Mobile Version
Desktop Version
FELICIA LINDQVIST blev den senaste svenskan som imponerade i IBU-cupen, som är B-världscupen. Hon vann överraskande fredagens tävling. Foto: NORDIC FOCUS
FELICIA LINDQVIST blev den senaste svenskan som imponerade i IBU-cupen, som är B-världscupen. Hon vann överraskande fredagens tävling. Foto: NORDIC FOCUS

Nya svenska framgångar i IBU-cupen:

Felicia Lindqvist med skrällseger

Lite oväntat tog Felicia Lindqvist hem segern i damernas supersprint i IBU-cupen i Obertilliach, efter att ha passerat Elisabeth Högberg på slutvarvet. Dessutom kom Ingela Anderson fyra och Johanna Skottheim ytterligare fem placeringar bakom.
 

Felicia Lindqvist hade åttonde åktid i kvalet och sköt dessutom felfritt, och även om hon tappade en del tid på vallen var hon 13:e åkare i mål. I finalen höll sig Felicia mitt i fältet under det första varvet, och var 16:e åkare ut från vallen efter ett extraskott i första liggande. I det andra skyttet lyckades hon däremot skjuta fullt på 27 sekunder och gick ut på den tredje rundan som åtta, knappt 10 sekunder från täten, och tappade bara en placering på väg till det första stående skyttet. Tack vare ytterligare en nolla avancerade Felicia till tredje plats och var fyra sekunder bakom Ingela Andersson in till sista stående. Där sköt hon ännu en snabb nolla utan extraskott och gick ut på slutvarvet sju sekunder bakom ledande Elisabeth Högberg, men hade mest krafter kvar och tog hem segern med knappt två sekunder tillgodo. I spåret hade Felicia sjunde åktid, 10 sekunder efter Bettan som var snabbast. Vilken strålande sensation av den unga östersundstjejen som har varit femma som bäst tidigare i IBU-cupen!

Efter ett felfritt kval på skjutvallen blev Elisabeth Högberg endast slagen av Ingela Andersson i mål som delad tvåa. Hon var drygt tre sekunder långsammare än rumskompisen i spåret, med nionde åktid. I finalen låg Bettan strax bakom Ingela in till det inledande skyttet, men gick ut på det andra varvet som 18:e åkare efter ett extraskott. Hon hade samma skjutresultat även i andra liggande och lämnade vallen som 12:a. I första stående klarade sig Bettan med ett extraskott och avancerade till femte plats och var trea in till det avslutande skyttet, en knapp sekund efter Ingela. Tack vare fem fullträffar på 22 sekunder gick hon ut på slutvarvet i en ledning med sju sekunder före Felicia, men fick släppa sin unga klubbkamrat förbi sig som tvåa i mål. Bettan fortsatte sin fina form i spåret där hon var snabbast av alla!

Ingela Andersson imponerade genom att vinna kvalet efter endast ett extraskott, och med näst snabbaste fart i spåret, fem sekunder efter kanadensiskan Megan Bankes som dock sköt för dåligt och missade finalen med en härsmån. I finalen var Ingela i täten in till det första liggande skyttet, men lämnade vallen på 17:e plats efter ett extraskott, 14 sekunder från ledningen. I det andra skyttet tvingades hon in i straffrundan men avancerade ändå till 11:e plats, och var tre placeringar bättre in till första stående. Där fick hon använda ett extraskott till men lämnade vallen som fyra, bara sju sekunder från täten. Inför det avslutande skyttet var Ingela i knapp ledning, men åkte tyvärr på ytterligare en straffrunda och blev fyra i mål, tre sekunder från pallen och 17 sekunder bakom Felicia. Ingelas åkning blir bara bättre och bättre och i finalen var hon näst snabbast igen, bara 0.4 sekunder efter Bettan!

