Mobile Version
Desktop Version
KRISTIN STØRMER STEIRA - här på norska mästerskap i Røros i år - har avslutat sin längdkarriär, men nu är hon plötsligt EM-aktuell i friidrott. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com
KRISTIN STØRMER STEIRA - här på norska mästerskap i Røros i år - har avslutat sin längdkarriär, men nu är hon plötsligt EM-aktuell i friidrott. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com

Slutade med skidor - EM-aktuell i friidrott

Kristin Størmer Steira lade av som skidåkare efter säsongen då hon missade VM i Falun på grund av en skada. Nu är hon istället aktuell för EM i friidrott 2016.
Under lördagen utklassade hon alla under norska mästerskapen i terränglöpning i Oslo.

 

Veteranen - som har både OS- och VM-guld i stafett och OS-brons individuellt från 2014 - har också tidigare visat sin talang som löpare. Förra året blev hon norsk mästarinna på 10.000 meter bana med fina tiden 33,40. Det är klart innanför B-gränsen för EM-deltagande och A-gränsen ligger på överkomliga 33,30.
- Det ligger lite i bakhuvudet, det gör det. Det hade varit kul med ett mästerskap i en annan idrott än det jag haft tidigare. Jag tror det är möjligt om jag bestämmer mig för det, säger Steira till norska TV2.
En annan möjlighet på friidrotts-EM är halfmaraton, som för första gången är med på EM-programmet.
- Men jag har aldrig sprungit så långt på asfalt tidigare, säger Steira, som också är norsk mästarinna på skidor. Hon blev som bekant avstängd av norska förbundet från att tävla i världscupen för ett par säsonger sedan. Man tyckte helt enkelt hon var för tunn.
I vintras kvalade hon in till VM i Falun, men hon stukade foten precis innan VM skulle börja och fick lämna återbud. Mycket tråkigt, för Kristin var precis tillbaka efter långvarig skada.
34-åringen har efter vintern fått jobb hos ”Aktiv mot kreft” i Oslo, men tävlingssuget finns tydligen fortfarande där.
- Jag har alltid gillat att tävla och det passar bra att ställa upp på terräng-NM i Oslo. Jag känner mig färdig med skidorna, men det är något med lättheten att springa. Det är mindre tidskrävande och man behöver inte styrketräningen och dom långa rullskidspassen som man har i längdåkningen, säger Steira vidare till TV2.
Vid lördagens NM i terränglöpning var hon helt överlägsen. Med tiden 23.02 över 6 km vann Kristin Størmer Steira damklassen med över minuten före tvåan Eli Anne Dvergsdal. Martine Ek Hagen från skidlandslaget var 7:a, precis slagen av Merete Weng, i samma familj som Martine och syster till Heidi Weng.
Lika bra gick det inte med Kristin Størmer Steiras nyblivna äkta man. Kanadensaren Devon Kershaw ställde upp i herrarnas millopp och slutade på en 19:e plats med tiden 34.58. Vann gjorde mellandistansstjärnan Henrik Ingebrigtsen på 32,26. Det var 14,9 sekunder bättre än Ørjan Grønnevig från Stavanger, medan årets Europamästare i motbackelöpning, Johan Bugge, tog bronset.

Resultat
NM terränglöpning Oslo, 10 km herrar

1     Ingebrigtsen Henrik     NOR     Sandnes IL     32:26.7     0:00.0
2     Grønnevig Ørjan     NOR     Spirit Stavanger Friidrettsklubb     32:41.6     0:14.9
3     Bugge Johan     NOR     Eidsvåg IL     32:51.3     0:24.6
4     Udø Pedersen Erik     NOR     Tjalve     33:04.0     0:37.3
5     Nordtveit Audun     NOR     Tjalve     33:07.5     0:40.8
6     Vedvik Marius     NOR     Gular     33:09.1     0:42.4
7     Ingebrigtsen Filip     NOR     Sandnes IL     33:20.1     0:53.4
8     Gramstad Eirik     NOR     Sportsklubben Vidar     33:34.5     1:07.8
9     Kårbø Tom Erling     NOR     Stord IL (Allianseidrettslag)     33:37.3     1:10.6
10     Tjørnhom Kristian     NOR     Kristiansand Løpeklubb     33:38.8     1:12.1
19     Kershaw Devon     CAN     Meråker     34:58.2     2:31.5

NM terränglöpning Oslo, 6 km damer
1     Størmer Steira Kristin     NOR     Sportsklubben Vidar     23:02.5     0:00.0
2     Dvergsdal Eli Anne     NOR     Gular     24:04.3     1:01.8
3     Fjørtoft Silje     NOR     Sportsklubben Vidar     24:11.4     1:08.9
4     Nevin Anne     NOR     Strindheim IL     24:13.1     1:10.6
5     Melkevik Kirsten Marathon     NOR     Gular     24:17.3     1:14.8
6     Weng Merete     NOR     BUL     24:22.4     1:19.9
7     Hagen Martine Ek     NOR     BUL     24:53.4     1:50.9
8     Helle Kristine     NOR     Tjalve     25:03.5     2:01.0
9     Falch Runa     NOR     Sportsklubben Vidar     25:06.7     2:04.2
10     Sande Hanne Mette     NOR     Sportsklubben Vidar     25:32.6     2:30.1

 

Del |
Bruksvallsloppet 2020 (kopia)

Juniorklasserna stryks från Bruksvallsloppet

Bruksvallsloppet har genom åren förutom att vara TV-sänd Sverigepremiär och viktig uttagningstävling för senioreliten blivit en stor säsongsöppning för Sveriges bästa juniorer. I år stryks juniorklasserna från tävlingshelgen pga. den pandemi vi befinner oss i.

