Mobile Version
Desktop Version
EBBA ANDERSSON (tv) var stark tvåa i den kylslagna Skandinaviska cupen i Östersund. Maria Strøm Nakstad (mitten) vann och till höger trean Silje Øyre Slind. Foto: THORD ERIC NILSSON
EBBA ANDERSSON (tv) var stark tvåa i den kylslagna Skandinaviska cupen i Östersund. Maria Strøm Nakstad (mitten) vann och till höger trean Silje Øyre Slind. Foto: THORD ERIC NILSSON

Ebba gav norska segrarinnan en match

Junioren Ebba Andersson, Sollefteå visade än en gång att hon kan bjuda de norska damerna bra motstånd i Skandinaviska cupen då hon blev tvåa på en mil fri stil i Östersund. Precis som i finska Vuokatti gick segern till Maria Ström Nakstad från Byåsen i Trondheim. Segermarginalen blev tio sekunder av vilka hon skaffade sig åtta redan på första varvet.

 

 

Junioren Ebba Andersson, Sollefteå visade än en gång att hon kan bjuda de norska damerna bra motstånd i Skandinaviska cupen då hon blev tvåa på en mil fri stil i Östersund. Precis som i finska Vuokatti gick segern till Maria Ström Nakstad från Byåsen i Trondheim. Segermarginalen blev tio sekunder av vilka hon skaffade sig åtta redan på första varvet.

Ebba var trea i den finska tävlingen, då avståndet var det dubbla. Tvåan den gången, cupledande Marika Sundin, Mora, kom till Östersund med en besvärlig julförkylning bakom sig och fick nu nöja sig med nionde plats, besegrad av ytterligare tre svenskor.
Tredje pallplatsen gick till Silje Øyre Slind, som lyckats bra även i världscupen, men i dag var drygt halvminuten efter Ebba.

Det var ovanligt mycket svenskt i prislistan. Kanske beroende på att många anmälda från Norge tittat för mycket på väderprognoserna och stannat hemma. Mot förväntade 25-26 minusgrader blev det ”bara” 19 så att den internationella gränsen klarades med minst möjliga marginal.

Maria Nordström, Ulricehamn låg på pallplats vid varningen, men fick nöja sig med fjärde plats, 55 sekunder efter dagens etta. Jennie Öberg gick in som femma och Offerdals Lisa Dahl som sjua en halv sekund före Marika Sundin, som ledde cupen före dagens lopp. Den platsen övertogs nu av Marie Ström Nakstad, som håller bra norsk klass i just skejt, där hon varit åtta vid NM.
Finland har tydligen sämsta bredden av de tre grannländerna. Det visade man redan på hemmaplan. Bästa finska kom på elfte plats.

Av 90 anmälda uteblev en tredjedel.

 

Resultat
Damer, 10 km/F

1)    Maria Strøm Nakstad, NOR            26.19,4
2)    Ebba Andersson, SWE            + 10,3
3)    Silje Øyre Slind, NOR                + 44,6
4)    Maria Nordström, SWE            + 55,7
5)    Jennie Öberg, SWE                + 1.16,3
6)    Barbro Kvaale, NOR                + 1.18,0
7)    Emilie Kristoffersen, NOR            + 1.27,7
8)    Lisa Dahl, SWE                + 1.35,9
9)    Mairka Sundin, SWE                + 1.38,4
10)    Lovise Heimdal, NOR                + 1.38,7
11)    Maija Hakala, FIN                + 1.45,8
12)    Berit Mogstad, NOR                + 1.46,1
13)    Marjaana Pitkänen, FIN            + 1.55,5
14)    Lovida Modig, SWE                + 1.59,7
15)    Frida Erkers, SWE                + 1.59,8
16)    Sofia Henriksson, SWE            + 2.01,0
17)    Inger Bonden, NOR                + 2.12,0
18)    Marthe Bjørnsgaard, NOR            + 2.13,8
19)    Lisa Vinsa, SWE                + 2.16,5
20)    Ida Indahl, SWE                + 2.28,8
21)    Annika Taylor, GBR                + 2.30,2
22)    Frida Hallquist, SWE                + 2.30,9
23)    Maja Dahlqvist, SWE                + 2.34,4
24)    Elin Mohlin, SWE                + 2.38,5
25)    Magni Smedaas, NOR            + 2.41,9
26)    Clara Auland, SWE                + 2.47,1
27)    Moa Molander Kristiansen, SWE        + 2.50,0
28)    Elise Røer Brabløs, NOR            + 2.50,2
29)    Caroline Glännerud, SWE            + 2.59,8
30)    Kati Tammjärv, EST                + 3.01,4

