Mobile Version
Desktop Version
KEK Ulricehamn

Krönika:

Tack för festen, Ulricehamn!

Lite sent, men ändå: Tack för festen, Ulricehamn!
Det tar tid att hämta sig efter stora fester.
Så också för mig efter en helg där den gamla VM-stämningen från Holmenkollen och Falun kom tillbaka. Där man äntligen fick ett bevis på att längdskidåkningen är en mycket populär idrott.
Och där man såg en förstagångsarrangör som slog allt jag tidigare sett.

 

Jag hade förmånen att vara med bakom kulisserna i förberedelserna och jag tvivlade aldrig på att det här skulle gå bra.
Med den myndige förre detta kommunchefen Karl-Erik Claesson som kapten, skidpappan Johan Falk som spindeln i nätet och polismannen Stefan Jalderyd som tävlingsledare visste jag att allt var klart då portarna öppnade.
Det enda som oroade mig var snön, men man kunde med statistik visa att 9 av 10 år skulle man ha grejat en sådan tävling. Nu var ett av dom 9 åren.
Den stora överraskningen var givetvis publiktillströmningen. 60.000 på två dagar. Jag har gjort kring 500 världscuptävlingar men aldrig varit med om kungen har ”efteranmält” sig efter först att ha sagt nej.

Drog in 20 miljoner?
Från arrangörshåll ryktas om inkomster från sponsorer och andra på kring 10 miljoner. Räkna med ungefär lika mycket i biljettinkomster och arrangören i Ulricehamn har dragit in 20 miljoner. Ingen ville säga det rakt ut, men det måste bli en bra slant över till dom duktiga skidklubbarna bakom och deras framtida verksamhet.
Hur man använder dom? Viktigast är att fortsätta arbetet med att säkerställa snön, det är trots allt den man åker på. Rekryteringen fick nog en rejäl boost av unga bara genom att dom fick vara där på tävlingarna.
Och för kommunen? Ja, som ni såg är marknadsvärdet för tävlingarna uträknat till nästan 300 miljoner kronor.
Inte många av dom som såg på TV utanför Sveriges gränser (kanske inte så många här heller) visste vart Ulricehamn ligger innan den här helgen. Nu vet dom flesta.

 

CHARLOTTE KALLA och Hanna Falk är oense om damernas stafettlag på VM i Lahtis. Härligt, inget är bättre än fight och konkurrens om platserna. Det blir alla bättre av. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com
CHARLOTTE KALLA och Hanna Falk är oense om damernas stafettlag på VM i Lahtis. Härligt, inget är bättre än fight och konkurrens om platserna. Det blir alla bättre av. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com

”Falkens” känslomässiga helg
Det blev en känslomässig helg för Hanna Falk. Jag hade själv ”ståpäls” då hon stack iväg i lördagens individuella lopp. En 8:e plats, en härlig fight på slutsträckan och en helg där hon lyftes fram av publiken, fick hälsa på kungen och fick leva ut en dröm.
Men tyvärr, Hanna, helgen blev inte bra för dig med tanke på VM.
Charlotte Kalla stack för en gångs skuld ut hakan och hade en bestämt mening om en uttagning. Det har jag saknat tidigare. Ofta har det varit tårer och gråt, några gånger skratt och standard A4-svar.
Nu klämde Kalla till med att ta ut stafettlaget till VM på direkten. Och kvartetten hon tog ut innehåller inte Hanna Falk.
Det är inte hon som tar ut lag, kontrade ”Falken”.
Härligt, det är sådana här diskussioner och fighter som sporrar och ger kamp om platserna. Då lyfter normalt alla sig.
Men för Hanna var det inte bra att Ida Ingemarsdotter åkte en så bra startsträcka. För det är troligen den dom kämpar om på VM. Sistasträckans Stina Nilsson rör ingen, Kalla är ganska säker på andra. Om nu Grip & co går på samma linje som Kalla (och jag också tidigare) förordat - med Ebba Andersson på tredje - så finns bara startsträckan kvar.
Och just där säkrade Ida sig många pluspoäng i Ulricehamn.
Därför är det viktigare för Hanna Falk i helgens världscup i Falun - hennes andra hemmaplan. Det är i sprint och teamsprint hon skall ta VM-medaljer. Nu kan hon visa att hon matchar alla i sprint. Skulle hon slå Ida i distansloppet, så får ”Gripen” riva sig lite extra i sitt numera långa skägg och ta sig en extra funderare kring startsträckan i stafetten.

