Mobile Version
Desktop Version
PETTER NORTHUG jr blev urförbannad då han inte kom med i det norska laget till helgens världscup i Falun. Han hade planerat det som en viktig del av förberedelserna inför VM i Lahtis. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com
PETTER NORTHUG jr blev urförbannad då han inte kom med i det norska laget till helgens världscup i Falun. Han hade planerat det som en viktig del av förberedelserna inför VM i Lahtis. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com

Northug vräks - norrmännen oense

Petter Northug jr är inte med i den norska truppen till världscupen i Falun kommande helg. Det har upprört många i hemlandet Norge, medan andra menar det är rätt att han inte är med.
Northug själv blev urförbannad då han ställdes utanför laget, där även ledaren i sprintvärldscupen Pål Golberg fick nobben.

 

VM-kungen från Falun gjorde comeback i tävlingsspåret i lördags då han slutade på en blygsam 26:e plats i norska cupen i Sjusjøen utanför Lillehammer. I söndags åkte han den lokala tävlingen Uglarennet i Trondheim. Där väntade han in årets komet Johannes Høsflot Klæbo som startade 15 sekunder bakom och dom båda följdes åt till mål.
Efter båda tävlingarna stack Northug ifrån tävlingsplatsen utan att snacka med väntande press. Han sade dock till skidförbundets TV-kanal att det var ett bra träningspass i lördags. Därefter åkte han direkt till flygplatsen i Gardermoen och flög hem till Trondheim.
Samtidigt blev några av hans skidpar stulna i ett tält vid tävlingsarenan i Sjusjøen. Kring 20 par försvann, varav några var skidkungens - det handlade för hans del dock om träningsskidor.

Blev urförbannat
Petter Northug jr har en friplats både på sprinten och femmilen vid VM i Lahtis. Där är han regerande mästare efter VM i Falun 2015.
I hans planer för att hitta den VM-formen som många är tveksamma till att han skall hitta hade han beräknat att tävla både i sprint och 30 km klassisk i Falun i helgen. Nu är han endast reserv till tremilen och inte alls med i sprintlaget.
Norska experter och det norska folket har engagerats i frågan det sista dygnet och reaktionerna varierar. Dom flesta experterna menar det är fel att vräka Northug, som trots allt är den ende som räddat Norges herrar i VM-sammanhang helt sedan 2007.
Nu måste han kvala in till dom övriga VM-distanserna via norska mästerskapen helgen efter Falun. Dessutom har vissa såkallade experter börjat fundera i om Northug inte skall ha sin fasta plats som ankare i det norska stafettlaget. Finn Hågen Krogh har avgjort både i La Clusaz och i Ulricehamn och han har seglat upp som ett alternativ till Northug.

Sprintledaren också borta
Det ställs också ett stort frågetecken om varför Pål Golberg inte är uttagen till helgens sprint i Falun. Han leder sprintvärldscupen och är endast uttagen på tremilen. Det är också en diskussion som engagerar många på sociala medier just nu.
OS-mästaren Ola Vigen Hattestad är också utanför och han ligger pyrt till för en plats i VM-laget. Ola blev sjuk och fick åka hem från Toblach utan att tävla. Nu måste han nog vinna norska mästerskapen för att bli aktuell, för bakom kommer namn som Sindre Bjørnestad Skar, Johannes Høsflot Klæbo och Håvard Solås Taugbøl och trycker på för VM-platserna i sprintlaget. Däremot får Eirik Brandsdal en chans i Falun efter att han föll i Skandinaviska cupen i Lahtis tidigare.
Landslagschefen Vidar Løfshus medger i ett pressmeddelande att den här uttagningen var mycket svår. Norge har endast 6 platser till lördagens sprint på Lugnet i Falun.
På damsidan är det inte samma hårda kamp, även om det är tufft där också. Enligt norsk media är kampen om platserna i sprintlaget en av dom viktigaste i helgen. Astrid Uhrenholdt Jacobsen är än så länge inte säker på en sprintplats. Hon utmanas bland annat av Mari Eide och Kathrine Harsem.

