Mobile Version
Desktop Version
Kjell-Erik2

Krönika:

Skidorna i ekonomisk kris, FIS på lyxkonferens i Mexico

Längdskidåkningen internationellt hotas av en ekonomisk kris. Då åker FIS på kongress till ett lyxhotell i Cancun i Mexico.
Bara det norska skidförbundet lägger 800.000 kronor på konferensen, medan flera av dom stora producenterna inom skidindustrin ligger i ekonomisk brygga och kämpar för sin överlevnad.
Något är på tok fel!

 

Norge skickar 27 personer till den kommande FIS-kongressen i Cancun, något som enligt VG kostar nästan 800.000 kronor. Finland skickar 30 personer och försvarar dom stora kostnaderna.
Det är en betydlig utgift också för Sverige, även om vi inte har lika många representanter i kommittéer inom backhoppning och nordisk kombination.

Och det känns på något vis mycket märkligt att man lägger FIS-kongressen till ett femstjärnigt hotell på stranden i semesterparadiset Cancun i Mexico. Men FIS har en tradition av att vara på lyxiga platserna som man inte alls förbinder med skidor. Här har dom senaste FIS-kongresserna arrangerats:
2014: Barcelona, Spania.
2012: Kangwonland, Sør-Korea.
2010: Antalya, Tyrkia.
2008: Cape Town, Sør-Afrika.
2006: Vilamoura, Portugal.
2004: Miami, USA.
2002: Portoroz, Slovenia.
2000: Melbourne, Australia.
1998: Praha, Tsjekkia.
1996: Christchurch, New Zealand.
1994: Rio de Janeiro, Brasil

Den norska skidpresidenten Erik Röste säger till VG att 800.000 kronor är mycket pengar för en kongress och han förstår kritiken från allmänheten om att det är konstigt att lägga en FIS-kongress till Karibien.
FIS har en egen resebyrå som inte brukar vara den billigaste. Deltagaravgiften på kongressen är på 300 schweizerfranc, 2.515 kronor. Övernattingen kostar 1750 schweizerfranc på det femstjärniga hotellet för 6 nätter, 14.675 kronor. I tillägg skall FIS egen resebyrå ha ca 10.500 kronor för resan från Frankfurt till Cancun och tillbaka. Då är anslutningsflyg från och till Sverige inte inkluderad.

Kris i branschen
Samtidigt sliter flera av dom största producenterna i branschen mycket tungt. En dålig snövinter, rubel-krisen i Ryssland och avtagande intresse för längdåkningen är orsakerna.
Det sista först: Att Norge dominerar totalt inom längdåkningen har gjort att flera ekonomiskt viktiga land inte längre är intresserade av sporten. Det ryktas nu att Tysklands statskanaler inte önskar TV-rättigheterna för världscupen i längd och istället satsar på rodel!
Ett annat problem är den globala uppvärmningen och varmare vintrar. Ski Classics nya program innehåller till exempel två finaltävlingar i norra Norge och Finland för att vara säkra på snötillgången. I vintras fick nästan 80 procent av tävlingarna i mellan-Europa läggas om på grund av lite snö.
Ryssland har alltid varit den största marknaden för producenterna. Men med en valutakris för rubeln har den marknaden mer eller mindre fallit ihop. Därmed förlorar redan hårt prövade producenter sin bästa marknad.
En konsekvens av det här är till exempel att både Elan och flüege.de nu slutar att producera bakchoppningsskidor. Tidigare har både Atomic och Rossignol gjort det samma. Det betyder att Fischer är ensamma på marknaden om att producera skidor för backhopparna.
Vad händer om dom också slutar? Då har inte sporten material att tävla med.

