Mobile Version
Desktop Version

Krönika:

Sundby får leva med misstankarna

Martin Johnsrud Sundby hoppas att han inte kommer att stämplas som en dopare.
Men tyvärr, Martin - i vissa länder är det just vad som kommer att hända.
Den här fadäsen - som skidförbundet i Norge tagit på sig skulden för - kommer du att få leva med så länge du lever.

 

Ralf Lienert
MARTIN JOHNSRUD SUNDBY med världscuptrofét från 2015 som han nu har förlorat. Ny världscupsegrare är Dario Cologna. Foto: NORDIC FOCUS
MARTIN JOHNSRUD SUNDBY med världscuptrofét från 2015 som han nu har förlorat. Ny världscupsegrare är Dario Cologna. Foto: NORDIC FOCUS

För många nationer har bara väntat på att någon skall åka dit i Norge. Landet dominerar totalt inom längdåkning - ja, så mycket att folk börjar undra om allt går rätt till. Intresset för längdåkning är extremt stort i Norge jämfört alla andra länder och där tror ingen att någon norrman dopar sig.
Och som norrman kan jag säga att norrmän flest dömer utlänningar som testat positivt direkt - antingen dom heter Johannes Dürr, Johann Mühlegg, Evi Sachenbacher-Stehle, Olga Danilova eller Alexander Legkov. Det utan att man satt sig in i händelserna. Här är det svart/vitt - dopad eller inte dopad.
Att någon norrman fuskar finns inte i deras tankesätt.

Irriterar utlänningar
Det irriterar många utlänningar, till exempel märkte jag det då jag bodde i Finland och kände hur hetsen mot Norge växte efter att norrmännen hårdast kritiserade Finland när dom låg nere efter dopingskandalen vid skid-VM i Lahtis 2001.
Och nu kommer Sundby-affären precis i rätt tid för att ryssarna skall kunna slå tillbaka. Elena Välbe har redan varit ute i media och ifrågasatt den norska astmakulturen. Det är något som har pågått sedan Välbe själv var aktiv. Helt sedan Bjørn Dæhlie & co:s dagar har man inom internationell längdåkning frågat sig varför så många av dom norska skidåkarna behöver astmamedicin.
Både Justyna Kowalczyk och Aino-Kaisa Saarinen har på sociala medier uttryckt att dom är förvånade över hur Sundby har fått driva saken i halvannat år utan att någon har fått veta något.
Jag kan även tänka mig att det både i Italien, Österrike och andra länder som själv haft dopingspöket hängande över sig är andra rubriker i media än i Norge och i viss mån också i Sverige.

 

Klantig fel av förbundet
Jag känner nog Martin Johnsrud Sundby bättre än dom flesta som läser det här och just nu tycker jag synd om honom. Jag vet hur hårt han tränar och jag kan inte någonsin föreställa mig att han skulle fuska medvetet.
Martin är en av dom mest sympatiska och rättvisa idrottare jag känner. Han är en man som tror på att hårt arbete - och inget annat - ger resultat.
I den här saken har han blivit dömd för ett fel som han inte själv har kunnat påverka. Ledare och läkare i det norska teamet har gjort ett fel där åkare handlat utifrån det han blivit tillsagt. Att medicineringen var över det tillåtna kunde inte Sundby veta.
Normalt borde huvuden rulla efter en sådan episod, men det tror jag inte kommer att hända. Det är helt enkelt inte tradition i Norge att folk förlorar jobbet trots misstag som det här.

Misstänks i många länder
Jag tror att Sundby kommer att ”frias” från sin egen publik på hemmaplan. Även i Sverige lär han få sympati för att det inte var hans fel.
Men tyvärr finns det många andra länder som har en annan syn på saken - ungefär som vi skulle ha gjort om det rörde sig om idrottare från andra länder. Dessutom är tidpunkten väldigt olycklig med hela idrotten i gungning på grund av bland annat ryssarnas stora dopinghärva.
Så stackars Martin: Du får nog leva med misstankarna även om vi som känner dig tror på ditt arbete och det du gör. Så är det tyvärr inte överallt.

Del |