Mobile Version
Desktop Version
HÄR ÄR 2018 års kransmas och kranskulla i Vasaloppet: Joakim Kullberg och Sara Wadman. Foto: VASALOPPET
HÄR ÄR 2018 års kransmas och kranskulla i Vasaloppet: Joakim Kullberg och Sara Wadman. Foto: VASALOPPET

Sara och Joakim kranskulla och mas 2018

Den 94:e kranskullan i ordningen i Vasaloppet heter Sara Wadman, IFK Mora Skidklubb, och den 30-årsjubilerande kransmasen i Tjejvasan är Joakim Kullberg, IFK Mora Fotbollsklubb.

– Det känns fantastiskt roligt, säger Sara Wadman.

– Jag fick en smärre chock när frågan kom, säger Joakim Kullberg.

 

I nuläget är 70 000 deltagare anmälda till Vasaloppets vintervecka i februari/mars 2018 och Vasaloppets sommarvecka i augusti 2018.
Under fredagsmorgonen presenterades 2018 års kranskulla och kransmas i TV4 Nyhetsmorgon. Därmed är det klart att tävlingsledarna för Vasaloppet har utsett Sara Wadman till den 94:e kranskullan i ordningen och tävlingsledarna för Tjejvasan har utsett Joakim Kullberg till den 30:e kransmasen. Det är de två som har det som brukar kallas de mest ärofyllda uppdragen bland de tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets arrangemang.

Sara Wadman har utsetts till 2018 års kranskulla med följande motivering:
Årets kranskulla är något av mallen för vad som förväntas av en kranskulla i dag och även historiskt. Genom sitt eget och familjens starka engagemang inom Vasaloppsorganisationen och att hon själv jobbat professionellt i Vasaloppets Hus så uppfyller hon alla kriterier och är väl förtrogen med uppgiften. Sara Wadman är ambitiös och social och är det självklara valet av kranskulla. Hon blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppet det kommande året.

Fakta Sara Wadman, Vasaloppets kranskulla 2018

Ålder: 21 (född 29 mars 1996)
Bor: Mora, Noret
Familj: mamma Anna, pappa Erik och lillebror Isac
Gör: Pluggar design och åker längdskidor
Idrotter: skidor och orientering
Meriter: medaljer i både skidor och orientering från ungdoms- och junior-SM. Bästa resultat i Tjejvasan, placering 20 2014
Mål med din idrott: Framför allt att få vara frisk och kunna tävla så mycket som möjligt. Hålla ihop en hel säsong och få köra SM.
Intressen: vara utomhus, laga mat, gå toppturer på skidor, vandra. Friluftsliv överlag
Beskriv dig själv med tre ord: lugn,kreativ och snäll
Som aktiv i IFK Mora skidklubb är Vasaloppets vintervecka alltid en intensiv period. Ännu mer om du själv satsar på skidåkning på elitnivå. 2018 års kranskulla, Sara Wadman, har gått skidgymnasiet i Mora och jobbat ideellt för sina klubbar runt Vasaloppet under hela uppväxten.
– Det är klart jag hoppats på att få bli kranskulla men jag blev ändå förvånad när tävlingsledaren ringde. Nu känns det fantastiskt roligt, säger Sara Wadman.
Genom åren har arbetsuppgifterna handlat om allt från att dela ut dryck, hjälpa till i vallatältet, plockat tidtagningschip vid målet och agerat slutpatrull i Ungdomsvasan. Det senaste året har Sara Wadman även jobbat extra under arrangemanget på Vasaloppets marknadsavdelning. – Jag tror att jag kan förvänta mig många roliga dagar och för mig blir det här något helt nytt. Jag har åkt själv, hejat fram andra och även jobbat under loppen men nu ska det bli kul att få se vad som händer i Sälen och få lite nya perspektiv på allt.
21-åriga Sara har varit aktiv inom både orientering och skidåkning och hela familjen har varit, och är fortfarande, engagerade i föreningen. Mamma Anna Wadman är till exempel tävlingsledare för nystartade Nattvasan. I dag satsar Sara fortfarande på skidåkningen samtidigt som hon pluggar på distans. Tjejvasan är ett av vinterns stora mål.
– I år har jag kunnat träna på bra men innan dess har jag varit mycket sjuk och inte alls fått till det som jag hoppats. I år är målet att hålla en hel säsong och få köra SM.
Genom åren har Sara Wadman testat flera lopp både på skidor och till fots under Vasaloppets arrangemang. Hittills har hon hunnit med Ungdomsvasan, Kortvasan, Stafettvasan och Tjejvasan. Hon har även sprungit Vasastafetten med klubben och vunnit damklassen där. Själva Vasaloppet finns dock kvar och även ett visst sug att ta sig an Ultravasan 90.
– Vi får se om det blir som elitaktiv eller motionär jag åker Vasaloppet. Och jag är väldigt sugen på Ultravasan 90 efter att ha jobbat med arrangemanget i somras. Jag älskar att springa så de vore häftigt att klara det.
Vem hoppas du få ge kransen till söndagen den 4 mars? – Det vore roligt med en lokal åkare. Till exempel Fredrik Byström, som tävlar för Lager 157, bor i Orsa och tränar mycket här i krokarna.
…och är det något speciellt du är extra nervös för? ­­­ – Nja, kanske om det blir en spurt på slutet. Då är det alltid svårt att se vem som kommer först över mållinjen och det blir svårt att veta vem som ska få kransen.

