Mobile Version
Desktop Version
SIMON HALLSTRÖM på väg mot segern i SM i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG
SIMON HALLSTRÖM på väg mot segern i SM i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG
EMMA NILSSON fick inte åka med till OS i Korea, men istället vann Bore-åkaren SM-guldet i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG
EMMA NILSSON fick inte åka med till OS i Korea, men istället vann Bore-åkaren SM-guldet i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG

Skidskytte-SM i Östersund:

Emma och Simon vann masstarten

Det var svåra skjutförhållanden även under lördagen på skidskyttestadion i Östersund när SM fortsatte med masstarter. Emma Nilsson och Simon Hallström blev mästare bland seniorerna och Emil Nykvist var den ende som lyckades upprepa segern från sprinten.

 

I damernas yngsta juniorklass försvann sprintvinnaren Erika Österman direkt från segerdiskussionen, efter fyra bom i det första skyttet. I stället var det lagkamraten Alva Sköld som tog ledningen med över en halv minut, ett avstånd som minskade något efter en bom i andra skyttet. När hon missade tre skott i första stående smet Anundsjös Julia Johansson förbi med drygt 20 sekunder, men Alva tog in nästan 10 sekunder fram till det avslutande stående skyttet. Efter att båda åkt på två bom var avgjorde Alva på slutvarvet och vann med 23 sekunder före Julia. Häverödals Lisa Melén Olsson var ytterligare 49 sekunder bakom och klarade bronset med god marginal, trots sju bom.

Tullusåkaren Fredrik Olausson överraskade med att ta hem segern i H 16/17. Han gick ut som tvåa efter en bom i det första skyttet, men tog över ledningen med fullt i andra liggande och utökade avståndet från 16 sekunder till över en minut efter första stående. Trots två bom i det avslutande skyttet hade Fredrik full koll på läget och vann med 1,13 tillgodo på Älvdalens Oscar Andersson. Hanavancerade från femte till andra plats efter det sista stående skyttet, 16 sekunder före Knut Vikström från Sundsvall och höll undan med åtta sekunders marginal. Aksel Halvarsson som vann sprinten igår hade en tung dag på vallen med 10 bom och blev åtta.

D 18/19 var länge en duell mellan Tilda Johansson från Anundsjö och Gry Abrahamsson Gjersvold, Biathlon Östersund. Tilda var i knapp ledning efter båda liggande skyttena, men lämnade vallen tre sekunder bakom Gry efter att båda åkte på tre bom i första stående. När Tilda klarade sig med ett missat skott i det sista skyttet medan Gry tvingades åka hela fyra straffrundor var Tildas seger klar. Gry fick till sist nöja sig med bronset sedan Älvdalens Lina Andersson tagit sig förbi efter det sista skyttet och lyckades hålla undan med 19 sekunder tillgodo. Ella Halvarsson från Mora kunde inte upprepa sprintvinsten utan blev femma, med sju bom.

Efter hela 12 missade skott i gårdagen sprint fick Alfred Eriksson från Dala Järna en skön revansch när han vann masstarten i H 18/19, den här gången med tre bom. Alfred tog ledningen redan efter det första skyttet och hade 40 sekunder tillgodo på sprintsegraren Viktor Brandt, 1 2, efter det andra skyttet, trots en straffrunda. Det blev lite oroligt när han sköt ytterligare två bom i första stående, men Alfred utökade ledningen från sju sekunder till en halvminut inför sista stående. När det blev fem fullträffar stormade han fram mot segern och var hela 1,25 före i mål. Viktor hade inga problem att klara silvermedaljen före Moras Malte Stefansson, som tog in 13 sekunder på David Nykvist från Bore på slutvarvet och var drygt 20 sekunder före som trea i mål.

