Mobile Version
Desktop Version
HÄR ÄR 2018 års kransmas och kranskulla i Vasaloppet: Joakim Kullberg och Sara Wadman. Foto: VASALOPPET
HÄR ÄR 2018 års kransmas och kranskulla i Vasaloppet: Joakim Kullberg och Sara Wadman. Foto: VASALOPPET

Sara och Joakim kranskulla och mas 2018

Den 94:e kranskullan i ordningen i Vasaloppet heter Sara Wadman, IFK Mora Skidklubb, och den 30-årsjubilerande kransmasen i Tjejvasan är Joakim Kullberg, IFK Mora Fotbollsklubb.

– Det känns fantastiskt roligt, säger Sara Wadman.

– Jag fick en smärre chock när frågan kom, säger Joakim Kullberg.

 

I nuläget är 70 000 deltagare anmälda till Vasaloppets vintervecka i februari/mars 2018 och Vasaloppets sommarvecka i augusti 2018.
Under fredagsmorgonen presenterades 2018 års kranskulla och kransmas i TV4 Nyhetsmorgon. Därmed är det klart att tävlingsledarna för Vasaloppet har utsett Sara Wadman till den 94:e kranskullan i ordningen och tävlingsledarna för Tjejvasan har utsett Joakim Kullberg till den 30:e kransmasen. Det är de två som har det som brukar kallas de mest ärofyllda uppdragen bland de tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets arrangemang.

Sara Wadman har utsetts till 2018 års kranskulla med följande motivering:
Årets kranskulla är något av mallen för vad som förväntas av en kranskulla i dag och även historiskt. Genom sitt eget och familjens starka engagemang inom Vasaloppsorganisationen och att hon själv jobbat professionellt i Vasaloppets Hus så uppfyller hon alla kriterier och är väl förtrogen med uppgiften. Sara Wadman är ambitiös och social och är det självklara valet av kranskulla. Hon blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppet det kommande året.

Fakta Sara Wadman, Vasaloppets kranskulla 2018

Ålder: 21 (född 29 mars 1996)
Bor: Mora, Noret
Familj: mamma Anna, pappa Erik och lillebror Isac
Gör: Pluggar design och åker längdskidor
Idrotter: skidor och orientering
Meriter: medaljer i både skidor och orientering från ungdoms- och junior-SM. Bästa resultat i Tjejvasan, placering 20 2014
Mål med din idrott: Framför allt att få vara frisk och kunna tävla så mycket som möjligt. Hålla ihop en hel säsong och få köra SM.
Intressen: vara utomhus, laga mat, gå toppturer på skidor, vandra. Friluftsliv överlag
Beskriv dig själv med tre ord: lugn,kreativ och snäll
Som aktiv i IFK Mora skidklubb är Vasaloppets vintervecka alltid en intensiv period. Ännu mer om du själv satsar på skidåkning på elitnivå. 2018 års kranskulla, Sara Wadman, har gått skidgymnasiet i Mora och jobbat ideellt för sina klubbar runt Vasaloppet under hela uppväxten.
– Det är klart jag hoppats på att få bli kranskulla men jag blev ändå förvånad när tävlingsledaren ringde. Nu känns det fantastiskt roligt, säger Sara Wadman.
Genom åren har arbetsuppgifterna handlat om allt från att dela ut dryck, hjälpa till i vallatältet, plockat tidtagningschip vid målet och agerat slutpatrull i Ungdomsvasan. Det senaste året har Sara Wadman även jobbat extra under arrangemanget på Vasaloppets marknadsavdelning. – Jag tror att jag kan förvänta mig många roliga dagar och för mig blir det här något helt nytt. Jag har åkt själv, hejat fram andra och även jobbat under loppen men nu ska det bli kul att få se vad som händer i Sälen och få lite nya perspektiv på allt.
21-åriga Sara har varit aktiv inom både orientering och skidåkning och hela familjen har varit, och är fortfarande, engagerade i föreningen. Mamma Anna Wadman är till exempel tävlingsledare för nystartade Nattvasan. I dag satsar Sara fortfarande på skidåkningen samtidigt som hon pluggar på distans. Tjejvasan är ett av vinterns stora mål.
– I år har jag kunnat träna på bra men innan dess har jag varit mycket sjuk och inte alls fått till det som jag hoppats. I år är målet att hålla en hel säsong och få köra SM.
Genom åren har Sara Wadman testat flera lopp både på skidor och till fots under Vasaloppets arrangemang. Hittills har hon hunnit med Ungdomsvasan, Kortvasan, Stafettvasan och Tjejvasan. Hon har även sprungit Vasastafetten med klubben och vunnit damklassen där. Själva Vasaloppet finns dock kvar och även ett visst sug att ta sig an Ultravasan 90.
– Vi får se om det blir som elitaktiv eller motionär jag åker Vasaloppet. Och jag är väldigt sugen på Ultravasan 90 efter att ha jobbat med arrangemanget i somras. Jag älskar att springa så de vore häftigt att klara det.
Vem hoppas du få ge kransen till söndagen den 4 mars? – Det vore roligt med en lokal åkare. Till exempel Fredrik Byström, som tävlar för Lager 157, bor i Orsa och tränar mycket här i krokarna.
…och är det något speciellt du är extra nervös för? ­­­ – Nja, kanske om det blir en spurt på slutet. Då är det alltid svårt att se vem som kommer först över mållinjen och det blir svårt att veta vem som ska få kransen.