Del |
ROLF ZETTERBERG

WADA slår alarm om astmamedicin

Ger 2,8 miljoner kronor för att få svar på effekterna:

Tyska TV-kanalen ARD berättar att 14,4 procent av alla medaljer under vinter-OS i Turin 2006 togs av aktiva som använde astmamedicin. Därför har WADA nu gett 2,8 miljoner kronor till forskning för att ta reda på om medicinerna ger några fördelar i tävlingar.

 

Les mer
20190530, Klarälvsloppet (kopia)

6 vasaloppssegrare i Klarälvsloppet

Sweski.com sänder direkt på söndag:

Söndagens Klarälvsloppet mellan Hagfors och Karlstad är seedningslopp till Vasaloppet.
Men väldigt många elitåkare behöver inte stressa för att seeda sig.
Hela 6 tidigare vasalopssegrare finns i startlistan. Alla dom fyra herrarna är norrmän, men än så länge har det blivit svensk herrsegrare i Klarälvsloppet två tidigare utgåvor.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Är smeknamnens tid förbi?

Krönika:

Det var inte en evighet sedan vi ropade heja, heja på ”Säcken”, ”Oljan” och ”Billan”. Folkkära smeknamn som följde i spåren efter till exempel ”Mora-Nisse”, ”Föllinge Persson” och ”Det lilla trollet från norr”. Men idag är det mer sparsmakat med smeknamn. Jag saknar de extra personliga kryddorna.

 

Les mer
13.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Olle Dahlin (SWE), IBU vice president - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, biathlon, medals, Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Skidskyttestjärnorna rasar mot IBU

Extra världscuptävlingar innan Östersund inte populärt:

Den svenska IBU-presidenten Olle Dahlin möter ingen sympati hos världseliten när det internationella förbundet nu vill utöka säsongen och lägga till ytterligare tävlingar i världscupen.
Flera av dom stora nationernas åkare står nu upp mot IBU och menar att det inte är försvarligt att dom tvingas åka ännu flera tävlingar.

 

Les mer
20190917, Anna o Johan Olsson (kopia)

Anna och Johan nya Vasaloppscoacher

Vasaloppet har sedan 2014 utnämnt certifierade coacher för att erbjuda kvalitetssäkrad träningsrådgivning. Det är en skara med gedigen kunskap som nu förstärks ytterligare när Anna och Johan Olsson tillkommer som officiella Vasaloppscoacher.

Les mer
pallen-h21-2017 (kopia)

Craft Ski Marathon i Orsa ny challenger

Sverige får en ny tävling i den nya serien Visma Ski Classics Challenger – tävlingarna som ligger på nivån under Ski Classics-tävlingarna och där Klarälvsloppet i Karlstad på söndag är den första som arrangeras i Sverige.
Nu handlar det om Craft Ski Marathon i Orsa den 5 januari 2020.

 

Les mer
20190916, ROBIN slutar (kopia)

IFK Umeå:s Robin Norum tackar för sig

Robin Norum har vunnit världscupen på rullskidor, något han inte lyckades med i år.
Och när världscupen avslutades i Val di Fiemme under söndagen passade Robin på att tacka för sig som aktiv skidåkare.
Nu väntar andra uppgifter på 31-åringen från IFK Umeå.

 

Les mer
20180821, JOHANSSON Marcus 001 (kopia)

Olivia och Marcus vann masstarterna

SM på rullskidor i Skövde:

Årets huvudsäsong för rullskidor avslutades under söndagen i Skövde med SM i masstart långdistans. Tävlingarna var även finalen för årets STS Roll Cup, den svenska cupen för juniorer och seniorer.

Les mer
Newspower.it

Två dubbelsegrar till Sverige

Världscupen på rullskidor:

Det blev en fantastisk avslutning för svensk del på minitouren i Italien. Linn Sömskar och Moa Olsson tar en dubbel likaså Johan Ekberg och Truls Gisselman. Johan vann också totala världscupen.

