Mobile Version
Desktop Version
FRIDA KARLSSON tog chansen och var i ledningen halvvägs i sin världscupdebut i Cogne. Det slutade med en 7:e plats i höjden i Italien. Foto/rights: NORDIC FOCUS
FRIDA KARLSSON tog chansen och var i ledningen halvvägs i sin världscupdebut i Cogne. Det slutade med en 7:e plats i höjden i Italien. Foto/rights: NORDIC FOCUS
KERTTU NISKANEN har inte tävlat på två månader, men nu är hon tillbaka efter en lång paus och vann överraskande i sin ”comeback”. Foto/rights: NORDIC FOCUS
KERTTU NISKANEN har inte tävlat på två månader, men nu är hon tillbaka efter en lång paus och vann överraskande i sin ”comeback”. Foto/rights: NORDIC FOCUS

Frida Karlsson spände bågen – slutade 7:a i debuten:

Kerttu Niskanen vann efter lång paus

Frida Karlsson spände verklighen bågen i sin världscupdebut och var i ledningen både efter 2,2 och 5 km i 10-kilometersloppet i klassisk stil i italienska Cogne. Men på slutet blev det tungt och Frida slutade 7:a i mål.
Kerttu Niskanen vann överraskande. Finskan har haft en paus från tävlandet från i december och är först nu tillbaka i form – precis lagom till VM i Seefeld.

 

Det var ett decimerat startfält i Cogne. 52 damer där dom bästa både från Norge och Sverige fattades. Inte alla var intresserade att testa formen på hög höjd bara dagar innan VM.
Men Frida Karlsson fick chansen och gick hårt ut på startnummer 20. Var i ledningen vid båda dom två första mellantiderna.
– Jag försökte öppna kontrollerat, men fick känna av höjden på slutvarvet. Är besviken över att jag tappar så mycket på dom två sista kilometrarna, säger Frida till NRK.
Och från en 3:e plats vid 7,2 km med 8,6 sekunder till ledande schweiziskan Nadine Fähndrich blev det en 7:e plats och 34,8 sekunder upp i mål. Men debuten visade att Frida Karlsson blir en viktig bricka i det svenska VM-laget i Seefeld.

Niskanen tillbaka från paus
Kerttu Niskanen trodde nästan inte vad hon såg då hennes namn stod långt uppe på listan. Finskan var helt utbränd i december och lade bort skidorna och tog en rejäl paus både från träning och tävling.
– Det har varit svårt att se dom andra tävla på TV, medger hon men är givetvis mycket nöjd med segern och äntligen har Finland ytterligare en dam i tillägg till Krista Pärmäkoski i Seefeld.
Nadine Fähndrich är god i höjden och efter lördagens prologseger i sprinten blev det nu en 2:a plats på 10 km, hennes bästa distansresultat i världscupen. Lite bittert för schweiziskan var att det bara var tre sekunder till segern.
Favoriten Natalia Nepryaeva på sista startnummer såg lite tung ut och kunde inte matcha dom två första. Hon låg också efter Frida Karlsson med 2,5 km kvar till mål. Nu slog hon precis lagkompisen Yulia Belorukhova och tog tredje. Ryssland var 3:a, 4:a och 5:a, medan tyskan Victoria Carl avslutade bra till 6:e.
En uppmuntran för ett tyskt damlag som sliter. Steffi Böhler och Nicole Fessel är båda skadade och åker inte VM i Seefeld. Samtidigt är Katharina Hennig sjuk och åkte inte i Cogne.

Övriga svenskor långt efter
Förutom Frida Karlssons insats var dom övriga svenska resultaten en liten besvikelse. Möjligen på grund av höjden, det svenska laget bor på 700 meter och åkte upp i höjden för att tävla.
Anna Dyvik var näst bäst på en 23:e plats från startnummer 3. Hon var dock en minut och 22 sekunder från segern. Elina Rönnlund öppnade hårt och var top-10 i början. Också hon tappade på slutet, men Elina blev den tredje svenskan som tog världscuppoäng som 28:a.
Utanför dom 30 som får poäng slutade Linn Sömskar som 34:a, Maria Nordström 40:e och Lisa Vinsa 46:a.

Resultaten hittar du här.