Joakim Kullberg har utsetts till 2018 års kransmas med följande motivering:
Joakim är idag aktiv inom IFK Mora Fotbollsklubb som är en av IFK Mora Idrottsallians sex klubbar. Joakim spelar i IFK Moras A-lag där han även är lagkapten. Han tillsammans med de övriga spelarna i laget har tagit ett stort steg framåt under 2017 och klivit upp i division 2, vi ser verkligen fram emot fortsättningen under 2018.
Joakims uppväxt är präglad av idrott och stort ideellt engagemang. Tillsammans med sin familj har han lagt många timmar för att hjälpa till vid Vasaloppets olika arrangemang.Joakim är en mycket social och sympatisk person med goda ledaregenskaper.Joakims uppväxt och intresse för idrott gör honom, tillsammans med dessa egenskaper, till en utmärkt ambassadör för Vasaloppet.

Fakta Joakim Kullberg, kransmas 2018

Ålder: 23, (född 13 februari 1994)
Bor: Mora
Familj: sambo Mathilda Edström, mamma Anna och pappa Morgan, syster Jessica, bror Jonathan
Gör: butikssäljare på Ahlsell
Idrotter: fotboll
Meriter: lagkapten för IFK Mora FK som spelar i division 2 från och med 2018
Mål med din idrott: att hela tiden utvecklas och bli bättre på varje träning och match
Intressen: umgås med familj och vänner, resa till värmen
Beskriv dig själv med tre ord: ambitiös, positiv, glad
– Jag fick en smärre chock när frågan om att bli kransmas kom. Det har alltid varit lite av en dröm efter att ha jobbat under Vasaloppet i alla år men inget jag kunde föreställa mig skulle inträffa, säger Joakim Kullberg.
Årets kransmas har sina idrottsliga meriter framför allt på fotbollsplanen där han har rollen som lagkapten i IFK Mora FK som från och med 2018 spelar i division 2.
­– Jag ser det inte som att det är jag personligen som fått utmärkelsen. Mer att klubben och laget gjort det bra de senaste åren där jag har fått äran att vara lagkapten de senaste två säsongerna, säger Joakim Kullberg.
Precis som andra unga i Mora och Sälen som är aktiva i en förening har Vasaloppet varit en stor del av Joakim Kullbergs uppväxt. Även om just skidsporten inte varit den mest aktuella är hela familjen väl insatt i längdåkning och har jobbat ideellt kring Vasaloppet.
– Efter att ha burit ryggsäckar i alla år ska det bli fantastiskt roligt att få se arrangemanget även från insidan. Att dessutom få slänga kransen på segraren blir en ära och en bonus och något jag ser fram emot massor.
I dag jobbar Joakim Kullberg som butikssäljare på Ahlsell i Mora och ägnar sig så mycket som det går åt familj och vänner. Och den mesta övriga tiden går åt till sport där fotboll är nummer ett.
– I gymnasiet slutade jag med hockeyn för att ägna mig mer åt fotboll men för mig har det alltid varit lagidrotter som gäller. Utan lagkamrater och tränare hade jag inte varit någonting i dag.
