Mobile Version
Desktop Version
THORD-ERIC NILSSON har skrivit boken om Åsarna IK, den stora guldklubben i svensk längdåkning.
THORD-ERIC NILSSON har skrivit boken om Åsarna IK, den stora guldklubben i svensk längdåkning.

Krönika:

Svenskt-norskt skidkrig med ”experter”

Sverige och Norge har väl aldrig varit närmare ett kring efter unionsupplösningen. Nu handlar det dock ett skidkrig.  På anfallssidan står den del av svenska folket som med avundsjuka eller andra skäl till varje pris vill misstro Therese Johaug och göra hennes sak värre än den är.

Till den skaran ansluter sig alla möjliga som ganska snabbt blivit experter på både skidsport och norsk doping.

Kvällspressen blåser gärna på och rubriker blir ofta vassare än innehållet.  Rekordet i risk för osaklighet satte ändå SVT:s opinion live. Programledarens bakgrundskunskaper var knappast de bästa. När man dessutom från den svenska skidan släppte fram gamle Norge-hataren Lasse Anrell (tidigare sportjournalist) och SVT:s man i Finland, Hasse Svens blev det en tung snedbalans mot norske landslagschefen Vidar Löfshus. Speciellt i en snabbt krympande programtid sedan tidigare debattämnen fått svälla ut.

Svens medverkan borde ha en ”dödskallemärkning” efter de aningslösa påhoppen på Sverige och Norge i programmet ”blodracet”.

Tack och lov finns det många skidjournalister, kanske alla aktiva samt erfarna ledare som tycker Johaug saken är precis vad hon säger den är. Nämligen ett klantigt – men ändå straffbart - hanterande av medicinering fört att få bort de besvärliga munsåren.  Inga bevis tyder nämligen på att det är mer än så och då hör det till både journalistisk och annan etik att inte döma någon för det som inte kan bevisas.

Vissa skenar iväg som t ex John Croneman i Dagens Nyheter som till och menar att t ex  SVT-experten Anders Blomqvist borde stängas av för att han tror på Johaug. I en annan krönika funderar Croneman varför så många experter tror på Johaug.

Svaret på det sistnämnda är enkelt: Just därför att vi är experter.  Jag räknar mig själv dit eftersom jag professionellt följt den internationella skidsporten i 52 år.  Under de åren har jag sett hur aktiva från Sovjet (och numera Ryssland), Östtyskland, Finland, Estland, Österrike och Italien åkt fast för – eller i vissa fall erkänt – tung doping.

När det gäller Sverige och Norge är listan över skiddoping ganska tom. För Sverige till och med helt blank. Vi vill ju vara bäst i klassen och lyckas även, tack vare, de medicinska rutiner som numera finns. Rutiner som svenske landslagsläkaren Per Andersson, kallad Pliggen, berättat om.

Norges dopingmeriter inskränker sig kring några fall som kan sättas på olycksfallskontot. Först Ine Wigernes som för drygt ett decennium sedan hade marginellt för hög koffeinhalt, sedan Martin Johnsrud Sundby där man missat nödvändig anmälan av hans annars tillåtna dosering av astmamedicin. Och så har vi alltså Johaug-fallet.

När det gäller Wigernes blev hon friad och koffein ströks sedan också från dopinglistan, men har möjligen återkommit.

Sundby fick sitt straff, rent resultatmässigt och även i form av avstängning.  Att idrottsdomstolen CAS valde att stänga honom under icke tävlingsperiod har fått berättigad kritik, likaså att Norges skidförbund valde att kompensera Sundby för de prispengar han fick betala tillbaka.

Till Norges försvar när det gäller kompensation till Sundby kan väl sägas att man nog både i det fallet och i Johaug-fallet, inte haft heltäckande rutiner – i det fallet tvärtemot Sverige.  Vet man att doping är i princip otänkbart bland de egna aktiva så kan man också slarva med rutinerna.

Bakom den svensk norska inställningen till att aldrig syssla med doping ligger också de hårda moraliska straff som man riskerar i både länderna. I Sverige finns exempel som friidrottens Linda Haglund och Ludmila Engqvist.

När det gäller Johaug-fallet är hennes ansvar ofrånkomligt även om hon litat på sin läkare, alternativt själv tycket att även om salvan var dopingklassad, skulle lite salva på läpparna under icke säsong varken ge utslag i test eller ge henne omoraliska konkurrensfördelar. 

Men reglerna r som de är och det skulle vara omöjligt att låta någon ta på sig skulden. Det blir en dom och sannolikt inget tävlande kommande säsong.  Läkaren – som erkänt skulden – bör också få sitt straff, även om han avgått.

Möjligen minskar Johaugs chanser till mildare dom på grund av att en för mild dom i den norska instansen direkt skulle överklagas. Mycket på grund för norsk ackumulerad kritik, dels i fallet Sundby  dels i problematiken kring astmamedicinering av friska.

