Mobile Version
Desktop Version

Krönika:

Här är du ditt VM-lag, ”Gripen”

Det skapar alltid reaktioner när någon sticker ut hakan och tar ut lag innan dom blir uttagna. Därför kommer här det svenska VM-laget till Lahtis som jag menar det bör se ut idag.
Jag har med flit provocerat lite för att få igång debatten, men det här helt klart att Sverige är på väg in i en generationsväxel på VM- och OS-nivå.

 

KEK Lugnet 001

Vad som slår mig när jag går igenom namnen och distanserna är att Sverige är mycket beroende av några få åkare på herrsidan. Skulle till exempel Calle Halfvarsson, Johan Olsson och Marcus Hellner försvinna så ser det direkt mycket mörkare ut.
På damsidan är det många flera om platserna och det är nog här Sverige har dom bästa medaljchanserna. Jag har med flit satt in unga åkare, lite för att ge dom etablerade en spark där bak. Placeringar mellan 15-30 i världscupen räcker inte om man skall drömma om VM-medaljer.
Dessutom tycker jag det är fel om etablerade åkare som inte har rejäla medaljchanser skall ta upp platser för unga, lovande och hungriga åkare. För dessa är ett VM en mycket bra erfarenhet inför till exempel OS 2018 och nästa VM 2019, då dom kanske är våra största hopp om medaljer.
Nu har åkarna både helgens världscup i Ulricehamn, nästa helgs världscup i Falun och skid-SM i Söderhamn på sig för att övertyga landslagsledningen. Det kan hända mycket till VM och det enda jag är helt säker på är att VM-laget nog inte blir precis som jag föreslår…:)

Här är min trupp till Lahtis idag


23.02.2017      Sprint/F damer
Stina Nilsson, Hanna Falk, Ida Ingemarsdotter, Jonna Sundling

Reserver: Linn Sömskar, Maria Nordström, Jennie Öberg, Evelina Settlin   
Kommentar:  Stina och Hanna är givna, det är nog också Jonna efter stark insats före jul. Såg lite tung ut i Toblach, men det kan lossna på kort tid. Ida är på väg mot formen och med sin rutin bör hon också vara given. Jennie Öberg åkte på en tråkig sjukdom över nyår och behöver bevisa finalform i världscupen. Linn Sömskar har tävlat lite på slutet och Maria Nordström är efter dom fyra jag har med. Kanske får någon av dom tre sista åka till för-OS i Pyeongchang istället. Har heller inte med Anna Dyvik och Maja Dahlqvist, som satsar på U23-VM. Evelina Settlin satsar jag på i distansloppen.

23.02.2017      Sprint/F herrar
Calle Halfvarsson, Oskar Svensson, Teodor Peterson, Karl-Johan Westberg

        
Reserver: Emil Jönsson, Gustav Nordström, Johan Edin
Kommentar: Den mest kontroversiella uttagningen. Att peta Emil Jönsson är det nog många som protesterar på. Men det är länge sedan Emil har varit helt på topp och han måste övertyga dom kommande tre veckorna. Jag tror att han kommer att finnas med i ”Gripens” lag, men Karl-Johan Westberg åkte bra i Toblach och imponerade i Skandinaviska cupen på VM-banan i Lahtis där han slog flera av Norges VM-aktuella sprintåkare. Calle och Oskar är givna, Teodor har gjort resultat i år och får säkert en plats.
            
25.02.2017      15 km skiathlon damer (7,5 km/C+7,5 km/F)    
Stina Nilsson, Charlotte Kalla, Evelina Settlin, Anna Haag

Reserver: Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Ebba Andersson
Kommentar: Stina och Charlotte givna, Anna Haag är nog också det efter en top-10-placering i Davos. Sista platsen mera osäker, men jag går för Evelina Settlin efter stark insats på flera etapper i Tour de Ski - även om skiathlon var den sämsta. Hon har varit sjuk efter Touren och avstår Ulricehamn. Måste därför övertyga i Falun och på SM. Ida Ingemarsdotter ett naturligt val annars. Ebba Andersson kanske den bästa ersättaren, men ju flera dagar det går från JVM ju bättre för Ebba med dygnsomställning och återhämtning efter USA-resan.

25.02.2017      30 km skiathlon herrar (15 km/C+15 km/F)
Calle Halfvarsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Jens Burman

        
Reserver:
Daniel Richardsson, Viktor Thorn, Axel Ekström, Martin Johansson
Kommentar: Ett givet lag, tycker jag. Daniel Richardsson har det inte sprutat om i vinter, men han är en stark ersättare om någon av dom fyra ”uttagna” inte kan åka. Sedan är det svårt. Viktor Thorn och Axel Ekström åkte bra på Touren, frågan är om det överhuvudtaget är aktuella efter U23-VM. Annars är språnget långt till nästa namn på listan.
             
26.02.2017      TeamSprint/C  damer
Hanna Falk, Stina Nilsson

        
Reserver: Ida Ingemarsdotter, Charlotte Kalla
Kommentar: Det här tycker jag också är ett naturligt val efter vinterns resultat. Det är en av dom tävlingar där Sverige har en rejäl guldchans. Reserverna är Sveriges guldlag från VM 2011, frågan är i vilken form Charlotte är när vi kommer till Lahtis.


26.02.2017      TeamSprint/C herrar
Oskar Svensson, Calle Halfvarsson

        
Reserver: Emil Jönsson, Teodor Peterson, Johan Edin
Kommentar: Också en distans där Sverige kan ta guld. Emil Jönsson kanske närmare en plats här än i den individuella sprinten. Teodor också bra i klassisk sprint, så dessa två kan mycket väl bilda ett svenskt lag. Frågan är också om Calle skall åka alla distanser i Lahtis. Oskar Svensson har visat resultat som ger honom en plats även om han måste övertyga också i klassisk.
             
