Mobile Version
Desktop Version
EMMA WIKÉN vann OS-guld i stafett för fyra år sedan, men nu är Åsarna-åkarna utanför det lag som Sverige skickar till Pyeongchang 2018. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/KEK-stock
EMMA WIKÉN vann OS-guld i stafett för fyra år sedan, men nu är Åsarna-åkarna utanför det lag som Sverige skickar till Pyeongchang 2018. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/KEK-stock

Dessa missade också OS-truppen

Det är inte bara Emil Jönsson som är ledsen idag. Här är alla dom som hoppades på en plats i den svenska OS-truppen, men som hamnade utanför.
Emma Wikén vann OS-guld i stafett i Sochi men fick ingen plats till Pyeongchang. Maja Dahlqvist var etta och tvåa i världscupen i Dresden, men också hon hamnade utanför.

 

Här är namnen som troligen var närmast en plats i det svenska laget till Pyeongchang men som inte finns med på SOK:s lista:

Emma Wikén, Åsarna IK
OS-guld i stafett för fyra år sedan. Har visat stigande form på slutet, men den sista platsen gick till Anna Dyvik. Emma har dock varit väldigt ojämn och det fattas riktiga toppresultat. Hade hon haft den formen hon hade på skid-SM i Söderhamn förra året hade hon troligen kvalat in. Svårt att säga vad det här betyder för motivationen vidare, men det lär bli tungt att dra igång satsningen vidare.

Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Vann världscupstafetten i Dresden, var tvåa individuellt. Leder den inhemska Volkswagen Cup och har gjort några bra sprintresultat i Skandinavisk cup. Tog brons på U23-VM förra säsongen (då Anna Dyvik vann). Landslagsledningen visade att Maja inte var med i deras planer efter Dresden. Hon borde ha fått chansen i Planica, även om en klassisk sprint i Pyeongchang är totalt annorlunda än en platt konstsnösprint i fristil i Tyskland. Åker världscup i Seefeld i helgen.

Linn Sömskar, IFK Umeå
VM-drottningen på rullskidor från 2017 har inte levererat dom toppresultat som krävdes för att få vara med på OS. Kapaciteten finns där, men i Planica blev Linn regelrätt frånåkt i backarna i klassisk och då var Anna Dyvik bättre. Var länge ett namn i diskussionen och hade nog kanske ett hopp in i det sista.

Maria Nordström, Ulricehamns IF
Har hela tiden nosat på en plats bland dom 7 bästa. Var mycket stark 5:a i masstarten i Oberstdorf och har med det tekniskt sätt klarat av SOK:s krav. Men det var en så speciell tävling att den nog inte räknades lika mycket som dom andra. Maria vann teamsprinten i Pyeongchang på för-OS och har bevisat att hon grejar banorna där. Men hon presterade inte som hon hade behövt i sista tävlingen i Planica.

Jonna Sundling, IFK Umeå
Sjukdomar har åter igen ställt till det för Jonna, som hade ett långt uppehåll över julledigheten. Hon har haft mycket otur, kapaciteten är det ingen som tvivlar på. Kanske ingen fördel att OS-sprinten går i klassisk. Hon är ofta i topp i prologerna för sedan att mattas en del i heaten.

Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Fick åter igen åka Tour de Ski, men nådde inte dom toppresultat som hon hade hoppats på efter förra säsongens smått sensationella Tour-resultat. Evelina skulle ha behövt ett par top-10-resultat i världscupen för att vara högaktuell för OS.

Emil Jönsson, Anna&Emil SK
Många trodde att finalplatsen individuellt och pallplatsen i teamsprinten i Dresden skulle räcka. Men det var på en helt annan type bana än i Pyeongchang och på en tuffare och hårdare klassisk bana i Planica syntes i semifinalen att Emil helt enkelt inte hänger med. Kanske borde hans rutin vippat honom in i laget, men i kamp mot 21-årige Viktor Thorn kan man också förstå att SOK vill satsa på framtiden.

Emil Johansson, IK Jarl Rättvik
Har åkt sig till en ganska säker sprintplats i världscuplaget. Har också tagit världscuppoäng, men den riktiga fullträffen fattas. En klassisk sprint i tuffa OS-spår med flera backar blir också för tuff för Rättviks-Emil när Klæbo & co skruvar upp farten fyra gånger under en eftermiddag.

Karl-Johan Westberg, Borås SK
Har fått många chanser i världscupen, men K-J har inte tagit dom. Han har åkt både sprint och distans utomlands, men resultaten har uteblivit. Var på slutet inte riktigt aktuell för OS och kan inte klaga på att hamna utanför laget.

