Mobile Version
Desktop Version
ELVIRA ÖBERG fick stå bredvid pallen då hon var 4:a på JVM i Osrblie i Slovakien. Foto: SKIDSKYTTEFÖRBUNDET
ELVIRA ÖBERG fick stå bredvid pallen då hon var 4:a på JVM i Osrblie i Slovakien. Foto: SKIDSKYTTEFÖRBUNDET

Elvira Öberg 4:a på JVM i skidskytte

Marginalerna var inte på Elvira Öbergs sida när hon blev fin fyra i dagens sprint i Osrblie med fullt skytte, endast två tiondelar från pallen. Annie Lindh åkte snabbt och blev 12:a, medan Emil Nykvist var bäst av herrarna på 25:e plats.

 

Herrarnas sprint
Precis som i distansloppet var Emil Nykvist en dryg halvminut från täten in till det liggande skyttet. Han inledde starkt med fem fullträffar och gick ut på mellanrundan som 22:a, och avancerade två placeringar in till stående. Trots en snabb serie på 27 sekunder blev det en bom, vilket gjorde att Emil lämnade vallen som 24:a, och i mål var han en placering sämre. I spåret var han snabbast av svenskarna, 1,40 efter Roman Yeremin från Kazakstan - ännu en fin insats av den lovande Boreåkaren, även om han inte har fått till den riktiga fullträffen. Men den kommer kanske i morgondagens jaktstart - det är mindre än 40 sekunder upp till en plats bland de 10 främsta...
Viktor Brandt tappade en dryg minut på det första varvet och åkte därefter på en bom i det liggande skyttet, och lämnade vallen som 60:e man. Han var 13 placeringar sämre in till stående, men lyckade skjuta fullt i en supersnabb serie på 19 sekunder. Tack vare det fina jobbet på vallen gick Viktor ut på det sista varvet på 49:e plats och blev 52:a i mål, knappt tre minuter efter segrande norrmannen Vebjörn Sörum. Tyvärr förlorade han mycket tid i spåret där han var långsammast av svenskarna, 3,12 efter bäste åkare, men på skjutvallen var Viktor snabbast av alla, efter två serier på 44 sekunder. I jaktstarten får han i första hand satsa på poängplats - dit är det bara en dryg straffrunda.
Snabbast av svenskarna på det inledande varvet var Oskar Ohlsson, tre sekunder före Emil. Han lämnade vallen som 44:a efter en bom i det liggande skyttet, och avancerade fem placeringar på vägen till stående. Tyvärr åkte Oskar på hela tre bom och föll till 69:e plats, och trots en kämpainsats på slutvarvet gick han i mål som 62:a, inte mer än en dryg sekund från en plats i söndagens jaktstart. Det var en trist avslutning på Junior-VM för Oskar som inte har fått till skyttet under veckan. Dessutom har åkformen inte heller varit på topp, utan även idag var han långsammare än Emil, vilket inte brukar vara fallet. Totalt var Oskar åtta sekunder efter landsmannnen och 1,48 bakom bäste åkare.
I det inledande distansloppet imponerade Henning Sjökvist med endast två bom på fyra skjutningar, men i dag inledde han med tre missade skott i liggande och var drygt två minuter från täten på 91:a plats.På det andra varvet tappade han hela 1,16 och åkte sedan på ytterligare två straffrundor i det stående skyttet. Henning gick ut på slutrundan på 87:e plats och var två placeringar bättre i mål. I spåret var han 3,06 efter Roman Yeremin, men var i alla fall sex sekunder snabbare än Viktor. Vi får hoppas att Henning får till åkningen framöver, för han kan betydligt bättre.
Damernas sprint
Elvira Öberg inledde oväntat försiktigt i spåret och var nästan en halv minut från täten in till det liggande skyttet, men lämnade vallen 16 sekunder bakom som 11:a. På det andra varvet tappade hon två placeringar, men efter fem nya fullträffar i stående gick hon ut på slutvarvet som fyra, nio sekunder från pallen. Vid den sista mellantiden hade Elvira minskat avståndet med hälften, men trots en suverän finish var hon futtiga två tiondelar för sen i mål som fyra, 14 sekunder bakom segrande ukrainskan Ekaterina Bekh. Lite surt för Elvira, men ändå en riktigt stark insats och ett lysande utgångsläge inför jaktstarten, där hon i högsta grad är med och slåss om segern. Fullt skytte imponerar, och i spåret hade hon 12:e tid, 47 sekunder långsammare än polskan Kamila Zuk - betydligt bättre än i distansloppet.
Redan på det första varvet satte Annie Lindh högsta fart i spåret och var snabbast av svenskorna in till det liggande skyttet som femma, 22 sekunder från täten. Det tog lite tid på vallen, men efter fem fullträffar gick hon ut på mellanrundan som åtta, sekunden före Elvira. Annie höll både placering och avstånd riktigt bra på vägen till det stående skyttet, men tyvärr blev det en bom vilket gjorde att hon lämnade vallen som 12:a, och den placeringen hade hon också i mål. Idag var det en helt annat sting i åkningen och totalt hade Annie så bra som sjunde tid i spåret, 34 sekunder bakom snabbaste åkare och 13 sekunder före Elvira. Hon är bara en halvminut från täten inför morgondagens jaktstart, så en pallplats är fullt möjlig även för Annie.
Amanda Lundström var två sekunder långsammare än Elvira på det inledande varvet, och åkte tyvärr på en bom i liggande och lämnade vallen på 39:e plats. Hon avancerade sedan nio placeringar på vägen til stående, men tvingades åter in i straffrundan efter ytterligare ett missat skott. Amanda gick ut på det slutvarvet som 30:e åkare, men plockade fyra placeringar och blev 26:a i mål, 1,14 från segern. Precis som de andra svenskorna var det betydligt bättre fart i spåret idag, och totalt var hon en knapp minut efter Kamila Zuk, men bara 12 sekunder långsammare än Elvira. Med sitt stabila skytte kan Amanda säkert avancera ordentligt i jaktstarten - det är bara drygt 40 sekunder upp till topp 10.
Den som hade det tuffast på det första varvet var Nicolina Lindqvist. Hon var 48 sekunder från täten in till det liggande skyttet, och efter två missade skott gick hon ut på mellanrundan som 76:a, men avancerade tre placeringar in till stående. Där tog Nicolina revansch med fem fullträffar och lämnade vallen på 55:e plats, men tappade en knapp minut på slutvarvet och blev 61:a i mål, två tiondelar från en plats i jaktstarten. Precis som Elvira hade hon marginalerna emot sig idag, men hon får ta med sig det fina ståskyttet. Nicolina var 2,25 efter snabbaste åkare i spåret, en aning bättre än i distansloppet.
I morgon avslutas Junior-VM med fyra jaktstarter. I första hand får vi sätta vårt hopp till Elvira Öberg och Annie Lindh som har skaffat sig fina utgångslägen för medalj!

