Mobile Version
Desktop Version
SVERIGES kanske två bästa juniorer födda 2000 går till Åsarna IK: Ossian Rosenberg från Duved och William Poromaa från Johannisberg. Foto: ÅSARNA IK
SVERIGES kanske två bästa juniorer födda 2000 går till Åsarna IK: Ossian Rosenberg från Duved och William Poromaa från Johannisberg. Foto: ÅSARNA IK

Åsarna får två lovande juniorer

Anrika Åsarna IK får två av landets mest lovande juniorer födda år 2000. William Poromaa från Johannisbergs AIK och Ossian Rosenberg från Duveds IF tar steget över till storklubben som kämpar för att komma tillbaka till toppnivån från Wassberg & co:s dagar.

 

WILLIAM POROMAA är en mycket lovande junior som nu går från Johannisbergs AIK till Åsarna IK. Foto: THORD ERIC NILSSON
WILLIAM POROMAA är en mycket lovande junior som nu går från Johannisbergs AIK till Åsarna IK. Foto: THORD ERIC NILSSON

William Poromaa kom starkare och starkare under den gångna säsongen och han vann JSM på 10 km i den yngre juniorklassen. Dessutom var han 3:a i masstartsloppet och 4:a i sprinttävlingen. Vid Scandic Cup i Umeå vann William båda dagarna. Han avslutade säsongen med att komma 2:a i Stora Fjälltoppsloppet
Och visst får William höra om sitt påbrå som är två föräldrar med internationell erfarenhet. Larry Poromaa är pappan och Anette Fanqvist är mamman. Båda med lång tid i landslaget bakom sig. William verkar gå i föräldrarnas fotspår.
Ossian Rosenberg är liksom William född i 2000. Han började säsongen mycket starkt. Han vann Scandic Cup-tävlingen i Boden och gjorde också mycket bra ifrån sig vid JSM i Kalix. Vid jaktstarten i Scandic Cup i Umeå var Ossian tvåa efter just William Poromaa, så visst har Åsarna fått två mycket duktiga och lovande juniorer.

 

OSSIAN ROSENBERG från Duved var bäste svensk i den nordiska juniorlandskampen i Norge. Här på väg mot en andra plats i Bruksvallsloppets sprint i vinter. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com
OSSIAN ROSENBERG från Duved var bäste svensk i den nordiska juniorlandskampen i Norge. Här på väg mot en andra plats i Bruksvallsloppets sprint i vinter. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com

Ungt ÅIK på herrsidan
Och Åsarna IK håller på att bygga upp ett nytt och ungt herrlag. Jens Burman har tagit steget upp i A-landslaget och fick åka VM i Lahtis senast. Han har redan guld från U23-VM 2016 och är en av Sveriges framtidsåkare.
Simon Lageson är också där, var med i det starka laget på JVM i Val di Fiemme 2014. Efter det har karriären inte gått lika spikrakt som för Jens, men när han inte plågas av sjukdom är Simon också en av dom som landslaget troligen satsar på i framtiden. Tillhör nu träningsgrupp 2.
Marcus Ruus är den tredje ÅIK-åkaren som var med på JVM 2014. Fick också åka U23-VM i vintras, dock utan att lyckas. Värmlänningen åkte ur landslaget efter vintern, men han satsar vidare och är också en framtidsman.
Under kommer ett helt gäng yngre åkare som nu får William och Ossian som klubbkompisar. Det kan bli riktigt bra. Vad som händer med Anton Karlsson är dock osäkert. Han är numera fullvärdig medlem av Lager 157 Ski Team och kommer kanske att dyka upp i långloppen i Visma Ski Classics för det mesta.

