Mobile Version
Desktop Version
LUCAS ERIKSSON (till höger) vinner CykelVasan 2016 före Matthias Wengelin och Alexander Wetterhall (tv). Foto: VASALOPPET
LUCAS ERIKSSON (till höger) vinner CykelVasan 2016 före Matthias Wengelin och Alexander Wetterhall (tv). Foto: VASALOPPET
JENNIE STENERHAG jublr över seger i CykelVasan 2016. Foto: VASALOPPET
JENNIE STENERHAG jublr över seger i CykelVasan 2016. Foto: VASALOPPET

Jennie Stenerhag och Lucas Eriksson vann Cykelvasan

Jennie Stenerhag, Falu CK, och Lucas Eriksson, Team Serneke Allebike CK, vann på lördagsförmiddagen mountainbikeloppet Cykelvasan.

För åttonde året i rad avgjordes i dag Cykelvasan 90 mellan Sälen och Mora med 13 000 anmälda deltagare! Totalt under hela helgen har Cykelvasans olika lopp lockat 22 000 anmälda. Rekord!

Nytt för i år var att dameliten startade 07.30, vilket var 45 minuter före herrarna, och fick göra upp om segern utan att behöva stångas med herråkare.

Något som uppskattades av 41-åriga Jennie Stenerhag som upprepade segern från i fjol och tog sin tredje seger i Cykelvasan. Hon vann även 2012. I år stod kampen om segern med 18-åriga juniorvärldsmästaren och klubbkamraten till Jennie, Ida Jansson, Falu CK/Team Lapierre Sweden.
– När vi gick över Auklandbron så vände jag mig om och såg att jag hade fått en lucka. Då tänkte jag att nu är det bara att gå järnet. Det var jätteskönt att få komma in på upploppet helt ensam. Fantastiskt! sade Stenerhag efter segern.

– Ett jättestort tack till Vasaloppsorganisationen som gjort det här upplägget. Det fungerade klockrent. Jag hoppas det fortsätter så här nu, fortsatte Jennie.

Det bildades tidigt en klunga på sex åkare i damklassen där fjolårssegraren Stenerhag hade sällskap av Ida Jansson samt Louise Rundqvist, Felicia Ferner, Nellie Larsson och Åsa Erlandsson vid passeringen av Mångsbodarna.

Bergspriset i Evertsberg togs hem av Stenerhag som då hade skapat sig en lucka på sju sekunder till Jansson och nio till Ferner efter hårdkörning i motluten. Fyran Larsson var då 21 sekunder bakom och övriga hade släppt rejält.

Jansson vann sedan spurtpriset i Oxberg precis före Stenerhag och här låg Ferner 14 sekunder bakom som trea. I Hökberg hade Stenerhag återtagit kommandot och låg sex sekunder före Jansson. Ferner var här minuten bakom som trea.

Vid sista kontrollen i Eldris tog Stenerhag spurten igen, men nu var Jansson precis i rygg. När avgörandet skulle komma att ske i Moraparken strax före mål räckte dock inte krafterna för unga Jansson.
– Jennie var den starkaste idag och hon förtjänade att vinna. Det visade hon redan tidigt i loppet. Sista milen var jag riktigt trött. Det var sjukt mäktigt att gå med till bron därborta men då stumnade jag helt. Men jag är ändå otroligt nöjd, sammanfattade Ida Jansson.

Herrarna
I herrklassen passerade en jätteklunga Mångsbodarna i rekordtempo med alla favoriter med.

I Evertsberg tog Emil Lindgren, Team Serneke Allebike CK, hem Bergspriset sex sekunder före Niklas Gustavsson. Totalt passerade tolv cyklister här inom 13 sekunder.

I Lundbäcksbackarna och i stigningen mot Oxberg var tempot högt och slutsegraren Lucas Eriksson och teamkompisen Emil Lindgren grillade fältet hårt och till kontrollen och spurtpriset i Oxberg var fem åkare loss. Alexander Wetterhall tog spurten före Emil Lindgren, Matthias Wengelin, Lucas Eriksson och Edvin Wilson.