Året som kransmas för Vasaloppet är något han ser fram emot.
– Det känns spännande och ärofyllt och ska verkligen bli jätteroligt. Framför allt alla kontakter och chansen att få träffa nya människor både i och utanför spåret, säger Joakim Kullberg.
Vem hoppas du få ge kransen till, både under Tjejvasan lördagen den 24 februari och Vasaloppet söndagen den 4 mars?
 – Jättekul om det varit en Moraåkare, annars spelar det ingen större roll.
...och är det något speciellt du är extra nervös för?
 – Det är nog alltid nervöst om man skulle ställa till med någon scen på upploppet men det ska förhoppningsvis gå bra.

Fotnot: Kranskullan i Vasaloppet gjorde debut redan i samband med det första loppet 1922 medan kransmasen gjorde sin entré när den första Tjejvasan åktes 1988. Sedan 2005 delar kransmasen även ut segerkransen till damsegraren i Vasaloppet. Även under Vasaloppets sommarvecka, som startade 2009, bekransar kranskullan och kransmasen segrarna i Cykelvasan, Ultravasan, Vasastafetten samt Vasakvartetten.

 

Del |
KEKs-kronika

Det här kan stoppa hela skidsäsongen

Krönika:

Landslaget kör hårt i Vålådalen. Skidskyttarna tränar för fullt i Idre. Dom första tävlingarna arrangerades den gångna helgen.
Men tyvärr – det är mycket som talar för att det inte blir någon riktig säsong alls.
Den ökande Covid-19-smittan i hela Europa hotar både världscup och VM.
Jag är betydligt mera skeptisk nu än bara för en månad sedan.

 

Les mer
20131130, USTYUGOV, Evgeny 004 (kopia)[1]

Ustiugovs resultat stryks mellan 2010-2014

Sveriges herrar får ett OS-brons i stafett:

Den ryske skidskytten Evgeniy Ustiugov överklagade sin dopingdom till CAS, men överklagan avslogs och ryssens alla resultat mellan 2010 och 2014 stryks. Det betyder en hel del ändringar i resultatlistorna och Ustiugov förlorar sitt OS-guld i masstart från 2010 och Ryssland förlorar stafettguldet från OS 2014.
Sverige får också ett OS-brons i herrstafetten från 2010!

 

Les mer
20171201, FALLA, Maiken Caspersen 001 (kopia)

Massiv norsk kritik mot VC-programmet

– Utsätter oss för extremt stor risk

– FIS utsätter oss för en extrem stor risk.
Sprintstjärnan Maiken Caspersen Falla, 30 är bara en av flera norska åkare och ledare som nu kommer med skarp kritik mot det världscupprogram som FIS har presenterat.
41 tävlingar  på fyra månader mitt under pandemin har fått det norska landslaget att reagera.

 

Les mer
20191104, INGESSON, Magnus 001 (kopia)

Tränaren Magnus Ingesson måste operera

Landslagets tränare Magnus Ingesson måste lägga sig på operationsbordet och missar tävlingspremiären den här vintern, meddelar Aftonbladet.
Även om Magnus just nu är med landslaget i Vålådalen så kommer han att bli borta när dom första tävlingarna körs om inte lång tid.