Problem för VM i Lahtis
Även den kommande vinterns VM-arrangör Lahtis har mycket att fundera över just nu. Enligt uppgifter till sweski.com har man bara fått in två nationella och en internationell sponsor av en storlek som verkligen räknas.
Nu har OneWay Sports hoppat av som sponsor, dom var en av huvudsponsorerna vid skid-VM i Falun 2015.
I tillägg ryktas det att klimatet är dåligt mellan VM-organisationen, som håller till i Helsingfors, och den lokala skidklubben i Lahtis, som har sina kontor i skidstadion i VM-staden.
Man har budgeterat med 280.000 åskådare för att nå break-even, vilket är mer än 40.000 flera än vid succé-VM i Falun 2015. Biljettförsäljningen tyder inte alls på att man skall komma upp i dessa siffror, och Finland har ju knappast en medaljchans. Både i backhoppning och nordisk kombination är man hopplöst akterseglade och endast längdåkningens damer anses ha en rejäl chans på medaljer.
sweski.com erfar också att den finska journalistkåren redan har laddat krigsrubrikerna om det blir ett dopingavslöjande. Efterspelet efter förra Lahtis-VM i 2001 höll på att knäcka hela nationen och en av dom största huvudstadstidningarna hade endast ett svart kors över hela framsidan då dopingavslöjanden blev offentliga.

Har tappat 60-80 procent
Producenter som sweski.com har pratat med säger att omsättningen gått ner med 60-80 procent den senaste säsongen. Allt på grund av det vi nämnt tidigare. Det är olika för dom olika producenterna, men skidbranschen mår inte bra för tillfället.
Det är helt säkert.
Även om vi i Skandinavien inte märker så mycket. Här är det mesta som vanligt, men när viktiga länder som Tyskland, Ryssland och Italien inte levererar - ja, då märks det hos dom som producerar material till den här branschen.
Med allt det i bagaget känns det osmakligt när FIS lägger sin konferens till ett femstjärnigt strandhotell i Mexico. Kanske man skulle hjälpa branschen på fötter innan man använder pengarna från dom olika skidförbunden för att några få skall få sitta på möten på ett lyxhotell i Karibien.

 

Del |
20210207, WESTBERG, Karl-Johan 003 (kopia)

Norge favoriter, men mest öppna distansen

sweski.com tippar VM: Teamsprint fristil herrar:

Herrarnas teamsprint i Oberstdorf är kanske den mest öppna distansen i årets VM, men det skall mycket till om Sverige tar en medalj även om man var på pallen i världscupen i Ulricehamn.
Norge är favoriter att försvara guldet från Seefeld 2019, men det är flera utmanare som kan ta guldet från norrmännen. Det är dock tveksamt om Sverige är en av dessa.

 

Les mer
20210207, DAHLQVIST-SUNDLING 001 (kopia)

Sverige guldfavoriter också utan Linn

sweski.com tippar VM: Teamsprint fristil damer:

Linn Svahn är petad till söndagens VM i teamsprint. Vem hade trott det för två dagar sedan?
Men duon Maja Dahlqvist och Jonna Sundling är ändå favoriter att försvara det guldet som Maja tog tillsammans med Stina Nilsson i Seefeld för två år sedan.
Slovenien är troligen största utmanaren.

 

Les mer
20210207, BJORNSEN-SUNDLING-UREVC 001 (kopia)

FIS ändrar reglerna i söndagens VM-lopp

FIS ändrar reglerna i söndagens teamsprint i VM i Oberstdorf. Det på grund av det varma vädret som kan göra att det blir skillnader i föret från den ena semifinalen till den andra.
Nu går fyra lag vidare från varje semifinal.

 

Les mer
20190306, D17-18 3 bästa JSM (kopia)

Inget USM eller JSM som planerat

Samtliga ungdoms- och juniortävlingar ställs in:

Folkhälsomyndigheten har presenterat nya regler och riktlinjer kopplat till att begränsa smittan av Covid-19, vilket får till följd att Svenska Skidförbundet från och med 1 mars 2021 ställer in samtliga ungdoms- och juniortävlingar.

Svenska skidförbundet ställer in samtliga ungdoms- och juniortävlingar.

