Mobile Version
Desktop Version
SIMON HALLSTRÖM på väg mot segern i SM i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG
SIMON HALLSTRÖM på väg mot segern i SM i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG
EMMA NILSSON fick inte åka med till OS i Korea, men istället vann Bore-åkaren SM-guldet i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG
EMMA NILSSON fick inte åka med till OS i Korea, men istället vann Bore-åkaren SM-guldet i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG

Skidskytte-SM i Östersund:

Emma och Simon vann masstarten

Det var svåra skjutförhållanden även under lördagen på skidskyttestadion i Östersund när SM fortsatte med masstarter. Emma Nilsson och Simon Hallström blev mästare bland seniorerna och Emil Nykvist var den ende som lyckades upprepa segern från sprinten.

 

I damernas yngsta juniorklass försvann sprintvinnaren Erika Österman direkt från segerdiskussionen, efter fyra bom i det första skyttet. I stället var det lagkamraten Alva Sköld som tog ledningen med över en halv minut, ett avstånd som minskade något efter en bom i andra skyttet. När hon missade tre skott i första stående smet Anundsjös Julia Johansson förbi med drygt 20 sekunder, men Alva tog in nästan 10 sekunder fram till det avslutande stående skyttet. Efter att båda åkt på två bom var avgjorde Alva på slutvarvet och vann med 23 sekunder före Julia. Häverödals Lisa Melén Olsson var ytterligare 49 sekunder bakom och klarade bronset med god marginal, trots sju bom.

Tullusåkaren Fredrik Olausson överraskade med att ta hem segern i H 16/17. Han gick ut som tvåa efter en bom i det första skyttet, men tog över ledningen med fullt i andra liggande och utökade avståndet från 16 sekunder till över en minut efter första stående. Trots två bom i det avslutande skyttet hade Fredrik full koll på läget och vann med 1,13 tillgodo på Älvdalens Oscar Andersson. Hanavancerade från femte till andra plats efter det sista stående skyttet, 16 sekunder före Knut Vikström från Sundsvall och höll undan med åtta sekunders marginal. Aksel Halvarsson som vann sprinten igår hade en tung dag på vallen med 10 bom och blev åtta.

D 18/19 var länge en duell mellan Tilda Johansson från Anundsjö och Gry Abrahamsson Gjersvold, Biathlon Östersund. Tilda var i knapp ledning efter båda liggande skyttena, men lämnade vallen tre sekunder bakom Gry efter att båda åkte på tre bom i första stående. När Tilda klarade sig med ett missat skott i det sista skyttet medan Gry tvingades åka hela fyra straffrundor var Tildas seger klar. Gry fick till sist nöja sig med bronset sedan Älvdalens Lina Andersson tagit sig förbi efter det sista skyttet och lyckades hålla undan med 19 sekunder tillgodo. Ella Halvarsson från Mora kunde inte upprepa sprintvinsten utan blev femma, med sju bom.

Efter hela 12 missade skott i gårdagen sprint fick Alfred Eriksson från Dala Järna en skön revansch när han vann masstarten i H 18/19, den här gången med tre bom. Alfred tog ledningen redan efter det första skyttet och hade 40 sekunder tillgodo på sprintsegraren Viktor Brandt, 1 2, efter det andra skyttet, trots en straffrunda. Det blev lite oroligt när han sköt ytterligare två bom i första stående, men Alfred utökade ledningen från sju sekunder till en halvminut inför sista stående. När det blev fem fullträffar stormade han fram mot segern och var hela 1,25 före i mål. Viktor hade inga problem att klara silvermedaljen före Moras Malte Stefansson, som tog in 13 sekunder på David Nykvist från Bore på slutvarvet och var drygt 20 sekunder före som trea i mål.