Karl-Johan Dyvik, IFK Mora SK
Hade kanske ett hopp om en plats i sprintlaget. Visade på U23-VM för två år sedan att han kan överraska då han tog silver. Men Karl-Johan får nöja sig med att se syrran Anna på TV-skärmen. Hon har tagit nivån internationellt bättre än brorsan - åtminstone än så länge.

Simon Lageson, Åsarna IK
Var aldrig riktigt aktuell för OS-laget, men fick chansen i Planica. Där var han inte 100 procent och kunde inte göra sig själv rättvisa. I år hade varit ett år där det varit möjligt att slå sig in i distanslaget då resultaten varit sämre än tidigare. Men Simon har fått nöja sig med en seger i Volkswagen Cup så här långt och han har varit bästa svensk på en tävling i Scan-cupen.

Johan Häggström, Piteå Elit
Fick till slut chansen i världscupen i Dresden. Leder Volkswagen Cup på hemmaplan, där vann han den första sprinten i Idre. Men Johan åkte inte bra på Scan-cupen på hemmaplan i Piteå och han har för liten internationell rutin för att vara ett namn för Pyeongchang 2018. Kanske i Beijing om 4 år…?

Dessa är uttagna till OS i Pyeongchang 2018:
Damer

Charlotte Kalla, Piteå Elit
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Anna Haag, Anna&Emil SK
Anna Dyvik, IFK Mora SK
Ebba Andersson, Sollefteå Skidor

Herrar
Marcus Hellner, Gällivare Skidallians
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Jens Burman, Åsarna IK
Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF
Viktor Thorn, Ulricehamns IF
Teodor Peterson, IFK Umeå
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK

Del |
20190922, KORSGREN, Lina 001 (kopia)

70.000 skäl att jubla för Lina

Klarälvsloppet:

Lina Korsgren jublade vilt över mållinjen i Karlstad.
Och hon hade 70.000 skäl att göra det.
Så många kronor körde nämligen Team Ramuddens stjärnåkare in i Klarälvsloppet genom seger i damklassen och seger i båda spurtprisen i Munkfors och Forshaga.

 

Les mer
20190922, top-3-men 001 (kopia)

Okänd norrman skrällvann med bruten stav

Klarälvsloppet 2019:

Stian Berg från Team Kaffebryggeriet i Norge.
Hört om honom?
Nej, tänkte väl det.
Det är nämligen killen som skrällvann en dramatisk avslutning av Klarälvsloppet 2019 – med en bruten stav!

 

Les mer
20190921, se Klarälvsloppet live (kopia)

Se Klarälvsloppet live här

Start på sändningen klockan 08,50:

Här kan du se Klarälvsloppet direkt under söndagsförmiddagen. Det 90 km långa loppet från Uddeholm till Karlstad är för första gången med i Visma Ski Classics Challernger-serie och har samlat världens bästa långdistansåkare med bland annat 6 vasaloppssegrare. Tävlingen går också på Klarälvsloppets Facebook-sida.

Les mer
20181028, Anton Karlsson podd-bild (kopia)

Anton Karlsson missar Klarälvsloppet

Fjolårssegraren Anton Karlsson, Lager 157 sliter med en ond rygg och kommer inte till start i söndagens 90 km Klarälvsloppet mellan Uddeholm och Karlstad.
Därmed försvinner också ett av dom stora svenska segerhoppen i kampen mot nästan hela den norska marathoneliten.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

WADA slår alarm om astmamedicin

Ger 2,8 miljoner kronor för att få svar på effekterna:

Tyska TV-kanalen ARD berättar att 14,4 procent av alla medaljer under vinter-OS i Turin 2006 togs av aktiva som använde astmamedicin. Därför har WADA nu gett 2,8 miljoner kronor till forskning för att ta reda på om medicinerna ger några fördelar i tävlingar.

 

Les mer
20190530, Klarälvsloppet (kopia)

6 vasaloppssegrare i Klarälvsloppet

Sweski.com sänder direkt på söndag:

Söndagens Klarälvsloppet mellan Hagfors och Karlstad är seedningslopp till Vasaloppet.
Men väldigt många elitåkare behöver inte stressa för att seeda sig.
Hela 6 tidigare vasalopssegrare finns i startlistan. Alla dom fyra herrarna är norrmän, men än så länge har det blivit svensk herrsegrare i Klarälvsloppet två tidigare utgåvor.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Är smeknamnens tid förbi?

Krönika:

Det var inte en evighet sedan vi ropade heja, heja på ”Säcken”, ”Oljan” och ”Billan”. Folkkära smeknamn som följde i spåren efter till exempel ”Mora-Nisse”, ”Föllinge Persson” och ”Det lilla trollet från norr”. Men idag är det mer sparsmakat med smeknamn. Jag saknar de extra personliga kryddorna.