Rutinerade på damsidan
På damsidan har Åsarna IK betydligt mera rutin. OS-mästarna Ida Ingemarsdotter och Emma Wikén tillhör fortfarande A-landslaget och Elin Mohlin i träningsgrupp 2 visade i helgen mycket god form med två segrar i Sverige-cupen på rullskidor i Östersund.
Man har förlorat 22-åriga talangen Moa Molander Kristiansen till Falun-Borlänge SK, men annars är det mesta sig likt på damsidan. Ossian Rosenberg har en mycket lovande syster i Duved. Men än så länge har det inte kommit något meddelande om att Signe Rosenberg följer sin bror till Åsarna.

Del |
SUNDBY jubler(kopia)

Sundby tillbaka till monsterträningen

Martin Johnsrud Sundby hade en skitsäsong. Världsmästaren kom inte upp i normal standard efter att han ändrat sin träning inför den förra säsongen.
Nu återgår 35-åringen till sin monsterträning där han tidigare varit känt som den toppåkare i världen som tränar mest. Han har passerat 1.000 timmar i året.

 

Les mer
20200709, ENGDAHL på Kebne 004 (kopia)

Petter snabbast till Sveriges tak

Satte rekord upp och ner till Kebnekaise:

Petter Engdahl, 25 från Falun-Borlänge SK är en av världens bästa på att springa uppför långa och branta berg. Han har flera topplaceringar i världscupen i trialrunning, men i brist på tävlingar i Covid 19-tiden passade han på att sätta ett lite speciellt rekord:
Snabbaste tiden upp och ner till Kebnekaise – Sveriges högsta erg på 2.098 meters höjd.

 

Les mer
20191208, JOHANSSON, Jonas 001 (kopia)

Juniorlandslaget i skidskytte klart

Nu är det äntligen dags att presentera säsongens juniorlandslag i skidskytte. Jonas Johansson är ansvarig för laget och han har nu presenterat de uttagna och deras planer framöver.

 

Les mer
20200708, Märta (kopia)

Märta Rosenberg får Kalla-stipendiet

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 km klassiskt, silver i skicross och brons i sprint.
Charlotte Kalla har följt Märta och imponerats av hennes jämna och höga nivå.

 

Les mer
20200706, BRINK Jörgen (kopia)

Jörgen Brink med virtuell tävling

Under Corona-pandemin har det växt fram flera virtuella tävlingar. För många är det bra motivation och en möjlighet att få tävla med andra igen.
Nu arrangerar Jörgen Brink sin egen Brink Virtuel Tour med fyra deltävlingar.

 

Les mer
20181216, NYENGET, Martin Løwstrøm 002 (kopia)

Norsk landslagsåkare bröt handen

Norska landslagsåkaren Martin Løwstrøm Nyenget har brutit handen efter att han hade en olycka på rullskidor. Han har opererats och det ställer givetvis till med problem dom närmaste veckorna när han skulle ha lagt värdefull sommarträning bakom sig.

 

Les mer
20200704, Rehns BK juniorer (kopia)

Rehns BK samlar junioreliten i klubben

Rehns BK är en uppstickare i skid-Sverige som samlar många satsande herrjuniorer. Truls Gisselman är den mest framgångsrika åkaren i klubbens satsning på duktiga juniorer. Han blev svensk mästare i det enda loppet som kunde genomföras i vintras innan Coronastängningen av idrotten. Nu förstärkar man ytterligare på juniorsidan.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Falun-Borlänge SK hämtar ”egna” juniorer

Falun-Borlänge SK hämtar tre förstaårsseniorer från ”farmarklubben” Domnarvets GoIF. Det handlar om Max Andersson, Johan B. Nordahl och Jonathan Nahlén som alla tar steget upp från junior till seniorklass den kommande säsongen.

 

Les mer
20200703, ULRICEHAMN nytt datum (kopia)

Ulricehamns världscup byter datum

Till vintern väntas en sprinthelg när världscupen kommer till Lassalyckan och Ulricehamn. Nu har tävlingarna återgått till sitt ursprungliga datum för att inte krocka med SM-veckan.