 

Les mer
20210227, POROMAA William (kopia)

Stark VM-debut av William Poromaa

Bolshunov kämpade ner hela Norge i VM:

William Poromaa tappade skidan, kom tillbaka och kämpade sig til en stark top-10-placering i sin VM-debut i Oberstdorf. En imponerande start på mästerskapen av förstaårssenioren från Åsarna, som såg klubbkompisen Jens Burman som 11:a.
Alexander Bolshunov fick äntligen sitt individuella VM-guld efter att han kämpade ner fem (!) norrmän på slutet.

 

Les mer
20210129, KARLSSON, Frida 040 (kopia)

Frida silver med fall, Ebba brons i skiathlon

Therese Johaug avgjorde i skidbytet:

Therese Johaug avgjorde VM:s skiathlon i skidbytet där hon fick drygt fyra sekunders ledning till Ebba Andersson och aldrig såg sig tillbaka.
Men Sverige tog silver genom Frida Karlsson som imponerade stort efter ett fall och brons till Ebba Andersson som hela tiden fanns med i täten.
Och lika glädjande: Charlotte Kalla har hittat VM-formen! Slutade urstark 5:a.

 

Les mer
20200318, KORSGREN Lina VL20 (kopia)

Kalabalik då Lina äntligen vann Tjejvasan

Lina Korsgren vann äntligen Tjejvasan.
Men hon fick lämna över segerkransen till Britta Johansson Norgren.
Som fick lämna tillbaka den till Lina efter några minuter.
Det blev full kalabalik i målområdet efter målgången i Mora.

 

Les mer
20210226, BOLSHUNOV inför VM 30 km (kopia)

Äntligen dags för guld till Bolshunov?

sweski.com tippar VM: Skiathlon 30 km herrar:

Herrarnas 30 km skiathlon blir ingen svensk medaljdistans. Frågan är heller om Alexander Bolshunov äntligen skall få sin individuella guldmedalj eller om Norge skall fortsätta dominera som dom gjorde i Seefeld 2019.
Titelförsvarare är Sjur Røthe och han kan mycket väl vinna igen.

 

Les mer
20200310, Birken inställt (kopia)

Birken inställd, ersätts av Vålådalsrennet

Visma Ski Classics:

Norges extrema covid-19-restriktioner sätter krokben på Birkebeinerrennet som nå har ställts in både för elit och motionärer. Visma Ski Classics förlorar därmed en tävling och ersätter den med Vålådalsrennet i Sverige den 20 mars.

Les mer
20210129, JOHAUG, Therese 012 (kopia)

Johaug vinner – Sverige tar medalj

sweski.com tippar VM: 15 km skiathlon damer:

Jag ser ingen som kan hota Therese Johaug under dom förhållanden som råder i VM-spåren i Oberstdorf nu. Hon hade kanske önskat sig en hårdare bana, men backarna bör vara tillräckliga för att rycka ifrån och lämna dom andra bakom.
Sverige bör ta medalj, Ebba Andersson och Frida Karlsson är givetvis hoppen.

 

Les mer
20200222, Tjejvasan start (kopia)

100 tjejer kämpar – Lina jagar segern

Jubileum för TV-sända Tjejvasan:

2021 är ett jubileumsår för Tjejvasan – världens största skidtävling för kvinnor – då SVT för tionde året i rad direktsänder loppet. Sedan premiären 1988 har 189 455 deltagare genomfört Tjejvasan. I år står enbart 100 elitåkare på startlinjen som en anpassning till rådande pandemi. 

 

Les mer
20201128, SKOTTHEIM, Johanna (kopia)

Johanna Skottheim petas till VC

Skidskyttarna laddar om och åker till Tjeckien:

Skidskyttarna laddar om efter VM i Pokljuka och nästa uppgift är världscupen i tjeckiska Nove Mesto na Morave. Där blir det tävlingar två veckor efter varandra innan Östersund avslutar säsongen med sin nya världscup.
Sveriges trupp är uttagen och Johanna Skottheim har petats från VM-laget.