Det blev en spännande och omväxlade kamp om medaljerna i D 18/19. Piteås Elvira Öberg tog täten på det första varvet men föll tillbaka efter två bom. Det  var i stället Moa Olsson från Bore som gick upp i ledningen och efter två nollor i liggande lämnade hon vallen tre sekunder före Älvdalens Sanna Sjödén, ett försprång som växte till en knapp halvminut efter första stående när Moa sköt fullt för tredje gången. Men i sista skyttet darrade hon ordentligt och åkte på hela fyra bom medan Sanna avslutade med fem fullträffar - och därmed var segern hennes. Elvira kom tillbaka starkt och gick ut på slutvarvet som tvåa och tog in en halvminut på slutvarvet, men var 33 sekunder efter i mål. Bronset gick till Anna Hedström, I 21, som tog sig förbi Moa efter det sista skyttet. Sprintsegraren Annie Lindh hade sju bom och det räckte till femte plats.

Emil Nykvist från Bore var alltså den ende av sprintsegrarna som lyckades upprepa bedriften i masstarten, men inte utan vissa svårigheter. Han var nämligen bara trea i H 20/21, efter två bom i första liggande, men tog täten efter fullt i det andra skyttet och in till första stående var han drygt 50 sekunder före Johan Stridsman, I 19. Där åkte Emil på tre bom medan Johan klarade sig med två, vilket gjorde att avståndet minskade till en knapp halvminut. Men Emil hanterade pressen på bästa sätt och avslutade med fem fullträffar och i mål var han hela 1,20 före Johan som tog hand om silvermedaljen. Tullus Oskar Ohlsson hade en mardrömslik dag på skjutvallen med hela 13 bom och var 3,38 efter Emil i mål, men blev ändå trea med god marginal.

I damernas seniorklass kom gårdagens vinnare Ingela Andersson aldrig till start. I hennes frånvaro blev masstarten en uppgörelse mellan tre åkare. Felicia Lindqvist från Biathlon Östersund var i knapp ledning både efter första och andra liggande, med klubbkamraten Olga Alifiravets och Bores Emma Nilsson tätt i rygg och situationen var oförändrad efter att alla tre lyckades nolla i första stående. Men i det sista skyttet var det Emma som lyckades hålla ihop det bäst och sköt fullt ,medan Felicia tvingades åka en straffrunda och Olga två. I mål var Emmas segermarginal 27 sekunder före Felicia, medan Olga var ytterligare 47 sekunder bakom som trea.

Bland herrseniorerna hade några av EM-deltagarna tillkommit sedan igår. Tiio Söderhielm från Biathlon Östersund var en av dem och lämnade vallen först efter fullt i det inledande liggskyttet, med sprintsegraren Gabriel Stegmayr från Dala Järna och Limas Simon Hallström strax bakom. Efter det andra skyttet avancerade Torstein Stenersen, Biathlon Östersund, från fjärde till första plats, tack vare fem fullträffar, med Gabriel och Simon några sekunder bakom och hans avstånd till Simon var sju sekunder efter att båda sköt fullt i första stående. Men på det fjärde varvet körde Simon ifrån Torstein och var 15 sekunder före in till det avslutande skyttet och trots två bom var han en dryg minut före i mål. Torstein missade tre skott i sista stående men klarade andraplatsen, drygt 20 sekunder före Bores Sebastian Olsson som avslutade bra och belönades med ett brons.
I morgon avslutas SM-dagarna i Östersund med stafetter både för juniorer och seniorer.

 

Del |
SUNDBY, Martin Johnsrud interview 004 (kopia)

Världsmästaren Sundby ”in i väggen” på läger

Världsmästaren Martin Johnsrud Sundby gick ”in i väggen” på landslagets sista läger och fick åka hem en dag tidigare än planerat.
Han har lagt om träningen och går in i okänd terräng där tvåbarnspappan har omprioriterat ganska mycket från tidigare.
Smällen på det sista lägret var dock inget han hade räknat med.