 

Del |
20190916, ROBIN slutar (kopia)

IFK Umeå:s Robin Norum tackar för sig

Robin Norum har vunnit världscupen på rullskidor, något han inte lyckades med i år.
Och när världscupen avslutades i Val di Fiemme under söndagen passade Robin på att tacka för sig som aktiv skidåkare.
Nu väntar andra uppgifter på 31-åringen från IFK Umeå.

 

Les mer
20180821, JOHANSSON Marcus 001 (kopia)

Olivia och Marcus vann masstarterna

SM på rullskidor i Skövde:

Årets huvudsäsong för rullskidor avslutades under söndagen i Skövde med SM i masstart långdistans. Tävlingarna var även finalen för årets STS Roll Cup, den svenska cupen för juniorer och seniorer.

Les mer
Newspower.it

Två dubbelsegrar till Sverige

Världscupen på rullskidor:

Det blev en fantastisk avslutning för svensk del på minitouren i Italien. Linn Sömskar och Moa Olsson tar en dubbel likaså Johan Ekberg och Truls Gisselman. Johan vann också totala världscupen.

Les mer
newspower,it

Linn och Johan vann – Truls tvåa

Världscupen på rullskidor:

Under lördens masstartlopp i fri teknik tog Johan Ekberg och Truls Gisselman en svensk dubbelseger. Linn Sömskar vann damernas lopp.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Tuffa individuella SM-lopp i Skövde

Årets SM i individuell start blev ett riktigt kraftprov. Efter en ganska platt men teknisk bana inne på regementsområdet i Skövde så avslutade alla klasser med den rejäla stigningen uppför Billingen de sista 3 kilometerna.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Calle vann norska folkets hjärta

Krönika:

Plötsligt visar det sig att Calle Halfvarsson och Petter Northug jr är goda vänner. TV-serien Landskampen förenade dem. Nu snapchattar de med varandra nästan varje dag. Premiärprogrammet gav Calle en plats i norrmännens hjärta.

 

Les mer
dampallen-supersprint-trento (kopia)

Linn och Johan på pallen igen

Världscupen på rullskidor:

Under fredagens supersprint i Italien blev det två svenska andra platser genom Linn Sömskar och Johan Ekberg.
Les mer
6O3A6879_Foto_Michael_Renström-1024x683 (kopia)

SVT storsatsar på premiären i Gällivare

Sveriges Television storsatsar och direktsänder alla tre tävlingsdagar från Gällivarepremiären 22-24 november!

- Tävlingarna i Gällivare blir startskottet för en spännande längdsäsong med Tour de Ski och den nya skandinaviska touren som höjdpunkter. Så vi är jätteglada att vi kan vara med redan från fredagens tävlingar den här gången, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Les mer
HELLNERSTADION i Gällivare med Dundret i bakgrunden är arena för den svenska säsongspremiären 17-19 november. Hit kommer både svensk och utländsk elit. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-photo

Tävlingsnyheter inför vintern

Gällivare får JSM på skidor 2021:

Längdrådet och tävlingsprogramgruppen har vid sina senaste möten fattat ett antal beslut inför framtiden och kommande vinters tävlingar.

