Mobile Version
Desktop Version
WILLIAM POROMAA fanns med långt framme i tätklungen hela vägen under tremilen på JVM. Till slut blev den en 9:e plats på den lovande Åsarna-åkaren. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/kekstock.com
WILLIAM POROMAA fanns med långt framme i tätklungen hela vägen under tremilen på JVM. Till slut blev den en 9:e plats på den lovande Åsarna-åkaren. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/kekstock.com

Poromaa med i finalen på tremilen i JVM:

Taktisk perfekt – höll nästan för ”Wille”

William Poromaa visade inte konkurrenterna någon som helst respekt på den tuffa tremilen med masstart under JVM i Lahtis. Hela tiden höll sig Åsarna-åkaren där framme och på slutet vädrade man faktisk en sensationell medalj till Sverige.
Men på dom sista två kilometrarna fick ”Wille” släppa i medaljkampen och slutade 9:a i mål. En placering bättre än i fristilsloppet för två dagar sedan.

 

Själv var han inte helt nöjd efteråt.
– Det gick bra hela vägen. Jag låg top-10 nästan hela tiden efter att jag avancerade tidigt. Blev liggande lite långt bak i starten, så jag bestämde mig för att förbättra min position. Men jag orkade inte riktigt helt på slutet då tempot var högre, säger han.
Och tätklungan var överraskande stor. Efter att ha sett Frida Karlssons utklassning i damloppet blev det här totalt annorlunda. Länge låg ett 30-tal åkare ihop. Efter två mil reducerades antalet något, men det var fortfarande 10-15 åkare med medaljchans då man gick in i den absoluta finalen.
William Poromaa förlorade några meter i en tuff backe ungefär halvannan kilometer från mål. Sedan kom han aldrig helt upp i täten igen och istället var det fyra åkare som i vart sitt spår kämpade sida vid sida på upploppet.
Italienaren Luca Del Fabbro var starkast på upploppet och vann före Norges Haavard Moseby, schweizaren Cyril Faehndrich och amerikanen Gus Schumacher. Alla i mål inom en sekund.
En ny kvartett följder 6 sekunder efter, medan ”Wille” var 7,9 sekunder från JVM-guldet.
– Det gick fortare på slutet, säger han efter att ha berättat att tempot inte var avskräckande under den första delen av loppet. Segertiden på dom tre milen var drygt en timme och 15 minuter.

Offensivt av Johan
Sverige syntes i täten under nästan hela loppet. Men på den första halvan var det Johan Herbert som var mest dragvillig. Han satsade riktigt offensivt och var i ledningen efter 20 km.
Sedan fick han ge sig när man gick in på slutvarvet och dom sista 5 kilometrarna. Men en härlig satsning som resulterade i en 21:a plats, drygt minuten efter täten.
Leo Johansson var den tredje svensken som fanns med i tätklungan. Men han låg längre bak än William och Johan och när fältet började sträckas ut fick Leo problem efter två mål. Då tappade han kontakten och hamnade i den andra gruppen. I mål var han 28:a, en minut och 22 sekunder från täten.
Simon Åstot var den fjärde svensken, men han kom aldrig med i tätgruppen. Till slut blev IFK Umeå-åkaren 52:a, över 8 minuter efter lagkompisen William Poromaa.
Men det är en brutal bana i Lahtis där backarna både är många och branta. Dessutom med en  15-gradig kyla i tillägg blev det en hård JVM-tremil.
Det gör bara William Poromass insats ännu mera imponerande.
Han är ju junior också nästa säsong.

Resultaten hittar du här.

Flera bilder kommer att finnas på vår bildbyrå kekstock.com.

Del |
20190922, KORSGREN, Lina 001 (kopia)

70.000 skäl att jubla för Lina

Klarälvsloppet:

Lina Korsgren jublade vilt över mållinjen i Karlstad.
Och hon hade 70.000 skäl att göra det.
Så många kronor körde nämligen Team Ramuddens stjärnåkare in i Klarälvsloppet genom seger i damklassen och seger i båda spurtprisen i Munkfors och Forshaga.

