Mobile Version
Desktop Version
ELVIRA ÖBERG fick stå bredvid pallen då hon var 4:a på JVM i Osrblie i Slovakien. Foto: SKIDSKYTTEFÖRBUNDET
ELVIRA ÖBERG fick stå bredvid pallen då hon var 4:a på JVM i Osrblie i Slovakien. Foto: SKIDSKYTTEFÖRBUNDET

Elvira Öberg 4:a på JVM i skidskytte

Marginalerna var inte på Elvira Öbergs sida när hon blev fin fyra i dagens sprint i Osrblie med fullt skytte, endast två tiondelar från pallen. Annie Lindh åkte snabbt och blev 12:a, medan Emil Nykvist var bäst av herrarna på 25:e plats.

 

Herrarnas sprint
Precis som i distansloppet var Emil Nykvist en dryg halvminut från täten in till det liggande skyttet. Han inledde starkt med fem fullträffar och gick ut på mellanrundan som 22:a, och avancerade två placeringar in till stående. Trots en snabb serie på 27 sekunder blev det en bom, vilket gjorde att Emil lämnade vallen som 24:a, och i mål var han en placering sämre. I spåret var han snabbast av svenskarna, 1,40 efter Roman Yeremin från Kazakstan - ännu en fin insats av den lovande Boreåkaren, även om han inte har fått till den riktiga fullträffen. Men den kommer kanske i morgondagens jaktstart - det är mindre än 40 sekunder upp till en plats bland de 10 främsta...
Viktor Brandt tappade en dryg minut på det första varvet och åkte därefter på en bom i det liggande skyttet, och lämnade vallen som 60:e man. Han var 13 placeringar sämre in till stående, men lyckade skjuta fullt i en supersnabb serie på 19 sekunder. Tack vare det fina jobbet på vallen gick Viktor ut på det sista varvet på 49:e plats och blev 52:a i mål, knappt tre minuter efter segrande norrmannen Vebjörn Sörum. Tyvärr förlorade han mycket tid i spåret där han var långsammast av svenskarna, 3,12 efter bäste åkare, men på skjutvallen var Viktor snabbast av alla, efter två serier på 44 sekunder. I jaktstarten får han i första hand satsa på poängplats - dit är det bara en dryg straffrunda.
Snabbast av svenskarna på det inledande varvet var Oskar Ohlsson, tre sekunder före Emil. Han lämnade vallen som 44:a efter en bom i det liggande skyttet, och avancerade fem placeringar på vägen till stående. Tyvärr åkte Oskar på hela tre bom och föll till 69:e plats, och trots en kämpainsats på slutvarvet gick han i mål som 62:a, inte mer än en dryg sekund från en plats i söndagens jaktstart. Det var en trist avslutning på Junior-VM för Oskar som inte har fått till skyttet under veckan. Dessutom har åkformen inte heller varit på topp, utan även idag var han långsammare än Emil, vilket inte brukar vara fallet. Totalt var Oskar åtta sekunder efter landsmannnen och 1,48 bakom bäste åkare.
I det inledande distansloppet imponerade Henning Sjökvist med endast två bom på fyra skjutningar, men i dag inledde han med tre missade skott i liggande och var drygt två minuter från täten på 91:a plats.På det andra varvet tappade han hela 1,16 och åkte sedan på ytterligare två straffrundor i det stående skyttet. Henning gick ut på slutrundan på 87:e plats och var två placeringar bättre i mål. I spåret var han 3,06 efter Roman Yeremin, men var i alla fall sex sekunder snabbare än Viktor. Vi får hoppas att Henning får till åkningen framöver, för han kan betydligt bättre.