Norges lag i Falun
Herrar sprint

Emil Iversen, IL Varden
Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk/Hauger IF
Håvard Solås Taugbøl, Lillehammer Skiklub
Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL
Eirik Brandsdal, Kjelsås IL
Johannes Høsflot Klæbo, Byåsen IL

30 km klassisk masstart
Sjur Røthe, Voss IL
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Pål Golberg, Gol IL
Didrik Tønseth, Byåsen IL
Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL
Emil Iversen, Varden Meråker IL
Martin Johnsrud Sundby, Røa IL
Niklas Dyrhaug, Tydal IL

Damer sprint
Marit Bjørgen, Rognes IL
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming
Kathrine Harsem, IL Varden
Mari Eide, Øystre Slidre IL
Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL
Heidi Weng, BUL

15 km klassisk masstart
Marit Bjørgen, Rognes IL
Ingvild Flugstad Østberg, Gjøvik Skiklubb
Maiken Caspersen Falla, Gjerdrum IL
Astrid Uhrenholdt Jacobsen, IL Heming
Marthe Kristoffersen, IL Varden
Kathrine Harsem, IL Varden
Heidi Weng, BUL

 

Del |
18.02.2020, Are, Sweden (SWE):Federico Pellegrino (ITA), Johannes Hoesflot Klaebo (NOR), Renaud Jay (FRA), (l-r) - FIS world cup cross-country, individual sprint, Are (SWE). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-lia

Klæbo tillbaka med stil – vann klart

Johannes Høsflot Klæbo hade mest lust att bryta Ski Tour 2020 i Östersund i helgen.
Sedan tog hen en snabb tur hem till Trondheim och kollade sitt brutna finger.
När han kom tillbaka till Åre var det som en vinnare igen. Klæbo var helt överlägsen i finalen där han parkerade samtliga motståndare.

 

Les mer
18.02.2020, Are, Sweden (SWE):Jonna Sundling (SWE) - FIS world cup cross-country, individual sprint, Are (SWE). www.nordicfocus.com. © Thibaut/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Jonna och Linn i final – men Johaug vann

Spektakulär uppförssprint i Åre:

– I love uphills, sade Therese Johaug och berättade hur mycket det betyder för henne att äntligen få vinna en sprinttävling.
Fast för att få till det var man tvungen att åka i en slalombacke – åt fel håll!
Jonna Sundling och Linn Svahn försökte utmana dom omöjliga norskorna men kunde inte undvika att det blev tredubbelt igen till grannlandet i väster.

 

Les mer
18.02.2020, Antholz, Italy (ITA):Hanna Oeberg (SWE) - IBU World Championships Biathlon, individual women, Antholz (ITA). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Hanna fick den sura 4:e platsen

Dorothea Wierer vann VM-guld igen:

Sverige står fortfarande utan medalj i årets skidskytte-VM i Antholz.
Men Hanna Öberg krigade på i distansloppet och såg länge ut att ha en medaljchans. Men den regerande mästarinnan från Östersund 2019 fick nöja sig med den sura 4:e platsen.
Dorothea Wierer vann guld igen, två sekunder före överraskningen Vanessa Hinz från Tyskland.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Vasalopp med eller utan bön till gud?

Krönika:

Folket i Ovan-Siljan regionen kommer göra allt för att det ska bli ett Vasalopp även 2020. Blir det ”kris” får Vd:n Eva-Lena Frick och Sportchefen Tommy Höglund göra som Olle Wiklund gjorde 1942. Be till gud!

Les mer
20200217, SWE damlag VM distans (kopia)

Dags för Hannas favoritdistans på VM

Är det äntligen dags för svenska medalj på skidskytte-VM i Antholz under tisdagen?
Damernas distans är tävlingen där Hanna Öberg vann både OS-guldet 2018 och VM-guldet 2019.
Därför är det med förhoppningar som Sverige kommer till start på tisdag.