 

Les mer
20190922, top-3-men 001 (kopia)

Okänd norrman skrällvann med bruten stav

Klarälvsloppet 2019:

Stian Berg från Team Kaffebryggeriet i Norge.
Hört om honom?
Nej, tänkte väl det.
Det är nämligen killen som skrällvann en dramatisk avslutning av Klarälvsloppet 2019 – med en bruten stav!

 

Les mer
20190921, se Klarälvsloppet live (kopia)

Se Klarälvsloppet live här

Start på sändningen klockan 08,50:

Här kan du se Klarälvsloppet direkt under söndagsförmiddagen. Det 90 km långa loppet från Uddeholm till Karlstad är för första gången med i Visma Ski Classics Challernger-serie och har samlat världens bästa långdistansåkare med bland annat 6 vasaloppssegrare. Tävlingen går också på Klarälvsloppets Facebook-sida.

Les mer
20181028, Anton Karlsson podd-bild (kopia)

Anton Karlsson missar Klarälvsloppet

Fjolårssegraren Anton Karlsson, Lager 157 sliter med en ond rygg och kommer inte till start i söndagens 90 km Klarälvsloppet mellan Uddeholm och Karlstad.
Därmed försvinner också ett av dom stora svenska segerhoppen i kampen mot nästan hela den norska marathoneliten.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

WADA slår alarm om astmamedicin

Ger 2,8 miljoner kronor för att få svar på effekterna:

Tyska TV-kanalen ARD berättar att 14,4 procent av alla medaljer under vinter-OS i Turin 2006 togs av aktiva som använde astmamedicin. Därför har WADA nu gett 2,8 miljoner kronor till forskning för att ta reda på om medicinerna ger några fördelar i tävlingar.

 

Les mer
20190530, Klarälvsloppet (kopia)

6 vasaloppssegrare i Klarälvsloppet

Sweski.com sänder direkt på söndag:

Söndagens Klarälvsloppet mellan Hagfors och Karlstad är seedningslopp till Vasaloppet.
Men väldigt många elitåkare behöver inte stressa för att seeda sig.
Hela 6 tidigare vasalopssegrare finns i startlistan. Alla dom fyra herrarna är norrmän, men än så länge har det blivit svensk herrsegrare i Klarälvsloppet två tidigare utgåvor.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Är smeknamnens tid förbi?

Krönika:

Det var inte en evighet sedan vi ropade heja, heja på ”Säcken”, ”Oljan” och ”Billan”. Folkkära smeknamn som följde i spåren efter till exempel ”Mora-Nisse”, ”Föllinge Persson” och ”Det lilla trollet från norr”. Men idag är det mer sparsmakat med smeknamn. Jag saknar de extra personliga kryddorna.

 

Les mer
13.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Olle Dahlin (SWE), IBU vice president - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, biathlon, medals, Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Skidskyttestjärnorna rasar mot IBU

Extra världscuptävlingar innan Östersund inte populärt:

Den svenska IBU-presidenten Olle Dahlin möter ingen sympati hos världseliten när det internationella förbundet nu vill utöka säsongen och lägga till ytterligare tävlingar i världscupen.
Flera av dom stora nationernas åkare står nu upp mot IBU och menar att det inte är försvarligt att dom tvingas åka ännu flera tävlingar.

 

Les mer
20190917, Anna o Johan Olsson (kopia)

Anna och Johan nya Vasaloppscoacher

Vasaloppet har sedan 2014 utnämnt certifierade coacher för att erbjuda kvalitetssäkrad träningsrådgivning. Det är en skara med gedigen kunskap som nu förstärks ytterligare när Anna och Johan Olsson tillkommer som officiella Vasaloppscoacher.

