Mobile Version
Desktop Version
WILLIAM POROMAA fanns med långt framme i tätklungen hela vägen under tremilen på JVM. Till slut blev den en 9:e plats på den lovande Åsarna-åkaren. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/kekstock.com
WILLIAM POROMAA fanns med långt framme i tätklungen hela vägen under tremilen på JVM. Till slut blev den en 9:e plats på den lovande Åsarna-åkaren. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/kekstock.com

Poromaa med i finalen på tremilen i JVM:

Taktisk perfekt – höll nästan för ”Wille”

William Poromaa visade inte konkurrenterna någon som helst respekt på den tuffa tremilen med masstart under JVM i Lahtis. Hela tiden höll sig Åsarna-åkaren där framme och på slutet vädrade man faktisk en sensationell medalj till Sverige.
Men på dom sista två kilometrarna fick ”Wille” släppa i medaljkampen och slutade 9:a i mål. En placering bättre än i fristilsloppet för två dagar sedan.

 

Själv var han inte helt nöjd efteråt.
– Det gick bra hela vägen. Jag låg top-10 nästan hela tiden efter att jag avancerade tidigt. Blev liggande lite långt bak i starten, så jag bestämde mig för att förbättra min position. Men jag orkade inte riktigt helt på slutet då tempot var högre, säger han.
Och tätklungan var överraskande stor. Efter att ha sett Frida Karlssons utklassning i damloppet blev det här totalt annorlunda. Länge låg ett 30-tal åkare ihop. Efter två mil reducerades antalet något, men det var fortfarande 10-15 åkare med medaljchans då man gick in i den absoluta finalen.
William Poromaa förlorade några meter i en tuff backe ungefär halvannan kilometer från mål. Sedan kom han aldrig helt upp i täten igen och istället var det fyra åkare som i vart sitt spår kämpade sida vid sida på upploppet.
Italienaren Luca Del Fabbro var starkast på upploppet och vann före Norges Haavard Moseby, schweizaren Cyril Faehndrich och amerikanen Gus Schumacher. Alla i mål inom en sekund.
En ny kvartett följder 6 sekunder efter, medan ”Wille” var 7,9 sekunder från JVM-guldet.
– Det gick fortare på slutet, säger han efter att ha berättat att tempot inte var avskräckande under den första delen av loppet. Segertiden på dom tre milen var drygt en timme och 15 minuter.

Offensivt av Johan
Sverige syntes i täten under nästan hela loppet. Men på den första halvan var det Johan Herbert som var mest dragvillig. Han satsade riktigt offensivt och var i ledningen efter 20 km.
Sedan fick han ge sig när man gick in på slutvarvet och dom sista 5 kilometrarna. Men en härlig satsning som resulterade i en 21:a plats, drygt minuten efter täten.
Leo Johansson var den tredje svensken som fanns med i tätklungan. Men han låg längre bak än William och Johan och när fältet började sträckas ut fick Leo problem efter två mål. Då tappade han kontakten och hamnade i den andra gruppen. I mål var han 28:a, en minut och 22 sekunder från täten.
Simon Åstot var den fjärde svensken, men han kom aldrig med i tätgruppen. Till slut blev IFK Umeå-åkaren 52:a, över 8 minuter efter lagkompisen William Poromaa.
Men det är en brutal bana i Lahtis där backarna både är många och branta. Dessutom med en  15-gradig kyla i tillägg blev det en hård JVM-tremil.
Det gör bara William Poromass insats ännu mera imponerande.
Han är ju junior också nästa säsong.

Resultaten hittar du här.

Flera bilder kommer att finnas på vår bildbyrå kekstock.com.

Del |
SUNDBY jubler(kopia)

Sundby tillbaka till monsterträningen

Martin Johnsrud Sundby hade en skitsäsong. Världsmästaren kom inte upp i normal standard efter att han ändrat sin träning inför den förra säsongen.
Nu återgår 35-åringen till sin monsterträning där han tidigare varit känt som den toppåkare i världen som tränar mest. Han har passerat 1.000 timmar i året.

 

Les mer
20200709, ENGDAHL på Kebne 004 (kopia)

Petter snabbast till Sveriges tak

Satte rekord upp och ner till Kebnekaise:

Petter Engdahl, 25 från Falun-Borlänge SK är en av världens bästa på att springa uppför långa och branta berg. Han har flera topplaceringar i världscupen i trialrunning, men i brist på tävlingar i Covid 19-tiden passade han på att sätta ett lite speciellt rekord:
Snabbaste tiden upp och ner till Kebnekaise – Sveriges högsta erg på 2.098 meters höjd.

 

Les mer
20191208, JOHANSSON, Jonas 001 (kopia)

Juniorlandslaget i skidskytte klart

Nu är det äntligen dags att presentera säsongens juniorlandslag i skidskytte. Jonas Johansson är ansvarig för laget och han har nu presenterat de uttagna och deras planer framöver.

 

Les mer
20200708, Märta (kopia)

Märta Rosenberg får Kalla-stipendiet

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 km klassiskt, silver i skicross och brons i sprint.
Charlotte Kalla har följt Märta och imponerats av hennes jämna och höga nivå.

 

Les mer
20200706, BRINK Jörgen (kopia)

Jörgen Brink med virtuell tävling

Under Corona-pandemin har det växt fram flera virtuella tävlingar. För många är det bra motivation och en möjlighet att få tävla med andra igen.
Nu arrangerar Jörgen Brink sin egen Brink Virtuel Tour med fyra deltävlingar.

