Mobile Version
Desktop Version
SIMON HALLSTRÖM på väg mot segern i SM i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG
SIMON HALLSTRÖM på väg mot segern i SM i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG
EMMA NILSSON fick inte åka med till OS i Korea, men istället vann Bore-åkaren SM-guldet i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG
EMMA NILSSON fick inte åka med till OS i Korea, men istället vann Bore-åkaren SM-guldet i masstart i Östersund. Foto: HÅKAN BLIDBERG

Skidskytte-SM i Östersund:

Emma och Simon vann masstarten

Det var svåra skjutförhållanden även under lördagen på skidskyttestadion i Östersund när SM fortsatte med masstarter. Emma Nilsson och Simon Hallström blev mästare bland seniorerna och Emil Nykvist var den ende som lyckades upprepa segern från sprinten.

 

I damernas yngsta juniorklass försvann sprintvinnaren Erika Österman direkt från segerdiskussionen, efter fyra bom i det första skyttet. I stället var det lagkamraten Alva Sköld som tog ledningen med över en halv minut, ett avstånd som minskade något efter en bom i andra skyttet. När hon missade tre skott i första stående smet Anundsjös Julia Johansson förbi med drygt 20 sekunder, men Alva tog in nästan 10 sekunder fram till det avslutande stående skyttet. Efter att båda åkt på två bom var avgjorde Alva på slutvarvet och vann med 23 sekunder före Julia. Häverödals Lisa Melén Olsson var ytterligare 49 sekunder bakom och klarade bronset med god marginal, trots sju bom.

Tullusåkaren Fredrik Olausson överraskade med att ta hem segern i H 16/17. Han gick ut som tvåa efter en bom i det första skyttet, men tog över ledningen med fullt i andra liggande och utökade avståndet från 16 sekunder till över en minut efter första stående. Trots två bom i det avslutande skyttet hade Fredrik full koll på läget och vann med 1,13 tillgodo på Älvdalens Oscar Andersson. Hanavancerade från femte till andra plats efter det sista stående skyttet, 16 sekunder före Knut Vikström från Sundsvall och höll undan med åtta sekunders marginal. Aksel Halvarsson som vann sprinten igår hade en tung dag på vallen med 10 bom och blev åtta.

D 18/19 var länge en duell mellan Tilda Johansson från Anundsjö och Gry Abrahamsson Gjersvold, Biathlon Östersund. Tilda var i knapp ledning efter båda liggande skyttena, men lämnade vallen tre sekunder bakom Gry efter att båda åkte på tre bom i första stående. När Tilda klarade sig med ett missat skott i det sista skyttet medan Gry tvingades åka hela fyra straffrundor var Tildas seger klar. Gry fick till sist nöja sig med bronset sedan Älvdalens Lina Andersson tagit sig förbi efter det sista skyttet och lyckades hålla undan med 19 sekunder tillgodo. Ella Halvarsson från Mora kunde inte upprepa sprintvinsten utan blev femma, med sju bom.

Efter hela 12 missade skott i gårdagen sprint fick Alfred Eriksson från Dala Järna en skön revansch när han vann masstarten i H 18/19, den här gången med tre bom. Alfred tog ledningen redan efter det första skyttet och hade 40 sekunder tillgodo på sprintsegraren Viktor Brandt, 1 2, efter det andra skyttet, trots en straffrunda. Det blev lite oroligt när han sköt ytterligare två bom i första stående, men Alfred utökade ledningen från sju sekunder till en halvminut inför sista stående. När det blev fem fullträffar stormade han fram mot segern och var hela 1,25 före i mål. Viktor hade inga problem att klara silvermedaljen före Moras Malte Stefansson, som tog in 13 sekunder på David Nykvist från Bore på slutvarvet och var drygt 20 sekunder före som trea i mål.

Det blev en spännande och omväxlade kamp om medaljerna i D 18/19. Piteås Elvira Öberg tog täten på det första varvet men föll tillbaka efter två bom. Det  var i stället Moa Olsson från Bore som gick upp i ledningen och efter två nollor i liggande lämnade hon vallen tre sekunder före Älvdalens Sanna Sjödén, ett försprång som växte till en knapp halvminut efter första stående när Moa sköt fullt för tredje gången. Men i sista skyttet darrade hon ordentligt och åkte på hela fyra bom medan Sanna avslutade med fem fullträffar - och därmed var segern hennes. Elvira kom tillbaka starkt och gick ut på slutvarvet som tvåa och tog in en halvminut på slutvarvet, men var 33 sekunder efter i mål. Bronset gick till Anna Hedström, I 21, som tog sig förbi Moa efter det sista skyttet. Sprintsegraren Annie Lindh hade sju bom och det räckte till femte plats.