Joakim Kullberg har utsetts till 2018 års kransmas med följande motivering:
Joakim är idag aktiv inom IFK Mora Fotbollsklubb som är en av IFK Mora Idrottsallians sex klubbar. Joakim spelar i IFK Moras A-lag där han även är lagkapten. Han tillsammans med de övriga spelarna i laget har tagit ett stort steg framåt under 2017 och klivit upp i division 2, vi ser verkligen fram emot fortsättningen under 2018.
Joakims uppväxt är präglad av idrott och stort ideellt engagemang. Tillsammans med sin familj har han lagt många timmar för att hjälpa till vid Vasaloppets olika arrangemang.Joakim är en mycket social och sympatisk person med goda ledaregenskaper.Joakims uppväxt och intresse för idrott gör honom, tillsammans med dessa egenskaper, till en utmärkt ambassadör för Vasaloppet.

Fakta Joakim Kullberg, kransmas 2018

Ålder: 23, (född 13 februari 1994)
Bor: Mora
Familj: sambo Mathilda Edström, mamma Anna och pappa Morgan, syster Jessica, bror Jonathan
Gör: butikssäljare på Ahlsell
Idrotter: fotboll
Meriter: lagkapten för IFK Mora FK som spelar i division 2 från och med 2018
Mål med din idrott: att hela tiden utvecklas och bli bättre på varje träning och match
Intressen: umgås med familj och vänner, resa till värmen
Beskriv dig själv med tre ord: ambitiös, positiv, glad
– Jag fick en smärre chock när frågan om att bli kransmas kom. Det har alltid varit lite av en dröm efter att ha jobbat under Vasaloppet i alla år men inget jag kunde föreställa mig skulle inträffa, säger Joakim Kullberg.
Årets kransmas har sina idrottsliga meriter framför allt på fotbollsplanen där han har rollen som lagkapten i IFK Mora FK som från och med 2018 spelar i division 2.
­– Jag ser det inte som att det är jag personligen som fått utmärkelsen. Mer att klubben och laget gjort det bra de senaste åren där jag har fått äran att vara lagkapten de senaste två säsongerna, säger Joakim Kullberg.
Precis som andra unga i Mora och Sälen som är aktiva i en förening har Vasaloppet varit en stor del av Joakim Kullbergs uppväxt. Även om just skidsporten inte varit den mest aktuella är hela familjen väl insatt i längdåkning och har jobbat ideellt kring Vasaloppet.
– Efter att ha burit ryggsäckar i alla år ska det bli fantastiskt roligt att få se arrangemanget även från insidan. Att dessutom få slänga kransen på segraren blir en ära och en bonus och något jag ser fram emot massor.
I dag jobbar Joakim Kullberg som butikssäljare på Ahlsell i Mora och ägnar sig så mycket som det går åt familj och vänner. Och den mesta övriga tiden går åt till sport där fotboll är nummer ett.
– I gymnasiet slutade jag med hockeyn för att ägna mig mer åt fotboll men för mig har det alltid varit lagidrotter som gäller. Utan lagkamrater och tränare hade jag inte varit någonting i dag.
Året som kransmas för Vasaloppet är något han ser fram emot.
– Det känns spännande och ärofyllt och ska verkligen bli jätteroligt. Framför allt alla kontakter och chansen att få träffa nya människor både i och utanför spåret, säger Joakim Kullberg.
Vem hoppas du få ge kransen till, både under Tjejvasan lördagen den 24 februari och Vasaloppet söndagen den 4 mars?
 – Jättekul om det varit en Moraåkare, annars spelar det ingen större roll.
...och är det något speciellt du är extra nervös för?
 – Det är nog alltid nervöst om man skulle ställa till med någon scen på upploppet men det ska förhoppningsvis gå bra.

