Mobile Version
Desktop Version
FREDRIK ANDERSSON vann finalen i Scandic Cup i Umeå, precis som han vann förra årets final i Torsby. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com
FREDRIK ANDERSSON vann finalen i Scandic Cup i Umeå, precis som han vann förra årets final i Torsby. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com

Fredrik och William vann jaktstarten

Det blev Sollefteå Skidor också på herrsidan då Fredrik Andersson vann jaktstarten över 15 km fristil som avslutade Scandic Cup för våra bästa juniorer. I den yngre juniorklassen höll William Poromaa undan för dom jagande.
Det blev också mycket tufft om segern i Scandic Cup i dom båda klasserna.

 

Fredrik Andersson avgjorde H19-20 på slutvarvet, men här var det också en rejäl fight om totalsegern i Scandic Cup. Den som hängde med längst var Eric Rosjö från Hallby, som var tillsammans med Fredrik efter 10 km.
Men dom sista 5 kilometrarna blev tunga för alla och avstånden växte genom hela fältet. Rosjö tappade drygt halvminuten och trean Gustaf Berglund från Storvreta korsade mållinjen en dryg minut efter Fredrik Andersson.
Norrmannen Anton Elvseth från Lierne har tävlat flitigt i Scandic Cup i vinter och hade ett tag också ledningen. Nu behöll han 4:e platsen han hade från start, medan prologsegraren och cupledaren Hugo Jacobsson, Falun-Borlänge SK föll från ledningen till en 13:e plats.
Innan finalen hade Hugo 259 poäng, Anton Elvseth 236 poäng och Eric Rosjö 216 poäng. En fin säsong har också Gustaf Berglund gjort. Han låg fyra före finalen med 209 poäng och slutade alltså 3:a i jaktstarten som gick över 15 km fristil.
Vi återkommer med den slutliga ställningen i Scandic Cup.

William höll undan
I den yngre herrjuniorklassen höll William Poromaa från Johannisbergs AIK undan för andra dagen i rad. Även om dom bakomvarande tog in en del på slutet hade han kontroll och vann med 8,6 sekunder före Ossian Rosenberg från Duved. Han passerade Leo Johansson från Skillingaryd, som slutade trea.
William hade nästan halvminuten efter 5 av dom totalt 15 kilometrarna. Då passerade Simon Aastot som tvåa tät följd av Leo Johansson, Ossian Rosenberg, Anton Eriksson, Jesper Persson, Emil Talsi, Martin Herbert och Anton Murto. Totalledaren i Scandic Cup Axel Aflodal hade tagit tre placeringar men var fortfarande nere på en 15:e plats.
Vid passering 10 km hade Leo och Ossian närmat sig ytterligare och var 19 sekunder efter den jagade William Poromaa. Dom övriga hade dock fått släppa ganska mycket och det var klart att kampen kom att stå mellan dessa trea.
Men även om dom två bakom ledaren kapade ytterligare halva försprånget kunde William Poromaa jubla över en ny seger och sin bästa helg i karriären. Två segrar på två dagar i Scandic Cup-finalen!
Efter dom tre första var det ett långt språng, men Simon Aastot bärgade 4:e plats med god margin till Anton Murto som gick från 11:e till 5:e plats. Bakom kämpade Axel Aflodal från Sundbyberg en desperat kamp för att hålla på den ledning han hade till Ossian Rosenberg i Scandic Cup. Den var på 32 poäng före finalloppet. Axel Aflodal bröt tävlingen och missade därmed chansen att försvara totalledningen.


Liveresultat H19-20.

Liveresultat H17-18.

 

 

Del |
SUNDBY jubler(kopia)

Sundby tillbaka till monsterträningen

Martin Johnsrud Sundby hade en skitsäsong. Världsmästaren kom inte upp i normal standard efter att han ändrat sin träning inför den förra säsongen.
Nu återgår 35-åringen till sin monsterträning där han tidigare varit känt som den toppåkare i världen som tränar mest. Han har passerat 1.000 timmar i året.

 

Les mer
20200709, ENGDAHL på Kebne 004 (kopia)

Petter snabbast till Sveriges tak

Satte rekord upp och ner till Kebnekaise:

Petter Engdahl, 25 från Falun-Borlänge SK är en av världens bästa på att springa uppför långa och branta berg. Han har flera topplaceringar i världscupen i trialrunning, men i brist på tävlingar i Covid 19-tiden passade han på att sätta ett lite speciellt rekord:
Snabbaste tiden upp och ner till Kebnekaise – Sveriges högsta erg på 2.098 meters höjd.

 

Les mer
20191208, JOHANSSON, Jonas 001 (kopia)

Juniorlandslaget i skidskytte klart

Nu är det äntligen dags att presentera säsongens juniorlandslag i skidskytte. Jonas Johansson är ansvarig för laget och han har nu presenterat de uttagna och deras planer framöver.

 

Les mer
20200708, Märta (kopia)

Märta Rosenberg får Kalla-stipendiet

Märta Rosenberg är 18-åringen från Duved i Jämtland som i vintras blev bästa svensk på Ungdoms OS i Lausanne där hon tog guld i 5 km klassiskt, silver i skicross och brons i sprint.
Charlotte Kalla har följt Märta och imponerats av hennes jämna och höga nivå.

 

Les mer
20200706, BRINK Jörgen (kopia)

Jörgen Brink med virtuell tävling

Under Corona-pandemin har det växt fram flera virtuella tävlingar. För många är det bra motivation och en möjlighet att få tävla med andra igen.
Nu arrangerar Jörgen Brink sin egen Brink Virtuel Tour med fyra deltävlingar.