Anna Haags olyckliga situation
TV-profilen Elisabet Höglund gick ut med hård kritik mot Anna Haag och hennes brist på tävlingar. Nu tror jag inte att Höglund - trots en bakgrund som elitcyklist - har inblick i Annas situation och varför hon inte åker.
Men problemet för Anna är att jag hör den här kritiken också från annat håll. Att hon medvetet håller sig undan och istället glassar på Idrottsgalan. En taktisk resa mot VM där en top-10-placering i Davos håller för VM-platsen.
Nu tror jag inte att Anna håller sig undan med flit. Men hade hon gjort ett bra lopp i Falun i helgen så hade hon tystat alla som nu snackar bakom ryggen på henne.
En tröst får vara att sambon Emil Jönsson fina startsträcka i Ulricehamn nog tog honom lite närmare VM. Men han behöver ett bra resultat också i lördagens sprint i Falun.

Som att ”hoppa efter Wirkola”
När jag växte upp i Norge för en jäkla massa år sedan så hade vi ett uttryck som hette ”som att hoppa efter Wirkola”.
Det var nämligen så att om man drog ett startnummer i backhoppning efter suveränen Bjørn Wirkola var det omöjligt att prestera. Han var alltid bäst och dom som kom efter brydde ingen sig om.
Lite så måste det kännas för Jimmy Birklin när han nu drar igång Svenska Skidspelen och världscupen på Lugnet i Falun för första gången. I Falun passerade man 5.000 sålda biljetter för några dagar sedan och var nöjda med det.
Visst är det bra, ungefär som förväntat.
Det är bara det att Ulricehamn hade 60.000. Allt kommer att jämföras med det.
Därför är det dags för alla masar och kullor att känna sin tid. Skall Falun stå upp och visa att man kan matcha Ulricehamn så måste kan gå ”man ur huse” den här helgen.
Tävlingarna är lika viktiga den här helgen. För sprintåkarna börjar det blir väldigt få möjligheter att kvala in till VM om man inte redan har gjort det. Söndagens masstarter ger en fingervisning om vem som är på rätt väg inför Lahtis och vem som har en jobb att göra fram dit.

Så jag hoppas vi ses på Lugnet i helgen (eller som vanligt så hör ni mig…:).

Del |
ROLF ZETTERBERG

Ebba på kryckor en vecka före premiären

Det är bilden som landslagsledningen inte vill se:
Ebba Andersson på kryckor en vecka före säsongspremiären i Gällivare.
Landslagsstjärnan föll och skadade sig under avslutningen av den gångna veckans landslagsläger i Bruksvallarna.

 

Les mer
20181214, NORGREN, Britta Johansson 004 (kopia)

Britta och Oskar vann långloppspremiären

Inte överraskande vann Britta Johansson Norgren och Oskar Kardin långloppspremiären i Orsa-Grönklitt under lördagen.
Båda kom ensamma till mål efter 30 km på en 2,5 km-slinga.

 

Les mer
20180316,NISKANEN, Iivo 006 (kopia)

Styrkebesked av Iivo Niskanen i Olos

VM- och OS-segraren Iivo Niskanen visade styrka i lördagens lopp över 10 km klassisk i finska Olos. Han var klart bäst och slog tvåan Alexander Bolshunov med hela 40 sekunder, resten av startfältet var mer än minuten efter den klassiska specialisten från Finland.