Les mer
pallen-h21-2017 (kopia)

Craft Ski Marathon i Orsa ny challenger

Sverige får en ny tävling i den nya serien Visma Ski Classics Challenger – tävlingarna som ligger på nivån under Ski Classics-tävlingarna och där Klarälvsloppet i Karlstad på söndag är den första som arrangeras i Sverige.
Nu handlar det om Craft Ski Marathon i Orsa den 5 januari 2020.

 

Les mer
20190916, ROBIN slutar (kopia)

IFK Umeå:s Robin Norum tackar för sig

Robin Norum har vunnit världscupen på rullskidor, något han inte lyckades med i år.
Och när världscupen avslutades i Val di Fiemme under söndagen passade Robin på att tacka för sig som aktiv skidåkare.
Nu väntar andra uppgifter på 31-åringen från IFK Umeå.

 

Les mer
20180821, JOHANSSON Marcus 001 (kopia)

Olivia och Marcus vann masstarterna

SM på rullskidor i Skövde:

Årets huvudsäsong för rullskidor avslutades under söndagen i Skövde med SM i masstart långdistans. Tävlingarna var även finalen för årets STS Roll Cup, den svenska cupen för juniorer och seniorer.

Les mer
Newspower.it

Två dubbelsegrar till Sverige

Världscupen på rullskidor:

Det blev en fantastisk avslutning för svensk del på minitouren i Italien. Linn Sömskar och Moa Olsson tar en dubbel likaså Johan Ekberg och Truls Gisselman. Johan vann också totala världscupen.

Les mer
newspower,it

Linn och Johan vann – Truls tvåa

Världscupen på rullskidor:

Under lördens masstartlopp i fri teknik tog Johan Ekberg och Truls Gisselman en svensk dubbelseger. Linn Sömskar vann damernas lopp.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Tuffa individuella SM-lopp i Skövde

Årets SM i individuell start blev ett riktigt kraftprov. Efter en ganska platt men teknisk bana inne på regementsområdet i Skövde så avslutade alla klasser med den rejäla stigningen uppför Billingen de sista 3 kilometerna.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Calle vann norska folkets hjärta

Krönika:

Plötsligt visar det sig att Calle Halfvarsson och Petter Northug jr är goda vänner. TV-serien Landskampen förenade dem. Nu snapchattar de med varandra nästan varje dag. Premiärprogrammet gav Calle en plats i norrmännens hjärta.

 

Les mer
dampallen-supersprint-trento (kopia)

Linn och Johan på pallen igen

Världscupen på rullskidor:

Under fredagens supersprint i Italien blev det två svenska andra platser genom Linn Sömskar och Johan Ekberg.
Les mer
6O3A6879_Foto_Michael_Renström-1024x683 (kopia)

SVT storsatsar på premiären i Gällivare

Sveriges Television storsatsar och direktsänder alla tre tävlingsdagar från Gällivarepremiären 22-24 november!

- Tävlingarna i Gällivare blir startskottet för en spännande längdsäsong med Tour de Ski och den nya skandinaviska touren som höjdpunkter. Så vi är jätteglada att vi kan vara med redan från fredagens tävlingar den här gången, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Les mer
HELLNERSTADION i Gällivare med Dundret i bakgrunden är arena för den svenska säsongspremiären 17-19 november. Hit kommer både svensk och utländsk elit. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-photo

Tävlingsnyheter inför vintern

Gällivare får JSM på skidor 2021:

Längdrådet och tävlingsprogramgruppen har vid sina senaste möten fattat ett antal beslut inför framtiden och kommande vinters tävlingar.

 

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Tre svenska pallplatser i Trento

Världscupen på rullskidor:

Det blev vinst i italienska Trento för Linn Sömskar i dagens backrace i klassisk teknik. Moa Olsson knep tredjeplatsen. I herrarnas juniorklass blev Johan Ekberg trea.

Les mer