Mobile Version
Desktop Version
ANDREAS NYGAARD jublar över segern i Alliansloppet förra året. Foto: ROLF ZETTERBERG
ANDREAS NYGAARD jublar över segern i Alliansloppet förra året. Foto: ROLF ZETTERBERG

Alliansloppet höjdpunkten på rullskidor

I helgen blir det åter trångt på gatorna i utkanten av Trollhättan. Alliansloppet har växt enormt på några år och det handlar numera inte bara om rullskidor men också om löpning, kayak, boxning och mycket annat.
Men huvudloppet på rullskidor är ”huvudmenyn” på helgens program. Och loppet har i vanlig ordning samlat många toppnamn.

 

Norge är väl representerade i herrklassen med flera starka namn. Långloppsspecialister som Tord Asle Gjerdalen, Chris Jespersen, Torgeir Skare Thygesen, Morten Eide Pedersen, Øystein Pettersen, Anders Aukland, Stian Hoelgaard och Simen Østensen är kanske dom mest namnkunniga.
Kan svenska toppåkare som Calle Halfvarsson, Karl-Johan Westberg, Anton Karlsson, Marcus Johansson, Oskar Kardin, Bob Impola eller andra göra något med norrmännen? Eller skall utländska toppåkare som Ilia Chernousov, Candide Pralong, Alexis Jeannerod eller någon okänd åkare skrälla?
Det blir hur som helst en tuff tävling som ofta avgörs i spurten. Andreas Nygaard är inte anmäld, så fjolårssegraren slipper man. Norge kommer också med några riktigt bra åkare från gänget strax under landslaget, som till exempel U23-världsmästaren från i vintras Mattis Stenshagen och Daniel Stock, som var 6:a i världscupen i Ulricehamn i 2017.

På damsidan är det en rejäl blandning av långlöpare och sprintåkare. Maja Dahlqvist har kanske störst chans i fredagens sprint som hon vann förra året. Nu ställs hon bland annat mot Britta Johansson Norgren som var vinterns långloppsdrottning.
Från det svenska landslaget kommer rullskiddrottningen Linn Sömskar, sprintstjärnan Jonna Sundling, Maria Nordström, Anna Dyvik och Hanna Falk, som givetvis är en av favoriterna på alla distanser.
Norge är farliga här också. Se upp för Lotta Udnes Weng som vunnit flera tävlingar på rullskidor hemma i Norge i sommar. Kari Vikhagen Gjeitnes och Astrid Øyre Slind är välkända långtradare numera och Marit Bjørgens kusin Anne Kjersti Kalvå och Silje Øyre Slind tillhör det norska B-landslaget.
Glöm heller inte vasaloppssegrarinnan Lina Korsgren, Maria Gräfnings som vann Klarälvsloppet förra året och Sandra Olsson som vunnit världscupen på rullskidor.

Den TV-sända tävlingen kommer att bli högst intressant. En del av åkarna testar mjölksyran redan i fredagens Integra Sprint Race och/eller Sting Hill Race. Dom ivrigaste springer till och med terränglöpning idag.

Här är programmet för rullskidtävlingarna under helgen:
Fredag kl. 16,15    Integra Sprint Race, prolog
Fredag kl. 17,15    Integra Sprint Race, finaler
Fredag kl. 19,00     Sting Hill Race, backtävling

Lördag kl. 10,15    Alliansloppet, damer o herrar 48 km motion
Lördag kl. 10,30    Alliansloppet, damer o herrar 32 km motion
Lördag kl. 10,45    Alliansloppet, damer o herrar 16 km motion
Lördag kl. 13,40    Alliansloppet, D21 48 km och D17-20 32 km tävling
Lördag kl. 13,55    Alliansloppet, H21 48 km och H17-20 32 km tävling

sweski.com kommer att vara på plats i Trollhättan.

Mer info om tävlingen här.

