Mobile Version
Desktop Version
EMMA WIKÉN vann OS-guld i stafett för fyra år sedan, men nu är Åsarna-åkarna utanför det lag som Sverige skickar till Pyeongchang 2018. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/KEK-stock
EMMA WIKÉN vann OS-guld i stafett för fyra år sedan, men nu är Åsarna-åkarna utanför det lag som Sverige skickar till Pyeongchang 2018. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/KEK-stock

Dessa missade också OS-truppen

Det är inte bara Emil Jönsson som är ledsen idag. Här är alla dom som hoppades på en plats i den svenska OS-truppen, men som hamnade utanför.
Emma Wikén vann OS-guld i stafett i Sochi men fick ingen plats till Pyeongchang. Maja Dahlqvist var etta och tvåa i världscupen i Dresden, men också hon hamnade utanför.

 

Här är namnen som troligen var närmast en plats i det svenska laget till Pyeongchang men som inte finns med på SOK:s lista:

Emma Wikén, Åsarna IK
OS-guld i stafett för fyra år sedan. Har visat stigande form på slutet, men den sista platsen gick till Anna Dyvik. Emma har dock varit väldigt ojämn och det fattas riktiga toppresultat. Hade hon haft den formen hon hade på skid-SM i Söderhamn förra året hade hon troligen kvalat in. Svårt att säga vad det här betyder för motivationen vidare, men det lär bli tungt att dra igång satsningen vidare.

Maja Dahlqvist, Falun-Borlänge SK
Vann världscupstafetten i Dresden, var tvåa individuellt. Leder den inhemska Volkswagen Cup och har gjort några bra sprintresultat i Skandinavisk cup. Tog brons på U23-VM förra säsongen (då Anna Dyvik vann). Landslagsledningen visade att Maja inte var med i deras planer efter Dresden. Hon borde ha fått chansen i Planica, även om en klassisk sprint i Pyeongchang är totalt annorlunda än en platt konstsnösprint i fristil i Tyskland. Åker världscup i Seefeld i helgen.

Linn Sömskar, IFK Umeå
VM-drottningen på rullskidor från 2017 har inte levererat dom toppresultat som krävdes för att få vara med på OS. Kapaciteten finns där, men i Planica blev Linn regelrätt frånåkt i backarna i klassisk och då var Anna Dyvik bättre. Var länge ett namn i diskussionen och hade nog kanske ett hopp in i det sista.

Maria Nordström, Ulricehamns IF
Har hela tiden nosat på en plats bland dom 7 bästa. Var mycket stark 5:a i masstarten i Oberstdorf och har med det tekniskt sätt klarat av SOK:s krav. Men det var en så speciell tävling att den nog inte räknades lika mycket som dom andra. Maria vann teamsprinten i Pyeongchang på för-OS och har bevisat att hon grejar banorna där. Men hon presterade inte som hon hade behövt i sista tävlingen i Planica.

Jonna Sundling, IFK Umeå
Sjukdomar har åter igen ställt till det för Jonna, som hade ett långt uppehåll över julledigheten. Hon har haft mycket otur, kapaciteten är det ingen som tvivlar på. Kanske ingen fördel att OS-sprinten går i klassisk. Hon är ofta i topp i prologerna för sedan att mattas en del i heaten.

Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Fick åter igen åka Tour de Ski, men nådde inte dom toppresultat som hon hade hoppats på efter förra säsongens smått sensationella Tour-resultat. Evelina skulle ha behövt ett par top-10-resultat i världscupen för att vara högaktuell för OS.

Emil Jönsson, Anna&Emil SK
Många trodde att finalplatsen individuellt och pallplatsen i teamsprinten i Dresden skulle räcka. Men det var på en helt annan type bana än i Pyeongchang och på en tuffare och hårdare klassisk bana i Planica syntes i semifinalen att Emil helt enkelt inte hänger med. Kanske borde hans rutin vippat honom in i laget, men i kamp mot 21-årige Viktor Thorn kan man också förstå att SOK vill satsa på framtiden.

Emil Johansson, IK Jarl Rättvik
Har åkt sig till en ganska säker sprintplats i världscuplaget. Har också tagit världscuppoäng, men den riktiga fullträffen fattas. En klassisk sprint i tuffa OS-spår med flera backar blir också för tuff för Rättviks-Emil när Klæbo & co skruvar upp farten fyra gånger under en eftermiddag.

Karl-Johan Westberg, Borås SK
Har fått många chanser i världscupen, men K-J har inte tagit dom. Han har åkt både sprint och distans utomlands, men resultaten har uteblivit. Var på slutet inte riktigt aktuell för OS och kan inte klaga på att hamna utanför laget.

Karl-Johan Dyvik, IFK Mora SK
Hade kanske ett hopp om en plats i sprintlaget. Visade på U23-VM för två år sedan att han kan överraska då han tog silver. Men Karl-Johan får nöja sig med att se syrran Anna på TV-skärmen. Hon har tagit nivån internationellt bättre än brorsan - åtminstone än så länge.

