Mobile Version
Desktop Version
HÄR ÄR 2018 års kransmas och kranskulla i Vasaloppet: Joakim Kullberg och Sara Wadman. Foto: VASALOPPET
HÄR ÄR 2018 års kransmas och kranskulla i Vasaloppet: Joakim Kullberg och Sara Wadman. Foto: VASALOPPET

Sara och Joakim kranskulla och mas 2018

Den 94:e kranskullan i ordningen i Vasaloppet heter Sara Wadman, IFK Mora Skidklubb, och den 30-årsjubilerande kransmasen i Tjejvasan är Joakim Kullberg, IFK Mora Fotbollsklubb.

– Det känns fantastiskt roligt, säger Sara Wadman.

– Jag fick en smärre chock när frågan kom, säger Joakim Kullberg.

 

I nuläget är 70 000 deltagare anmälda till Vasaloppets vintervecka i februari/mars 2018 och Vasaloppets sommarvecka i augusti 2018.
Under fredagsmorgonen presenterades 2018 års kranskulla och kransmas i TV4 Nyhetsmorgon. Därmed är det klart att tävlingsledarna för Vasaloppet har utsett Sara Wadman till den 94:e kranskullan i ordningen och tävlingsledarna för Tjejvasan har utsett Joakim Kullberg till den 30:e kransmasen. Det är de två som har det som brukar kallas de mest ärofyllda uppdragen bland de tusentals funktionärer som möjliggör Vasaloppets arrangemang.

Sara Wadman har utsetts till 2018 års kranskulla med följande motivering:
Årets kranskulla är något av mallen för vad som förväntas av en kranskulla i dag och även historiskt. Genom sitt eget och familjens starka engagemang inom Vasaloppsorganisationen och att hon själv jobbat professionellt i Vasaloppets Hus så uppfyller hon alla kriterier och är väl förtrogen med uppgiften. Sara Wadman är ambitiös och social och är det självklara valet av kranskulla. Hon blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppet det kommande året.

Fakta Sara Wadman, Vasaloppets kranskulla 2018

Ålder: 21 (född 29 mars 1996)
Bor: Mora, Noret
Familj: mamma Anna, pappa Erik och lillebror Isac
Gör: Pluggar design och åker längdskidor
Idrotter: skidor och orientering
Meriter: medaljer i både skidor och orientering från ungdoms- och junior-SM. Bästa resultat i Tjejvasan, placering 20 2014
Mål med din idrott: Framför allt att få vara frisk och kunna tävla så mycket som möjligt. Hålla ihop en hel säsong och få köra SM.
Intressen: vara utomhus, laga mat, gå toppturer på skidor, vandra. Friluftsliv överlag
Beskriv dig själv med tre ord: lugn,kreativ och snäll
Som aktiv i IFK Mora skidklubb är Vasaloppets vintervecka alltid en intensiv period. Ännu mer om du själv satsar på skidåkning på elitnivå. 2018 års kranskulla, Sara Wadman, har gått skidgymnasiet i Mora och jobbat ideellt för sina klubbar runt Vasaloppet under hela uppväxten.
– Det är klart jag hoppats på att få bli kranskulla men jag blev ändå förvånad när tävlingsledaren ringde. Nu känns det fantastiskt roligt, säger Sara Wadman.
Genom åren har arbetsuppgifterna handlat om allt från att dela ut dryck, hjälpa till i vallatältet, plockat tidtagningschip vid målet och agerat slutpatrull i Ungdomsvasan. Det senaste året har Sara Wadman även jobbat extra under arrangemanget på Vasaloppets marknadsavdelning. – Jag tror att jag kan förvänta mig många roliga dagar och för mig blir det här något helt nytt. Jag har åkt själv, hejat fram andra och även jobbat under loppen men nu ska det bli kul att få se vad som händer i Sälen och få lite nya perspektiv på allt.
21-åriga Sara har varit aktiv inom både orientering och skidåkning och hela familjen har varit, och är fortfarande, engagerade i föreningen. Mamma Anna Wadman är till exempel tävlingsledare för nystartade Nattvasan. I dag satsar Sara fortfarande på skidåkningen samtidigt som hon pluggar på distans. Tjejvasan är ett av vinterns stora mål.
– I år har jag kunnat träna på bra men innan dess har jag varit mycket sjuk och inte alls fått till det som jag hoppats. I år är målet att hålla en hel säsong och få köra SM.
Genom åren har Sara Wadman testat flera lopp både på skidor och till fots under Vasaloppets arrangemang. Hittills har hon hunnit med Ungdomsvasan, Kortvasan, Stafettvasan och Tjejvasan. Hon har även sprungit Vasastafetten med klubben och vunnit damklassen där. Själva Vasaloppet finns dock kvar och även ett visst sug att ta sig an Ultravasan 90.
– Vi får se om det blir som elitaktiv eller motionär jag åker Vasaloppet. Och jag är väldigt sugen på Ultravasan 90 efter att ha jobbat med arrangemanget i somras. Jag älskar att springa så de vore häftigt att klara det.
Vem hoppas du få ge kransen till söndagen den 4 mars? – Det vore roligt med en lokal åkare. Till exempel Fredrik Byström, som tävlar för Lager 157, bor i Orsa och tränar mycket här i krokarna.
…och är det något speciellt du är extra nervös för? ­­­ – Nja, kanske om det blir en spurt på slutet. Då är det alltid svårt att se vem som kommer först över mållinjen och det blir svårt att veta vem som ska få kransen.

