VM-guide 30 km/F masstart damer:
Bjørgen favorit igen - vad med Kalla?
Damernas avslutning är också den hårdaste. Tremilen med masstart blir ingen enkel distans - speciellt inte om förhållandena är lika tuffa som under herrarnas stafett.
Marit Bjørgen är storfavorit efter vad hon presterat så här långt i VM, men Charlotte Kalla har också goda medaljchanser en gång till. En fråga är hur mycket mästerskapet har kostat för dom som haft ett tufft tävlingsprogram.
Bjørgen vågar inte ta ut något guld på förhand och det finns ett fåtal åkare som kan vara med - men om någon kan göra det i 30 km är osäkert. Heidi Weng har haft ett tungt VM-program och verkar inte var helt i toppform trots två guldmedaljer i Lahtis.
Krista Pärmäkoski imponerade i skiathlon, men har inte varit lika stark på dom andra distanserna. Charlotte Kalla däremot har hållit samma höga standard hela vägen, möjligen med ett litet minus för stafetten där hon slet med dåliga skidor.
Glidet blir mycket viktigt också på tremilen, något vi sett i alla loppen så här långt i VM.
Tremilen är sällan platsen för dom stora överraskningarna. Men se upp med schweiziskan Nathalie von Siebenthal. Även Ebba Andersson kan göra en mycket bra insats om föret blir tungt och hon profiterar på sin lätta kropp.
Stina Nilsson har redan lämnat Lahtis och åker inte tremilen. Det gör heller inte Ingvild Flugstad Østberg, som normalt hade varit en klar medaljkandidat. Men hon sade ifrån sig sin plats efter dåliga resultat i VM och istället åker Ragnhild Haga.
Vårt tips för medaljer
Guld: Marit Bjørgen, NOR
Silver: Charlotte Kalla, SWE
Brons: Nathalie von Siebenthal, SUI
![]() |
NY MÖJLIGHET för Ebba Andersson i skid-VM i Lahtis. Nu på tremilen i fristil med masstart. Foto: NORDIC FOCUS |
Dom svenska åkarna
Charlotte Kalla, Piteå Elit
Har redan gjort ett VM som hon kan var oerhört stolt av. Men en avslutande tremil i fristil är något av det bästa man kan ställa Charlotte på just nu. Lite orealistiskt att hon skall greja superkvinnan Marit Bjørgen, men hon är normalt den som har störst chans. Klar medaljkandidat.
Anna Haag, Anna&Emil SK
Har också gjort ett imponerande VM med silver i stafett och 5:e plats på 10 km klassisk. Nu gäller det fristil och tremil. Anna har rutinen och är lika bra i båda teknikerna. Inte av dom hetaste medaljkandidaterna, men en ny top-6 är möjligt.
Ebba Andersson, Sollefteå Skidor
Blev lite av hjältinna för sin kyliga insats i stafetten. Vi skall dock inte glömma att Ebba tappade en del tid och vi skall inte räkna med att hon hänger med täten här. Å andra sidan är det någon som kan överraska så är det just Ebba. Blir spännande, svårt att tippa.
Emma Wikén, Åsarna IK
Äntligen en VM-start på Emma, som ju har OS-guld i stafett från Sochi 2014. Har gått länge utan att tävla och medger att det varit tungt och att hon fällt många tårar under tiden. Emma visade stigande form under SM i Söderhamn. Också svårtippad, brukar öppna försiktigt och komma starkare på slutet. Top-15 är godkänt, top-10 mycket bra.
Favoriter
Marit Bjørgen är givetvis storfavorit. Kan ta rubbet och bli ännu mera historisk än vad hon redan är. I utgångsläget finns det inga stora utmanare, men en tremil i slutet av ett mästerskap är alltid lite chansartad.
Charlotte Kalla har visat toppform i hela VM och är en bra tremilsåkare. Det visade hon bland annat i Falun 2015 då hon kom tillbaka och tog en medalj efter att ha varit uträknad.
Heidi Weng kan aldrig räknas bort, men hon säger själv att en tremil inte är den distansen hon gillar bäst. Krista Pärmäkoski visade med silvret i skiathlon att hon kan följa Bjørgen, men hon har inte sett lika bra ut i resten av VM.
Utmanare
Se upp för den tidigare U23-världsmästarinnan Nathalie von Siebenthal som var överraskande 4:a i skiathlon efter en bra skatingdel. Jessica Diggins är en av dom vassaste om det blir en spurt, men normalt skall hon få problem med distansen. Speciellt om tempot är högt från start.