Emil Nykvist från Bore var alltså den ende av sprintsegrarna som lyckades upprepa bedriften i masstarten, men inte utan vissa svårigheter. Han var nämligen bara trea i H 20/21, efter två bom i första liggande, men tog täten efter fullt i det andra skyttet och in till första stående var han drygt 50 sekunder före Johan Stridsman, I 19. Där åkte Emil på tre bom medan Johan klarade sig med två, vilket gjorde att avståndet minskade till en knapp halvminut. Men Emil hanterade pressen på bästa sätt och avslutade med fem fullträffar och i mål var han hela 1,20 före Johan som tog hand om silvermedaljen. Tullus Oskar Ohlsson hade en mardrömslik dag på skjutvallen med hela 13 bom och var 3,38 efter Emil i mål, men blev ändå trea med god marginal.

I damernas seniorklass kom gårdagens vinnare Ingela Andersson aldrig till start. I hennes frånvaro blev masstarten en uppgörelse mellan tre åkare. Felicia Lindqvist från Biathlon Östersund var i knapp ledning både efter första och andra liggande, med klubbkamraten Olga Alifiravets och Bores Emma Nilsson tätt i rygg och situationen var oförändrad efter att alla tre lyckades nolla i första stående. Men i det sista skyttet var det Emma som lyckades hålla ihop det bäst och sköt fullt ,medan Felicia tvingades åka en straffrunda och Olga två. I mål var Emmas segermarginal 27 sekunder före Felicia, medan Olga var ytterligare 47 sekunder bakom som trea.

Bland herrseniorerna hade några av EM-deltagarna tillkommit sedan igår. Tiio Söderhielm från Biathlon Östersund var en av dem och lämnade vallen först efter fullt i det inledande liggskyttet, med sprintsegraren Gabriel Stegmayr från Dala Järna och Limas Simon Hallström strax bakom. Efter det andra skyttet avancerade Torstein Stenersen, Biathlon Östersund, från fjärde till första plats, tack vare fem fullträffar, med Gabriel och Simon några sekunder bakom och hans avstånd till Simon var sju sekunder efter att båda sköt fullt i första stående. Men på det fjärde varvet körde Simon ifrån Torstein och var 15 sekunder före in till det avslutande skyttet och trots två bom var han en dryg minut före i mål. Torstein missade tre skott i sista stående men klarade andraplatsen, drygt 20 sekunder före Bores Sebastian Olsson som avslutade bra och belönades med ett brons.
I morgon avslutas SM-dagarna i Östersund med stafetter både för juniorer och seniorer.

 

Del |
Rolf Zetterberg

Skidförbundet osäkra om juniorlandslaget

När skidförbundet för några dagar sedan presenterade Team Svenska Spel reagerade många på att det inte fanns några juniorer med.
Förra säsongen var ju Team Svenska Spel en blandning av juniorer och yngre seniorer.
Idag kan inte skidförbundet get ett klart svar på hur det blir – eller om det blir – ett juniorlandslag inför kommande säsong.

 

Les mer
20181216, AUNE, Pål Trøan 001 (kopia)

Här är Norges regionallag för 2020/2021

Dom norska regionallagen har varit av stor betydning för att få fram nya landslagsåkare dom senaste åren. Men när sponsorn Veidekke drog sig ur spökade det för lagets existens kommande säsong.
Nu har man dock räddat lagen med hjälp av intresseorganisationen ”Langrennssportens venner” som går in med stöd. Enligt vad sweski.com erfar blir dock priset för åkarna högre än tidigare.