Joakim Kullberg har utsetts till 2018 års kransmas med följande motivering:
Joakim är idag aktiv inom IFK Mora Fotbollsklubb som är en av IFK Mora Idrottsallians sex klubbar. Joakim spelar i IFK Moras A-lag där han även är lagkapten. Han tillsammans med de övriga spelarna i laget har tagit ett stort steg framåt under 2017 och klivit upp i division 2, vi ser verkligen fram emot fortsättningen under 2018.
Joakims uppväxt är präglad av idrott och stort ideellt engagemang. Tillsammans med sin familj har han lagt många timmar för att hjälpa till vid Vasaloppets olika arrangemang.Joakim är en mycket social och sympatisk person med goda ledaregenskaper.Joakims uppväxt och intresse för idrott gör honom, tillsammans med dessa egenskaper, till en utmärkt ambassadör för Vasaloppet.

Fakta Joakim Kullberg, kransmas 2018

Ålder: 23, (född 13 februari 1994)
Bor: Mora
Familj: sambo Mathilda Edström, mamma Anna och pappa Morgan, syster Jessica, bror Jonathan
Gör: butikssäljare på Ahlsell
Idrotter: fotboll
Meriter: lagkapten för IFK Mora FK som spelar i division 2 från och med 2018
Mål med din idrott: att hela tiden utvecklas och bli bättre på varje träning och match
Intressen: umgås med familj och vänner, resa till värmen
Beskriv dig själv med tre ord: ambitiös, positiv, glad
– Jag fick en smärre chock när frågan om att bli kransmas kom. Det har alltid varit lite av en dröm efter att ha jobbat under Vasaloppet i alla år men inget jag kunde föreställa mig skulle inträffa, säger Joakim Kullberg.
Årets kransmas har sina idrottsliga meriter framför allt på fotbollsplanen där han har rollen som lagkapten i IFK Mora FK som från och med 2018 spelar i division 2.
­– Jag ser det inte som att det är jag personligen som fått utmärkelsen. Mer att klubben och laget gjort det bra de senaste åren där jag har fått äran att vara lagkapten de senaste två säsongerna, säger Joakim Kullberg.
Precis som andra unga i Mora och Sälen som är aktiva i en förening har Vasaloppet varit en stor del av Joakim Kullbergs uppväxt. Även om just skidsporten inte varit den mest aktuella är hela familjen väl insatt i längdåkning och har jobbat ideellt kring Vasaloppet.
– Efter att ha burit ryggsäckar i alla år ska det bli fantastiskt roligt att få se arrangemanget även från insidan. Att dessutom få slänga kransen på segraren blir en ära och en bonus och något jag ser fram emot massor.
I dag jobbar Joakim Kullberg som butikssäljare på Ahlsell i Mora och ägnar sig så mycket som det går åt familj och vänner. Och den mesta övriga tiden går åt till sport där fotboll är nummer ett.
– I gymnasiet slutade jag med hockeyn för att ägna mig mer åt fotboll men för mig har det alltid varit lagidrotter som gäller. Utan lagkamrater och tränare hade jag inte varit någonting i dag.
Året som kransmas för Vasaloppet är något han ser fram emot.
– Det känns spännande och ärofyllt och ska verkligen bli jätteroligt. Framför allt alla kontakter och chansen att få träffa nya människor både i och utanför spåret, säger Joakim Kullberg.
Vem hoppas du få ge kransen till, både under Tjejvasan lördagen den 24 februari och Vasaloppet söndagen den 4 mars?
 – Jättekul om det varit en Moraåkare, annars spelar det ingen större roll.
...och är det något speciellt du är extra nervös för?
 – Det är nog alltid nervöst om man skulle ställa till med någon scen på upploppet men det ska förhoppningsvis gå bra.