Resten av loppet handlade om dessa fem åkare och i spurten var 20-årige talangen och landsvägscyklisten från Borås, Lucas Eriksson, vassast och vann precis före Matthias Wengelin, Almby IK/Team Bergslagen och fjolårssegraren Alexander Wetterhall, Team Tre Berg - Bianchi. Edvin Wilson, Tranemo CS, och Emil Lindgren var sekunden efter som fyra och femma.
– Jag trodde inte jag skulle vinna. Jag trodde det inte efter mållinjen heller. Men det var roligt, sade den unge segraren.

Tvåan Wengelin hade ledningen precis innan mål när Eriksson smet förbi.
– Jag är för stor. De får för bra lä bakom ryggen på mig inför spurten, sade Matthias och lät ändå inte alltför besviken.

– I backarna där Lucas körde på så brände det i benen men jag lyckades ju släpa mig med, fortsatte Wengelin som i den åttonde Cykelvasan tog sin fjärde pallplats!

Den som bäddade för segern för Lucas Eriksson var Emil Lindgren som drog fram till 250 meter kvar. Det var också Lindgren och Eriksson som drog hårt tidigt i loppet och fick ner klungan till endast fem man.
– Klart man vill vinna själv men vi är ett lag och man behöver mer landsvägsbakgrund för att vinna en sån här spurt. Min styrka är i backarna, konstaterade femman Lindgren som också radat upp fina placeringar i Cykelvasan genom åren.

Anmälan till Cykelvasan 2017 öppnar söndagen den 18 september 2016 kl 09.00 på vasaloppet.se

RESULTAT Cykelvasan, tävlingsklass 94 km Sälen-Mora, damer, 2016-08-13
1 Jennie Stenerhag, (SWE) Falu CK, 03.07.49
2 Ida Jansson, (SWE) Falu CK/Team Lapierre, 03.08.04
3 Felicia Ferner, (SWE) Borlänge CK, 03.08.48
4 Nellie Larsson, (SWE) CKX, 03.11.29
5 Angelica Edvardsson, (SWE) Cykloteket Racing Team, 03.17.10
6 Louise Rundqvist, (SWE) Värnamo CK/Boddan Cycl..., 03.17.11
7 Åsa Erlandsson, (SWE) Varbergs MTB/Haibike, 03.17.13
8 Erika Jepson, (SWE) Ckx, 03.17.18
9 Johanna Sömskar, (SWE) Norbergs CK, 03.18.25
10 Fanny Kjellqvist, (SWE) Godegårds SK cykel, 03.18.26

Cykelvasan, tävlingsklass 94 km Sälen-Mora, herrar, 2016-08-13
1 Lucas Eriksson, (SWE) Serneke Allebike CK, 02.40.04
2 Matthias Wengelin, (SWE) Almby IK/Team Bergslagen, 02.40.04
3 Alexander Wetterhall, (SWE) Team Tre Berg - BIANCHI, 02.40.04
4 Edwin Wilson, (SWE) Tranemo CS, 02.40.05
5 Emil Lindgren, (SWE) Serneke Allebike, 02.40.05
6 Calle Friberg, (SWE) Järfälla CK/Team Scott, 02.41.46
7 Fredrik Haraldseth, (NOR) Hard Rock AB AX, 02.41.46
8 Alexander Vincent Blomqvist, (SWE) Serneke Allebike, 02.41.46
9 Vidar Mehl, (NOR) Sepura Toyota racing, 02.41.46
10 Jocke Bernström, (SWE) Motala Aif Cykel, 02.41.46

Fotnot: Bergspriserna i Evertsberg vanns 2016 av Jennie Stenerhag, Falu CK, tid 1.43.08 och Emil Lindgren, Serneke Allebike, tid 1:29:13.

 

Del |
ROLF ZETTERBERG

Vad kan Linn Svahn göra i Davos?

Det kan smälla på riktigt i lördagens VC-sprint:

Det snackas om Stina Nilssons återkomst i världscupen.
Och om att Maja Dahlqvist är på väg tillbaka till formen igen.
Eller att Moa Lundgren är den nya, stora stjärnan.
Själv är jag mest fundersam på vad Linn Svahn kan uträtta i Davos i helgen. Jag tror nämligen att 20-åringen (fyllde i måndags) från Östersund blir en obehaglig överraskning för konkurrenterna.

 

Les mer
20191213, inför La Venosta damer (kopia)

La Venosta – helt ny Ski Classics-tävling

Redan klockan 08,30 på lördagsmorgonen smäller startskottet på den helt nya Visma Ski Classics-tävlingen La Venosta i norra Italien, en 34 km lång tävling där damernas lopp startar klockan 10,15.
Och dom svenska åkarna dominerar för första gången efter prologen i Livigno.