När det gäller astmamedicineringen, som utreds i Norge, kommer nog den frågan högt upp på dagordningen när dopingfrågor skall diskuteras. Det måste väl finnas en effekt när den ändå finns på dopinglistan. Säkert finns det de som vill kräva att all astmamedicin skall förbjudas och att idrottare får söka sig till andra sporter där astmaproblemen inte är lika stor.

Klart är också att både Johaug och Sundby utöver de officiella straffen alltid får bära en skuldstämpel vars berättigande verkligen kan ifrågasättas.

Del |
20201204, BYSTRÖM Anders (kopia)

Svenska skidförbundet trygga i sitt beslut

Svenska skidförbundet längd står fast vid beslutet att avstå världscuptävlingarna i Davos och Dresden. De åtgärder som görs räcker inte för att ändra beslutet. Hoppet lever kvar för Tour de Ski. De nya italienska restriktionerna skapar förutsättningar för minskade risker på tävlingsorterna.

 

Les mer
20200103, TAUBØL Håvard Solås001 (kopia)

Taugbøl och Alnæs bäst i norska cupen

Den norska cupen körde sin första av tre tävlingsdagar i Sjusjøen utanför Lillehammer under fredagen. Och i fristilssprinten var det Håvard Solås Taugbøl och Anikken Gjerde Alnæs som triumferade i dom två klasserna i den TV-sända tävlingen.

 

Les mer
20190316, ALESHINA, Tatiana 002 (kopia)

Sensationen i Ruka – kom från ingenstans

Tatiana Sorina – som om Lovisa Modig skulle hota Johaug:

Tatiana Sorina var det stora samtalsämnet i Rukas världscuppremiär.
Den 26-åriga ryskan hade aldrig tagit världscuppoäng. Men hon slutade tvåa i minitouren och parkerade både Ebba Andersson och Frida Karlsson i finalen.
Vart kom hon ifrån?

 

Les mer
12.03.2019, Oestersund, Sweden (SWE):Hanna Oeberg (SWE) - IBU world championships biathlon, individual women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Hanna tog sin andra raka sprintseger

Rena familjefesten för Öbergs, båda på pallen:

Hanna Öberg hade som mål att vinna en sprinttävling i världscupen den här säsongen.
Nu har hon vunnit två på två försök.
Dessutom fick hon med sig lillasyster Elvira på pallen.
Vilken dag för familjen Öberg i dom ödsliga skogarna i Kontiolahti i finska Karelen.

 

Les mer
20171203, BØ, Tarjei 113 (kopia)

Det stående skyttet fällde svenskarna

Tarjei Bø tog sin 10:e världscupseger i skidskytte:

Martin Ponsiluoma hade dagens klart bästa åktid och var på väg mot en ny pallplats. Även Sebastian Samuelsson åkte mycket snabbt och såg ut att kunna kämpa om pallen igen.
Men båda missade två gånger i det stående skyttet och istället tog den norska veteranen Tarjei Bø sin 10:e världscupseger med felfritt skytte.

 

Les mer
20201118, CRAMER Markus (kopia)

Rysslands agerande blir nyckeln

Kaos i längdvärldscupen inför fortsättningen:

Samma dag som tre av dom största nationerna säger att dom hoppar av världscupen i längd (Norge, Sverige och Finland) skickar FIS ut ett pressmeddelande och berättar att tävlingarna i Davos och Dresden går som planerat.
Det är något som inte stämmer. Helt klart är att det är kaos i längdvärlden och ingen vet riktigt hur man skall agera.
Troligen är det Ryssland som sitter på nyckeln till hur det hela kommer att fortsätta.

 

Les mer
20180318, MUSGRAVE, Andrew 004 (kopia)

Försökte banta sig i form – blev bara sämre

Nu är ”Muzzy”, 30 en medaljkandidat på VM:

Andrew Musgrave var en positiv överraskning vid världscuppremiären i Ruka. Han slutade 6:a i minitouren, slagen i spurten av hemmahoppet Iivo Niskanen och långt före dom svenska åkarna.
Annat var det förra säsongen.
Då försökte 30-åringen banta sig i form – det gick inte alls bra.

 

Les mer
Oskar och KJ dubbel (kopia)

Skandinaviska Cupen också inställt

Det blir ingen Skandinavisk Cup i Rovaniemi som planerat. Också tävlingen i Norge i januari är inställt, och det betyder att dom svenska åkarna i princip inte har några tävlingar alls att åka fram till nyår.

 

Les mer
20191208, ÖBERG, Elvira 005 (kopia)

Skidskyttarna mot nya framgångar?

Nästan samma svenska lag som senast i Kontiolahti:

Världscupen fortsätter nu med tävlingar i Kontiolahti ytterligare en och samtliga åkare ur den svenska truppen stannar kvar för att tävla vidare.

 

Les mer
30.11.2019, Ruka, Finland (FIN):Iivo Niskanen (FIN) - FIS world cup cross-country, 15km men, Ruka (FIN). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Finland följer Norge och Sverige

Tredje stormakten att hoppa av världscupen:

Finland kommer heller inte att start i världscuptävlingarna i Davos och Dresden under december, och även Finland kommer att fundera på om man skall åka Tour de Ski på nyåret.
Därmed blir Finland den tredje stormakten inom längdåkningen som hoppar av världscupen efter Norge och Sverige.
Är det ens någon vits att arrangera tävlingar nu, funderar många.