Astrid Uhrenholdt Jacobsen åkte mycket bra på tredjesträckan i stafetten, men hon är ingen utpräglad tremilsåkare. Dessutom missgynnas hon av lösa förhållanden, speciellt om det blir lika sockrigt och slingrigt som på herrstafetten.
Så går tävlingen till
Masstart för alla tävlande. Först över mållinjen vinner och placeringar i resultatlistan i den ordningen man kommer i mål. Fri teknik gäller.
Banans svårigheter
Banan är välkänd vid det här tillfället. Den sista slingan har dom hårdaste backarna och vi har sett i flera tävlingar att avstånden kan bli stora här. Vädret kommer också att spela stor roll, om det blir kallare kan det bli lite enklare för damerna.
Så gick det senast
VM Falun 2015 (klassisk stil):
Guld: Therese Johaug, NOR
Silver: Marit Bjørgen, NOR
Brons: Charlotte Kalla, SWE
STARTLISTA
DAMER, 30 km/F masstart
1 WENG Heidi 1991 NOR Madshus
2 PÄRMÄKOSKI Krista 1990 FIN Madshus
3 BJØRGEN Marit 1980 NOR Fischer
4 DIGGINS Jessica 1991 USA Salomon
5 KALLA Charlotte 1987 SWE Fischer
6 TCHEKALEVA Yulia 1984 RUS Fischer
7 MONONEN Laura 1984 FIN Rossignol
8 STADLOBER Teresa 1993 AUT Fischer
9 NISKANEN Kerttu 1988 FIN Rossignol
10 VON SIEBENTHAL Nathalie 1993 SUI Fischer
11 FESSEL Nicole 1983 GER Rossignol
12 HAGA Ragnhild 1991 NOR Fischer
13 STEPHEN Elizabeth 1987 USA Rossignol
14 JACOBSEN Astrid Uhrenholdt 1987 NOR Rossignol
15 BÖHLER Stefanie 1981 GER Rossignol
16 HAAG Anna 1986 SWE Fischer
17 DEBERTOLIS Ilaria 1989 ITA Fischer
18 SAARINEN Aino-Kaisa 1979 FIN Rossignol
19 ISHIDA Masako 1980 JPN Salomon
20 ANDERSSON Ebba 1997 SWE Fischer
21 CARL Victoria 1995 GER Atomic
22 GANZ Caterina 1995 ITA Fischer
23 HENNIG Katharina 1996 GER Fischer
24 HOLMES Chelsea 1987 USA
25 WIKÉN Emma 1989 SWE Fischer
26 SOBOLEVA Elena 1992 RUS Fischer
27 NOVAKOVA Petra 1993 CZE Rossignol
28 BROCARD Elisa 1984 ITA Salomon
29 ZHAMBALOVA Alisa 1994 RUS
30 PELLEGRINI Sara 1986 ITA
31 TIKHONOVA Yulia 1986 BLR Fischer
32 GREGG Caitlin 1980 USA Madshus
33 NISHIKAWA Emily 1989 CAN Fischer
34 SERONOSOVA Polina 1993 BLR
35 MEDVEDEVA Anna 1989 RUS
36 BEATTY Dahria 1994 CAN Fischer
37 SHEVCHENKO Valentina 1975 UKR Fischer
38 BEROUSKOVA Katerina 1991 CZE
39 TAYLOR Annika 1993 GBR
40 JEZERSEK Barbara 1986 AUS Atomic
41 BROWNE Cendrine 1993 CAN
42 STEWART-JONES Katherine 1995 CAN
43 SIXTOVA Anna 1996 CZE
44 KUBINSKA Kornelia 1985 POL Fischer
45 MANDRIKA Olga 1993 KAZ Fischer
46 YEATON Jessica 1991 AUS
47 MANNIMA Tatjana 1980 EST Fischer
48 LORINCZ Timea 1992 ROU Fischer
49 NESTERENKO Lada 1976 UKR Madshus
50 WATSON Aimee 1987 AUS Fischer
51 MOURAO Jaqueline 1975 BRA Salomon
52 MUIZHNIECE Anda 1991 LAT
Bröderna Bø vann dubbelt i Tjeckien
”Sebbe” kunde inte följa upp jaktstarten:
Sebastian Samuelsson hade ett gyllene tillfälle att kämpa i toppen i söndagens världscup i jaktstart i tjeckiska Nove Mesto na Morave. Men ett missat skott på varje skjutning gjorde att han föll neråt och slutade på en 12:e plats.