Les mer
newspower,it

Linn och Johan vann – Truls tvåa

Världscupen på rullskidor:

Under lördens masstartlopp i fri teknik tog Johan Ekberg och Truls Gisselman en svensk dubbelseger. Linn Sömskar vann damernas lopp.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Tuffa individuella SM-lopp i Skövde

Årets SM i individuell start blev ett riktigt kraftprov. Efter en ganska platt men teknisk bana inne på regementsområdet i Skövde så avslutade alla klasser med den rejäla stigningen uppför Billingen de sista 3 kilometerna.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Calle vann norska folkets hjärta

Krönika:

Plötsligt visar det sig att Calle Halfvarsson och Petter Northug jr är goda vänner. TV-serien Landskampen förenade dem. Nu snapchattar de med varandra nästan varje dag. Premiärprogrammet gav Calle en plats i norrmännens hjärta.

 

Les mer
dampallen-supersprint-trento (kopia)

Linn och Johan på pallen igen

Världscupen på rullskidor:

Under fredagens supersprint i Italien blev det två svenska andra platser genom Linn Sömskar och Johan Ekberg.
Les mer
6O3A6879_Foto_Michael_Renström-1024x683 (kopia)

SVT storsatsar på premiären i Gällivare

Sveriges Television storsatsar och direktsänder alla tre tävlingsdagar från Gällivarepremiären 22-24 november!

- Tävlingarna i Gällivare blir startskottet för en spännande längdsäsong med Tour de Ski och den nya skandinaviska touren som höjdpunkter. Så vi är jätteglada att vi kan vara med redan från fredagens tävlingar den här gången, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Les mer
HELLNERSTADION i Gällivare med Dundret i bakgrunden är arena för den svenska säsongspremiären 17-19 november. Hit kommer både svensk och utländsk elit. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-photo

Tävlingsnyheter inför vintern

Gällivare får JSM på skidor 2021:

Längdrådet och tävlingsprogramgruppen har vid sina senaste möten fattat ett antal beslut inför framtiden och kommande vinters tävlingar.

 

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Tre svenska pallplatser i Trento

Världscupen på rullskidor:

Det blev vinst i italienska Trento för Linn Sömskar i dagens backrace i klassisk teknik. Moa Olsson knep tredjeplatsen. I herrarnas juniorklass blev Johan Ekberg trea.

Les mer
x1000w-sares (kopia)

Johan Sares tar över i Grönklitt

Fd längdchefen har hittat nytt arbete:

Johan Sares blir ny anläggningschef för Orsa Grönklitt. Bakom sig har han en yrkeskarriär inom idrotten och ser nu fram emot att jobba inom besöksnäringen.
– Det ska bli både kul och spännande att prova något nytt. Både idrott och besöksnäringen gör folk glada och jag ser många likheter även på andra sätt. Jag kommer att bidra med mitt engagemang och passion och ser framförallt fram emot att få vara en del i att leda och utveckla både organisationen och anläggningen, säger Johan Sares.
Les mer
20190912, Ole o Dasha med Kina

Bjørndalen ny landslagstränare för Kina

Frun Darya Domracheva tar över damlaget:

Ole Einar Bjørndalen tar över Kinas landslag i skidskytte mot OS i Beijing 2022.
Frun Darya Domracheva blir damtränare.
Mer meriterade ledare kunde inte kineserna få på vägen mot sitt eget hemma-OS.

 

Les mer
20180316,MUSGRAVE, Andrew 006 (kopia)

Britten som nådde världstoppen

Nu jagar han sin första, stora seger:

I sommar har Andrew Musgrave varit världens bästa rullskidåkare på dom långa distanserna.
Men 29-åringen från Skottland har haft en annorlunda väg till världseliten där han också är på vintern.
I VM slog han till exempel samtliga svenska åkare i skiathlon där han var 7:a i Seefeld. Dessutom var han 8:a både på 15 km och 50 km.

 

Les mer
20190525, PETERSON, Jonas 002 (kopia)

Jonas blev en parentes i längdlandslaget

Får stöd av Charlotte Kalla:

Jonas Peterson, 44 hade stora planer för längdlandslaget.
Han antog utmaningen efter Rikard Grip som chef för vårt folkkära landslaget.
Det var innan sommarlovet.
Nu är han redan borta.
Jonas Peterson blev en parentes i längdlandslaget, men nu får han stöd bland annat av Charlotte Kalla.

 

Les mer