Det blev en spännande och omväxlade kamp om medaljerna i D 18/19. Piteås Elvira Öberg tog täten på det första varvet men föll tillbaka efter två bom. Det  var i stället Moa Olsson från Bore som gick upp i ledningen och efter två nollor i liggande lämnade hon vallen tre sekunder före Älvdalens Sanna Sjödén, ett försprång som växte till en knapp halvminut efter första stående när Moa sköt fullt för tredje gången. Men i sista skyttet darrade hon ordentligt och åkte på hela fyra bom medan Sanna avslutade med fem fullträffar - och därmed var segern hennes. Elvira kom tillbaka starkt och gick ut på slutvarvet som tvåa och tog in en halvminut på slutvarvet, men var 33 sekunder efter i mål. Bronset gick till Anna Hedström, I 21, som tog sig förbi Moa efter det sista skyttet. Sprintsegraren Annie Lindh hade sju bom och det räckte till femte plats.

Emil Nykvist från Bore var alltså den ende av sprintsegrarna som lyckades upprepa bedriften i masstarten, men inte utan vissa svårigheter. Han var nämligen bara trea i H 20/21, efter två bom i första liggande, men tog täten efter fullt i det andra skyttet och in till första stående var han drygt 50 sekunder före Johan Stridsman, I 19. Där åkte Emil på tre bom medan Johan klarade sig med två, vilket gjorde att avståndet minskade till en knapp halvminut. Men Emil hanterade pressen på bästa sätt och avslutade med fem fullträffar och i mål var han hela 1,20 före Johan som tog hand om silvermedaljen. Tullus Oskar Ohlsson hade en mardrömslik dag på skjutvallen med hela 13 bom och var 3,38 efter Emil i mål, men blev ändå trea med god marginal.

I damernas seniorklass kom gårdagens vinnare Ingela Andersson aldrig till start. I hennes frånvaro blev masstarten en uppgörelse mellan tre åkare. Felicia Lindqvist från Biathlon Östersund var i knapp ledning både efter första och andra liggande, med klubbkamraten Olga Alifiravets och Bores Emma Nilsson tätt i rygg och situationen var oförändrad efter att alla tre lyckades nolla i första stående. Men i det sista skyttet var det Emma som lyckades hålla ihop det bäst och sköt fullt ,medan Felicia tvingades åka en straffrunda och Olga två. I mål var Emmas segermarginal 27 sekunder före Felicia, medan Olga var ytterligare 47 sekunder bakom som trea.

Bland herrseniorerna hade några av EM-deltagarna tillkommit sedan igår. Tiio Söderhielm från Biathlon Östersund var en av dem och lämnade vallen först efter fullt i det inledande liggskyttet, med sprintsegraren Gabriel Stegmayr från Dala Järna och Limas Simon Hallström strax bakom. Efter det andra skyttet avancerade Torstein Stenersen, Biathlon Östersund, från fjärde till första plats, tack vare fem fullträffar, med Gabriel och Simon några sekunder bakom och hans avstånd till Simon var sju sekunder efter att båda sköt fullt i första stående. Men på det fjärde varvet körde Simon ifrån Torstein och var 15 sekunder före in till det avslutande skyttet och trots två bom var han en dryg minut före i mål. Torstein missade tre skott i sista stående men klarade andraplatsen, drygt 20 sekunder före Bores Sebastian Olsson som avslutade bra och belönades med ett brons.
I morgon avslutas SM-dagarna i Östersund med stafetter både för juniorer och seniorer.

 

Del |
ROLF ZETTERBERG

WADA slår alarm om astmamedicin

Ger 2,8 miljoner kronor för att få svar på effekterna:

Tyska TV-kanalen ARD berättar att 14,4 procent av alla medaljer under vinter-OS i Turin 2006 togs av aktiva som använde astmamedicin. Därför har WADA nu gett 2,8 miljoner kronor till forskning för att ta reda på om medicinerna ger några fördelar i tävlingar.