 

Les mer
20180322, BURMAN, Jens 003 (kopia)

Jens Burman utklassade Niklas Dyrhaug

Bruksvallsloppet lördag:

Jens Burman var överlägsen i lördagens Bruksvallslopp och vann med halvminuten före B-landslagsåkaren Björn Sandström.
Vad som var viktigare: Han utklassade den norska landslagsåkaren Niklas Dyrhaug med nästan halvannan minut över 15 km. Ett bra formbesked av Åsarna-åkaren i premiären.

 

Les mer
20191116, ANDERSSON Ingela 002 (kopia)

Ingela slog världseliten i premiären

Sensationell 2:a plats i säsongspremiären i Norge:

Ingela Andersson från Arvidsjaur stod för en smått sensationell prestation då hon slutade tvåa i kamp mot nästan hela världseliten (minus det svenska landslaget) i den norska skidskyttepremiären i Sjusjøen utanför Lillehammer.
Bara italienska världscuptvåan Lisa Vittozzi slog svenskan.

 

Les mer
20180318, BOLSHUNOV, Alexander finish 022 (kopia)

Ryska stjärnorna vann i Olos

Ryska superstjärnorna Alexander Bolshunov och Natalia Nepryaeva vann båda fredagens klassiska sprint i finska Olos.
I herrklassen dominerade dom ryska åkarna totalt och alla sex i final var ryssar. Finlands Anne Kyllönen var närmast Nepryaeva i damklassen.

 

Les mer
2019116, Vasaloppets nya medaljer 02 (kopia)

Medalj till alla i Vasaloppets lopp

Att få en medalj efter målgång är en viktig symbol för väldigt många deltagare i motionslopp. Vasaloppet har tidigare bara delat ut medaljer i vissa lopp, men nu har Vasaloppets ledning beslutat att från och med Vasaloppets vintervecka och Vasaloppets sommarvecka 2020 kommer alla deltagare som fullföljer sitt lopp att få medalj. Tre olika kategorier medaljer kommer att delas ut: Placeringsmedaljer, prestationsmedaljer och deltagarmedaljer, samtliga i ny design och med nytt fint band. Syftet är att stärka ceremonin vid målgång och att alla ska uppmärksammas. Samtidigt kan deltagarna välja att inte ta emot medaljen om man inte vill ha någon.
 

Les mer
20190121, LUNDGREN, Moa 045 (kopia)

Moa Lundgren – startade med rullskidor som 15-åring

Sweski.com presenterar Team Svenska Spel – jr o U-landslaget:

Hon är en av de största talangerna som svensk idrott har sett på länge. Under uppväxten hade hon fullt upp med så mycket annat att ordentlig rullskidsträning fick vänta tills hon var 15 år. Den livsfarliga kombinationen teknik, kondition och mod gör Moa Lundgren till den skidåkare hon är.

Les mer
EIDE PEDERSEN, Morten 17-001 (kopia)

Eide Pedersen har hittat nytt långloppsteam

Se upp för Team Kaffebryggeritet i Visma Ski Classics:

Toppåkaren Morten Eide Pedersen har hittat ett nytt långloppsteam. Hans nya Team Jobstation i Frankrike föll ihop innan dom ens hann starta, och därmed blev Eide Pedersen stående ensam.
Men nu är han klar som en rejäl förstärkning till Visma Ski Classics-laget Team Kaffebryggeriet, som definitivt blir att räkna med i vinter.

 

Les mer
20181116, BURMAN Jens 001 (kopia)

Få landslagsåkare i Bruksvallsloppet

Det är få senioråkare från landslaget i anmälningslistorna för helgens premiär i Bruksvallarna.
Ingen av medaljörerna på damsidan från VM i Seefeld finns med och på herrsidan är Jens Burman det namnet som sticker ut från A-landslaget.

 

Les mer
20180317, BOLSHUNOV, Alexander finish 003 (kopia)

Toppåkare debuterar i Muonio i helgen

Flera av världens bästa namn finns i startlistan till helgens tävlingar i Muonio i norra Finland. Bland dessa är Finlands egen OS-mästare Iivo Niskanen och ryske storstjärnan Alexander Bolshunov.
Tävlingarna i Olos, Muonio går över tre dagar och startar med sprint i klassisk stil på fredag.