Johanna Skottheim tog sig lätt till final som fyra i kvalet, bara fem sekunder från täten efter ett extraskott, och hon var sju sekunder bakom Ingela i spåret med 11:e åktid. Johanna startade finalen starkt som trea på det första varvet, i rygg på Ingela och Bettan, men tyvärr blev det en straffrunda i första liggande. Hon lämnade vallen på 22:a plats, men avancerade fem placeringar efter ett extraskott i det andra skyttet och låg på 15.e plats inför första stående. Där fick hon använda ytterligare ett extraskott men avancerade till sjunde plats, bara 11 sekunder från täten. Trots ett extraskott även i det avslutande stående skyttet gick hon ut på slutvarvet som fyra, sju sekunder från pallen, men tvingades släppa fem åkare förbi sig och blev nia i mål. Johanna gjorde ännu en fin insats med 12:e tid i spåret, 18 sekunder långsammare än Bettan.

Tyvärr lyckades inte juniorerna Elvira Öberg och Annie Lindh upprepa sitt fina nollskytte från distansloppet härom dagen, utan åkte på varsin straffunda och hamnade precis utanför finalen. Elvira blev 32:a men hade så bra som 14:e tid i spåret ,och och Annie gick i mål på 35:e plats och var fem sekunder långsammare i spåret. Båda får ta nya tag i den vanliga sprinten i morgon lördag.

 

Herrar supersprint
Supersprint passar Tobias Arwidson bra med korta åktider, och där han kan vinna många sekunder tack vare sitt snabba och säkra skytte. I kvalet blev han 13:e man och hade femte skjuttid med ett enda extraskott. Tobbe inledde finalen mitt i fältet, men lämnade vallen i ledning med 11 sekunder efter fem snabba fullträffar på 22 sekunder i första liggande.

På väg in till det andra skyttet hade avståndet minskat något, men efter ännu en felfri serie på 22 sekunder var han i fortsatt ledning med nio sekunder. När det var dags för första stående var Tobbe tvåa, men efter ytterligare fem fullträffar på 25 sekunder återtog han ledningen. På det fjärde varvet hade han det tyngre och blev passerad av sex åkare men avslutade magnifikt med en fjärde nolla på 23 sekunder, och gick ut på slutrundan som tvåa. Tyvärr tröt krafterna för Tobbe som tappade knappt 20 sekunder och blev 10:a i mål, 14 sekunder bakom segraren Sindre Pettersen från Norge och nio sekunder från pallen. I spåret var han nästan en minut efter fransmannen Emilen Claude, men däremot snabbast på skjutvallan med fyra serier på 1,31!


Tyvärr gick det betydligt sämre för de övriga svenska herrarna. Simon Hallström åkte på hela fyra straffrundor och blev 76:a i kvalet medan Oskar Ohlsson hamnade fem placeringar bakom med samma skytte. Oskar Brandt var klart snabbast i spåret av svenskarna med 10:e åktid, men hade även han problem på skjutvallen och glömde dessutom att åka en av sina tre straffrundor. Det renderade honom två tilläggsminuter och i mål var Oskar 106:a.
I morgon avslutas IBU-cupen i Obertilliach med vanlig sprint. Herrarna startar klockan 10 medan damerna kör igång tre timmar senare.

 

Del |
Bruksvallsloppet 2020 (kopia)

Juniorklasserna stryks från Bruksvallsloppet

Bruksvallsloppet har genom åren förutom att vara TV-sänd Sverigepremiär och viktig uttagningstävling för senioreliten blivit en stor säsongsöppning för Sveriges bästa juniorer. I år stryks juniorklasserna från tävlingshelgen pga. den pandemi vi befinner oss i.

 

Les mer
20191221, POROMAA vinner i Osd (kopia)

BAUHAUS sponsor för juniorcupen

Byggvarukedjan BAUHAUS utökar samarbetet med Svenska Skidförbundet och går in som sponsor för den nationella juniorcupen i längdskidåkning. Cupen får namnet BAUHAUS Cup.

 

Les mer
20201020, Whistler CC-stadium (kopia)

Kanada fick JVM och U23-VM 2023

Det blir Kanada som skall arrangera JVM och U23-VM i nordiska grenar i 2023. Det kommer att ske i dom gamla olympiska spåren från 2010, i Whistler Olympic Park norr om Vancouver.
Här firade Sverige triumfer med tre guld, två silver och två brons för drygt tio år sedan.