Damernas sprint
Elvira Öberg inledde oväntat försiktigt i spåret och var nästan en halv minut från täten in till det liggande skyttet, men lämnade vallen 16 sekunder bakom som 11:a. På det andra varvet tappade hon två placeringar, men efter fem nya fullträffar i stående gick hon ut på slutvarvet som fyra, nio sekunder från pallen. Vid den sista mellantiden hade Elvira minskat avståndet med hälften, men trots en suverän finish var hon futtiga två tiondelar för sen i mål som fyra, 14 sekunder bakom segrande ukrainskan Ekaterina Bekh. Lite surt för Elvira, men ändå en riktigt stark insats och ett lysande utgångsläge inför jaktstarten, där hon i högsta grad är med och slåss om segern. Fullt skytte imponerar, och i spåret hade hon 12:e tid, 47 sekunder långsammare än polskan Kamila Zuk - betydligt bättre än i distansloppet.
Redan på det första varvet satte Annie Lindh högsta fart i spåret och var snabbast av svenskorna in till det liggande skyttet som femma, 22 sekunder från täten. Det tog lite tid på vallen, men efter fem fullträffar gick hon ut på mellanrundan som åtta, sekunden före Elvira. Annie höll både placering och avstånd riktigt bra på vägen till det stående skyttet, men tyvärr blev det en bom vilket gjorde att hon lämnade vallen som 12:a, och den placeringen hade hon också i mål. Idag var det en helt annat sting i åkningen och totalt hade Annie så bra som sjunde tid i spåret, 34 sekunder bakom snabbaste åkare och 13 sekunder före Elvira. Hon är bara en halvminut från täten inför morgondagens jaktstart, så en pallplats är fullt möjlig även för Annie.
Amanda Lundström var två sekunder långsammare än Elvira på det inledande varvet, och åkte tyvärr på en bom i liggande och lämnade vallen på 39:e plats. Hon avancerade sedan nio placeringar på vägen til stående, men tvingades åter in i straffrundan efter ytterligare ett missat skott. Amanda gick ut på det slutvarvet som 30:e åkare, men plockade fyra placeringar och blev 26:a i mål, 1,14 från segern. Precis som de andra svenskorna var det betydligt bättre fart i spåret idag, och totalt var hon en knapp minut efter Kamila Zuk, men bara 12 sekunder långsammare än Elvira. Med sitt stabila skytte kan Amanda säkert avancera ordentligt i jaktstarten - det är bara drygt 40 sekunder upp till topp 10.
Den som hade det tuffast på det första varvet var Nicolina Lindqvist. Hon var 48 sekunder från täten in till det liggande skyttet, och efter två missade skott gick hon ut på mellanrundan som 76:a, men avancerade tre placeringar in till stående. Där tog Nicolina revansch med fem fullträffar och lämnade vallen på 55:e plats, men tappade en knapp minut på slutvarvet och blev 61:a i mål, två tiondelar från en plats i jaktstarten. Precis som Elvira hade hon marginalerna emot sig idag, men hon får ta med sig det fina ståskyttet. Nicolina var 2,25 efter snabbaste åkare i spåret, en aning bättre än i distansloppet.
I morgon avslutas Junior-VM med fyra jaktstarter. I första hand får vi sätta vårt hopp till Elvira Öberg och Annie Lindh som har skaffat sig fina utgångslägen för medalj!

