Mobile Version
Desktop Version
JOHAN OLSSON gjorde sitt bästa skejtlopp i karriären och krönades med VM-guldet på 15 km. Men hinnar han i form till att försvara guldet i Lahtis? Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com
JOHAN OLSSON gjorde sitt bästa skejtlopp i karriären och krönades med VM-guldet på 15 km. Men hinnar han i form till att försvara guldet i Lahtis? Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com

Johans kamp för att nå VM

På söndag skulle Johan Olsson ha tävlat i världscuploppet över 15 kilometer klassiskt med individuell start i Otepää. Det var tänkt som det sista testet inför VM. Men så blev det inte. När resten av VM-laget tävlar i helgen stannar Johan kvar på hög höjd i Seiser Alm för att återhämta sig efter en tids sjukdom.

 

Inför världscuptävlingarna i Falun fick Johan Olsson, Stockviks SF, en övre luftvägsinfektion. Han missade därmed masstartloppet över 30 kilometer.
– Jag kunde inte träna på nio dagar efter Falun. Det är lite för lång tid så här mitt under säsongen. Min uppladdningsplan inför VM blev kullkastad. Men det är sådant man får ta. Jag ser det inte som en katastrof, säger Johan Olsson, som istället har lagt upp en ny träningsplan inför VM. I den ingår inte helgens världscuptävlingar i Otepää.

– Jag ser min ändrade plan som en utmaning att se möjligheterna med att istället kunna träna på hög höjd närmare mästerskapet.
Höghöjdsträningen gör Johan på 1 800 meters höjd i Seiser Alm. Där har stora delar av VM-laget legat på uppladdningsläger fram till helgens tävlingar. Men Johan kom ner först i måndags, det vill säga en vecka senare än de övriga.
– Jag var medveten om att det var en chansning och en risk att åka ner. Det krävs minst åtta till nio dagar innan kroppen hinner ställa om sig till hög höjd och man får det resultat man vill ha. Dessutom måste man ta hänsyn till att det tar tid för kroppen att anpassa sig till låg höjd igen när man kommer ner, berättar Johan.
Tiden var knapp fram till VM, men trots det ville Johan åka till Seiser Alm.

– En vecka är precis på gränsen till att det ska fungera, men jag bestämde mig för att chansa eftersom jag vet att höghöjdsträning är viktigt för mig inför ett mästerskap. Jag ser det som en framgångsfaktor, säger Johan.
– Jag har varit på hög höjd inför i princip alla mina mästerskap, utom Holmenkollen då jag blev magsjuk inför uppladdningslägret. Det var också det mästerskap som jag presterat sämst på. Jag har kommit i väldigt bra form av att träna i den syrefattiga luften på hög höjd, och det ger mig trygghet inför mästerskap.

Men den här gången hade Johan i stort sett gett upp hoppet om att kunna åka ner.
– Jag testade först med högintensiv träning i Sundsvall för att se om kroppen klarade av det. Men det handlar ju också om att jag inte ska ta med mig någon infektion ner till de andra åkarna.
Men när det stod klart att Johan var frisk och klarade av träningen bestämde han, tillsammans med landslagsledningen, att han skulle ansluta till övriga åkare.
– Jag började räkna dagarna fram till VM och såg att jag behövde åka ner senast på måndag för att hinna med omställningarna. Och jag hann bli helt frisk till dess.

Hur har då tiden i Seiser Alm fungerat?
– Det har fungerat över förväntan. Hälsomässigt har jag inte känt av något behov av att behöva hålla igen, utan kan träna som jag vill och behöver inför VM.

Hur känns kroppen?
– Självklart hade jag så klart hellre varit utan sjukdomen. Jag har fått prioritera om och göra en ny plan för min uppladdning. Jag är inte lika trygg i detta.

Är det över huvud taget möjligt för dig att hinna hitta rätta formen till VM?
– Om jag inte trodde det var möjligt så skulle jag inte vara här i Seiser Alm. Men det gäller att jag sköter mina kort rätt. Det är på gränsen att tiden räcker till för att känna av effekten av höghöjdsträningen. Men jag är i den fasen av min karriär att jag hellre tar risken att träna på hög höjd för att ge mig själv förutsättning att ta medalj än att inte göra det och istället komma tolva i ett lopp.
Johan Olsson ansluter till resten av VM-truppen i Lahtis på onsdag, den 22 februari.