28.02.2017      10 km/C damer
Charlotte Kalla, Anna Haag, Ida Ingemarsdotter, Sofia Henriksson, Evelina Settlin
  
        
Reserver: Ebba Andersson, Emma Wikén, Hanna Falk
Kommentar:  Det här är nog en distans där Stina Nilsson inte kommer att åka. Charlotte är ett säkert val, Anna och Ida känns också svåra att lämna utanför. Hanna Falk imponerade på Scan-cupen, men jag väljer att satsa på henne i stafetten istället. Om Sofia Henriksson lyckas hitta formen är det en investering för framtiden.  Fem åkare för Sverige då Charlotte Kalla är regerande världsmästare.      

01.03.2017      15 km/C herrar
Johan Olsson, Jens Burman, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson, Daniel Richardsson  
   
        
Reserver: Viktor Thorn, Emil Jönsson, Martin Johansson
Kommentar: Här har Sverige en friplats då Johan Olsson blev världsmästare i Falun 2015. Laget känns givet här också, även om det är åkare extra. Martin Johansson kan vara en åkare både för 15 km och femmilen, men frågan är om han kommer med i truppen. Burman och Richardsson har kanske sin starkaste distans här. Mera osäker på Hellner som kanske vill spara krafter till stafett och femmil.
    
02.03.2017      4x5 km/mixed stafett damer     
Hanna Falk, Charlotte Kalla, Ebba Andersson, Stina Nilsson  
 
        
Reserver: Ida Ingemarsdotter, Sofia Henriksson, Evelina Settlin, Anna Haag
Kommentar:  I mina ögon den svåraste uttagning i dagsläget. Jag går för två skrällar: Hanna Falk på första och Ebba Andersson på tredje. Hanna imponerade på mig på klassisk distans på Scan-cupen i just Lahtis och hon tog faktisk in en hel del på Justyna Kowalczyk på slutet i milloppet. Ebba kan bli en stor överraskning för konkurrenterna. Tror ingen av dom etablerade svenska damerna åker ifrån henne på 5 km fristil. Charlotte och Stina är i mina ögon klara på andra och fjärde. Största chansen för andra som jag ser det: Ida in på första och Anna Haag på tredje.
    
03.03.2017      4x10 km/mixed stafett herrar
Jens Burman, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson

        
Reserver: Daniel Richardsson, Emil Jönsson
Kommentar: Jens Burman har åkt till sig en plats efter fina resultat i vinter. Han är en terrier som är svår att åka ifrån på en startsträcka. Resten av laget ger sig själv. Daniel Richardsson kan ersätta på samtliga sträckor. Det är inte ofta att både Olsson, Hellner och Halfvarsson är frisk och krya samtidigt… Emil Jönsson har velat åka stafett vid flera tillfällen. Är han i form så kan han ta en startsträcka.
            
04.03.2017      30 km/F masstart damer     
Charlotte Kalla, Evelina Settlin, Anna Haag, Ebba Andersson

        
Reserver: Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson, Emma Wikén    
Kommentar:  Ofta en distans där det är svårt att få ihop ett helt lag i slutet av ett mästerskap. Därför sätter jag in en taggad Ebba som bara åker stafetten och tremilen. Det påminner mig om VM 2007 då en purung Therese Johaug fick chansen på tremilen på Shirihatayama stadion i Sapporo och kvitterade med en bronsmedalj.
Det är nog tveksamt om Stina Nilsson är intresserad i tremilen - trots att hon var tvåa på just tremilen vid SM förra säsongen. Emma Wikén kan säkert åka, men jag tror hon blir oanvänd reserv i Lahtis.    
    
05.03.2017      50 km/F masstart herrar
Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson, Daniel Richardsson

Reserver: Jens Burman, Martin Johansson    
Kommentar:  Här byter jag Burman med Daniel Richardsson. Dels för att den unge Åsarna-åkaren får ett tufft program under VM och dels för att Richardsson är en rutinerad långtradare. Räknar dock kallt med att någon av herrarna Olsson, Hellner och Halfvarsson faller ifrån på vägen… Det här kan vara chansen för Martin Johansson att få en VM-start.        


Folkfest utan Stina
Det här kommer säkert att få igång debatten och det är ju kul. För nu behöver vi debatt och tryck kring längdåkningen i Sverige. Dom kommande tre veckorna är brännheta för vår kära sport.
50.000 människor väntas till Ulricehamn i helgen - det kommer helt säkert att bli säsongens stora hit i världscupen. Ingen kommer att kunna matcha det.
Därför känns det tråkigt när den stora fixstjärnan Stina Nilsson väljer att träna och inte tävla. Jag förstår Stina, men kanske borde landslagsledningen varit lite smidigare med tanke på intresset och alla dom som kommer (varav väldigt många just för att se Stina).
En sträcka i stafetten borde ha varit möjligt.
Glöm heller inte att Falun är gott igång med biljettförsäljningen och närmare sig snabbt 10.000 sålda biljetter. Tävlingarna på Lugnet blir hyperviktiga för många nationer. Det är en av dom absolut sista chanserna att ta en VM-plats för många.
SM-veckan i Söderhamn har nu kontroll på snö och spår, det bäddar också för en publikfest. Folk i Hälsingland borde möta upp i tusentals. Det blir spännande tävlingar där VM-hoppen visar upp sig för sista gången på hemmaplan innan det är dags för Lahtis.

Hoppas att se så många som möjligt av er i Ulricehamn, Falun eller Söderhamn.
Och om vi inte syns - så hör ni mig…:)

 

Del |