 

Les mer
13.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Olle Dahlin (SWE), IBU vice president - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, biathlon, medals, Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Skidskyttestjärnorna rasar mot IBU

Extra världscuptävlingar innan Östersund inte populärt:

Den svenska IBU-presidenten Olle Dahlin möter ingen sympati hos världseliten när det internationella förbundet nu vill utöka säsongen och lägga till ytterligare tävlingar i världscupen.
Flera av dom stora nationernas åkare står nu upp mot IBU och menar att det inte är försvarligt att dom tvingas åka ännu flera tävlingar.

 

Les mer
20190917, Anna o Johan Olsson (kopia)

Anna och Johan nya Vasaloppscoacher

Vasaloppet har sedan 2014 utnämnt certifierade coacher för att erbjuda kvalitetssäkrad träningsrådgivning. Det är en skara med gedigen kunskap som nu förstärks ytterligare när Anna och Johan Olsson tillkommer som officiella Vasaloppscoacher.

Les mer
pallen-h21-2017 (kopia)

Craft Ski Marathon i Orsa ny challenger

Sverige får en ny tävling i den nya serien Visma Ski Classics Challenger – tävlingarna som ligger på nivån under Ski Classics-tävlingarna och där Klarälvsloppet i Karlstad på söndag är den första som arrangeras i Sverige.
Nu handlar det om Craft Ski Marathon i Orsa den 5 januari 2020.

 

Les mer
20190916, ROBIN slutar (kopia)

IFK Umeå:s Robin Norum tackar för sig

Robin Norum har vunnit världscupen på rullskidor, något han inte lyckades med i år.
Och när världscupen avslutades i Val di Fiemme under söndagen passade Robin på att tacka för sig som aktiv skidåkare.
Nu väntar andra uppgifter på 31-åringen från IFK Umeå.

 

Les mer
20180821, JOHANSSON Marcus 001 (kopia)

Olivia och Marcus vann masstarterna

SM på rullskidor i Skövde:

Årets huvudsäsong för rullskidor avslutades under söndagen i Skövde med SM i masstart långdistans. Tävlingarna var även finalen för årets STS Roll Cup, den svenska cupen för juniorer och seniorer.

Les mer
Newspower.it

Två dubbelsegrar till Sverige

Världscupen på rullskidor:

Det blev en fantastisk avslutning för svensk del på minitouren i Italien. Linn Sömskar och Moa Olsson tar en dubbel likaså Johan Ekberg och Truls Gisselman. Johan vann också totala världscupen.

Les mer
newspower,it

Linn och Johan vann – Truls tvåa

Världscupen på rullskidor:

Under lördens masstartlopp i fri teknik tog Johan Ekberg och Truls Gisselman en svensk dubbelseger. Linn Sömskar vann damernas lopp.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Tuffa individuella SM-lopp i Skövde

Årets SM i individuell start blev ett riktigt kraftprov. Efter en ganska platt men teknisk bana inne på regementsområdet i Skövde så avslutade alla klasser med den rejäla stigningen uppför Billingen de sista 3 kilometerna.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Calle vann norska folkets hjärta

Krönika:

Plötsligt visar det sig att Calle Halfvarsson och Petter Northug jr är goda vänner. TV-serien Landskampen förenade dem. Nu snapchattar de med varandra nästan varje dag. Premiärprogrammet gav Calle en plats i norrmännens hjärta.

 

Les mer
dampallen-supersprint-trento (kopia)

Linn och Johan på pallen igen

Världscupen på rullskidor:

Under fredagens supersprint i Italien blev det två svenska andra platser genom Linn Sömskar och Johan Ekberg.
Les mer
6O3A6879_Foto_Michael_Renström-1024x683 (kopia)

SVT storsatsar på premiären i Gällivare

Sveriges Television storsatsar och direktsänder alla tre tävlingsdagar från Gällivarepremiären 22-24 november!

- Tävlingarna i Gällivare blir startskottet för en spännande längdsäsong med Tour de Ski och den nya skandinaviska touren som höjdpunkter. Så vi är jätteglada att vi kan vara med redan från fredagens tävlingar den här gången, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Les mer
HELLNERSTADION i Gällivare med Dundret i bakgrunden är arena för den svenska säsongspremiären 17-19 november. Hit kommer både svensk och utländsk elit. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-photo

Tävlingsnyheter inför vintern

Gällivare får JSM på skidor 2021:

Längdrådet och tävlingsprogramgruppen har vid sina senaste möten fattat ett antal beslut inför framtiden och kommande vinters tävlingar.

 

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Tre svenska pallplatser i Trento

Världscupen på rullskidor:

Det blev vinst i italienska Trento för Linn Sömskar i dagens backrace i klassisk teknik. Moa Olsson knep tredjeplatsen. I herrarnas juniorklass blev Johan Ekberg trea.

Les mer