 

Del |
ROLF ZETTERBERG

Linn Sömskar till finskt långloppsteam

Linn Sömskar hade en fin säsong i vintras men var en av dom åkare som inte fick plats i någon landslagsgrupp. Nu gör hon istället en intressant nysatsning i det nya finska långloppsteamet Team Nordic Athlete.

Dit går också den norska stjärnan Morten Eide Pedersen.

 

Les mer
WIERER, Dorothea 008 (kopia)

Coronoa-krisen får Wierer att fortsätta

Efter VM-guld på hemmaplan i vinter hade Dorothea Wierer, 30 tänkt avsluta sin skidskytte-karriär.
Men med Corona-pandemin blev den förra säsongen kortare än beräknad och nu har åkaren från Antholz bestämt sig för att fortsätta. Det var pandemin som fick henne att ändra på beslutet.

 

Les mer
20190904, LINDSTRÖM, Louise 006 (kopia)

Juniorvärldsmästarinnan till Falun-Borlänge SK

20-åriga Louise Lindström byter klubb från Högbo GIF till Falun-Borlänge SK, som därmed får ett starkt nyförvärv.
Gästriketjejen vann nämligen sprinten i årets junior-VM i tyska Oberwiesenthal.
Nu blir hon klubbkompis med en annan världsmästare i sprint, nämligen Maja Dahlqvist som vann teamsprinten i Seefeld 2019.

 

Les mer
20200318, KORSGREN Lina VL20 (kopia)

Vasaloppssegraren ska stoppa Björgen

Anställer proffstränare i cykel:

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France tränaren i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger.
 
- Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team Ramudden, säger Lina.

 

Les mer
BETTAN EM-fyra (kopia)

”Årets prestation” stod Bettan för

Fick utmärkelse av skidskytteförbundet:

Varje år har Skidskytteförbundet ett antal utmärkelse i form av ‘‘Årets ….’’-priser att dela ut. Tidigare denna månad har Årets Skidskytteförening och Årets Ledare presenteras och nu är det dags för årets prestation.
Nu har Elisabeth ”Bettan” Högberg fått priset som Årets prestation.

 

Les mer
Vasaloppet 120304Starten i SälenFoto Nisse Schmidt

”The Grand Classics” – ny morot i långloppen

Nu kommer långloppens egen Champions League:

Dagen efter avslöjandet att världens genom tiderna främsta längdskidåkerska Marit Björgen, med 26 OS- och VM-guldmedaljer i bagaget, gör comeback och satsar på Vasaloppet kommer nästa nyhet: Från och med säsongen 2020/21 kommer Vasaloppet att ingå som en av fyra tävlingar i ”The Grand Classics” som kommer att bestå av de fyra största långloppen i världen.


 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Therese Johaug blir Bjørgens träningspartner

Är också nyfiken på Vasaloppet och långlopp:

När Marit Bjørgen, 40 gör en seriös satsning mot Vasaloppet får hon den bästa träningskompisen som är möjlig:
Therese Johaug, 31 bekräftar att hon kommer att träna med Bjørgen och Team Ragde Eiendom när det är möjligt och hon är också nyfiken på långloppen.

 

Les mer
20180111, BJØRGEN, Marit 007 (kopia)

Marit Bjørgen gör comeback i Vasaloppet

En sensationell nyhet för arrangören i Dalarna:
Skiddrottningen Marit Bjørgen, 40 gör comeback och satsar mot Vasaloppet 2021.
– Och jag har ambitioner, säger Bjørgen som kommer att göra sin satsning med Team Ragde Eiendom, teamet till bröderna Aukland.

 

Les mer
20200526, valla 001 (kopia)

FIS sade ja till fluor-förbudet

Vill stegvis närma sig slutmålet:

Det internationella skidförbundet FIS sade ja till det omstridda fluorförbudet i vallor.
Men inte direkt utan stegvis med ett mål att ha nolltolerans för fluorprodukter från och med 2022-2023-säsongen.
Det beslutades under videomötet som FIS hade under måndagen.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Norge och Sverige utvecklar samarbetet

I tävlingsspåret är svenskar och norrmän konkurrenter, men vid sidan av sker ett allt djupare samarbete mellan de två nationerna. Inför vinterns VM kommer det norska evenemangsföretaget KOMENT hjälpa både de svenska och norska förbunden att planera resor och uppehälle åt sina partners inom längdskidverksamheten.