 

Les mer
20201020, Idre-spår 002 (kopia)

Sista frist för helgens premiär

Nu åker man skidor på Idre Fjäll:

Idag går anmälningsfristen ut för helgens längdpremiär Tjuvstarten” i Idre Fjäll. Spåren är utlagda och redan den här veckan finns landslagsåkare både i längd och skidskytte på plats för att träna.
Falun-Borlänge SK har alltså beslutat sig för en rekordtidig tävlingspremiär och det tävlas både lördag och söndag.

Les mer
20160131, LINDBÄCKSSTADION PITEÅ 002 (kopia)

Ingen Scan-cup men VW Cup i Piteå

Efter samråd med Svenska Skidförbundet och den lokala medicinska myndigheten har Piteå Skidallians har beslutat att inte genomföra Skandinaviska Cupen i Piteå den 11-13 december. Tävlingarna i Piteå kommer därmed endast innefatta Volkswagen Cup.

 

Les mer
20201019, ny Scania til SSF (kopia)

Ny Scania till svenska längdlandslaget

För 13e året i rad samarbetar Scania med det svenska längdlandslaget och stöttar med en ny vallabil. Fordonet bygger på nya generationen Scania med förbättrad förarmiljö och som mer än någonsin bidrar till landslagets hållbara transporter.

 

Les mer
20200709, ENGDAHL på Kebne 004 (kopia)

Petter Engdahl krossade Niklas Dyrhaug

Petter Engdahl är en av världens bästa att sprint uppför. Under söndagen vann han överlägset det 7,5 km långa Gråkallen Opp i Trondheim och krossade bland annat den norska stafettvärldsmästaren Niklas Dyrhaug som slutade trea.

 

Les mer
08.03.2020, Nove Mesto, Czech Republic (CZE):Hanna Oeberg (SWE), Tiril Eckhoff (NOR), Franziska Preuss (GER), (l-r) - IBU world cup biathlon, mass women, Nove Mesto (CZE). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liabl

Och så här är skidskyttarnas program

Skidskyttarna har gjort större ändringar i sitt internationella program än längdåkarna. Östersund har förlorat sina världscuptävlingar och Sverige är per idag utan tävlingar i IBU:s världscup i skidskytte den kommande vintern.
Det stora målet för dom flesta är VM i Pokljuka i Slovenien i februari.

 

Les mer
07.03.2020, Oslo, Norway (NOR):Therese Johaug (NOR), Frida Karlsson (SWE), (l-r)  - FIS world cup cross-country, mass women, Oslo (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Så är världscup- och VM-programmet i längd

Kommer man kunna genomföra det här?

Mycket är osäkert inför den speciella säsong som väntar. Men FIS har nu kommit med både världscup- och VM-programmet som man vill försöka genomföra.
Frågan är hur mycket som går att arrangera med en Covid-19-pandemi på stark frammarsch igen i Europa. Det blir spännande att se.

 

Les mer
KEKs-kronika

Ovanligt hårda ord från FIS

Krönika:

FIS sparkar sin generalsekreterare genom 20 år, brittiska Sarah Lewis på dagen.
Och i pressmeddelandet använder man extremt hårda ord för att vara FIS, men ingen kommenterar beslutet i eftertid.
– Det är en personalsak, säger den norska skidpresidenten Erik Röste.

 

Les mer
20191122, FRIDA i rampljuset (kopia)

SVT sänder premiärerna i längd och skidskytte

Vintersäsongen startar på hemmaplan – både för skidskyttar och längdskidåkare. Den 14 november är det skidskyttepremiär i Idre Fjäll, och veckan efter är det dags för längdskidorna i Bruksvallarna.
Nu står det klart att SVT kommer sända både skidskyttepremiärerna i Idre och längdpremiärerna i Bruksvallarna/Gällivare i flera år framöver.

 

Les mer
8ce278d1d46c11e8_org (kopia)

Vill öppna upp för tävlingar

Skidförbundet med brev till regeringen:

Skidförbundet har skickat ett brev till regeringen där man önskar att flera restriktioner lämpas på så det blir lättare att arrangera skidtävlingar den kommande säsongen.
Samtidigt som SSF skriver at man vill bidra till minskad smittspridning och virusets framfart önskar man att flera får vara med på tävlingar och att verksamheten långsamt kan börja närma sig normalen.

Brevet är signerat ordförande Karin Mattsson och förbundsdirektör Ola Strömberg och det är skickat till inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och idrottsminister Amanda Lind under måndagen.