 

Del |
20200103, TAUBØL Håvard Solås001 (kopia)

Hur grejar norska förbundet krisen?

Det norska förbundet är i kris.
Inte nog med att man fått permittera storparten av dom anställda på grund av coronakrisen. Dessutom temporärt ställa in all landslagsverksamhet.
Nu står man också utan huvudsponsorer inför den kommande säsongen. Redan har 30 miljoner runnit ut ur kassan.

 

Les mer
Snöhög_2020 (kopia)

Ulricehamn klarar snön till världscupen 2021

Vintern 2019/2020 går till historien som en av de mildaste på många år. Möjligheter till längdskidåkning har varit begränsade i stora delar av Sverige och Europa. Arrangörer för världscupen i längdåkning har under säsongen kämpat med snön och kortare tävlingsbanor har varit mer regel än undantag.

 

Les mer
JSM Åsarna D19-20 3 bästa (kopia)

Förslag till svenskt stomprogram 2020/2021

Det är dags att planera och att ansöka huvudtävlingar i längdskidor för säsongen 2020/2021.

Tävlingsprogramgruppens förslag till stomprogram för längdskidor 2020/2021 är klart.
Kom ihåg att programmet ett förslag och justeringar kan göras fram till att programmet fastställs i månadsskiftet maj/juni.

 

Les mer
27.02.2020, Minsk-Raubichi, Belarus (BLR):Kristina Reztsova (RUS) - IBU Open European Championships Biathlon, relay mixed, Minsk-Raubichi (BLR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Norskt skidskytte-team söker åkare

Kanske något för Stina Nilsson?

Är du en lovande skidskytte och har lust på nya utmaningar?
Här är en chans att utvecklas i en annan miljö.
Norska Team Woodcon söker nu nya skidskyttar till ett team som redan har nått långt och tagit flera medaljer på norska mästerskapen.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Landslagets herrtränare slutar

Efter flera år som landslagstränare har de båda herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo bestämt sig för att lämna sina roller i landslagsverksamheten.

 

Les mer
20160402, AUKLAND, Anders 005 ÅF16 (kopia)

Anders Aukland smällde till med 321 km

47-årige Anders Aukland ville inte vara sämre än världsmästaren Hans Christer Holund som i helgen åkte 204 km på 11 timmar och 23 minuter i Oslo.
Aukland tog med sonen Oliver och lagkompisen Joar Thele och smällde till med 321 kilometer på 18 timmar i Nordmarka utanför Oslo under måndagen.

 

Les mer
20180316,BRANDSDAL, Eirik 009 (kopia)

Sprintstjärnan Eirik Brandsdal lägger av

En av dom bästa sprintåkarna i världen dom senaste tio åren lägger av.
Norges Eirik Brandsdal har bestämt sig för att gå nya vägar i livet och 33-åringen med 9 världscupsegrar avslutar sin aktiva karriär.

 

Les mer
KEKs-kronika

Bra val, Stina – men en krånglig väg

Krönika:

Jag medger också att jag tittade på daton för att se om det var första april när jag nåddes av nyheten om att Stina Nilsson byter till skidskyttet.
Men med facit i hand så tycker jag det är ett bra byte – modigt och tufft av Stina.
Vägen till toppen är inte omöjlig men säkert krångligare än hon kan tänka sig.

 

Les mer
20191201, NORGREN Britta Johansson (kopia)

Britta fortsätter också nästa vinter

Britta Johansson Norgren har fått frågan många gånger om när hon tänker avsluta sin karriär.
Och visst har hon funderat på om det är dags nu.
Men hon fortsätter ett år till – något av det lilla vi kan tacka coronaviruset för!

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Kritiskt också i finska skidförbundet

Medan Sverige är ett land där man inte på långa vägar har infört samma hårda restriktioner som i dom flesta andra europeiska länder pga coronaviruset sliter skidförbunden i våra grannland.
Vi har skrivit om hur norska förbundet har permitterat anställda, stoppat verksamheten och där det för tillfället inte pågår någon landslagsverksamhet.
Nu höjer också Finland ett varningens finger. Också där är ekonomin i ett kritiskt tillstånd.

 

Les mer
20200322, Holund 204 km-tur (kopia)

Världsmästaren tränade över 200 km

Världsmästaren på femmilen Hans Christer Holund använder coronaledigheten väl. I lördags åkte han 204,3 km på en enda träningstur som tog 11 timmar och 23 minuter!
Det gjorde han tillsammans med kompisarna Sjur Obrestad Gabrielsen och Johan Tjelle som också är elitåkare.

 

Les mer
20190316, NILSSON Stina 001 (kopia)

Sensation: Stina satsar på skidskytte!

Efter sju år i längdlandslaget väljer Stina Nilsson en ny inriktning på karriären. Från och med nu är det skidskytte som gäller.