Fotnot: Kranskullan i Vasaloppet gjorde debut redan i samband med det första loppet 1922 medan kransmasen gjorde sin entré när den första Tjejvasan åktes 1988. Sedan 2005 delar kransmasen även ut segerkransen till damsegraren i Vasaloppet. Även under Vasaloppets sommarvecka, som startade 2009, bekransar kranskullan och kransmasen segrarna i Cykelvasan, Ultravasan, Vasastafetten samt Vasakvartetten.

 

Del |
20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.
 

20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.
 

20240408, NILSSON, Per 003 kopiera

Per lanserad i Norge, fortsätter i Tyskland

Per Nilsson har lanserats som en av dom möjliga kandidaterna för att bli Norges nya damlandslagstränare.
Men Frida Karlssons personlige tränare har precis skrivit på en ny tvåårskontrakt med det tyska landslaget.
 

20240407, NORGREN Tove 001 kopiera

Stark juniorseger till Tove Norgren

En mycket positiv insats stod Domnarvets Tove Norgren för i finalen av BAUHAUS cup i Sollefteå. Dalatjejen vann D18-klassen efter ett mycket bra lopp. 
I dom övriga tre juniorklasserna blev det jaktstartssegrar för favoriterna Evelina Crüsell, Eddie Pettersson och Anton Grahn.
 

20221124, HÄGGSTRÖM, Johan 002 kopiera

Surt då Frida slog Ebba i jaktstarten

Johan Häggström höll undan och vann herrklassen:

Frida Karlsson spurtade in till seger i jaktstarten i cupfinalen på hemmaplan i Sollefteå och bugade till publiken.
Två och en halv sekund bakom följde Ebba Andersson som inte alls var lika glad efter tävlingen.

20240407, Summit2Senja herrar kopiera

Max Novak utmanade om Ski Classics-seger

Max Novak slutade tvåa och utmanade rejält om segern i söndagens Ski Classics-tävling Summit2Senja i norra Norge. Team Aker Dæhlie-åkaren fick se den norska världsstjärnan Martin Løwstrøm Nyenget passera i den sista, hårda stigningen och ta sin andra raka seger i det 60 km långa loppet.
Men det var ändå den bästa placeringen i årets Ski Classics för Max Novak.
 

20240406, OSCARSSON, Hjalmar 001 kopiera

Hjalmar slog världsmästaren i sprint

Hjalmar Oscarsson, Ås blev det stora överraskningen i BAUHAUS cup-sprinten i Sollefteå under lördagen. Men minsta möjliga margin – 1 hundradels sekund – slog han juniorvärldsmästaren Anton Grahn från Mora i finalen i H20.
Inte bare det, han slog också JVM-trean Jonatan Lindberg, Mora som slutade tre också här.