 

Les mer
20181117, ERIKSSON, Gustav 018 (kopia)

”Gurra” grejade precis Eide Pedersen

”Tjuvstarten” i Idre i fristil:

Morten Eide Pedersen kämpade på för en dubbelseger i ”Tjuvstarten” i Idre Fjäll, men när man nu ändrade till fristil fick den starke norrmannen ge sig med minsta möjliga margin.
Gustav Eriksson, IFK Mora avslutade nämligen väldig starkt och slog lördagens segrare med en futtig sekund över 10 km.

 

Les mer
SÖMSKAR, Linn 001 (kopia)[1]

Långloppsåkarna imponerade i Idre Fjäll

Dubbelseger till Team Nordic Athlete i ”Tjuvstarten”:

Nya teamet Team Nordic Athlete imponerade med överlägsna segrar både i dam- och herrklassen när Falun-Borlänge SK tjuvstartade säsongen med just tävlingen ”Tjuvstarten” i Idre Fjäll under lördagen.
Linn Sömskar och Morten Eide Pedersen från Team Nordic Athlete var överlägsna segrare och båda gjorde mycket starka lopp trots att vi bara skriver den 24:e oktober.

 

Les mer
KALLA Ulricehamn 002 (kopia)

Landslaget på snö i Vålådalen

Samtidigt som de första snöflingorna faller på flera ställen i Sverige åker längdlandslaget på sitt första läger på snö. Landslaget kommer på sparad konstsnö från förra vintern träna i en och halv vecka i Vålådalen.

 

Les mer
Bruksvallsloppet 2020 (kopia)

Juniorklasserna stryks från Bruksvallsloppet

Bruksvallsloppet har genom åren förutom att vara TV-sänd Sverigepremiär och viktig uttagningstävling för senioreliten blivit en stor säsongsöppning för Sveriges bästa juniorer. I år stryks juniorklasserna från tävlingshelgen pga. den pandemi vi befinner oss i.

 

Les mer
20191221, POROMAA vinner i Osd (kopia)

BAUHAUS sponsor för juniorcupen

Byggvarukedjan BAUHAUS utökar samarbetet med Svenska Skidförbundet och går in som sponsor för den nationella juniorcupen i längdskidåkning. Cupen får namnet BAUHAUS Cup.

 

Les mer
20201020, Whistler CC-stadium (kopia)

Kanada fick JVM och U23-VM 2023

Det blir Kanada som skall arrangera JVM och U23-VM i nordiska grenar i 2023. Det kommer att ske i dom gamla olympiska spåren från 2010, i Whistler Olympic Park norr om Vancouver.
Här firade Sverige triumfer med tre guld, två silver och två brons för drygt tio år sedan.

 

Les mer
20201020, Idre-spår 002 (kopia)

Sista frist för helgens premiär

Nu åker man skidor på Idre Fjäll:

Idag går anmälningsfristen ut för helgens längdpremiär Tjuvstarten” i Idre Fjäll. Spåren är utlagda och redan den här veckan finns landslagsåkare både i längd och skidskytte på plats för att träna.
Falun-Borlänge SK har alltså beslutat sig för en rekordtidig tävlingspremiär och det tävlas både lördag och söndag.

Les mer
20160131, LINDBÄCKSSTADION PITEÅ 002 (kopia)

Ingen Scan-cup men VW Cup i Piteå

Efter samråd med Svenska Skidförbundet och den lokala medicinska myndigheten har Piteå Skidallians har beslutat att inte genomföra Skandinaviska Cupen i Piteå den 11-13 december. Tävlingarna i Piteå kommer därmed endast innefatta Volkswagen Cup.

 

Les mer
20201019, ny Scania til SSF (kopia)

Ny Scania till svenska längdlandslaget

För 13e året i rad samarbetar Scania med det svenska längdlandslaget och stöttar med en ny vallabil. Fordonet bygger på nya generationen Scania med förbättrad förarmiljö och som mer än någonsin bidrar till landslagets hållbara transporter.