 

Les mer
20181130, FALK Hanna prolog 001 (kopia)

Damlandslaget till Val Senales i 2 veckor

Hanna Falk inte med, måste ryggopereras och missar säsongen:

Charlotte Kalla, Frida Karlsson och de övriga damerna i längdlandslagets A-lag och Team Bauhaus inleder idag sitt nästa landslagsläger. Det sker på snö och hög höjd i Val Senales, Italien.

Les mer
20130629, MAJA-ANNA-MOA-OSKAR 011 (kopia)

Fem år senare är alla med i landslaget

4 lovande dalajuniorer på läger i 2013:

Titta på bilden: Fyra lovande dalajuniorer på väg mot läger med juniorlandslaget.
Idag, över fem år senare, är alla fyra med i seniorlandslaget.
Kompisarna från ungdoms- och juniortiden har blommat ut och två har tagit VM-guld, en har 5:e plats från OS och en har slagit igenom i världscupen.

 

Les mer
20191020, IBU-kongrenn SWE-delegation (kopia)

Banbrytande beslut vid IBU-kongressen

Internationella skidskytteförbundet, IBU, har i helgen genomfört en extrainsatt kongress i München. Under kongressen fattades ett antal beslut i tunga värderingsfrågor där transparens, integritet och good governance är ord som stått i centrum.


Les mer
Rolf Zetterberg

Ny skidfest i Ulricehamn 2021 – nu sprint

Nu är datum klart! Det blir en sprinthelg på Lassalyckan i Ulricehamn under två tävlingsdagar den 16-17 januari 2021.

Les mer
KEKs-kronika

Norges dilemma: Kan Johaug få högsta priset?

Krönika:

Therese Johaug vann norska mästerskapen både i friidrott och terränglöpning. Hon är världens bästa skidåkare.
Därför är hon också överkvalificerad till Egebergs ærespris – norsk idrotts högsta utmärkelse.
Men kan man ge priset till en dopingdömd idrottare? Det är dilemmat som man nu diskuterar i Norge.

 

Les mer
2a

11) Östersunds SK – storklubb utan landslagsåkare

Sweski.com synar Sveriges elitklubbar inför säsongen:

Östersunds SK är en av Sveriges stora skidklubbar. Men trots att flera av Sveriges bästa åkare bor i staden har man inga landslagsåkare inför den kommande säsongen.
ÖSK är dock en mycket aktiv klubb på arrangörssidan och man har ju en av landets bästa arenor som i år är tillbaka som arena för världscuppremiären i skidskytte.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Marit Björgens ord är guld värda

Krönika:

En av de mest sunda och kloka skidåkare jag mött, pratat med och lyssnat på är Marit Björgen. Hon personifierar också det norska skidförbundets framgångsrika modell: Vi är mer viktigt än jag! 

Les mer
2a

10) Offerdals SK – satsar på närområdet

Sweski.com synar Sveriges elitklubbar inför säsongen:

– Vi satsar i första hand på att utveckla talangerna i närområdet, säger ledaren Karin Bångman i Offerdals SK, jämtlandsklubben som tillhör landets toppklubbar trots hård konkurrens från grannklubbarna runt ikring.
I år har man två åkare i U-landslaget och får dessutom förstärkningar från Norge (!).

 

Les mer
3a

9) SK Bore – gör största satsningen någonsin

Sweski.com synar Sveriges elitklubbar inför säsongen:

Torsby-klubben SK Bore gör sin största satsning någonsin och har nu också damer i sin elitstall. Klubben har ju också några av Sveriges bästa skidskyttar, så det är hela 30 kontrakterade åkare som finns med i satsningen.
I tillägg gör man en specifik långloppssatsning med bröderna Bob och Bill Impola som viktiga brickor.

 

Les mer
Alexander Winther

Snart längdpremiär i Orsa-Grönklitt

Redan den 25 oktober öppnar Orsa Grönklitt för den efterlängtade längdpremiären. Allt fler efterlyser en tidig premiär på längdskidor och tack vare sparad snö kan Grönklitt  öppna spåren redan i slutet av oktober.