 

Del |
20191208, KNOTTEN, Karoline 001 (kopia)

VM-drottningen fick stryk i Blink

VM-drottningen i skidskytte Marte Olsbu Røiseland fick lite överraskande stryk av Karoline Knotten i nya grenen supersprint när Blinkfestivalen i Sandnes i sydvästra Norge fortsatte under fredagen med bland annat både längdåkning och skidskytte.
Johannes Høsflot Klæbo och Maiken Caspersen Falla var inte lika överraskande segrare i längdåkarnas sprint.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Johaug och Krüger bäst i monsterbacken

Det fanns ingen plats för några överraskningar när Blinkfestivalen i Norge öppnade med brutala Lysebotn Opp under torsdagen.

Therese Johaug och Simen Hegstad Krüger var åter igen klart bäst i den 7,5 km långa monsterbacken med 640 meters stigning på dom sista 6,5 kilometrarna.

 

Les mer
20180902, ABRAHAMSSON Hanna 001 (kopia)

Hanna Abrahamsson till Ulricehamns IF

Hanna Abrahamsson, 20, kommer från och med kommande skidsäsong att tävla i längdskidor för Ulricehamns IF efter många år i moderklubben Eksjö SOK.

Les mer
Johan Eriksson tf vd 3 Foto Vasaloppet (kopia)

Johan tillförordnat vd för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad vd för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala varianten Hemmavasan, som över 11 000 anmälda cyklister och löpare ska genomföra på sin hemmaplan under perioden 15–22 augusti.

 

Les mer
HÃ¥kan Blidberg

Stinas möte med gamla kompisar

På läger samtidigt i Torsby den här veckan:

Många såg förvånad på när Stina Nilssons bil dök upp utanför skidtunneln i Torsby samtidigt som längdlandslaget är där på läger.
Men det var en tillfällighet och Stina är på plats tillsammans med skidskyttelandslaget som har läger samtidigt – men som inte tränar med längdåkarna.

 

Les mer
20180131, BYSTRÖM, Anders 006 (kopia)

Äntligen är landslaget på läger igen

Efter en lång sommar utan lägerverksamhet kan längdlandslaget äntligen samlas i Torsby för säsongen första träningsläger tillsammans.

Les mer
20200802, COLOGNA bröllop (kopia)

Dario Cologna gift i helgen

Fyrfaldige OS-segraren Dario Cologna gifte sig i helgen med sin långvariga flickvän Laura Bucher. Schweizaren och hans tjej har varit ett par i tio år och i lördags blev dom alltså herr och fru i ett bröllop för dom närmaste i Tessin.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Anton Karlsson är tillbaka

Lager 157 Ski Team får en rejäl förstärkning kommande säsong. Sprintspecialisten Anton Karlsson är tillbaka efter att ha fått hela den förra vintern förstörd på grund av en skada.
Under söndagen vann han teamets drygt fyra och en halv mil långa träningstävling i Liared utanför Ulricehamn.

 

Les mer
Gianfranco Kasper VM2015-2

FIS-kongressen skjuts upp till 2021

Den 52:a FIS-kongressen som skulle hållits i Zürich i Schweiz den 4:e oktober skjuts upp till 5:e juni 2021 i Portoroz i Slovenien.
Det är givetvis pandemin och restriktionerna kring Covid-19 som gör att det internationella skidförbundet tvingas ta det här steget.

 

Les mer
Group

Sachenbacher-Stehle ”offrades” i dopingkriget

Ny bok av Grigoriy Rodenchkov med sensationella uppgifter:

Sensationella uppgifter kommer nu i den nya biografien till den ryske avhopparen Grigory Rodchenkov som ledde Moskvas antidopinglaboratorium och som senare hoppade av till USA och avslöjade systematisk doping i Ryssland.
Han skriver bland annat att den tyska skidskytten Evi Sachenbacher-Stehle ”offrades” i dopingkriget där hans uppgift var att se till att dom ryska atleterna inte fälldes för doping.