 

Les mer
20191221, POROMAA vinner i Osd (kopia)

BAUHAUS sponsor för juniorcupen

Byggvarukedjan BAUHAUS utökar samarbetet med Svenska Skidförbundet och går in som sponsor för den nationella juniorcupen i längdskidåkning. Cupen får namnet BAUHAUS Cup.

 

Les mer
20201020, Whistler CC-stadium (kopia)

Kanada fick JVM och U23-VM 2023

Det blir Kanada som skall arrangera JVM och U23-VM i nordiska grenar i 2023. Det kommer att ske i dom gamla olympiska spåren från 2010, i Whistler Olympic Park norr om Vancouver.
Här firade Sverige triumfer med tre guld, två silver och två brons för drygt tio år sedan.

 

Les mer
20201020, Idre-spår 002 (kopia)

Sista frist för helgens premiär

Nu åker man skidor på Idre Fjäll:

Idag går anmälningsfristen ut för helgens längdpremiär Tjuvstarten” i Idre Fjäll. Spåren är utlagda och redan den här veckan finns landslagsåkare både i längd och skidskytte på plats för att träna.
Falun-Borlänge SK har alltså beslutat sig för en rekordtidig tävlingspremiär och det tävlas både lördag och söndag.

Les mer
20160131, LINDBÄCKSSTADION PITEÅ 002 (kopia)

Ingen Scan-cup men VW Cup i Piteå

Efter samråd med Svenska Skidförbundet och den lokala medicinska myndigheten har Piteå Skidallians har beslutat att inte genomföra Skandinaviska Cupen i Piteå den 11-13 december. Tävlingarna i Piteå kommer därmed endast innefatta Volkswagen Cup.

 

Les mer
20201019, ny Scania til SSF (kopia)

Ny Scania till svenska längdlandslaget

För 13e året i rad samarbetar Scania med det svenska längdlandslaget och stöttar med en ny vallabil. Fordonet bygger på nya generationen Scania med förbättrad förarmiljö och som mer än någonsin bidrar till landslagets hållbara transporter.

 

Les mer
20200709, ENGDAHL på Kebne 004 (kopia)

Petter Engdahl krossade Niklas Dyrhaug

Petter Engdahl är en av världens bästa att sprint uppför. Under söndagen vann han överlägset det 7,5 km långa Gråkallen Opp i Trondheim och krossade bland annat den norska stafettvärldsmästaren Niklas Dyrhaug som slutade trea.

 

Les mer
08.03.2020, Nove Mesto, Czech Republic (CZE):Hanna Oeberg (SWE), Tiril Eckhoff (NOR), Franziska Preuss (GER), (l-r) - IBU world cup biathlon, mass women, Nove Mesto (CZE). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liabl

Och så här är skidskyttarnas program

Skidskyttarna har gjort större ändringar i sitt internationella program än längdåkarna. Östersund har förlorat sina världscuptävlingar och Sverige är per idag utan tävlingar i IBU:s världscup i skidskytte den kommande vintern.
Det stora målet för dom flesta är VM i Pokljuka i Slovenien i februari.

 

Les mer
07.03.2020, Oslo, Norway (NOR):Therese Johaug (NOR), Frida Karlsson (SWE), (l-r)  - FIS world cup cross-country, mass women, Oslo (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Så är världscup- och VM-programmet i längd

Kommer man kunna genomföra det här?

Mycket är osäkert inför den speciella säsong som väntar. Men FIS har nu kommit med både världscup- och VM-programmet som man vill försöka genomföra.
Frågan är hur mycket som går att arrangera med en Covid-19-pandemi på stark frammarsch igen i Europa. Det blir spännande att se.

 

Les mer
KEKs-kronika

Ovanligt hårda ord från FIS

Krönika:

FIS sparkar sin generalsekreterare genom 20 år, brittiska Sarah Lewis på dagen.
Och i pressmeddelandet använder man extremt hårda ord för att vara FIS, men ingen kommenterar beslutet i eftertid.
– Det är en personalsak, säger den norska skidpresidenten Erik Röste.

 

Les mer
20191122, FRIDA i rampljuset (kopia)

SVT sänder premiärerna i längd och skidskytte

Vintersäsongen startar på hemmaplan – både för skidskyttar och längdskidåkare. Den 14 november är det skidskyttepremiär i Idre Fjäll, och veckan efter är det dags för längdskidorna i Bruksvallarna.
Nu står det klart att SVT kommer sända både skidskyttepremiärerna i Idre och längdpremiärerna i Bruksvallarna/Gällivare i flera år framöver.