 

Les mer
16.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Iivo Niskanen (FIN) - FIS world cup cross-country, pursuit men, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Norge på lyxhotell – Finland i militärläger

Hot om vallastrejk och kaos med boendet i ”Ski Tour 2020”:

Den pågående ”Ski Tour 2020” har fått tåla mycket skit under vilodagen måndag.
För i utländsk och svensk media handlar inte rapporterna om Johaug, Bolshunov eller skidprestationer.
Nej, rubrikerna går på risk för vallastrejk och ett boende som påminner om ett scoutläger och som nationerna vägrar använda.

 

Les mer
170305 Sälen-Mora VasaloppetFoto Nisse Schmidt

Kämpar för att rädda Vasaloppet

Ny startplats för Vasaloppet 45 och Nattvasan 45:

På grund av rådande väderförhållanden och bristen på snö i Vasaloppsarenan har Vasaloppet tagit beslutet att flytta starten för två av vinterveckans lopp. Det är Vasaloppet 45 (f d Halvvasan) och Nattvasan 45 som kommer att starta i Evertsberg istället för i Oxberg. Samtidigt pågår just nu arbetet för att snösäkra Vasaloppsspåret inför vinterveckan 2020.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Ny seger till Moras Gabriel Höjlind

Bessemerloppet gick i Harsa:

En kille som verkligen hittat formen på sistone är IFK Moras Gabriel Höjlind. I helgen vann han sitt andra raka långlopp då han körde hem det 43,5 km långa Bessemerloppet.
Det traditionsrika loppet i Gästrikland hade flyttats till Harsa i Hälsingland på grund av vädret. Det hindrade inte Gabriel att spurta hem segern före Ludwig Tärning från SK Bore/Team Serneke och Tom Fahlén från Landsbro.

 

Les mer
20180326, NILSSON, Klas 013 SM18 (kopia)

Klas Nilsson överlägsen i 7-mila

Team Ignes Klas Nilsson var överlägsen när 7-mila i Västerbotten 50-årsjubilerade i helgen. Skellefteå-åkaren vann med fyra minuter och gjorde ett mycket starkt lopp i ett riktigt skitväder.
Segertiden blev 3.45.03 och Klas Nilsson har också visat mycket fin form i Visma Ski Classics på dom sista tävlingarna.

 

Les mer
SKIDSKYTTE SM SPRINT - IDRE

Bettan höll undan - vann igen

Medan Sverige fortfarande väntar på första medaljen i skidskytte-VM i Antholz försvarade Elisabeth Högberg sin ledning i IBU-cupen i Martell då damerna körde jaktstart under söndagen.
Hon vann med nästan en minut och gjorde ett mycket fint lopp som följde upp lördagens sprintseger.

 

Les mer
16.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Frida Karlsson (SWE) - FIS world cup cross-country, pursuit women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. ©THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Frida slog Johaug på andra etappen

Snövädret gjorde jaktstarten till en gruppresa för många:

När regnet övergick i snö blev det nästan omöjligt att åka ifrån i jaktstarten för damer i ”Ski Tour 2020”. Therese Johaug hade ingen fördel av att åka först över dom 10 kilometrarna i klassisk stil, men hon ökade ändå försprånget och är nu nästan en minut före dom andra.
Frida Karlsson slog dock Johaug i sträcktid och blev endast slagen av en imponerande Anamarija Lampic från Slovenien.

 

Les mer
16.02.2020, Antholz, Italy (ITA):Emilien Jacquelin (FRA) - IBU World Championships Biathlon, pursuit men, Antholz (ITA). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Emilien Jacquelin överraskande världsmästare

Bra svensk laginsats igen i VM jaktstart:

Sverige stod åter igen för en bra laginsats med Jesper Nelin som bäst på en 11:e plats i VM:s jaktstart i italienska Antholz.
Och det blev en mycket spännande tävling där fransmannen Emilien Jacquelin lyckades avgöra mot självaste Johannes Thingnes Bø när lagkompisarna Fillon Maillot och Fourcade misslyckades.