Fotnot: Kranskullan i Vasaloppet gjorde debut redan i samband med det första loppet 1922 medan kransmasen gjorde sin entré när den första Tjejvasan åktes 1988. Sedan 2005 delar kransmasen även ut segerkransen till damsegraren i Vasaloppet. Även under Vasaloppets sommarvecka, som startade 2009, bekransar kranskullan och kransmasen segrarna i Cykelvasan, Ultravasan, Vasastafetten samt Vasakvartetten.

 

Del |
20190916, ROBIN slutar (kopia)

IFK Umeå:s Robin Norum tackar för sig

Robin Norum har vunnit världscupen på rullskidor, något han inte lyckades med i år.
Och när världscupen avslutades i Val di Fiemme under söndagen passade Robin på att tacka för sig som aktiv skidåkare.
Nu väntar andra uppgifter på 31-åringen från IFK Umeå.

 

Les mer
20180821, JOHANSSON Marcus 001 (kopia)

Olivia och Marcus vann masstarterna

SM på rullskidor i Skövde:

Årets huvudsäsong för rullskidor avslutades under söndagen i Skövde med SM i masstart långdistans. Tävlingarna var även finalen för årets STS Roll Cup, den svenska cupen för juniorer och seniorer.

Les mer
Newspower.it

Två dubbelsegrar till Sverige

Världscupen på rullskidor:

Det blev en fantastisk avslutning för svensk del på minitouren i Italien. Linn Sömskar och Moa Olsson tar en dubbel likaså Johan Ekberg och Truls Gisselman. Johan vann också totala världscupen.

Les mer
newspower,it

Linn och Johan vann – Truls tvåa

Världscupen på rullskidor:

Under lördens masstartlopp i fri teknik tog Johan Ekberg och Truls Gisselman en svensk dubbelseger. Linn Sömskar vann damernas lopp.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Tuffa individuella SM-lopp i Skövde

Årets SM i individuell start blev ett riktigt kraftprov. Efter en ganska platt men teknisk bana inne på regementsområdet i Skövde så avslutade alla klasser med den rejäla stigningen uppför Billingen de sista 3 kilometerna.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Calle vann norska folkets hjärta

Krönika:

Plötsligt visar det sig att Calle Halfvarsson och Petter Northug jr är goda vänner. TV-serien Landskampen förenade dem. Nu snapchattar de med varandra nästan varje dag. Premiärprogrammet gav Calle en plats i norrmännens hjärta.

 

Les mer
dampallen-supersprint-trento (kopia)

Linn och Johan på pallen igen

Världscupen på rullskidor:

Under fredagens supersprint i Italien blev det två svenska andra platser genom Linn Sömskar och Johan Ekberg.
Les mer
6O3A6879_Foto_Michael_Renström-1024x683 (kopia)

SVT storsatsar på premiären i Gällivare

Sveriges Television storsatsar och direktsänder alla tre tävlingsdagar från Gällivarepremiären 22-24 november!

- Tävlingarna i Gällivare blir startskottet för en spännande längdsäsong med Tour de Ski och den nya skandinaviska touren som höjdpunkter. Så vi är jätteglada att vi kan vara med redan från fredagens tävlingar den här gången, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Les mer
HELLNERSTADION i Gällivare med Dundret i bakgrunden är arena för den svenska säsongspremiären 17-19 november. Hit kommer både svensk och utländsk elit. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-photo

Tävlingsnyheter inför vintern

Gällivare får JSM på skidor 2021:

Längdrådet och tävlingsprogramgruppen har vid sina senaste möten fattat ett antal beslut inför framtiden och kommande vinters tävlingar.

 

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Tre svenska pallplatser i Trento

Världscupen på rullskidor:

Det blev vinst i italienska Trento för Linn Sömskar i dagens backrace i klassisk teknik. Moa Olsson knep tredjeplatsen. I herrarnas juniorklass blev Johan Ekberg trea.