 

Les mer
13.12.2019, Hochfilzen, Austria (AUT):Simon Desthieux (FRA), Johannes Thingnes Boe (NOR), Alexander Loginov (RUS) - IBU world cup biathlon, sprint men, Hochfilzen (AUT). www.nordicfocus.com. © Nico Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-li

Johannes Thingnes Bø vann herrarnas sprint

Johannes Thingnes Bø var tillbaka på segerspåret i herrarnas världscupsprint i skidskytte i Hochfilzen i Österrike under fredagen. Men han fick kämpa hört mot sent startande Simon Desthieux från Frankrike.
Det blev en helsvart dag för det svenska herrlaget.

 

Les mer
13.12.2019, Hochfilzen, Austria (AUT):Hanna Oeberg (SWE) - IBU world cup biathlon, sprint women, Hochfilzen (AUT). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Wierer vann igen – Hanna Öberg stark 5:a

Världscupledaren Dorothea Wierer från Italien följde upp sprintsegern från Östersund med ytterligare en sprintseger när skidskyttarnas världscup fortsatte med samma distans i österrikiska Hochfilzen under fredagen.
Hanna Öberg gjorde ett starkt lopp och slutade stark 5:a i en tävling där det var lite småluriga  vindar på skjutvallen.

 

Les mer
20180128, HAGSTRÖM, Johanna 029 (kopia)

Norge dominerade totalt – Johanna 3:a

Skandinaviska cupen i sprint:

Norges herrar dominerade som väntat totalt i Skandinaviska cupens sprinttävling i finska Vuokatti under fredagen.
Men  också i damklassen tog Norge dubbelt, även om Johanna Hagström där bärgade Sveriges enda pallplacering i premiärtävlingen då hon var 3:a.

 

Les mer
20191213, Poromaa i Daniel Karlsson (kopia)

William Poromaa snabbast i Daniel Karlssons Minne

Under torsdagskvällen arrangerades längdtävlingen Daniel Karlssons Minne.
Tävlingen arrangeras av Östersunds SK till minne av ÖSK-åkaren Daniels Karlsson för att hedra honom och hans familj. Halva nettot från tävlingsintäkterna går till Daniel Karlssons Minnesfond som varje år delar ut stipendium till skidåkare.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Utmana norrmännen nu, Sverige!

Krönika:

Under fredagen inleds den 16:e Skandinaviska cupen med sprinttävlingar i finska Vuokatti. Frågan är om Sverige kan bryta den norska dominansen på herrsidan och behålla greppet bland tjejerna?
Jag tror och hoppas det.

Les mer
20191212, IBU-cup Ridnaun 001 (kopia)

Ingela Andersson vann i IBU-cupen

Dom svenska damerna fortsätter att dominera i IBU-cupen, nivån under världscupen. Under torsdagen vann Ingela Andersson supersprinten i italienska Ridnaun och tog över efter Elisabeth Högberg som vann senast i Sjusjøen utanför Lillehammer.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Skandinaviska cupen drar igång i Finland

I helgen drar Skandinaviska cupen igång i Vuokatti mellersta Finland. Tre intensiva tävlingsdagar väntar och Sverige skickar i vanlig ordning många åkare till tävlingarna – både i landslaget och i klubbdräkter.
Dessa åkarna har faktisk ett tuffare tävlingsprogram i helgen än världscupsåkarna i Davos.

 

Les mer
20191208, OLSSON Moa 001 (kopia)

Flera debutanter med till Davos

Svenska Skidförbundet har tagit ut nio damer och elva herrar som ska representera det svenska landslaget på världscupen i Davos, Schweiz, den 14–15 december. Flera debutanter får chansen.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Frida också – nu får det vara nog!

Krönika:

Skidsäsongen har inte mer än börjat förrän två av världens bästa elittjejer är ute på grund av hälsoskäl.  Det är helt sjukt. Förbunden bär ett stort ansvar.
Nu får det vara nog!

Les mer
Rolf Zetterberg

Skidförbundet stoppar Frida Karlsson

Får inte tävla:

Vid en planerad hälsokontroll som genomfördes i förra veckan uppvisade Frida Karlsson resultat som innebär att hon under en tid måste dra ner på sin totala belastning.