Les mer
20180419, JOHAUG Therese-RZ (kopia)

Therese Johaug springer på Bislett

Det blir ingen vanlig Diamond League på Bislett stadion i Oslo i sommar, men arrangören ger sig inte. Nu arrangerar man ”Impossible Games” med dom möjligheter man har i Corona-tider.
Bröderna Ingebrigtsen, Karsten Warholm och dom norska friidrottsstjärnorna ställer upp den 11 juni.
Och Therese Johaug.

Les mer
20200104, AMUNDSEN, Harald Østberg 002 (kopia)

Här är Norges U- och juniorlandslag

Det är en tuff kamp om att komma med i Norges landslagsgrupper. Men nu har skidförbundet tagit ut nästa års landslag för juniorer och rekryt.
Det är många bra namn i alla lagen även om stortalangen Helene Marie Fossesholm flyttades direkt upp i A-laget för seniorer.

 

Les mer
KEKs-kronika

FIS-beslut omöjliggör normal världscup?

Krönika:

FIS hade ett digitalt möte om världscupen den gångna veckan.
Ett beslut från mötet kan mycket väl betyda att det blir omöjligt att arrangera en normal världscup som planerat den nästa säsongen.
FIS vill nämligen ha besked senast 15 juni om Norge kan arrangera världscup i december.
Det kommer dom inte att få.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Svårare att få åka världscup nästa år

Dom näst bästa åkarna i dom största längdnationerna kommer att få svårare att åka världscup nästa säsong (om det nu blir någon världscup).
FIS har nämligen sänkt det maximala antalet åkare från hemmanationen från 15 till 10 + två U23-åkare. Det slår hårdast mot Norge, som ofta har haft 15 mycket starka herråkare i sina egna världscuptävlingar.

 

Les mer
HATTESTAD, Ola Vigen 002 Sunne (kopia)[1]

OS-segraren tar över Norges damer

Ola Vigen Hattestad är ny damtränare för det norska längdlandslaget tillsammans med Ole Morten Iversen, den förra damtränaren i Sverige.
38-åriga Hattestad är både världsmästare och olympisk mästare i sprint och kommer närmast från jobbet som landslagstränare för Slovenien.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Vad händer med dom som petades?

11 åkare försvann från landslaget:

Hela 11 åkare har försvunnit från förra årets landslag.
Vad händer med dom när dom nu kastas ut i ett skidliv där man inte vet om det blir någon riktig säsong, när sponsorsmarknaden troligen kommer att torka helt bort och när klubbarna kommer att få slita hårt för att greja sin ekonomi?

 

Les mer
FALUN 2020-05-18 Invigning nya asfaltbanan lugnet  falu kommun
Foto: Ulf Palm  kod 71515

Äntligen asfaltsbana på Lugnet

Det har länge varit stor efterfrågan på en rullskidbana på Lugnet i Falun. Riksskidstadion har inte haft det, men nu är första etappen av Lugnets asfaltsbana invigd.
Och här fanns både rullskidsåkare, cyklister och inlines-åkare när man öppnade för första gången.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Ännu en sprintstjärna lägger av

Stina Nilsson har redan bytt till skidskytte.
Norska VM-trean Mari Eide ramlade ur landslagsgruppen och nu meddelar också Sloveniens rutinerade sprintstjärnan Katja Visnar, 36 att hennes aktiva karriär är över.

 

Les mer
anna-westerlund (kopia)

Anna är årets skidskytte-ledare

Årets ledare är en inspiratör och pådrivare som fokuserar på såväl individens som föreningens utveckling. Till Årets ledare utses Anna Westerlund, Tullus SG.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Varför duger inte Jocke Abrahamsson?

Krönika:

Tränare efter tränare presenteras som ska leda och utveckla A-landslaget, Team Bauhaus och Team Svenska Spel. Men ingen av de åtta tränarna på landslagets digitala presskonferens visade sig vara en av de bästa vi har i skid-Sverige -  Joakim Abrahamsson. Obegripligt, tycker jag.

 

Les mer