Istället blev det åter igen Norge och bröderna Bø, nu dubbelseger med storebror Tarjei före lillebror Johannes.
Klæbo diskad – Emil Iversen fick VM-guldet
Jurybeslutet som inte gjorde någon glada:
Johannes Høsflot Klæbo diskades från VM-guldet på femmilen sedan han krockat med Alexander Bolshunov efter flera jurymöten i Oberstdorf.
Emil Iversen blev istället världsmästare.
Det var ett beslut som inte gjorde någon glada.
Jens Burman i medaljstriden i 48 km
Högdramatisk avslutning på VM-femmilen:
Jens Burman kämpade med allt han hade och i nästan 48 km var han i medaljkampen på VM-femmilen i Oberstdorf. Uppför den tunga Burgstall-stigningen på det åttonde och sista varvet fick han släppa klungan med fyra norrmän och supermannen Alexander Bolshunov.
Det blev en högdramatisk avslutning där Bolshunov i tät krockade med Klæbo på upploppet och norrmannen tog guldet medan Bolshunov bröt staven.
Linn Persson spurtade om pallplats
Mäktig upphämtning från 21:a till 4:e plats:
Linn Persson gjorde en mäktig upphämtning i söndagens jaktstart i världscupen i skidskytte i Nove Mesto na Morave i Tjeckien.
Hon avancerade från en 21:a plats och spurtade om pallen. Där fick hon ge sig för förra årets VM-drottning Marte Olsbu Røisland men blev ändå fyra, en sekund efter norskan.
– Mäktigt att åka med Marit Bjørgen
Lina Korsgren satte rekord och tog tredje segern:
Lina Korsgren satte nytt rekord med 16 minuter och klockade in på 3.52,08 i Vasaloppet.
Hon utkämpade en duell med världens bästa skidåkare som gjorde en anmärkningsvärd stark comeback, nämligen självaste Marit Bjørgen.
– Det var mäktigt, säger Lina som tog sin tredje seger och försvarade fjolårets vinst. Hon är nu världens bästa kvinnliga långlöpare.
Dr Gjerdalen med full gas hela vägen
Revansch både för Tord Asle och Anton i Vasaloppet:
– Jag har åkt med full fart hela dagen. Nu är jag bara trött, utmattad och glad, säger den 37-årige segraren i Vasaloppet, norrmannen Tord Asle Gjerdalen som kom ensam till målet i Mora på den fantastiska rekordtiden 3.28,18.
36 sekunder bakom kom en tårögd Anton Karlsson från Lager 157 som jublade över en 2:a plats. För både honom och segraren Gjerdalen var det en stor revansch att lyckas just idag.
Vem orkar en tung femmil på slutet?
sweski.com tippar VM: Herrar 50 km klassisk masstart:
Normalt är Alexander Bolshunov en normal favorit på VM:s avslutande femmil. Men han har kört ett tufft program i Oberstdorf och frågan är om han orkar hela vägen – 8 gånger uppför den tuffa Burgstall-stigningen.
Eller blir Hans Christer Holund VM-kung med 3 guld och 1 silver? Eller hänger spurtar som Iversen och Klæbo med till mål?
– Rätt att jag är favorit i Vasaloppet
Två raka segrar i Visma Ski Classics:
– Det är lyxigt att bära favoritskapet i Vasaloppet. Men det är rätt att jag är favorit, säger 25-årige Emil Persson från Lager 157.
För första gången på länge är storfavoriten i Vasaloppet svensk.
Och östersundaren Emil kan mycket väl bli den som bryter den norska dominansen.
”Sebbe” 2,4 sekunder från segern
Spännande skidskytte-sprint i Nove Mesto:
Sebastian Samuelsson var ytterst när att vinna den spännande skidskytte-sprinten i världscupen i tjeckiska Nove Mesto na Morave under lördagen.
”Sebbe” lämnade vallen med samma tid som fransmannen Simon Desthieux efter det stående skyttet, men i mål var svenska 2,4 sekunder för sent ute för att ta segern.
Ingen fraktur i armen för Frida
Nu kommer lugnande besked från sjukhuset i Oberstdorf.
Frida Karlsson har röntgat sin skadade arm och det är inget brutet. Armen är svullen och hon har ont, men det är alltså lugnande besked från det svenska lägret rörande VM-bronsvinnaren.