 

Les mer
20200718, GRÄFNINGS Maria (kopia)

Ny utmaning för Maria Gräfnings

Satsar igen efter att ha fått barn:

Maria Gräfnings satsar vidare efter att ha fått barn. Nu har hon klart med ett nytt långloppsteam och kommer troligen att dyka upp i Visma Ski Classics som en tuff konkurrent till Britta Johansson Norgren, Lina Korsgren och dom andra damerna i långloppscirkusen.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Calle klar för fotboll i division 6

Calle Halfvarsson sadlar om på sommartid och är klar för att spela fotboll för Äppelbo AIK. Troligen debut hemma mot Gagnef på lördag klockan 15.
Det är en överraskning mitt i sommaren att skidstjärnan nu debuterar i division 6.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Nytt benbrott för Ingvild Flugstad Østberg

Oturen fortsätter för Ingvild Flugstad Østberg.
Den norska stjärnan hade precis kommit tillbaka i full träning efter ett benbrott från i vintras när man upptäckte ett nytt brott i foten.
Därmed ryker alla rullskidstävllingarna och det blir ytterligare veckor med alternativ träning och frustration.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Blir det här världscupen i 2020/2021?

Ingen vet om det blir någon världscup som planerat kommande vinter.
Hur ser det ut med Covid-19-pandemin? Vem får resa över gränserna? Kan man tävla som normalt?
Hur som helst, det här är det världscupprogram som än så länge ligger på bordet hos FIS.

 

Les mer
poromaa_rosenberg_2020 (kopia)

Märta och William fick Mora-Nisses stipendium

Styrelsen för Mora-Nisses Jubileumsfond har utsett Märta Rosenberg, Duveds IF och William Poromaa, Åsarna IK till mottagare av Mora-Nisse stipendiet för 2020. De får 11800 kronor vardera i stipendium för sin fortsatta satsning mot elitkarriär inom längdskidåkningen.

Styrelsen består av Marianne Karlsson-Eriksson, Åsa Mattsson och Erik Svensson.

Les mer
Tunnel2_800x533 (kopia)

Torsbylägret för skidskyttar och längdåkare

Stjerneskolan Torsby idrottsgymnasium arrangerar Torsbylägret 11-14:e oktober 2020 för skidskyttar och längdåkare födda 2005 och 2006.

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Sverige åker inte till VC på rullskidor

Sverige kommer inte att skicka åkarna till världscupen på rullskidor i Estland, Lettland och Ryssland. Det skriver skidförbundet i ett pressmeddelande och orsaken är givetvis den pågående pandemin med Covid-19 där skidförbundet följer dom rekommendationer som ges av myndigheterna.

Les mer
HÃ¥kan Blidberg

Stina: – Var färdig med längdåkningen

Stina Nilsson ångrar inte att hon bytte från längdåkningen till skidskyttet. Det medger hon i en intervju med Sportbladet.
– Inget fysiskt stoppade mig men jag var klar med att åka längd. Jag kan inte göra något halvhjärtat, det var skidskytte eller inget, säger Stina Nilsson till Sportbladet.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Norsk stjärna med fraktur i axeln

Norska mästaren i sprint från 2019 har ramlat på cykel och ådragit sig en fraktur i axeln.
23-åriga Lotta Udnes Weng tillhör det norska A-landslaget för damer men missar nu dom första tävlingarna i Blink-festivalen i början av augusti och hon måste träna alternativt ett tag framöver.

 

Les mer
20200717, RUUD HOFSTAD sjukhuset (kopia)

Norska VM-hjälten mycket nära att förolyckas

Bröt nacken och kraniet, flögs till sjukhuset:

Han har fyra VM-guld i stafett, men när en bil krockade med hans cykel hade inte den norska VM-hjälten en chans.
40-årige Tore Ruud Hofstad bröt nacken och kraniet, spräckte mjälten och slogs över hela kroppen. Han flögs med luftambulans från Lillehammer till sjukhuset i Oslo.
Troligen räddades han av hjälmen och nu – 5 veckor senare – är han på väg ut från rehab och skall sakta återgå till ett normalt liv.

 

Les mer