 

Les mer
23.02.2014, Sochi, Russia (RUS): Maxim Vylegzhanin (RUS), Alexander Legkov (RUS), Ilia Chernousov (RUS), (l-r)- XXII. Olympic Winter Games Sochi 2014, cross-country, 50km men, Sochi (RUS). www.nordicfocus.com. © NordicFocus. Every downloaded picture is

Chernousov vill åka OS för Schweiz

Ilia Chernousov tog OS-brons på femmilen för Ryssland i Sochi 2014.
Nu vill han åka OS i Beijing 2022 – för Schweiz!
Efter att ha satsat på långlopp i flera år tänker sig 33-åringen nu en ny satsning på traditionella tävlingar. Men han vill inte tillbaka till det ryska landslaget.

 

Les mer
20181214, BÅNGMAN, Hedda 008 (kopia)

Hedda Bångman hem till långloppssatsning

Hedda Bångman kommer hem efter tre års studier i USA och kommer för första gången att satsa på långlopp. Hon skall åka för finska Team Nordic Athlete, samma som Linn Sömskar.
Den 25-åriga jättetalangen från Offerdals SK har dom senaste åren tränat och tävlat för University of Colorado Boulder där hon bland annat har noterat seger i den amerikanske universitetsligan.
Men nu väntar Visma Ski Classics.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Glömde ni Fredrik Jonsson, skidförbundet?


Krönika:

Inte mindre än 23 herrar får plats i något av de tre lagen A-landslaget, Team Bauhaus och Team Svenska Spel. Men ingen Fredrik Jonsson, 28, finns uttagen. Jag utgår från att landslagsledningen drabbats av solsting och att skadan rättas till.

Inför världscuptävlingarna i finska Lahti i början av mars skrev sweski.com i krönikeform att Fredrik Jonsson symboliserade innebörden för ordet tålamod.

 

Les mer
20180814, Klæbo Trysil (kopia)

Klæbo, 23 med avtal till 25 miljoner

Johannes Høsflot Klæbo, 23 har signerat sitt største sponsorsavtal någonsin. Norska VG gissar att det är värt kring 25 miljoner över fem år.
Nu börjar han närma sig samma nivå som Petter Northug hade på sina avtal. Han hade enligt uppgifter kring 30 miljoner för sitt avtal med Coop, men då fick han betala sin privata satsning själv.
Klæbo tillhör ju landslaget och har inga såna egna utgifter.

 

Les mer
20200602, Storsjön runt 001 (kopia)

Storsjön runt på rullskidor – 215 km

Tidernas långpass i stekande värme av elitåkarna:

215 km på rullskidor i stekande värme.

Visst, roligare kan man kanske ha.

Men elitåkarna Andreas Holmerg och Emil Persson i Lager 157 samt Åsarnas Konrad Mattsson Myhr tog sig runt hela Storsjön på 11 timmar! Oskar Kardin, Team Ragde Eiendom var också med men fick ge sig på slutet i den stekheta sommarvärmen.

Och om du inte visste det: Storsjön är Sveriges femte största sjö.

 

 

Les mer
20190904, HÖÖK, Martina 005 (kopia)

Hela 22 åkare i Team Svenska Spel

”U-landslaget” får ingen ålderbegränsning längre:

I dag kan Svenska skidförbundet presentera 22 åkare till det nya Team Svenska Spel. Nytt för i år blir att satsningen inte längre är åldersbegränsad och att den utgår från förbundets tre elitmiljöer i landet. – Vi vill skapa ännu bättre förutsättningar på hemmaplan samtidigt som vi minskar resdagarna, säger en av tränarna, Martina Höök.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Flugstad Østberg orolig efter skadan

Ingvild Flugstad Østberg är orolig för träningen efter trötthetsfrakturen hon fick i hälen i mars. Hon kan varken springa eller åka rullskidor än, skriver VG.
Kanske kan hon inte träna för fullt före i september och då är det ett frågetecken hur formen är om säsongen drar igång till normal tid i november.

 

Les mer
20180326, BLOM, Rasmus 006 (kopia)

Rasmus Blom, 33 tackar för sig

En trotjänare i dom svenska elittävlingarna tackar för sig.
33-åriga Rasmus Blom från SK Bore meddelar på sociala medier att han har tävlat klart på toppnivå.
Rasmus har tävlat flitigt både på skidor och rullskidor.

