SK Bore också hade en bra dag med tre man i finalen och tre bland dom fyra bästa i prologen.
Estniskan Stine Lise Truu som bor och tävlar i Sverige vann bland damerna.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Ebba på kryckor en vecka före premiären

Det är bilden som landslagsledningen inte vill se:
Ebba Andersson på kryckor en vecka före säsongspremiären i Gällivare.
Landslagsstjärnan föll och skadade sig under avslutningen av den gångna veckans landslagsläger i Bruksvallarna.

 

Les mer
20181214, NORGREN, Britta Johansson 004 (kopia)

Britta och Oskar vann långloppspremiären

Inte överraskande vann Britta Johansson Norgren och Oskar Kardin långloppspremiären i Orsa-Grönklitt under lördagen.
Båda kom ensamma till mål efter 30 km på en 2,5 km-slinga.

 

Les mer
20180316,NISKANEN, Iivo 006 (kopia)

Styrkebesked av Iivo Niskanen i Olos

VM- och OS-segraren Iivo Niskanen visade styrka i lördagens lopp över 10 km klassisk i finska Olos. Han var klart bäst och slog tvåan Alexander Bolshunov med hela 40 sekunder, resten av startfältet var mer än minuten efter den klassiska specialisten från Finland.

 

Les mer
20180322, BURMAN, Jens 003 (kopia)

Jens Burman utklassade Niklas Dyrhaug

Bruksvallsloppet lördag:

Jens Burman var överlägsen i lördagens Bruksvallslopp och vann med halvminuten före B-landslagsåkaren Björn Sandström.
Vad som var viktigare: Han utklassade den norska landslagsåkaren Niklas Dyrhaug med nästan halvannan minut över 15 km. Ett bra formbesked av Åsarna-åkaren i premiären.

 

Les mer
20191116, ANDERSSON Ingela 002 (kopia)

Ingela slog världseliten i premiären

Sensationell 2:a plats i säsongspremiären i Norge:

Ingela Andersson från Arvidsjaur stod för en smått sensationell prestation då hon slutade tvåa i kamp mot nästan hela världseliten (minus det svenska landslaget) i den norska skidskyttepremiären i Sjusjøen utanför Lillehammer.
Bara italienska världscuptvåan Lisa Vittozzi slog svenskan.

 

Les mer
20180318, BOLSHUNOV, Alexander finish 022 (kopia)

Ryska stjärnorna vann i Olos

Ryska superstjärnorna Alexander Bolshunov och Natalia Nepryaeva vann båda fredagens klassiska sprint i finska Olos.
I herrklassen dominerade dom ryska åkarna totalt och alla sex i final var ryssar. Finlands Anne Kyllönen var närmast Nepryaeva i damklassen.

 

Les mer
2019116, Vasaloppets nya medaljer 02 (kopia)

Medalj till alla i Vasaloppets lopp

Att få en medalj efter målgång är en viktig symbol för väldigt många deltagare i motionslopp. Vasaloppet har tidigare bara delat ut medaljer i vissa lopp, men nu har Vasaloppets ledning beslutat att från och med Vasaloppets vintervecka och Vasaloppets sommarvecka 2020 kommer alla deltagare som fullföljer sitt lopp att få medalj. Tre olika kategorier medaljer kommer att delas ut: Placeringsmedaljer, prestationsmedaljer och deltagarmedaljer, samtliga i ny design och med nytt fint band. Syftet är att stärka ceremonin vid målgång och att alla ska uppmärksammas. Samtidigt kan deltagarna välja att inte ta emot medaljen om man inte vill ha någon.
 

Les mer
20190121, LUNDGREN, Moa 045 (kopia)

Moa Lundgren – startade med rullskidor som 15-åring

Sweski.com presenterar Team Svenska Spel – jr o U-landslaget:

Hon är en av de största talangerna som svensk idrott har sett på länge. Under uppväxten hade hon fullt upp med så mycket annat att ordentlig rullskidsträning fick vänta tills hon var 15 år. Den livsfarliga kombinationen teknik, kondition och mod gör Moa Lundgren till den skidåkare hon är.

Les mer
EIDE PEDERSEN, Morten 17-001 (kopia)

Eide Pedersen har hittat nytt långloppsteam

Se upp för Team Kaffebryggeritet i Visma Ski Classics:

Toppåkaren Morten Eide Pedersen har hittat ett nytt långloppsteam. Hans nya Team Jobstation i Frankrike föll ihop innan dom ens hann starta, och därmed blev Eide Pedersen stående ensam.
Men nu är han klar som en rejäl förstärkning till Visma Ski Classics-laget Team Kaffebryggeriet, som definitivt blir att räkna med i vinter.

 

Les mer
20181116, BURMAN Jens 001 (kopia)

Få landslagsåkare i Bruksvallsloppet

Det är få senioråkare från landslaget i anmälningslistorna för helgens premiär i Bruksvallarna.
Ingen av medaljörerna på damsidan från VM i Seefeld finns med och på herrsidan är Jens Burman det namnet som sticker ut från A-landslaget.

 

Les mer