Frida rakt i ambulans efter VM-brons
Dramatisk avslutning på damernas tremil:
Heidi Weng tog en fräck innerkurva i stadion och snuvade Frida Karlsson och Ebba Andersson på VM-silvret på tremilen efter suveränen Therese Johaug.
Frida spurtade in till brons men skrek av smärta och tog sig till armen. Sedan fördes hon till en ambulans och lämnade området för att undersökas på sjukhus.
Tiril Eckhoff styr mot världscupsegern
Svag insats av dom svenska skidskytte-damerna:
Med ett fantastiskt slutvarv vann Tiril Eckhoff damernas skidskytte-sprint i tjeckiska Nove Mesto na Morave och tog ett stort steg mot den totala världscupsegern.
Dom svenska damerna missade för mycket och för Hanna Öberg blir det svårt i söndagens jaktstart. Hon tappade mycket till Eckhoff med en 36:e plats.
Chans för revansch för damerna
sweski.com tippar VM: 30 km klassisk masstart damer:
Om vädret fortsätter som under fredagens herrstafett blir det en oerhört tung tremil som avslutar VM för damerna under lördagen.
Therese Johaug vinner givetvis, men vi tippar att dom svenska damerna tar revansch från stafettmissen och tar två nya medaljer. Och Charlotte Kalla får också chansen till en revansch på den längsta distansen.
Allt om Vasaloppet på söndag
Här är de fakta du behöver:
Nu på söndag morgon den 7 mars 2021 sitter flera miljoner TV-tittare som vanligt hemma för att följa starten i Sälen av det 97:e Vasaloppet. I år ett unikt sådant med en annan startplats, en ny målgång och för första gången separata starttider för herrar och damer. Under Vasaloppet 2020 genomfördes den 600 000:e målgången i Vasaloppet (90 km). Men i år står endast ca 270 elitherrar och 80 elitdamer på startlinjen på grund av pandemin.
– Aldrig kul att bli fyra
Högdramatisk VM-stafetten i mycket svåra förhållanden:
– Det är aldrig kul att sluta fyra, vi hade ju drömt om medalj, säger Jens Burman och konstaterar att William Poromaa, klubbkompisen från Åsarna var under fyra sekunder från ett VM-brons i stafett.
Sverige kämpade tappert i mycket svåra förhållanden och var med i medaljstriden in i det sista. Norge och Ryssland gjorde upp om guldet och Johannes Høsflot Klæbo vann kejsarmötet mot Alexander Bolshunov.
Vallachefen Myhlback tog skulden för fiaskot
Den svenske vallachefen Petter Myhlback var stor i förlustens timme och tog på sig skulden för dom katastrofala skidorna för dom svenska damerna i torsdagens VM-stafett.
Både Jonna Sundling och Charlotte Kalla var chanslösa på dom klassiska sträckorna och som chef för vallateamet medgav Myhlback att man bommat rejält.
Bara Ryssland i närheten av Norge
sweski.com tippar VM: 4x10 km stafett herrar:
Norge ställer dubbla silvermedaljören Simen Hegstad Krüger utanför fredagens herrstafett i VM. Det säger det mesta om hur hårt det är att ta en plats i det laget och det är väl endast en vallamiss som det svenska damlaget gick på som kan hota Norge.
Ryssland är det enda laget som kommer att vara i närheten av att utmana.
Marit Bjørgen nervös och spänd inför Vasaloppet
Största spänningen inför Vasaloppet på söndag är det ingen tvekan om:
Hur skall Marit Bjørgen, 40 greja av Lina Korsgren och Britta Johansson Norgren?
Orkar hon 90 km med bara stakning?
– Det här är en helt ny utmaning för mig och jag är både spänd och nervös, säger skiddrottningen från Norge.
Sverige vann stafetten och hela cupen
Men här är ett svenskt damstafett-lag som lyckades:
Sveriges längddamer misslyckades totalt i VM i Oberstdorf.
Då slog istället skidskyttedamerna till. Dom vann inte bara torsdagens stafett i tjeckiska Nove Mesto na Morave men också hela stafettcupen efter en oerhört dramatisk avslutning där Elvira Öberg avgjorde.
Mardrömmen i Oberstdorf – Kallas värsta
En mardröm som ingen kunde ha tänkt sig på förhand. Sverige var helt avhängda halvvägs i VM-stafetten där dom var klara favoriter.
Charlotte Kalla upplevde sin svartaste dag i en mästerskapsstafett och i mål var den blågula kvartetten två minuter efter Norge som kontrollerade hem ännu ett VM-guld.