 

Les mer
20190904, OLSSON Oscar 002 (kopia)[2]

Oscar Olsson – bättre efter fotskadan

Sweski.com presenterar Team Svenska Spel – jr o U-landslaget:

En skejspecialist från Söderhamn som efter en fotskada ifjol faktiskt lyfte sig till en ny nivå. I år har Oscar Olsson gått skadefri genom sommaren och i vanlig ordning känner han att formen kom samtidigt som snön. 

Les mer
20190228, SWE guldmedaljer (kopia)

Flera skidåkare nominerade till Idrottsgalan

Nomineringsjuryn för Svenska Idrottsakademin har sammanträtt och kommit fram till följande nominerade inför Idrottsgalan 2020. Skidåkarna är i vanlig ordning väl representerade.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Duger inte elittjejerna som de är?

Krönika:

Vasaloppet är i stort sett sunt för kropp och själ, enligt ny forskning. Men hur sunt är elitskidåkning för tjejer? Vasaloppsvinnaren Britta Johansson Norgren har gett mig en tankeställare.
Duger inte tjejerna som de är?
 

Les mer
20190904, HANSSON, Moa 006 (kopia)

Moa Hansson - vinnarmaskinen på rätt spår igen

Sweski.com presenterar Team Svenska Spel – jr o U-landslaget:

Hon är urkraften från de småländska skogarna som är hittills aldrig har stått vid sidan av prispallen i Scandic Cup eller JSM-sammanhang. Efter två totalsegrar i Scandic cup har hon nu en strulig sommar med körtelfeber bakom sig. En motgång som har stärkt henne.

Les mer
20180322, TRUU, Stine Lise 005 (kopia)

Jämtlands-talanger hedrades med stipendier

Flera talanger från Jämtland hedrades i samband med Supersprinten i Östersund i helgen.
Det delades i vanlig ordning ut fyra stycken SCA:s guldfrö, dessutom stipendiet efter den legendariska sportjournalisten Erland Lithner samt ”Hjärtat slår för skidor”-stipendiet.

 

Les mer
20190904, KARLSSON, Simon 006 (kopia)

Simon Karlsson – judotränad fartkanon

Sweski.com presenterar Team Svenska Spel – jr o U-landslaget:

Han är en judotränad fartkanon från Umeå med topphastigheten som främsta vapen. Förra säsongen breddade Simon Karlsson dessutom sin kompetens när han tog uthålligheten till en ny nivå. Efter ytterligare framsteg under sommaren hoppas han kunna ställa till med ännu mer oreda för konkurrenterna under vintern som kommer.

Les mer
Rolf Zetterberg

USA:s världscup lag till Ruka klart

USA:s landslag är bland dom som är längst borta från hemmet under en säsong. Nu är laget till den inledande turnén i Europa före jul klart och det är dom vanliga namnen där möjligen Jessica Diggins och Sadie Bjornsen sticker ut som dom två största hoppen i världscupen.

 

Les mer
20190904, LINDSTRÖM, Louise 006 (kopia)

Louise Lindström – glädjespridaren som älskar skidor

Sweski.com presenterar Team Svenska Spel – jr o U-landslaget:

Hon är stortalangen från Sandviken som brinner för skidåkning. Med en sommar av hård träning i ryggen är säsongen snart här och med det får Louise Lindström göra det hon älskar.

Les mer
20190124, ABRAHAMSSON, Hanna 016[1]

Hanna Abrahamsson går via rullskid-världscupen

Sweski.com presenterar Team Svenska Spel – jr o U-landslaget:

Hon är multitalangen från Eksjö som under fjolårssäsongen prenumererade på pallplatser i Scandic cup och på junior-SM. Med en bra träningssommar i bagaget har Hanna Abrahamsson alla möjligheter att ta nästa steg.

Les mer