 

Les mer
8ce278d1d46c11e8_org (kopia)

Vill öppna upp för tävlingar

Skidförbundet med brev till regeringen:

Skidförbundet har skickat ett brev till regeringen där man önskar att flera restriktioner lämpas på så det blir lättare att arrangera skidtävlingar den kommande säsongen.
Samtidigt som SSF skriver at man vill bidra till minskad smittspridning och virusets framfart önskar man att flera får vara med på tävlingar och att verksamheten långsamt kan börja närma sig normalen.

Brevet är signerat ordförande Karin Mattsson och förbundsdirektör Ola Strömberg och det är skickat till inrikesminister Mikael Damberg och kultur- och idrottsminister Amanda Lind under måndagen.

 

Les mer
29.02.2020, Minsk-Raubichi, Belarus (BLR):Elisabeth Hoegberg (SWE) - IBU Open European championships biathlon, sprint women, Minsk-Raubichi (BLR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Stora ändringar för IBU-cupen

Också IBU-cupen, nivån under världscupen i skidskytte, kommer att ändras rejält kommande vinter på grund av Covid-19-pandemin.
Öppningen skulle vara i Idre följt av norska Sjusjöen, men nu blir det endast tre orter i mellan-Europa som får tävlingar.

 

Les mer
20180128, BRONSFIGHT DAMER 001 (kopia)

JVM och U23-VM till Italien

FIS sparkade generalsekreteraren och:

OS-orten från 2006 Pragelato tar över JVM och U23-VM från Zakopane i Polen, som istället kommer att arrangera tävlingarna i 2022.
FIS’ generalsekreterare fick sparken efter ”total brist på förtroende”.
Det är dom viktigaste besluten från styrelsemötet i FIS, det internationella skidförbundet.

 

Les mer
Vallatrailern 002 (kopia)

Både FIS och IBU skjuter upp fluorförbudet

Som väntat röstade både FIS och IBU under fredagen ja till att skjuta upp det varslade fluorförbudet för vallor i ytterligare ett år.
Det är inte klart med testutrustningen och därför kan man inte införa förbudet än. Många jublar över det, då man menar att det hade blivit ren bingo i internationella tävlingar och förutsättningarna var oklara för vad som gäller.

 

Les mer
20200311, H17-18 3 bästa JSM mass (kopia)

Nordiska J-landskampen och EYOF ställs in

Flera ändringar i tävlingsprogrammet den kommande vintern:
Det blir inget av den Nordiska Juniorlandskampen för 17-18-åringar och EYOF (ungdoms-OS i Europa) skjuts upp till nästa säsong.
Vad som händer med JVM och U23-VM vet ingen än så länge. Som vi tidigare meddelat har Polen tackat nej till att stå som arrangör.

 

Les mer
20190525, PETERSON, Jonas 002 (kopia)

Modernaste rullskidbanan invigs i Borås

Borås GIF fortsätter sin utveckling och tar nu ytterligare ett steg mot att bli Borås mest uppskattade idrottsförening. Genom allmänna arvsfonden och Borås Stads stöttning har Borås GIF:s medlemmar, sponsorer och samarbetspartners arbetat hela sommaren med att färdigställa en ny rullskidbana, multisportyta och två padeltennisbanor vid GIF-stugan på Knektås. Lördagen den 17 oktober är det stor invigningsfest och alla besökare hälsas välkomna.

Les mer
20181117, JANATOVA Katerina 001 (kopia)

Tjeckisk toppsprinter fick Covid-19

23-åriga Katerina Janatova från Tjeckien är en av toppåkarna i världen som fått Covid-19. Hon berättar för dailyskier.com om erfarenheten av smittan och hur hon märkte att hon var sjuk.
Janatova är rankad som världens 17:e bästa sprintåkare efter den förra säsongen och räknas som en kommande stjärna.

 

Les mer
07.12.2019, Lillehammer, Norway (NOR):Moa Lundgren (SWE) - FIS world cup cross-country, skiathlon women, Lillehammer (NOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Elitidrottsstipendiet till tre längdåkare

Får 50.000 kronor vardera:

Alexandra Edebo, Emma Ribom, Moa Lundgren, Moa Olsson, Sara Rask och Sara Hector satsar alla på elitnivå samtidigt som de förbereder ett liv efter idrottskarriären. Nu har de erhållit RFs och Svenska Spels elitidrottsstipendium 2020/2021.

 

Les mer
Hellnerstadion (kopia)

Nytt TV-avtal klart för Gällivarepremiären

SportEvent Gällivare Lapland har tecknat ett avtal med Sveriges Television som säkrar TV-sändningar från Gällivarepremiären fram till 2025!
– Fantastiskt roligt. TV-avtalet är grunden för att kunna skapa bra ekonomi kring premiären och med ett avtal som sträcker sig så långt fram som till 2025 kan vi planera långsiktigt vilket känns riktigt bra, säger Leif Johansson, styrelseordförande för SportEvent Gällivare Lapland AB.

 

Les mer