 

 

Del |
ROLF ZETTERBERG

Linn Sömskar till finskt långloppsteam

Linn Sömskar hade en fin säsong i vintras men var en av dom åkare som inte fick plats i någon landslagsgrupp. Nu gör hon istället en intressant nysatsning i det nya finska långloppsteamet Team Nordic Athlete.

Dit går också den norska stjärnan Morten Eide Pedersen.

 

Les mer
WIERER, Dorothea 008 (kopia)

Coronoa-krisen får Wierer att fortsätta

Efter VM-guld på hemmaplan i vinter hade Dorothea Wierer, 30 tänkt avsluta sin skidskytte-karriär.
Men med Corona-pandemin blev den förra säsongen kortare än beräknad och nu har åkaren från Antholz bestämt sig för att fortsätta. Det var pandemin som fick henne att ändra på beslutet.

 

Les mer
20190904, LINDSTRÖM, Louise 006 (kopia)

Juniorvärldsmästarinnan till Falun-Borlänge SK

20-åriga Louise Lindström byter klubb från Högbo GIF till Falun-Borlänge SK, som därmed får ett starkt nyförvärv.
Gästriketjejen vann nämligen sprinten i årets junior-VM i tyska Oberwiesenthal.
Nu blir hon klubbkompis med en annan världsmästare i sprint, nämligen Maja Dahlqvist som vann teamsprinten i Seefeld 2019.

 

Les mer
20200318, KORSGREN Lina VL20 (kopia)

Vasaloppssegraren ska stoppa Björgen

Anställer proffstränare i cykel:

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France tränaren i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger.
 
- Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team Ramudden, säger Lina.

 

Les mer
BETTAN EM-fyra (kopia)

”Årets prestation” stod Bettan för

Fick utmärkelse av skidskytteförbundet:

Varje år har Skidskytteförbundet ett antal utmärkelse i form av ‘‘Årets ….’’-priser att dela ut. Tidigare denna månad har Årets Skidskytteförening och Årets Ledare presenteras och nu är det dags för årets prestation.
Nu har Elisabeth ”Bettan” Högberg fått priset som Årets prestation.

 

Les mer
Vasaloppet 120304Starten i SälenFoto Nisse Schmidt

”The Grand Classics” – ny morot i långloppen

Nu kommer långloppens egen Champions League:

Dagen efter avslöjandet att världens genom tiderna främsta längdskidåkerska Marit Björgen, med 26 OS- och VM-guldmedaljer i bagaget, gör comeback och satsar på Vasaloppet kommer nästa nyhet: Från och med säsongen 2020/21 kommer Vasaloppet att ingå som en av fyra tävlingar i ”The Grand Classics” som kommer att bestå av de fyra största långloppen i världen.


 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Therese Johaug blir Bjørgens träningspartner

Är också nyfiken på Vasaloppet och långlopp:

När Marit Bjørgen, 40 gör en seriös satsning mot Vasaloppet får hon den bästa träningskompisen som är möjlig:
Therese Johaug, 31 bekräftar att hon kommer att träna med Bjørgen och Team Ragde Eiendom när det är möjligt och hon är också nyfiken på långloppen.

 

Les mer
20180111, BJØRGEN, Marit 007 (kopia)

Marit Bjørgen gör comeback i Vasaloppet

En sensationell nyhet för arrangören i Dalarna:
Skiddrottningen Marit Bjørgen, 40 gör comeback och satsar mot Vasaloppet 2021.
– Och jag har ambitioner, säger Bjørgen som kommer att göra sin satsning med Team Ragde Eiendom, teamet till bröderna Aukland.

 

Les mer
20200526, valla 001 (kopia)

FIS sade ja till fluor-förbudet

Vill stegvis närma sig slutmålet:

Det internationella skidförbundet FIS sade ja till det omstridda fluorförbudet i vallor.
Men inte direkt utan stegvis med ett mål att ha nolltolerans för fluorprodukter från och med 2022-2023-säsongen.
Det beslutades under videomötet som FIS hade under måndagen.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Norge och Sverige utvecklar samarbetet

I tävlingsspåret är svenskar och norrmän konkurrenter, men vid sidan av sker ett allt djupare samarbete mellan de två nationerna. Inför vinterns VM kommer det norska evenemangsföretaget KOMENT hjälpa både de svenska och norska förbunden att planera resor och uppehälle åt sina partners inom längdskidverksamheten.