 

Les mer
NordicFocus

Yulia Tchekaleva fråntagen alla resultaten

Testade positivt vid OS i Sochi 2014:

Den fd ryska toppåkare Yulia Tchekaleva blev i fredags fråntagen samtliga resultat från OS 2014 i Sochi på grund av doping.
Tchekaleva testade positivt i samband med OS 2014 och nu tvingas FIS åter igen skriva om en rad med resultatlistor från både mästerskap och världscup. 36-åringen är inte längre aktiv på toppnivå.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Linn Sömskar till finskt långloppsteam

Linn Sömskar hade en fin säsong i vintras men var en av dom åkare som inte fick plats i någon landslagsgrupp. Nu gör hon istället en intressant nysatsning i det nya finska långloppsteamet Team Nordic Athlete.

Dit går också den norska stjärnan Morten Eide Pedersen.

 

Les mer
WIERER, Dorothea 008 (kopia)

Coronoa-krisen får Wierer att fortsätta

Efter VM-guld på hemmaplan i vinter hade Dorothea Wierer, 30 tänkt avsluta sin skidskytte-karriär.
Men med Corona-pandemin blev den förra säsongen kortare än beräknad och nu har åkaren från Antholz bestämt sig för att fortsätta. Det var pandemin som fick henne att ändra på beslutet.

 

Les mer
20190904, LINDSTRÖM, Louise 006 (kopia)

Juniorvärldsmästarinnan till Falun-Borlänge SK

20-åriga Louise Lindström byter klubb från Högbo GIF till Falun-Borlänge SK, som därmed får ett starkt nyförvärv.
Gästriketjejen vann nämligen sprinten i årets junior-VM i tyska Oberwiesenthal.
Nu blir hon klubbkompis med en annan världsmästare i sprint, nämligen Maja Dahlqvist som vann teamsprinten i Seefeld 2019.

 

Les mer
20200318, KORSGREN Lina VL20 (kopia)

Vasaloppssegraren ska stoppa Björgen

Anställer proffstränare i cykel:

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France tränaren i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger.
 
- Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team Ramudden, säger Lina.

 

Les mer
BETTAN EM-fyra (kopia)

”Årets prestation” stod Bettan för

Fick utmärkelse av skidskytteförbundet:

Varje år har Skidskytteförbundet ett antal utmärkelse i form av ‘‘Årets ….’’-priser att dela ut. Tidigare denna månad har Årets Skidskytteförening och Årets Ledare presenteras och nu är det dags för årets prestation.
Nu har Elisabeth ”Bettan” Högberg fått priset som Årets prestation.

 

Les mer
Vasaloppet 120304Starten i SälenFoto Nisse Schmidt

”The Grand Classics” – ny morot i långloppen

Nu kommer långloppens egen Champions League:

Dagen efter avslöjandet att världens genom tiderna främsta längdskidåkerska Marit Björgen, med 26 OS- och VM-guldmedaljer i bagaget, gör comeback och satsar på Vasaloppet kommer nästa nyhet: Från och med säsongen 2020/21 kommer Vasaloppet att ingå som en av fyra tävlingar i ”The Grand Classics” som kommer att bestå av de fyra största långloppen i världen.


 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Therese Johaug blir Bjørgens träningspartner

Är också nyfiken på Vasaloppet och långlopp:

När Marit Bjørgen, 40 gör en seriös satsning mot Vasaloppet får hon den bästa träningskompisen som är möjlig:
Therese Johaug, 31 bekräftar att hon kommer att träna med Bjørgen och Team Ragde Eiendom när det är möjligt och hon är också nyfiken på långloppen.

 

Les mer
20180111, BJØRGEN, Marit 007 (kopia)

Marit Bjørgen gör comeback i Vasaloppet

En sensationell nyhet för arrangören i Dalarna:
Skiddrottningen Marit Bjørgen, 40 gör comeback och satsar mot Vasaloppet 2021.
– Och jag har ambitioner, säger Bjørgen som kommer att göra sin satsning med Team Ragde Eiendom, teamet till bröderna Aukland.

 

Les mer
20200526, valla 001 (kopia)

FIS sade ja till fluor-förbudet

Vill stegvis närma sig slutmålet:

Det internationella skidförbundet FIS sade ja till det omstridda fluorförbudet i vallor.
Men inte direkt utan stegvis med ett mål att ha nolltolerans för fluorprodukter från och med 2022-2023-säsongen.
Det beslutades under videomötet som FIS hade under måndagen.

 

Les mer