– Jag har alltid vetat att jag kommer göra en satsning mot skidskytte, just för att det ser så himla kul ut, berättar Stina.

Les mer
23.02.2020, Trondheim, Norway (NOR):Heidi Weng (NOR), Therese Johaug (NOR), Ingvild Flugstad Oestberg (NOR), (l-r) - FIS world cup cross-country, pursuit women, Trondheim (NOR). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee

Norska skidförbundet blöder ekonomiskt

Personalen permitterad, landslagsverksamheten ligger nere:

Coronakrisen har slagit hårt i Norge där restriktionerna är betydligt hårdare än i Sverige.
Det norska skidförbundet har permitterat många anställda och har så här långt förlorat nästan 30 miljoner kronor. Därför ligger hela landslagsverksamheten för närvarande nere och ingen resor får genomföras.
Också skidskytteförbundet har permitterat dom flesta anställda och förlorar massor med pengar.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Starka slutsegrare i Scandic Cup

Också juniorernas Scandic Cup fick avslutas i förtid. Dom två sista tävlingarna ströks pga coronaviruset, men det var inga sensationssegrare i dom fyra klasserna.
Tove Ericsson, Edvin Anger, Louise Lindström och William Poromaa vann varsin klass och det är ju fyra toppnamn i sina klasser genom hela säsongen.

 

Les mer
20180323, JONSSON, Fredrik 007 (kopia)

Moa och Fredrik vann förkortad VW Cup

På grund av att tävlingssäsongen är inställd så avslutas de nationella junior- och seniorcuperna i förtid. För seniorerna slutade Volkswagen Cup med segrar till Moa Olsson, Falun Borlänge SK och Fredrik Jonsson, Hudiksvalls IF.

Les mer
20200318, KORSGREN Lina VL20 (kopia)

Summering av Vasaloppet 2020

Klockan 09.00 på söndag den 15 mars öppnade Vasaloppet möjligheten att anmäla sig till skidloppen i Vasaloppets vintervecka 2021, som arrangeras 26 februari till 7 mars. Här blickar vi tillbaka och sammanfattar siffror och annat intressant från den nyss avslutade vinterveckan 2020. Hur många startade? Hur många såg Sveriges Televisions sändningar? Och vilka kändisar tog sig i mål?

Les mer
Visma Ski Classics total 2020 (kopia)

Svenska segrare i Visma Ski Classics

Långloppscupen Visma Ski Classics fick liksom världscupen ett abrupt slut med tre inställda tävlingar i slutet av säsongen.
Men man har korat segrare i dom olika kategorierna och Sverige tog flera ledartröjor än normalt. Och givetvis vann Britta Johansson Norgren damklassen totalt – för femte gången i rad!

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Tack för alla upplevelser, Teodor!

Krönika:

En skidornas gentleman tackar för sig. Jag kommer aldrig glömma Teodor Petersons OS-silver från tidernas kanske mest dramatiska sprintfinal i Sotji 2014.


 

Les mer
KARLSSON, Daniel 001 (kopia)

Sök Daniel Karlssons Minnesfond

Daniel Karlsson föddes 3 augusti 1991. I hans liv kretsade mycket kring idrott och längdskidåkning. Daniel miste livet i en skoterolycka 26 februari 2012, endast 20 år gammal. Nu kan du söka hans stipendium igen.

Les mer
14.03.2020, Kontiolahti, Finland (FIN):Kaisa Makarainen (FIN) -  IBU world cup biathlon, pursuit women, Kontiolahti (FIN). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Wierer höll undan i världscupen totalt

Stark svensk insats i damernas jaktstart:

Också bland damerna blev den tuff kamp om totalsegern i världscupen i skidskytte. Tiril Eckhoff från Norge hade chansen i sista stående skyttet men sprack och tappade hela cupen med tre rundor.
Istället höll Dorothea Wierer undan och vann cupen med en 11:e plats. Hon blev slagen av både Mona Brorsson (6:a) och Johanna Skottheim (7:a).

 

Les mer