Les mer
20191207, HÖGBERG, Elisabeth 007

Bettan in i världscuplaget i Hochfilzen

Elisabeth Högberg får chansen i världscupen i skidskytte kommande helg i österrikiska Hochfilzen. Hon vann IBU-cupen i Sjusjøen i Norge och ersätter nu Ingela Andersson som istället går in i IBU-cupen i italienska Ridnaun. Annars är det samma åkare som tävlade i Östersund som också är med till Hochfilzen.

Les mer
08.12.2019, Oestersund, Sweden, (SWE):Linn Persson (SWE), Elvira Oeberg (SWE), Mona Brorsson (SWE), Hanna Oeberg (SWE) - IBU world cup biathlon, relay women, Oestersund (SWE). www.nordicfocus.com. © Nico Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is

Sverige 3:a i spännande damstafett

Sverige kämpade i toppen genom hela världscupstafetten på hemmaplan i Östersund. Efter en spännande avslutning blev det blågula laget 3:a, bara 10 sekunder efter segrande Norge och en meter bakom sensationella tvåan Schweiz.
Hanna Öberg avslutade för Sverige där lillasystern Elvira gav Sverige ledningen efter halva stafetten.

 

Les mer
20191208, BÅNGMAN Tilde (kopia)

Tilde Bångman vann stenhård juniorduell

Tilde Bångman, Offerdal vann damjuniorernas 10 km fristil i Idre under söndagen. Men segern satt långt inne, jättetalangen Tove Ericsson från Stockvik var endast 0,6 sekunder efter.
Tove hade ledningen drygt halvvägs in i loppet, men Tildes avslutning var starkare.

 

Les mer
DSC_2467 (kopia)

Moa Olsson vann slitigt damlopp i Idre

– Det var slitigt, man fick inget gratis idag, säger Moa Olsson från Falun-Borlänge som vann damernas  millopp i Volkswagen Cup i Idre efter ett solid lopp. Hon hade 12,5 sekunder till godo på Linn Sömskar, IFK Umeå som såg till att det inte blev en dubble-Moa för Falun-Borlänge.
Trea var nämligen Moa Molander Kristiansen, också från dalaklubben.

 

Les mer
20191208, KJ WESTBERG (kopia)

”KJ” höll undan för dalaåkarna

Volkswagen Cup i Idre:

Karl-Johan Westberg, Borås SK vann herrarnas 15 km fristil i ett snöigt och blåsigt Idre Fjäll under söndagen. Han följdes av inte mindre än fyra dalaåkare, men den rödklädda ”KJ” hade god margin och var i ledningen det mesta av loppet.
I mål var han 14,6 sekunder före Jonas Eriksson, IFK Mora som såg klubbkompisen Gustaf Berglund som trea. Båda tillhörande U-landslaget, Team Svenska Spel.

 

Les mer
07.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Jens Burman (SWE) - FIS world cup cross-country, skiathlon men, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Dubbelt Ryssland – monstersträcka av Burman

Världscupstafetten för herrar i Lillehammer:

Ryssland lurade åter igen Norge på segern i Lillehammer. Den här gången vann man i tillägg dubbelt.
Sverige slutade 6:a men Jens Burman levererade en monstersträcka då han krossade allt motstånd på den tredje sträckan.

 

Les mer
07.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Moa Lundgren (SWE) - FIS world cup cross-country, skiathlon women, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Svenskt B-lag på pallen i världscupen i Norge

Ett svenskt B-lag med dom unga åkarna Emma Ribom, Elena Rönnlund och Moa Lundgren tillsammans med rutinerade Charlotte Kalla gjorde en klart godkänt insats och åkte in som 3:a i världscupstafetten över 4x5 km i Lillehammer.
Norge vann som väntat medan USA passerade Sverige på slutsträckan.

 

Les mer
20191208, EKBERG Johan 001 (kopia)

Nytt bra lopp av Johan Ekberg

Stockholmaren Johan Ekberg från Nacka Värmdö har haft en fin tävlingshelg i Idre, nu på söndag vann  han juniorernas 15 kilometerslopp.
Det var endast sprintsegrarren Truls Gisselman från Rehns BK i Bollnäs som kunde ge Johan en rejäl match om segern.

 

Les mer