Simon Lageson, Åsarna IK
Var aldrig riktigt aktuell för OS-laget, men fick chansen i Planica. Där var han inte 100 procent och kunde inte göra sig själv rättvisa. I år hade varit ett år där det varit möjligt att slå sig in i distanslaget då resultaten varit sämre än tidigare. Men Simon har fått nöja sig med en seger i Volkswagen Cup så här långt och han har varit bästa svensk på en tävling i Scan-cupen.

Johan Häggström, Piteå Elit
Fick till slut chansen i världscupen i Dresden. Leder Volkswagen Cup på hemmaplan, där vann han den första sprinten i Idre. Men Johan åkte inte bra på Scan-cupen på hemmaplan i Piteå och han har för liten internationell rutin för att vara ett namn för Pyeongchang 2018. Kanske i Beijing om 4 år…?

Dessa är uttagna till OS i Pyeongchang 2018:
Damer

Charlotte Kalla, Piteå Elit
Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK
Stina Nilsson, IFK Mora SK
Hanna Falk, Ulricehamns IF
Anna Haag, Anna&Emil SK
Anna Dyvik, IFK Mora SK
Ebba Andersson, Sollefteå Skidor

Herrar
Marcus Hellner, Gällivare Skidallians
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK
Jens Burman, Åsarna IK
Daniel Richardsson, Hudiksvalls IF
Viktor Thorn, Ulricehamns IF
Teodor Peterson, IFK Umeå
Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK

Del |
20200103, TAUBØL Håvard Solås001 (kopia)

Hur grejar norska förbundet krisen?

Det norska förbundet är i kris.
Inte nog med att man fått permittera storparten av dom anställda på grund av coronakrisen. Dessutom temporärt ställa in all landslagsverksamhet.
Nu står man också utan huvudsponsorer inför den kommande säsongen. Redan har 30 miljoner runnit ut ur kassan.

 

Les mer
Snöhög_2020 (kopia)

Ulricehamn klarar snön till världscupen 2021

Vintern 2019/2020 går till historien som en av de mildaste på många år. Möjligheter till längdskidåkning har varit begränsade i stora delar av Sverige och Europa. Arrangörer för världscupen i längdåkning har under säsongen kämpat med snön och kortare tävlingsbanor har varit mer regel än undantag.

 

Les mer
JSM Åsarna D19-20 3 bästa (kopia)

Förslag till svenskt stomprogram 2020/2021

Det är dags att planera och att ansöka huvudtävlingar i längdskidor för säsongen 2020/2021.

Tävlingsprogramgruppens förslag till stomprogram för längdskidor 2020/2021 är klart.
Kom ihåg att programmet ett förslag och justeringar kan göras fram till att programmet fastställs i månadsskiftet maj/juni.

 

Les mer
27.02.2020, Minsk-Raubichi, Belarus (BLR):Kristina Reztsova (RUS) - IBU Open European Championships Biathlon, relay mixed, Minsk-Raubichi (BLR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Norskt skidskytte-team söker åkare

Kanske något för Stina Nilsson?

Är du en lovande skidskytte och har lust på nya utmaningar?
Här är en chans att utvecklas i en annan miljö.
Norska Team Woodcon söker nu nya skidskyttar till ett team som redan har nått långt och tagit flera medaljer på norska mästerskapen.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Landslagets herrtränare slutar

Efter flera år som landslagstränare har de båda herrtränarna Mattias Nilsson och Fredrik Uusitalo bestämt sig för att lämna sina roller i landslagsverksamheten.

 

Les mer
20160402, AUKLAND, Anders 005 ÅF16 (kopia)

Anders Aukland smällde till med 321 km

47-årige Anders Aukland ville inte vara sämre än världsmästaren Hans Christer Holund som i helgen åkte 204 km på 11 timmar och 23 minuter i Oslo.
Aukland tog med sonen Oliver och lagkompisen Joar Thele och smällde till med 321 kilometer på 18 timmar i Nordmarka utanför Oslo under måndagen.

 

Les mer
20180316,BRANDSDAL, Eirik 009 (kopia)

Sprintstjärnan Eirik Brandsdal lägger av

En av dom bästa sprintåkarna i världen dom senaste tio åren lägger av.
Norges Eirik Brandsdal har bestämt sig för att gå nya vägar i livet och 33-åringen med 9 världscupsegrar avslutar sin aktiva karriär.

 

Les mer
KEKs-kronika

Bra val, Stina – men en krånglig väg

Krönika:

Jag medger också att jag tittade på daton för att se om det var första april när jag nåddes av nyheten om att Stina Nilsson byter till skidskyttet.
Men med facit i hand så tycker jag det är ett bra byte – modigt och tufft av Stina.
Vägen till toppen är inte omöjlig men säkert krångligare än hon kan tänka sig.

 

Les mer
20191201, NORGREN Britta Johansson (kopia)

Britta fortsätter också nästa vinter

Britta Johansson Norgren har fått frågan många gånger om när hon tänker avsluta sin karriär.
Och visst har hon funderat på om det är dags nu.
Men hon fortsätter ett år till – något av det lilla vi kan tacka coronaviruset för!

