Mobile Version
Desktop Version

Krönika:

Ändra på Tour de Ski

Idag startar den 11:e utgåvan av Tour de Ski.
Jag måste medge att det känns konstigt att sitta på hemmaplan när jag varit speaker på plats i 9 av dom 10 tidigare utgåvorna.
Men jag tycker man måste göra förbättringar på touren. Här är dom ändringarna som jag efterlyser.

 

Ralf Lienert

Idén med Tour de Ski tog skaparna Vegard Ulvang och Jürg Capol från Tour de France på cykel. Ett etapplopp med taktik, olika tävlingsplatser och dramatik över flera dagar. Dessutom med en mycket spektakulär avslutning.
Det funkade bra och Tour de Ski är idag ett av FIS sina stora signalarrangemang som man har mycket bra rating på vad gäller TV-tittare. Och det är viktigt för pamparna i det internationella förbundet, det ger pengar i kassan och det ger uppmärksamhet åt sporten.
Men det blir helt fel när åkarna och landslagen spekulerar på förhand i hur många etapper dom skall åka. Förra året vann Maiken Caspersen Falla den första sprintetappen och åkte sedan hem. Det var bestämt på förhand.
I år har till exempel Finland tagit ut ett herrlag där det är klargjort hur många dagar dom skall åka. Enligt planerna skall endast två åkare följa med efter dom första två etapperna i Val Müstair. Resten skall hem för att testa VM-banorna i Skandinaviska cupen.
Det är helt emot intentionerna när man startade Tour de Ski. Jag vet att flera andra länder har liknande planer.
Då skall man enligt min mening inte starta i Tour de Ski. Avbryter man utan giltig orsak skall man heller inte få med sig några poäng, hellre straffas med minuspoäng. Meningen är ju att man skall fullfölja.
Om hälften av åkarna hoppar av på vägen så gör det touren ihålig och till slut också tråkig.

Alpe Cermis - inte längre spektakulär
Avslutningen uppför Alpe Cermis i Val di Fiemme har blivit själva symbolen på Tour de Ski. Men efter tio upplagor tycker jag slalombacken har utspelat något av sin roll. Experterna kan idag lätt säga vem som orkar och vem som inte orkar.
Resultaten blir sällan överraskande uppför den avslutande stigningen.
Titta heller på nya koncept och variera ibland. Jag har själv föreslagit en nordisk tour med etapper både i Finland, Sverige och Norge. Varför inte en helt ”idiotisk” tanke som avslutning med start i Oslo sentrum och mål i Holmenkollen?
Nu kommer ju en tour med Skottland, Norge och Sverige, där Jämtland och Östersund är centrala. Men jag tror inte världscupprogrammet i framtiden har plats till två längre tourer på en och samma säsong. Låt då heller den nordiska touren bli Tour de Ski den säsongen.
Vi såg förra året att intresset och dramaturgin avtog när man kom till den avslutande touren i Kanada.

Doping och dubbelmoral
Årets Tour de Ski saknar väldigt många stjärnor. Flest givetvis från Ryssland, där sex toppåkare har stängts av.
Det blir spännande att se vad som kommer fram i kölvattnet av McLaren-rapporten, men jag understryker att dom ryska åkarna inte är dömda än. I idrotten har man en tendens att döma långt innan saken är behandlat eller dom inblandade får förklara sig.
Efter nästan 35 år i den internationella skidcirkusen är jag inte så säker på att alla dom ryska skidåkare och skidskyttar som nu pekas ut ens har vetat vad dom har varit inblandade i. Därför bör dom åtminstone få chansen att förklara sig.
Det är tråkigt att se hur dubbelmoralen regerar i vissa miljöer. I Norge har nästan alla tagit Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaug i försvar, men man dömer ut ryssarna fullständigt. En av dom få som inte gör det är faktisk Martin Johnsrud Sundby själv så här en dag före Tour de Ski startar.

En del ledare i det norska skidförbundet har tyvärr inte uppfattat eller velat uppfatta hur omvärlden ser på deras landslaget efter skandalerna i höst. Man fortsätter med samma
arroganta stil och det har retat upp alla dom jag har snackat med i den internationella miljön.
Och med en sådan stil vinner man inget förtroende. Det skapar flera frågor än vad det ger svar.
Varför har till exempel ingen uppgivit hur stora värden med anabola steroider Therese Johaug hade? Jag kan aldrig föreställa mig att en läppkräm kan ge speciellt höga värden och om dom är väldigt låga skulle det styrka hennes förklaring - som jag vet många utanför Norge är tveksamma till.
När det gäller astmabruken borde det vara läge att säga att ”nu slutar vi med nebulisator” - men nej, man är tydliga på att man kommer att fortsätta som tidigare.
Det är givetvis sånt som retar andra länder oerhört och som gör att Norges popularitet sjunker som en sten. Det märker jag på dom kommentarer som kommer in till sweski.com.

Alla frivilliga hjältar
Den varma vintern ställer till problem för många som vill åka skidor och för många arrangörer. Jag måste säga det är imponerande att se alla dom som jobbar och sliter för att få till skidspår där det nästan skulle ha varit omöjligt.
Hoppas det vänder nu, speciellt med tanke på att det närmar sig världscupen i Ulricehamn och Falun samt SM-veckan i Söderhamn. Det blir tre stora skidfester på raken i Sverige!

Tack för att just du läser sweski.com. Vi hade över 60.000 besök förra veckan och jag är glad för var och en som tittar in. Berätta gärna för dina vänner och familj. Och alla sponsorer är dessutom varmt välkomna till att diskutera ett samarbete!

Gott Nytt Skidår till er alla.

Kjell-Erik Kristiansen
Redaktör

 

Del |