Les mer
20180419, JOHAUG Therese-RZ (kopia)

Therese Johaug springer på Bislett

Det blir ingen vanlig Diamond League på Bislett stadion i Oslo i sommar, men arrangören ger sig inte. Nu arrangerar man ”Impossible Games” med dom möjligheter man har i Corona-tider.
Bröderna Ingebrigtsen, Karsten Warholm och dom norska friidrottsstjärnorna ställer upp den 11 juni.
Och Therese Johaug.

Les mer
20200104, AMUNDSEN, Harald Østberg 002 (kopia)

Här är Norges U- och juniorlandslag

Det är en tuff kamp om att komma med i Norges landslagsgrupper. Men nu har skidförbundet tagit ut nästa års landslag för juniorer och rekryt.
Det är många bra namn i alla lagen även om stortalangen Helene Marie Fossesholm flyttades direkt upp i A-laget för seniorer.

 

Les mer
KEKs-kronika

FIS-beslut omöjliggör normal världscup?

Krönika:

FIS hade ett digitalt möte om världscupen den gångna veckan.
Ett beslut från mötet kan mycket väl betyda att det blir omöjligt att arrangera en normal världscup som planerat den nästa säsongen.
FIS vill nämligen ha besked senast 15 juni om Norge kan arrangera världscup i december.
Det kommer dom inte att få.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Svårare att få åka världscup nästa år

Dom näst bästa åkarna i dom största längdnationerna kommer att få svårare att åka världscup nästa säsong (om det nu blir någon världscup).
FIS har nämligen sänkt det maximala antalet åkare från hemmanationen från 15 till 10 + två U23-åkare. Det slår hårdast mot Norge, som ofta har haft 15 mycket starka herråkare i sina egna världscuptävlingar.

 

Les mer
HATTESTAD, Ola Vigen 002 Sunne (kopia)[1]

OS-segraren tar över Norges damer

Ola Vigen Hattestad är ny damtränare för det norska längdlandslaget tillsammans med Ole Morten Iversen, den förra damtränaren i Sverige.
38-åriga Hattestad är både världsmästare och olympisk mästare i sprint och kommer närmast från jobbet som landslagstränare för Slovenien.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Vad händer med dom som petades?

11 åkare försvann från landslaget:

Hela 11 åkare har försvunnit från förra årets landslag.
Vad händer med dom när dom nu kastas ut i ett skidliv där man inte vet om det blir någon riktig säsong, när sponsorsmarknaden troligen kommer att torka helt bort och när klubbarna kommer att få slita hårt för att greja sin ekonomi?

 

Les mer
FALUN 2020-05-18 Invigning nya asfaltbanan lugnet  falu kommun
Foto: Ulf Palm  kod 71515

Äntligen asfaltsbana på Lugnet

Det har länge varit stor efterfrågan på en rullskidbana på Lugnet i Falun. Riksskidstadion har inte haft det, men nu är första etappen av Lugnets asfaltsbana invigd.
Och här fanns både rullskidsåkare, cyklister och inlines-åkare när man öppnade för första gången.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Ännu en sprintstjärna lägger av

Stina Nilsson har redan bytt till skidskytte.
Norska VM-trean Mari Eide ramlade ur landslagsgruppen och nu meddelar också Sloveniens rutinerade sprintstjärnan Katja Visnar, 36 att hennes aktiva karriär är över.

 

Les mer
anna-westerlund (kopia)

Anna är årets skidskytte-ledare

Årets ledare är en inspiratör och pådrivare som fokuserar på såväl individens som föreningens utveckling. Till Årets ledare utses Anna Westerlund, Tullus SG.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Varför duger inte Jocke Abrahamsson?

Krönika:

Tränare efter tränare presenteras som ska leda och utveckla A-landslaget, Team Bauhaus och Team Svenska Spel. Men ingen av de åtta tränarna på landslagets digitala presskonferens visade sig vara en av de bästa vi har i skid-Sverige -  Joakim Abrahamsson. Obegripligt, tycker jag.

 

Les mer