 

Les mer
20181214, HOEL, Johan 002 (kopia)

Stark norrman till Team Nordic Athlete

Team Nordic Athlete förstärker teamet på herrsidan med den starke norrmannen Johan Hoel.
Den 26-årige Hoel blir därmed lagkamrat med teamets norska lagkapten Morten Eide Pedersen i bland annat Vasaloppet.
Den tidigare juniorvärldsmästaren Johan Hoel var 6:a i Birkebeinerrennet 2018 och 2:a i Reistadløpet 2019.

 

Les mer
KEKs-kronika

Grattis Jonna – nu ställer du till det!

Krönika:

Grattis Jonna!
Världsmästare i sprint.
Det är en bra titel.
Men nu ställer du till det för fortsättningen på VM i Oberstdorf.

 

Les mer
20210225, SVENSSON Oskar (kopia)

Oskars gambling gick helt fel

Trippel Norge i herrarnas sprintfinal och:

Oskar Svensson tokchansade i VM-finalen i sprint. Han ställde upp utan fästvalla och försökte göra som i Tour de Ski i Val Müstair. Men det funkade inte alls den här gången och svensken var chanslös i finalen.
Istället dominerade Norge totalt. Johannes Høsflot Klæbo försvarade sitt VM-guld och fick med sig Erik Valnes och Håvard Solås Taugbøl på pallen.

 

Les mer
20210225, SUNDLING Jonna 002 (kopia)

Jonna Sundling vann VM-guld i sprint

Jonna Sundling utklassade alla och vann VM-guldet i sprint.
Vilken öppning på årets VM för Sverige.
För när favoriterna Linn Svahn och Maja Dahlqvist båda föll i semifinalen klev Jonna fram och visade sig som den absolut bästa i vårsolen i Oberstdorf.
Och hon fick med sig VM-debutanten Johanna Hagström som fyra.

 

Les mer
20210206, GRATE, Marcus 001 (kopia)

Svenskarna vidare utan att imponera

Dom fyra svenska herrarna gick vidare från sprintprologen i VM i Oberstdorf, men det var utan att imponera och på håret för ett par. Bäst var Marcus Grate på en 15:e plats medan både Oskar Svensson och Anton Persson var nära att åka ur.
Johannes Høsflot Klæbo var överlägsen och vann med tre och en halv sekund före lagkompisen Erik Valnes.

 

Les mer
20180128, HAGSTRÖM, Johanna 029 (kopia)[1]

Johanna – ”världsmästare” i sprintprologer

Alla fyra svenskorna top-8 i kvalet:

Johanna Hagström är världens bästa prologåkare i sprint. När VM i Oberstdorf inleddes tog hon sin tredje raka seger och bevisade åter igen att hon slår alla när det drar ihop sig till individuell sprintstart.
Alla dom fyra svenskorna gick vidare utan problem. Placeringarna 1, 4, 5 och 8 ger inga mindre medaljförhoppningar än man hade innan kvalet.

 

Les mer
20180318, KLÆBO, Johannes Høsflot finish 001 (kopia)

Norge dominerar herrarnas sprint

sweski.com tippar VM: Klassisk sprint herrar

Vi tror Sverige dominerar damernas sprint, men vi är också övertygade om att Norge dominerar minst lika mycket på herrsidan.
Det finns flera orsaker till det.
Och vår favorit är inte så överraskande: Johannes Høsflot Klæbo är vår segrare.

 

Les mer
20210207, DAHLQVIST-SVAHN 008 (kopia)

Tror på svensk succé direkt

sweski.com tippar VM: Klassisk sprint damer

VM:s första längdtävling med medaljer är damernas klassiska sprint.
Vi tror på svensk succé direkt och sätter våra pengar på Linn Svahn, som kommer till Oberstdorf med både toppform, självförtroende och vinnarskalle.
Men det blir en utmanande sprint där mycket kan påverka resultatet.

 

Les mer