 

Les mer
16.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Paal Golberg (NOR) - FIS world cup cross-country, pursuit women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. ©THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Golberg vann ”norska mästerskapen” i Östersund

Pål Golberg var starkast och vann det som bäst kan kallas ”norska mästerskapen med inblandning av en ryss” på skidstadion i Östersund.
Alexander Bolshunov såg nämligen ut som om han deltog i ett norskt lagtempo. Trots det hade den ryske världscupledaren bara Golberg före sig över mållinjen.
Sverige var åter igen helt utanför händelsernas centrum.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Starka juniorsegrare i Scandic Cup

Alla fyra juniorklasserna såg starka segrare när Scandic Cup-tävlingarna i Lycksele avslutades med klassiska distanstävlingar.
Måns Skoglund, Täby, William Poromaa, Åsarna, Märta Rosenberg, Duved och Louise Lindström, Högbo gav inga högoddsare om man spelat på dom fyra klasserna.

 

Les mer
16.02.2020, Antholz, Italy (ITA):Dorothea Wierer (ITA) - IBU World Championships Biathlon, pursuit women, Antholz (ITA). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Hanna Öberg utmanade om medaljerna

Hanna Öberg var ett skytte från att riktigt utmana om VM-guldet i jaktstart. För i det första stående skyttet sköt hon två bom och det kostade en medalj – kanske ett VM-guld.
Nu slutade Hanna – som startade som 18:e dam – 4:a i jaktstarten i Antholz där Dorothea Wierer säkrade guldet för hemmanationen Italien.

 

Les mer
20181214, PANISI, Gilberto 003 (kopia)

Italiensk seger i Volkswagen Cup i Lycksele

Gilberto Panisi fixade italiensk seger i minitouren i Volkswagen Cup i Lycksele sedan han spurtat ner totalledaren Fredrik Jonsson efter 15 km klassisk jaktstart.
Den långe Falun-Borlänge-åkaren från Milano gör sin femte säsong i Sverige och förra helgen fick han också åka världscup i Falun.

 

Les mer
20181214, ÖHRN, Rebecca 010 (kopia)

Rebecca överraskade i svåra förhållanden

Inte många hade tippat Rebecca Öhrn som segrare i minitouren i Volkswagen Cup i Lycksele.
Men Vilhelmina-tjejen i IFK Umeås dräkt tog in 47 sekunder på ledande Moa Olsson och var starkast i avslutningen av dom fyra damer som gjorde upp om segern.
Ett ymnigt snöfall gjorde förhållandena svåra och det var tungt att åka först i spåret.

 

Les mer
15.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Calle Halfvarsson (SWE) - FIS world cup cross-country, 15km men, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Vianney THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Calle sjuk – bryter ”Ski Tour 2020”

Motgångarna fortsätter för dom svenska herrarna i ”Ski Tour 2020”.
Under söndagsmorgonen meddelar FIS att Calle Halfvarsson blivit sjuk och inte kommer till start i söndagens jaktstart.
Därmed är han också ute ur hela touren.

 

Les mer
20191207, HÖGBERG, Elisabeth 007

Ny seger i IBU-cupen till Bettan

Elisabeth Högberg tog ännu en seger i IBU-cupen i skidskytte under lördagen. Med felfritt skytte var hon 19 sekunder före Norges Synnøve Solemdal. Båda sköt felfritt, något som alla dom fyra första gjorde.

 

Les mer
15.02.2020, Oestersund, Sweden (SWE):Simen Hegstad Krueger (NOR), Sjur Roethe (NOR), Finn Haagen Krogh (NOR), (l-r) - FIS world cup cross-country, 15km men, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Vianney THIBAUT/NordicFocus. Every downloaded picture i

”Ski Tour Norway 2020” har startat

Katastrofal start för Sveriges herrar:

Sveriges chanser för en topplacering i ”Ski Tour 2020” försvann redan under 15 km i Östersund.
Det blev en katastrofal start för hemmanationen i herrklassen.
Istället tapetserade Norge den översta delen av prislistan och inte ens Alexander Bolshunov hade en chans.

 

Les mer