 

Les mer
20200709, ENGDAHL på Kebne 004 (kopia)

Petter Engdahl krossade Niklas Dyrhaug

Petter Engdahl är en av världens bästa att sprint uppför. Under söndagen vann han överlägset det 7,5 km långa Gråkallen Opp i Trondheim och krossade bland annat den norska stafettvärldsmästaren Niklas Dyrhaug som slutade trea.

 

Les mer
08.03.2020, Nove Mesto, Czech Republic (CZE):Hanna Oeberg (SWE), Tiril Eckhoff (NOR), Franziska Preuss (GER), (l-r) - IBU world cup biathlon, mass women, Nove Mesto (CZE). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liabl

Och så här är skidskyttarnas program

Skidskyttarna har gjort större ändringar i sitt internationella program än längdåkarna. Östersund har förlorat sina världscuptävlingar och Sverige är per idag utan tävlingar i IBU:s världscup i skidskytte den kommande vintern.
Det stora målet för dom flesta är VM i Pokljuka i Slovenien i februari.

 

Les mer
07.03.2020, Oslo, Norway (NOR):Therese Johaug (NOR), Frida Karlsson (SWE), (l-r)  - FIS world cup cross-country, mass women, Oslo (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Så är världscup- och VM-programmet i längd

Kommer man kunna genomföra det här?

Mycket är osäkert inför den speciella säsong som väntar. Men FIS har nu kommit med både världscup- och VM-programmet som man vill försöka genomföra.
Frågan är hur mycket som går att arrangera med en Covid-19-pandemi på stark frammarsch igen i Europa. Det blir spännande att se.

 

Les mer
KEKs-kronika

Ovanligt hårda ord från FIS

Krönika:

FIS sparkar sin generalsekreterare genom 20 år, brittiska Sarah Lewis på dagen.
Och i pressmeddelandet använder man extremt hårda ord för att vara FIS, men ingen kommenterar beslutet i eftertid.
– Det är en personalsak, säger den norska skidpresidenten Erik Röste.

 

Les mer
20191122, FRIDA i rampljuset (kopia)

SVT sänder premiärerna i längd och skidskytte

Vintersäsongen startar på hemmaplan – både för skidskyttar och längdskidåkare. Den 14 november är det skidskyttepremiär i Idre Fjäll, och veckan efter är det dags för längdskidorna i Bruksvallarna.
Nu står det klart att SVT kommer sända både skidskyttepremiärerna i Idre och längdpremiärerna i Bruksvallarna/Gällivare i flera år framöver.

 

Les mer
8ce278d1d46c11e8_org (kopia)

Vill öppna upp för tävlingar

Skidförbundet med brev till regeringen:

Skidförbundet har skickat ett brev till regeringen där man önskar att flera restriktioner lämpas på så det blir lättare att arrangera skidtävlingar den kommande säsongen.
Samtidigt som SSF skriver at man vill bidra till minskad smittspridning och virusets framfart önskar man att flera får vara med på tävlingar och att verksamheten långsamt kan börja närma sig normalen.

Brevet är signerat ordförande Karin Mattsson och förbundsdirektör Ola Strömberg och det är skickat till inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och idrottsminister Amanda Lind under måndagen.

 

Les mer
29.02.2020, Minsk-Raubichi, Belarus (BLR):Elisabeth Hoegberg (SWE) - IBU Open European championships biathlon, sprint women, Minsk-Raubichi (BLR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Stora ändringar för IBU-cupen

Också IBU-cupen, nivån under världscupen i skidskytte, kommer att ändras rejält kommande vinter på grund av Covid-19-pandemin.
Öppningen skulle vara i Idre följt av norska Sjusjöen, men nu blir det endast tre orter i mellan-Europa som får tävlingar.

 

Les mer