 

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Tre svenska pallplatser i Trento

Världscupen på rullskidor:

Det blev vinst i italienska Trento för Linn Sömskar i dagens backrace i klassisk teknik. Moa Olsson knep tredjeplatsen. I herrarnas juniorklass blev Johan Ekberg trea.

Les mer
x1000w-sares (kopia)

Johan Sares tar över i Grönklitt

Fd längdchefen har hittat nytt arbete:

Johan Sares blir ny anläggningschef för Orsa Grönklitt. Bakom sig har han en yrkeskarriär inom idrotten och ser nu fram emot att jobba inom besöksnäringen.
– Det ska bli både kul och spännande att prova något nytt. Både idrott och besöksnäringen gör folk glada och jag ser många likheter även på andra sätt. Jag kommer att bidra med mitt engagemang och passion och ser framförallt fram emot att få vara en del i att leda och utveckla både organisationen och anläggningen, säger Johan Sares.
Les mer
20190912, Ole o Dasha med Kina

Bjørndalen ny landslagstränare för Kina

Frun Darya Domracheva tar över damlaget:

Ole Einar Bjørndalen tar över Kinas landslag i skidskytte mot OS i Beijing 2022.
Frun Darya Domracheva blir damtränare.
Mer meriterade ledare kunde inte kineserna få på vägen mot sitt eget hemma-OS.

 

Les mer
20180316,MUSGRAVE, Andrew 006 (kopia)

Britten som nådde världstoppen

Nu jagar han sin första, stora seger:

I sommar har Andrew Musgrave varit världens bästa rullskidåkare på dom långa distanserna.
Men 29-åringen från Skottland har haft en annorlunda väg till världseliten där han också är på vintern.
I VM slog han till exempel samtliga svenska åkare i skiathlon där han var 7:a i Seefeld. Dessutom var han 8:a både på 15 km och 50 km.

 

Les mer
20190525, PETERSON, Jonas 002 (kopia)

Jonas blev en parentes i längdlandslaget

Får stöd av Charlotte Kalla:

Jonas Peterson, 44 hade stora planer för längdlandslaget.
Han antog utmaningen efter Rikard Grip som chef för vårt folkkära landslaget.
Det var innan sommarlovet.
Nu är han redan borta.
Jonas Peterson blev en parentes i längdlandslaget, men nu får han stöd bland annat av Charlotte Kalla.

 

Les mer
X

Hela Vasaloppets meny för 2020

År 2020 är det 500 år sedan Gustav Vasas äventyr i Dalarna, 1520–21, och 98 år sedan det första Vasaloppet arrangerades 1922. Det senaste decenniet har Vasaloppet noterat en fördubbling av antalet anmälda deltagare! De fem senaste åren har man kunnat glädja sig åt att antalet varit närmare 100 000 anmälda, även om den magiska gränsen ännu inte nåtts. Nu kan Vasaloppet stolt presentera Vasaloppsåret 2020, med fler utmaningar och fler lopp än någonsin att välja emellan. På söndag 15 september öppnar anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2020.

Les mer
20171119, LIE, Lotte 005 (kopia)

Norska Lotte tävlar för Belgien

Skidskytte:

Norska skidskytten Lotte Lie är på en nivå precis utanför det norska landslaget.
Nu väljer hon att tävla för Belgien för att få åka dom stora internationella tävlingarna.
Lotte har nämligen dubbla medborgarskap.

 

Les mer
20190909, medaljtrio (kopia)

Dessa åker VM-finalen på rullskidor

Den 12-15 september avslutas årets världscup på rullskidor i italienska orterna Trento och Val di Fiemme. Fyra svenska åkare ligger just nu på pallplats i den totala cupen före de avslutande tävlingarna.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

– Kommer inte ihåg något

En månad sedan hjärtat stannade:

Måndag var 26-åriga Sondre Turvoll Fossli tillbaka på Ullevål sjukhus i Oslo – en månad efter att hjärtat stannade och han dramatisk fördes dit i full fart.
Men till NRK säger nu skidstjärnan att han inte kommer ihåg något från episoden där han mirakulöst räddade livet.
Nu är han ute igen, men om det blir någon vidare idrottskarriär är osäkert.

 

Les mer
IMG_6746_2 (kopia)

Tom och Elin vann UVK-RULLEN 2019

Tom Fahlén Landsbro IF fortsätter att leverera toppresultat denna sommar. I ett mycket bra startfält på herrsidan blev det som en förlängning av Finnkampen. Tre åkare, Tom Fahlén, Isac Holmström från Åland (If Sibbo Vargarna och Vitava Fund Ski Team) samt Jonathan Hedbys Nusnäs IF, kunde efter 8 km åka ifrån en stor, samlad klunga i en lång slakmota. De ökade bara  farten, gled iväg och utökade avståndet till klungan med ca 1 minut vid varvningen efter 24 km.

 

 

Les mer
20170701, DYVIK, Anna 008 (kopia)

Anna och Frida åkte hem från lägret

Anna Dyvik och Frida Karlsson har båda fått avbryta landslagets höghöjdsläger i Frankrike i förtid. Men det är ingen dramatik kring det hela. Båda har blivit förkylda och menade att det var bäst att åka hem och bli frisk på hemmaplan.

 

Les mer