 

Les mer
20181216, NYENGET, Martin Løwstrøm 002 (kopia)

Norsk landslagsåkare bröt handen

Norska landslagsåkaren Martin Løwstrøm Nyenget har brutit handen efter att han hade en olycka på rullskidor. Han har opererats och det ställer givetvis till med problem dom närmaste veckorna när han skulle ha lagt värdefull sommarträning bakom sig.

 

Les mer
20200704, Rehns BK juniorer (kopia)

Rehns BK samlar junioreliten i klubben

Rehns BK är en uppstickare i skid-Sverige som samlar många satsande herrjuniorer. Truls Gisselman är den mest framgångsrika åkaren i klubbens satsning på duktiga juniorer. Han blev svensk mästare i det enda loppet som kunde genomföras i vintras innan Coronastängningen av idrotten. Nu förstärkar man ytterligare på juniorsidan.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Falun-Borlänge SK hämtar ”egna” juniorer

Falun-Borlänge SK hämtar tre förstaårsseniorer från ”farmarklubben” Domnarvets GoIF. Det handlar om Max Andersson, Johan B. Nordahl och Jonathan Nahlén som alla tar steget upp från junior till seniorklass den kommande säsongen.

 

Les mer
20200703, ULRICEHAMN nytt datum (kopia)

Ulricehamns världscup byter datum

Till vintern väntas en sprinthelg när världscupen kommer till Lassalyckan och Ulricehamn. Nu har tävlingarna återgått till sitt ursprungliga datum för att inte krocka med SM-veckan.

 

Les mer
20181209, DANIELSSON Emil 001 (kopia)

8 juniorer i nya juniorlandslaget

Kommer att heta Team Svenska Spel Junior:

I juni presenterade vi Team Svenska Spel, då med bara senioråkare. I dag har Svenska Skidförbundet och Svenska Spel glädjen att också presentera ett lag för de yngre åkarna – Team Svenska Spel Junior.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Julia Angelisöö till norskt långloppsteam

Julia Angelsiöö har hittat ett nytt team inför den kommande säsongen i Visma Ski Classics. Storvreta-tjejen blev utan team när Team Serneke avslutade sin satsning efter den gångna säsongen, men nu kommer hon att åka för norska Team Parkettpartner Sjusjøen, bland annat tillsammans med Sofie Elebro.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Skidförbundet om kommande fluorförbudet

FIS beslutade 2019 att en fluorfri tävlingsverksamhet skulle införas säsongen 2020/2021. En arbetsgrupp tillsattes för att ta fram ett tillvägagångssätt och en hantering för att kunna genomföra detta. Nu har resultatet kommit.

 

Les mer
20200629, Burman m Fischer

Två nya landslagsåkare på Fischer

Två av dom starkaste landslagsåkarna i Sverige är nya på Fischers utrustning inför den kommande säsongen.
Det gäller Jens Burman på herrsidan och Moa Lundgren bland damerna.

 

Les mer
pall-cup-herrar (kopia)

STS Roll Cup 2020 ställs in

Svenska Skidförbundets arbetsgrupp för rullskidor har tagit beslut om STS Roll Cup 2020. Arbetsgruppen har beslutat att STS Roll Cup 2020 ställs in.

 

Les mer
20200617, Lenzerheide stadium (kopia)

Schweiz söker VM i skidskytte 2025

Schweiz söker VM i skidskytte i Lenzerheide 2025. Man vill först in på världscupprogrammet i 2022-2023 och sedan tar man sats mot VM två år senare.
Den suveräna anläggning i Lenzerheide är känd för Tour de Ski i längdåkning och den gångna vintern arrangerade man också JVM i skidskytte.

 

Les mer
20200624, RAVALD Ola 001 (kopia)

Ola Ravald ny tekniktränare för skidskyttelandslaget

Han var ett av dom hetaste tipsen att ta över som tränare för längdlandslaget. Nu presenteras istället Ola Ravald som ny tekniktränare för skidskyttelandslaget. Linn Svahns tränare i Östersund har lång erfarenhet och har bland annat jobbat med skidskyttelandslaget i Norge.

Les mer
20190324, HENRIKSSON-DYVIK-RIBOM (kopia)

Här är tävlingsprogrammet för 2020/2021

Här är dom huvudtävlingarna i Sverige för säsongen 2020/2021 och tilldelningarna av SM-tävlingarna framöver som längdrådet i skidförbundet har gjort.

 

Les mer
20180316,FABJAN, Vesna 006 (kopia)

OS-trean Vesna Fabjan slutar också

Det går hårt åt Sloveniens duktiga sprintlag på damsidan. Sedan tidigare har Katja Visnar
meddelat att hon slutar. Nu går lagkompisen Vesna Fabjan samma väg.
Hon vann OS-bronset i sprint i Sochi 2014.

 

Les mer
20200622, Pliggen (kopia)

”Pliggen” tillbaka i landslaget

Det medicinska teamet är klart:

Tidigare har ledare och tränare i den svenska längdorganisationen för säsongen 2020/2021 presenterats. I dag var det dags för den sista pusselbiten att falla på plats, det medicinska stödet.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Edvin Anger går till Åsarna IK

18-årige Edvin Anger från Hedemora är en av Sveriges mest lovande längdåkare.
Nu meddelar Åsarna IK att segraren från ungdoms-OS i vintras är klar för ”guldklubben”.
Ett viktigt steg för Edvin som därmed lämnar moderklubben IFK Hedemora i Dalarna.

 

Les mer