 

Les mer
20190530, Klarälvsloppet (kopia)

6 vasaloppssegrare i Klarälvsloppet

Sweski.com sänder direkt på söndag:

Söndagens Klarälvsloppet mellan Hagfors och Karlstad är seedningslopp till Vasaloppet.
Men väldigt många elitåkare behöver inte stressa för att seeda sig.
Hela 6 tidigare vasalopssegrare finns i startlistan. Alla dom fyra herrarna är norrmän, men än så länge har det blivit svensk herrsegrare i Klarälvsloppet två tidigare utgåvor.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Är smeknamnens tid förbi?

Krönika:

Det var inte en evighet sedan vi ropade heja, heja på ”Säcken”, ”Oljan” och ”Billan”. Folkkära smeknamn som följde i spåren efter till exempel ”Mora-Nisse”, ”Föllinge Persson” och ”Det lilla trollet från norr”. Men idag är det mer sparsmakat med smeknamn. Jag saknar de extra personliga kryddorna.

 

Les mer
13.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Olle Dahlin (SWE), IBU vice president - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, biathlon, medals, Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Skidskyttestjärnorna rasar mot IBU

Extra världscuptävlingar innan Östersund inte populärt:

Den svenska IBU-presidenten Olle Dahlin möter ingen sympati hos världseliten när det internationella förbundet nu vill utöka säsongen och lägga till ytterligare tävlingar i världscupen.
Flera av dom stora nationernas åkare står nu upp mot IBU och menar att det inte är försvarligt att dom tvingas åka ännu flera tävlingar.

 

Les mer
20190917, Anna o Johan Olsson (kopia)

Anna och Johan nya Vasaloppscoacher

Vasaloppet har sedan 2014 utnämnt certifierade coacher för att erbjuda kvalitetssäkrad träningsrådgivning. Det är en skara med gedigen kunskap som nu förstärks ytterligare när Anna och Johan Olsson tillkommer som officiella Vasaloppscoacher.

Les mer
pallen-h21-2017 (kopia)

Craft Ski Marathon i Orsa ny challenger

Sverige får en ny tävling i den nya serien Visma Ski Classics Challenger – tävlingarna som ligger på nivån under Ski Classics-tävlingarna och där Klarälvsloppet i Karlstad på söndag är den första som arrangeras i Sverige.
Nu handlar det om Craft Ski Marathon i Orsa den 5 januari 2020.

 

Les mer
20190916, ROBIN slutar (kopia)

IFK Umeå:s Robin Norum tackar för sig

Robin Norum har vunnit världscupen på rullskidor, något han inte lyckades med i år.
Och när världscupen avslutades i Val di Fiemme under söndagen passade Robin på att tacka för sig som aktiv skidåkare.
Nu väntar andra uppgifter på 31-åringen från IFK Umeå.

 

Les mer
20180821, JOHANSSON Marcus 001 (kopia)

Olivia och Marcus vann masstarterna

SM på rullskidor i Skövde:

Årets huvudsäsong för rullskidor avslutades under söndagen i Skövde med SM i masstart långdistans. Tävlingarna var även finalen för årets STS Roll Cup, den svenska cupen för juniorer och seniorer.

Les mer
Newspower.it

Två dubbelsegrar till Sverige

Världscupen på rullskidor:

Det blev en fantastisk avslutning för svensk del på minitouren i Italien. Linn Sömskar och Moa Olsson tar en dubbel likaså Johan Ekberg och Truls Gisselman. Johan vann också totala världscupen.

Les mer
newspower,it

Linn och Johan vann – Truls tvåa

Världscupen på rullskidor:

Under lördens masstartlopp i fri teknik tog Johan Ekberg och Truls Gisselman en svensk dubbelseger. Linn Sömskar vann damernas lopp.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Tuffa individuella SM-lopp i Skövde

Årets SM i individuell start blev ett riktigt kraftprov. Efter en ganska platt men teknisk bana inne på regementsområdet i Skövde så avslutade alla klasser med den rejäla stigningen uppför Billingen de sista 3 kilometerna.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Calle vann norska folkets hjärta

Krönika:

Plötsligt visar det sig att Calle Halfvarsson och Petter Northug jr är goda vänner. TV-serien Landskampen förenade dem. Nu snapchattar de med varandra nästan varje dag. Premiärprogrammet gav Calle en plats i norrmännens hjärta.