 

Les mer
29.02.2020, Minsk-Raubichi, Belarus (BLR):Elisabeth Hoegberg (SWE) - IBU Open European championships biathlon, sprint women, Minsk-Raubichi (BLR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Stora ändringar för IBU-cupen

Också IBU-cupen, nivån under världscupen i skidskytte, kommer att ändras rejält kommande vinter på grund av Covid-19-pandemin.
Öppningen skulle vara i Idre följt av norska Sjusjöen, men nu blir det endast tre orter i mellan-Europa som får tävlingar.

 

Les mer
20180128, BRONSFIGHT DAMER 001 (kopia)

JVM och U23-VM till Italien

FIS sparkade generalsekreteraren och:

OS-orten från 2006 Pragelato tar över JVM och U23-VM från Zakopane i Polen, som istället kommer att arrangera tävlingarna i 2022.
FIS’ generalsekreterare fick sparken efter ”total brist på förtroende”.
Det är dom viktigaste besluten från styrelsemötet i FIS, det internationella skidförbundet.

 

Les mer
Vallatrailern 002 (kopia)

Både FIS och IBU skjuter upp fluorförbudet

Som väntat röstade både FIS och IBU under fredagen ja till att skjuta upp det varslade fluorförbudet för vallor i ytterligare ett år.
Det är inte klart med testutrustningen och därför kan man inte införa förbudet än. Många jublar över det, då man menar att det hade blivit ren bingo i internationella tävlingar och förutsättningarna var oklara för vad som gäller.

 

Les mer
20200311, H17-18 3 bästa JSM mass (kopia)

Nordiska J-landskampen och EYOF ställs in

Flera ändringar i tävlingsprogrammet den kommande vintern:
Det blir inget av den Nordiska Juniorlandskampen för 17-18-åringar och EYOF (ungdoms-OS i Europa) skjuts upp till nästa säsong.
Vad som händer med JVM och U23-VM vet ingen än så länge. Som vi tidigare meddelat har Polen tackat nej till att stå som arrangör.

 

Les mer
20190525, PETERSON, Jonas 002 (kopia)

Modernaste rullskidbanan invigs i Borås

Borås GIF fortsätter sin utveckling och tar nu ytterligare ett steg mot att bli Borås mest uppskattade idrottsförening. Genom allmänna arvsfonden och Borås Stads stöttning har Borås GIF:s medlemmar, sponsorer och samarbetspartners arbetat hela sommaren med att färdigställa en ny rullskidbana, multisportyta och två padeltennisbanor vid GIF-stugan på Knektås. Lördagen den 17 oktober är det stor invigningsfest och alla besökare hälsas välkomna.

Les mer
20181117, JANATOVA Katerina 001 (kopia)

Tjeckisk toppsprinter fick Covid-19

23-åriga Katerina Janatova från Tjeckien är en av toppåkarna i världen som fått Covid-19. Hon berättar för dailyskier.com om erfarenheten av smittan och hur hon märkte att hon var sjuk.
Janatova är rankad som världens 17:e bästa sprintåkare efter den förra säsongen och räknas som en kommande stjärna.

 

Les mer
07.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Moa Lundgren (SWE) - FIS world cup cross-country, skiathlon women, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Elitidrottsstipendiet till tre längdåkare

Får 50.000 kronor vardera:

Alexandra Edebo, Emma Ribom, Moa Lundgren, Moa Olsson, Sara Rask och Sara Hector satsar alla på elitnivå samtidigt som de förbereder ett liv efter idrottskarriären. Nu har de erhållit RFs och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2020/2021.

 

Les mer
Hellnerstadion (kopia)

Nytt TV-avtal klart för Gällivarepremiären

SportEvent Gällivare Lapland har tecknat ett avtal med Sveriges Television som säkrar TV-sändningar från Gällivarepremiären fram till 2025!
– Fantastiskt roligt. TV-avtalet är grunden för att kunna skapa bra ekonomi kring premiären och med ett avtal som sträcker sig så långt fram som till 2025 kan vi planera långsiktigt vilket känns riktigt bra, säger Leif Johansson, styrelseordförande för SportEvent Gällivare Lapland AB.

 

Les mer