Les mer
x1000w-sares (kopia)

Johan Sares tar över i Grönklitt

Fd längdchefen har hittat nytt arbete:

Johan Sares blir ny anläggningschef för Orsa Grönklitt. Bakom sig har han en yrkeskarriär inom idrotten och ser nu fram emot att jobba inom besöksnäringen.
– Det ska bli både kul och spännande att prova något nytt. Både idrott och besöksnäringen gör folk glada och jag ser många likheter även på andra sätt. Jag kommer att bidra med mitt engagemang och passion och ser framförallt fram emot att få vara en del i att leda och utveckla både organisationen och anläggningen, säger Johan Sares.
Les mer
20190912, Ole o Dasha med Kina

Bjørndalen ny landslagstränare för Kina

Frun Darya Domracheva tar över damlaget:

Ole Einar Bjørndalen tar över Kinas landslag i skidskytte mot OS i Beijing 2022.
Frun Darya Domracheva blir damtränare.
Mer meriterade ledare kunde inte kineserna få på vägen mot sitt eget hemma-OS.

 

Les mer
20180316,MUSGRAVE, Andrew 006 (kopia)

Britten som nådde världstoppen

Nu jagar han sin första, stora seger:

I sommar har Andrew Musgrave varit världens bästa rullskidåkare på dom långa distanserna.
Men 29-åringen från Skottland har haft en annorlunda väg till världseliten där han också är på vintern.
I VM slog han till exempel samtliga svenska åkare i skiathlon där han var 7:a i Seefeld. Dessutom var han 8:a både på 15 km och 50 km.

 

Les mer
20190525, PETERSON, Jonas 002 (kopia)

Jonas blev en parentes i längdlandslaget

Får stöd av Charlotte Kalla:

Jonas Peterson, 44 hade stora planer för längdlandslaget.
Han antog utmaningen efter Rikard Grip som chef för vårt folkkära landslaget.
Det var innan sommarlovet.
Nu är han redan borta.
Jonas Peterson blev en parentes i längdlandslaget, men nu får han stöd bland annat av Charlotte Kalla.

 

Les mer
X

Hela Vasaloppets meny för 2020

År 2020 är det 500 år sedan Gustav Vasas äventyr i Dalarna, 1520–21, och 98 år sedan det första Vasaloppet arrangerades 1922. Det senaste decenniet har Vasaloppet noterat en fördubbling av antalet anmälda deltagare! De fem senaste åren har man kunnat glädja sig åt att antalet varit närmare 100 000 anmälda, även om den magiska gränsen ännu inte nåtts. Nu kan Vasaloppet stolt presentera Vasaloppsåret 2020, med fler utmaningar och fler lopp än någonsin att välja emellan. På söndag 15 september öppnar anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2020.

Les mer
20171119, LIE, Lotte 005 (kopia)

Norska Lotte tävlar för Belgien

Skidskytte:

Norska skidskytten Lotte Lie är på en nivå precis utanför det norska landslaget.
Nu väljer hon att tävla för Belgien för att få åka dom stora internationella tävlingarna.
Lotte har nämligen dubbla medborgarskap.

 

Les mer
20190909, medaljtrio (kopia)

Dessa åker VM-finalen på rullskidor

Den 12-15 september avslutas årets världscup på rullskidor i italienska orterna Trento och Val di Fiemme. Fyra svenska åkare ligger just nu på pallplats i den totala cupen före de avslutande tävlingarna.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

– Kommer inte ihåg något

En månad sedan hjärtat stannade:

Måndag var 26-åriga Sondre Turvoll Fossli tillbaka på Ullevål sjukhus i Oslo – en månad efter att hjärtat stannade och han dramatisk fördes dit i full fart.
Men till NRK säger nu skidstjärnan att han inte kommer ihåg något från episoden där han mirakulöst räddade livet.
Nu är han ute igen, men om det blir någon vidare idrottskarriär är osäkert.

 

Les mer
IMG_6746_2 (kopia)

Tom och Elin vann UVK-RULLEN 2019

Tom Fahlén Landsbro IF fortsätter att leverera toppresultat denna sommar. I ett mycket bra startfält på herrsidan blev det som en förlängning av Finnkampen. Tre åkare, Tom Fahlén, Isac Holmström från Åland (If Sibbo Vargarna och Vitava Fund Ski Team) samt Jonathan Hedbys Nusnäs IF, kunde efter 8 km åka ifrån en stor, samlad klunga i en lång slakmota. De ökade bara  farten, gled iväg och utökade avståndet till klungan med ca 1 minut vid varvningen efter 24 km.

 

 

Les mer
20170701, DYVIK, Anna 008 (kopia)

Anna och Frida åkte hem från lägret

Anna Dyvik och Frida Karlsson har båda fått avbryta landslagets höghöjdsläger i Frankrike i förtid. Men det är ingen dramatik kring det hela. Båda har blivit förkylda och menade att det var bäst att åka hem och bli frisk på hemmaplan.

 

Les mer