– Vi öppnar skidsäsongen med en riktig längdskidfest hela helgen den 25-27 oktober då vi lägger ut snö på delar av den nya Multiskidbanan, säger Marcus Laggar, sportchef på Orsa Grönklitt.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Landslaget tränar på snö i Idre


  • Idag, tisdag, samlas längdlandslagets herrar i Idre för en veckas läger. Med på lägret finns även Stina Nilsson och Anna Dyvik.

  • – Vi har en lång och bra barmarkssäsong bakom oss och nu är vi taggade för att komma på snö igen, säger landslagstränare Fredrik Uusitalo.


Les mer
3a

8) Hudiksvalls IF – hur bra blir Richardsson?

Sweski.com synar Sveriges elitklubbar inför säsongen:

Hudiksvalls IF är storklubben i Hälsingland som i snart en generation haft toppåkare i Sverige.
Nu är man lite mer i skuggan av dom största klubbarna, men en intressant fråga är hur bra veteranen Daniel Richardsson blir när han nu satsar utanför landslaget.
HIF har  endast en åkare i A-landslaget, det är Evelina Settlin som äntligen fått chans bland våra bästa.

 

Les mer
Flyktnin3erennet 2012 (kopia)

Flyktningerennet också en challenger i 2020

Flyktningerennet mellan Lierne i Norge och Gäddede i Sverige är den senaste tävlingen som tagits upp i den nya Visma Ski Classics Challenger, farmarligan till protour-tävlingarna.
Den 42 km långa tävlingen arrangeras i vinter den 5 april och går i klassisk tävling. Normalt brukar många toppåkare komma till start i Flyktningerennet.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Moa Lundgren tvåa på terräng-SM

Det är inte bara i Norge som skidåkarna springer snabbt i terrängen. Moa Lundgren, U23-världsmästarinnan i sprint, tog i helgen sin första SM-medalj som senior då hon var tvåa på terräng-SM hemma i Umeå.

 

Les mer
3a

7) Åsarna IK – ”guldklubben” förlorar veteranerna

Sweski.com synar Sveriges elitklubbar inför säsongen:

Åsarna IK är ”guldklubben” men dagens elit håller inte samma nivå som hjältarna Thomas Wassberg, Jan Ottosson, Torgny Mogren och dom andra i sin tid.
Dessutom måste man greja sig utan veteranerna Ida Ingemarsdotter och Tiio Söderhielm som båda lägger av.

 

Les mer
20191013, Ingebrigtsen o Tønseth (kopia)

Tönseth pressade Henrik Ingebrigtsen

Didrik Tönseth överraskade världslöparen Henrik Ingebrigtsen och pressade den tidigare europamästaren på bana helt in till mål i söndagens norska mästerskap i terränglöpning.
På slutet fick Tönseth ge sig med några meter och kunde inte försvara guldet från förra året, men han var mycket nöjd med silver.

 

Les mer
20191013, JOHAUG NM terräng

Överlägsen Johaug öppnar för friidrotts-EM

Therese Johaug var som väntat överlägsen i norska mästerskapen i terränglöpning i Oslo. Och nu öppnar skidstjärnan för att eventuellt starta på 10.000 meter under friidrotts-EM nästa år.
Men hon är noggrann med att förklara att skidåkningen är det hon satsar på.

 

Les mer
3a

6) Ulricehamns IF – ryggproblem på stjärnorna oroar

Sweski.com synar Sveriges elitklubbar inför säsongen:

Ulricehamns IF har två av landslagets största stjärnor: Hanna Falk och Viktor Thorn.
Men ryggbesvär för båda oroar för klubben, som har en stor verksamhet kring den fina anläggningen på Lassalyckan och som har arrangerat två år med mycket lyckade världscuptävlingar.

 

Les mer