 

Les mer
20181209, DANIELSSON Emil 001 (kopia)

8 juniorer i nya juniorlandslaget

Kommer att heta Team Svenska Spel Junior:

I juni presenterade vi Team Svenska Spel, då med bara senioråkare. I dag har Svenska Skidförbundet och Svenska Spel glädjen att också presentera ett lag för de yngre åkarna – Team Svenska Spel Junior.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Julia Angelisöö till norskt långloppsteam

Julia Angelsiöö har hittat ett nytt team inför den kommande säsongen i Visma Ski Classics. Storvreta-tjejen blev utan team när Team Serneke avslutade sin satsning efter den gångna säsongen, men nu kommer hon att åka för norska Team Parkettpartner Sjusjøen, bland annat tillsammans med Sofie Elebro.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Skidförbundet om kommande fluorförbudet

FIS beslutade 2019 att en fluorfri tävlingsverksamhet skulle införas säsongen 2020/2021. En arbetsgrupp tillsattes för att ta fram ett tillvägagångssätt och en hantering för att kunna genomföra detta. Nu har resultatet kommit.

 

Les mer
20200629, Burman m Fischer

Två nya landslagsåkare på Fischer

Två av dom starkaste landslagsåkarna i Sverige är nya på Fischers utrustning inför den kommande säsongen.
Det gäller Jens Burman på herrsidan och Moa Lundgren bland damerna.

 

Les mer
pall-cup-herrar (kopia)

STS Roll Cup 2020 ställs in

Svenska Skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor har tagit beslut om STS Roll Cup 2020. Arbetsgruppen har beslutat att STS Roll Cup 2020 ställs in.

 

Les mer
20200617, Lenzerheide stadium (kopia)

Schweiz söker VM i skidskytte 2025

Schweiz söker VM i skidskytte i Lenzerheide 2025. Man vill först in på världscupprogrammet i 2022-2023 och sedan tar man sats mot VM två år senare.
Den suveräna anläggning i Lenzerheide är känd för Tour de Ski i längdåkning och den gångna vintern arrangerade man också JVM i skidskytte.

 

Les mer
20200624, RAVALD Ola 001 (kopia)

Ola Ravald ny tekniktränare för skidskyttelandslaget

Han var ett av dom hetaste tipsen att ta över som tränare för längdlandslaget. Nu presenteras istället Ola Ravald som ny tekniktränare för skidskyttelandslaget. Linn Svahns tränare i Östersund har lång erfarenhet och har bland annat jobbat med skidskyttelandslaget i Norge.

Les mer
20190324, HENRIKSSON-DYVIK-RIBOM (kopia)

Här är tävlingsprogrammet för 2020/2021

Här är dom huvudtävlingarna i Sverige för säsongen 2020/2021 och tilldelningarna av SM-tävlingarna framöver som längdrådet i skidförbundet har gjort.

 

Les mer
20180316,FABJAN, Vesna 006 (kopia)

OS-trean Vesna Fabjan slutar också

Det går hårt åt Sloveniens duktiga sprintlag på damsidan. Sedan tidigare har Katja Visnar
meddelat att hon slutar. Nu går lagkompisen Vesna Fabjan samma väg.
Hon vann OS-bronset i sprint i Sochi 2014.

 

Les mer
20200622, Pliggen (kopia)

”Pliggen” tillbaka i landslaget

Det medicinska teamet är klart:

Tidigare har ledare och tränare i den svenska längdorganisationen för säsongen 2020/2021 presenterats. I dag var det dags för den sista pusselbiten att falla på plats, det medicinska stödet.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Edvin Anger går till Åsarna IK

18-årige Edvin Anger från Hedemora är en av Sveriges mest lovande längdåkare.
Nu meddelar Åsarna IK att segraren från ungdoms-OS i vintras är klar för ”guldklubben”.
Ett viktigt steg för Edvin som därmed lämnar moderklubben IFK Hedemora i Dalarna.

 

Les mer