 

Les mer
dampallen-supersprint-trento (kopia)

Linn och Johan på pallen igen

Världscupen på rullskidor:

Under fredagens supersprint i Italien blev det två svenska andra platser genom Linn Sömskar och Johan Ekberg.
Les mer
6O3A6879_Foto_Michael_Renström-1024x683 (kopia)

SVT storsatsar på premiären i Gällivare

Sveriges Television storsatsar och direktsänder alla tre tävlingsdagar från Gällivarepremiären 22-24 november!

- Tävlingarna i Gällivare blir startskottet för en spännande längdsäsong med Tour de Ski och den nya skandinaviska touren som höjdpunkter. Så vi är jätteglada att vi kan vara med redan från fredagens tävlingar den här gången, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Les mer
HELLNERSTADION i Gällivare med Dundret i bakgrunden är arena för den svenska säsongspremiären 17-19 november. Hit kommer både svensk och utländsk elit. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-photo

Tävlingsnyheter inför vintern

Gällivare får JSM på skidor 2021:

Längdrådet och tävlingsprogramgruppen har vid sina senaste möten fattat ett antal beslut inför framtiden och kommande vinters tävlingar.

 

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Tre svenska pallplatser i Trento

Världscupen på rullskidor:

Det blev vinst i italienska Trento för Linn Sömskar i dagens backrace i klassisk teknik. Moa Olsson knep tredjeplatsen. I herrarnas juniorklass blev Johan Ekberg trea.

Les mer
x1000w-sares (kopia)

Johan Sares tar över i Grönklitt

Fd längdchefen har hittat nytt arbete:

Johan Sares blir ny anläggningschef för Orsa Grönklitt. Bakom sig har han en yrkeskarriär inom idrotten och ser nu fram emot att jobba inom besöksnäringen.
– Det ska bli både kul och spännande att prova något nytt. Både idrott och besöksnäringen gör folk glada och jag ser många likheter även på andra sätt. Jag kommer att bidra med mitt engagemang och passion och ser framförallt fram emot att få vara en del i att leda och utveckla både organisationen och anläggningen, säger Johan Sares.
Les mer
20190912, Ole o Dasha med Kina

Bjørndalen ny landslagstränare för Kina

Frun Darya Domracheva tar över damlaget:

Ole Einar Bjørndalen tar över Kinas landslag i skidskytte mot OS i Beijing 2022.
Frun Darya Domracheva blir damtränare.
Mer meriterade ledare kunde inte kineserna få på vägen mot sitt eget hemma-OS.

 

Les mer
20180316,MUSGRAVE, Andrew 006 (kopia)

Britten som nådde världstoppen

Nu jagar han sin första, stora seger:

I sommar har Andrew Musgrave varit världens bästa rullskidåkare på dom långa distanserna.
Men 29-åringen från Skottland har haft en annorlunda väg till världseliten där han också är på vintern.
I VM slog han till exempel samtliga svenska åkare i skiathlon där han var 7:a i Seefeld. Dessutom var han 8:a både på 15 km och 50 km.

 

Les mer
20190525, PETERSON, Jonas 002 (kopia)

Jonas blev en parentes i längdlandslaget

Får stöd av Charlotte Kalla:

Jonas Peterson, 44 hade stora planer för längdlandslaget.
Han antog utmaningen efter Rikard Grip som chef för vårt folkkära landslaget.
Det var innan sommarlovet.
Nu är han redan borta.
Jonas Peterson blev en parentes i längdlandslaget, men nu får han stöd bland annat av Charlotte Kalla.

 

Les mer