 

Les mer
20200622, Pliggen (kopia)

Sverige hoppar också av världscupen

Följer Norge – åker inte i Davos och Dresden:

Svenska skidförbundet längd har efter noggrant övervägande tagit beslut om att inte delta i världscupen i Davos och Dresden.

 

Les mer
20160131, LINDBÄCKSSTADION PITEÅ 002 (kopia)

Volkswagen cup 5-6 dec i Piteå inställd

Norge åker heller inte till Skandinaviska cupen och:

Först skulle det vara både Skandinavisk cup och Volkswagen cup (Sverige-cup) i Piteå 12-13 december. Sedan flyttades Scan-cupen till Finland och VW cup till 5-6 december.
Nu har Piteå skidallians tvingats ställa in även den svenska cuptävlingen på grund av coronarestriktionerna.

 

Les mer
20200313, FÅHRAEUS Daniel (kopia)

Sverige funderar – tar beslut i morgon

Påverkas inte av Norge, men kan komma till samma beslut:

Norge har tagit ett beslut om att inte fortsätta tävla i världscupen som gäller året ut. I och med att detta offentliggörs idag kommenterar svenska landslagsledningen hur Svenska Skidförbundet resonerar kring fortsatt tävlande. Norges beslut i sig kommer inte att vägas in i beslutet.

 

Les mer
20190305, JOHAUG Therese 001 (kopia)

Norge åker inte vidare i världscupen

Skidförbundet med dramatiskt beslut:

Nu följer det norska skidförbundet efter Johannes Høsflot Klæbo och Emil Iversen och skickar inte åkare till dom kommande världscuptävlingarna i Davos och Dresden.
Dessutom är det stora chanser för att man också säger nej till Tour de Ski.
Hur det är påverkar FIS och världscupen är mycket spännande att följa. Norge var den klart dominerande nationen i premiären i Ruka.

 

Les mer
KEKs-kronika

Klæbo och Iversen borde väcka FIS-cheferna

Krönika:

Två av världens bästa längdåkare hoppar av världscupen.
Dom tycker inte det är säkert att åka runt med en världsomspännande pandemi.
FIS tänker ändå köra på med världscupen som om inget har hänt.
Norrmännens beslut borde få upp ögonen hos FIS-cheferna. För vem tänker på dom aktivas hälsa i det hela?

 

Les mer
20201130, IVERSEN Emil (kopia)

Emil Iversen skippar också världscupen

Emil Iversen har också beslutat sig för att inte åka flera världscuptävlingar det här året.
Därmed är både ettan och trean från helgens minitour i Ruka ute och det blir ett stort PR-mässigt bakslag för FIS som står på sitt och försöker genomföra sitt planerade program.

 

Les mer
20181204, KLÆBO Johannes Høsflot PK-RZ (kopia)

Klæbo hoppar av världscupen i december

– Det känns inte rätt att åka runt och tävla nu:

Johannes Høsflot Klæbo hoppar av världscupen i längdåkning resten av året.
Han känner olust efter helgens tävlingar i Ruka och tar inte chansen på att åka i Davos och Dresden. Han vill bestämma sig senare för Tour de Ski, om det nu blir något. Det är i dagsläget osäkert.
Klæbo fruktar att smittas av Covid-19.

 

Les mer
13.03.2020, Kontiolahti, Finland (FIN):Hanna Oeberg (SWE) -  IBU world cup biathlon, sprint women, Kontiolahti (FIN). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Hanna Öberg utklassade världseliten

Sveriges damer dominerade också i sprint:

Hanna Öberg utklassade världseliten och sköt fullt. Vann världscupen i sprint med 23,9 sekunder före VM-drottningen Marte Olsbu Røiseland.
Damernas skidskytte-sprint i Kontiolahti blev precis som herrarnas lopp en norsk-svensk uppgörelse där dom svenska damerna åter igen dominerade och imponerade med sin enorma laginsats.

 

Les mer
20180318, KLÆBO, Johannes Høsflot finish 001 (kopia)

Klæbo med kyla avgjorde igen

Ny bra insats av William Poromaa:

William Poromaa gjorde åter en stark insats också i jaktstarten i Ruka. Med det gröna startnumret som bästa U23-åkare kom han in som 17:e man och var klart bäste svensk.
Johannes Høsflot Klæbo hämtades av Bolshunov och Iversen, men han var iskall på slutet och avgjorde på exakt samma vis som förra året.

 

Les mer
Dahlqvist

Förstörde för egna chanser i Ruka

Svenskorna krockade inför spurten:

Sverige hade fyra åkare med chansen på en andra och tredje plats i jaktstarten över 10 km fristil i världscupen i Ruka. Men dom svenska damerna klantade till det hela och sprintkanonerna Linn Svahn och Maja Dahlqvist krockade ut ur chansen till en pallplats – och för Linn en gul tröja i världscupen.
Therese Johaug tog istället den tröjan och var överlägsen.

 

Les mer