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Kritiskt också i finska skidförbundet

Medan Sverige är ett land där man inte på långa vägar har infört samma hårda restriktioner som i dom flesta andra europeiska länder pga coronaviruset sliter skidförbunden i våra grannland.
Vi har skrivit om hur norska förbundet har permitterat anställda, stoppat verksamheten och där det för tillfället inte pågår någon landslagsverksamhet.
Nu höjer också Finland ett varningens finger. Också där är ekonomin i ett kritiskt tillstånd.

 

Les mer
20200322, Holund 204 km-tur (kopia)

Världsmästaren tränade över 200 km

Världsmästaren på femmilen Hans Christer Holund använder coronaledigheten väl. I lördags åkte han 204,3 km på en enda träningstur som tog 11 timmar och 23 minuter!
Det gjorde han tillsammans med kompisarna Sjur Obrestad Gabrielsen och Johan Tjelle som också är elitåkare.

 

Les mer
20190316, NILSSON Stina 001 (kopia)

Sensation: Stina satsar på skidskytte!

Efter sju år i längdlandslaget väljer Stina Nilsson en ny inriktning på karriären. Från och med nu är det skidskytte som gäller.

– Jag har alltid vetat att jag kommer göra en satsning mot skidskytte, just för att det ser så himla kul ut, berättar Stina.

Les mer
23.02.2020, Trondheim, Norway (NOR):Heidi Weng (NOR), Therese Johaug (NOR), Ingvild Flugstad Oestberg (NOR), (l-r) - FIS world cup cross-country, pursuit women, Trondheim (NOR). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee

Norska skidförbundet blöder ekonomiskt

Personalen permitterad, landslagsverksamheten ligger nere:

Coronakrisen har slagit hårt i Norge där restriktionerna är betydligt hårdare än i Sverige.
Det norska skidförbundet har permitterat många anställda och har så här långt förlorat nästan 30 miljoner kronor. Därför ligger hela landslagsverksamheten för närvarande nere och ingen resor får genomföras.
Också skidskytteförbundet har permitterat dom flesta anställda och förlorar massor med pengar.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Starka slutsegrare i Scandic Cup

Också juniorernas Scandic Cup fick avslutas i förtid. Dom två sista tävlingarna ströks pga coronaviruset, men det var inga sensationssegrare i dom fyra klasserna.
Tove Ericsson, Edvin Anger, Louise Lindström och William Poromaa vann varsin klass och det är ju fyra toppnamn i sina klasser genom hela säsongen.

 

Les mer
20180323, JONSSON, Fredrik 007 (kopia)

Moa och Fredrik vann förkortad VW Cup

På grund av att tävlingssäsongen är inställd så avslutas de nationella junior- och seniorcuperna i förtid. För seniorerna slutade Volkswagen Cup med segrar till Moa Olsson, Falun Borlänge SK och Fredrik Jonsson, Hudiksvalls IF.

Les mer
20200318, KORSGREN Lina VL20 (kopia)

Summering av Vasaloppet 2020

Klockan 09.00 på söndag den 15 mars öppnade Vasaloppet möjligheten att anmäla sig till skidloppen i Vasaloppets vintervecka 2021, som arrangeras 26 februari till 7 mars. Här blickar vi tillbaka och sammanfattar siffror och annat intressant från den nyss avslutade vinterveckan 2020. Hur många startade? Hur många såg Sveriges Televisions sändningar? Och vilka kändisar tog sig i mål?

Les mer
Visma Ski Classics total 2020 (kopia)

Svenska segrare i Visma Ski Classics

Långloppscupen Visma Ski Classics fick liksom världscupen ett abrupt slut med tre inställda tävlingar i slutet av säsongen.
Men man har korat segrare i dom olika kategorierna och Sverige tog flera ledartröjor än normalt. Och givetvis vann Britta Johansson Norgren damklassen totalt – för femte gången i rad!

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Tack för alla upplevelser, Teodor!

Krönika:

En skidornas gentleman tackar för sig. Jag kommer aldrig glömma Teodor Petersons OS-silver från tidernas kanske mest dramatiska sprintfinal i Sotji 2014.


 

Les mer
KARLSSON, Daniel 001 (kopia)

Sök Daniel Karlssons Minnesfond

Daniel Karlsson föddes 3 augusti 1991. I hans liv kretsade mycket kring idrott och längdskidåkning. Daniel miste livet i en skoterolycka 26 februari 2012, endast 20 år gammal. Nu kan du söka hans stipendium igen.

Les mer
14.03.2020, Kontiolahti, Finland (FIN):Kaisa Makarainen (FIN) -  IBU world cup biathlon, pursuit women, Kontiolahti (FIN). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Wierer höll undan i världscupen totalt

Stark svensk insats i damernas jaktstart:

Också bland damerna blev den tuff kamp om totalsegern i världscupen i skidskytte. Tiril Eckhoff från Norge hade chansen i sista stående skyttet men sprack och tappade hela cupen med tre rundor.
Istället höll Dorothea Wierer undan och vann cupen med en 11:e plats. Hon blev slagen av både Mona Brorsson (6:a) och Johanna Skottheim (7:a).

 

Les mer