 

Les mer
20181216, NYENGET, Martin Løwstrøm 002 (kopia)

Norsk landslagsåkare bröt handen

Norska landslagsåkaren Martin Løwstrøm Nyenget har brutit handen efter att han hade en olycka på rullskidor. Han har opererats och det ställer givetvis till med problem dom närmaste veckorna när han skulle ha lagt värdefull sommarträning bakom sig.

 

Les mer
20200704, Rehns BK juniorer (kopia)

Rehns BK samlar junioreliten i klubben

Rehns BK är en uppstickare i skid-Sverige som samlar många satsande herrjuniorer. Truls Gisselman är den mest framgångsrika åkaren i klubbens satsning på duktiga juniorer. Han blev svensk mästare i det enda loppet som kunde genomföras i vintras innan Coronastängningen av idrotten. Nu förstärkar man ytterligare på juniorsidan.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Falun-Borlänge SK hämtar ”egna” juniorer

Falun-Borlänge SK hämtar tre förstaårsseniorer från ”farmarklubben” Domnarvets GoIF. Det handlar om Max Andersson, Johan B. Nordahl och Jonathan Nahlén som alla tar steget upp från junior till seniorklass den kommande säsongen.

 

Les mer
20200703, ULRICEHAMN nytt datum (kopia)

Ulricehamns världscup byter datum

Till vintern väntas en sprinthelg när världscupen kommer till Lassalyckan och Ulricehamn. Nu har tävlingarna återgått till sitt ursprungliga datum för att inte krocka med SM-veckan.

 

Les mer
20181209, DANIELSSON Emil 001 (kopia)

8 juniorer i nya juniorlandslaget

Kommer att heta Team Svenska Spel Junior:

I juni presenterade vi Team Svenska Spel, då med bara senioråkare. I dag har Svenska Skidförbundet och Svenska Spel glädjen att också presentera ett lag för de yngre åkarna – Team Svenska Spel Junior.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Julia Angelisöö till norskt långloppsteam

Julia Angelsiöö har hittat ett nytt team inför den kommande säsongen i Visma Ski Classics. Storvreta-tjejen blev utan team när Team Serneke avslutade sin satsning efter den gångna säsongen, men nu kommer hon att åka för norska Team Parkettpartner Sjusjøen, bland annat tillsammans med Sofie Elebro.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Skidförbundet om kommande fluorförbudet

FIS beslutade 2019 att en fluorfri tävlingsverksamhet skulle införas säsongen 2020/2021. En arbetsgrupp tillsattes för att ta fram ett tillvägagångssätt och en hantering för att kunna genomföra detta. Nu har resultatet kommit.

 

Les mer
20200629, Burman m Fischer

Två nya landslagsåkare på Fischer

Två av dom starkaste landslagsåkarna i Sverige är nya på Fischers utrustning inför den kommande säsongen.
Det gäller Jens Burman på herrsidan och Moa Lundgren bland damerna.

 

Les mer
pall-cup-herrar (kopia)

STS Roll Cup 2020 ställs in

Svenska Skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor har tagit beslut om STS Roll Cup 2020. Arbetsgruppen har beslutat att STS Roll Cup 2020 ställs in.

 

Les mer
20200617, Lenzerheide stadium (kopia)

Schweiz söker VM i skidskytte 2025

Schweiz söker VM i skidskytte i Lenzerheide 2025. Man vill först in på världscupprogrammet i 2022-2023 och sedan tar man sats mot VM två år senare.
Den suveräna anläggning i Lenzerheide är känd för Tour de Ski i längdåkning och den gångna vintern arrangerade man också JVM i skidskytte.

 

Les mer
20200624, RAVALD Ola 001 (kopia)

Ola Ravald ny tekniktränare för skidskyttelandslaget

Han var ett av dom hetaste tipsen att ta över som tränare för längdlandslaget. Nu presenteras istället Ola Ravald som ny tekniktränare för skidskyttelandslaget. Linn Svahns tränare i Östersund har lång erfarenhet och har bland annat jobbat med skidskyttelandslaget i Norge.

Les mer
20190324, HENRIKSSON-DYVIK-RIBOM (kopia)

Här är tävlingsprogrammet för 2020/2021

Här är dom huvudtävlingarna i Sverige för säsongen 2020/2021 och tilldelningarna av SM-tävlingarna framöver som längdrådet i skidförbundet har gjort.

 

Les mer
20180316,FABJAN, Vesna 006 (kopia)

OS-trean Vesna Fabjan slutar också

Det går hårt åt Sloveniens duktiga sprintlag på damsidan. Sedan tidigare har Katja Visnar
meddelat att hon slutar. Nu går lagkompisen Vesna Fabjan samma väg.
Hon vann OS-bronset i sprint i Sochi 2014.

 

Les mer
20200622, Pliggen (kopia)

”Pliggen” tillbaka i landslaget

Det medicinska teamet är klart:

Tidigare har ledare och tränare i den svenska längdorganisationen för säsongen 2020/2021 presenterats. I dag var det dags för den sista pusselbiten att falla på plats, det medicinska stödet.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Edvin Anger går till Åsarna IK

18-årige Edvin Anger från Hedemora är en av Sveriges mest lovande längdåkare.
Nu meddelar Åsarna IK att segraren från ungdoms-OS i vintras är klar för ”guldklubben”.
Ett viktigt steg för Edvin som därmed lämnar moderklubben IFK Hedemora i Dalarna.

 

Les mer