Mobile Version
Desktop Version
SÅ HÄR tänker man sig att det skall se ut i den nya skidhallen Skidome i Göteborgs Nya Arena. Illustration: GÖTEBORGS NYA ARENA
SÅ HÄR tänker man sig att det skall se ut i den nya skidhallen Skidome i Göteborgs Nya Arena. Illustration: GÖTEBORGS NYA ARENA

1,2 km inomhusspår i nya Skidome i Kviberg:

Skidåkning året om i Göteborg

Den nya skidhallen Skidome i Göteborgs Nya Arena gör att skidälskare i Västsverige nu får möjligheten att åka skidor hela året.
Kanske kommer en framtida Charlotte Kalla eller Johan Olsson från Göteborg, som inte är kända för att leverera åkare till svenska längdlandslaget.

 

GÖTEBORGS NYA ARENA blir Nordens största multisportskomplex med förutom skidhall också anläggningar för många andra sporter, hotell, affärer och kontorer. Illustration: GÖTEBORGS NYA ARENA
GÖTEBORGS NYA ARENA blir Nordens största multisportskomplex med förutom skidhall också anläggningar för många andra sporter, hotell, affärer och kontorer. Illustration: GÖTEBORGS NYA ARENA

Skidome kommer att invigas i sommar och redan har man börjat lägga ut snö i hallen. Det kommer att vara fyra minusgrader i hallen och man är nu säker på att snön kommer att hålla sig bra. Banan kommer heller inte att bli helt platt, utan man skall lägga in en lite brantare backe och ett litet mer långsluttande motlut.
I tillägg till riktig snö inomhus kommer det också att finnas såkallad ”coldtrack” på utsidan. Det är det samma som man har t ex i finska Kontiolahti, där VM i skidskytte arrangerades i vintras.
Göteborgs Nya Arena blir Nordens största multisportanläggning med många möjligheter. Förutom det 1,2 km långa skidspåret kommer här att finnas en fullstor inomhusfotbollsplan, idrottshallar, gym, hotell, restauranger samt grund- och gymnasieskolor.
Anläggningen är på hela 45.300 kvadratmeter och byggs av Serneke, som också är delägare tillsammans med Prioritet Finans.
När det gäller själva skidanläggningen så kommer här att finnas möjligheter att träna både klassisk och fristil. Det blir två klassiska spår samt ett fristilsspår. I motsatsen till skidtunneln i Torsby kommer Skidome i Göteborg att hålla öppet hela året. Och man vänder sig också till åkare från länderna söderut.

Kostar 800 miljoner
Göteborgs Nya Arena har kostat 800 miljoner kronor att bygga - men enligt Idrottens Affärer är man redan i hamn med det ekonomiska. Per idag har man säkrat hyresintäkter på 60 miljoner om året. I tillägg finns här möjligheter för stora evenemang. Den största hallen för fotboll har plats för 3.700 åskådare.
Här kommer också att finnas ett hotell med 121 rum förutom affärer, kontor och konferensutrymmen. Den 9 juli är det VIP-invigning och den 5 september officiell invigning.
Prioritet Finans är huvudägare i arenan med 50 procent. Serneke Group, vars byggbolag Serneke Bygg bygger arenan, har 40 procent. Den sista delen, tio procent, innehas av Lommen Holding.
Vi tror att många av besökarna komma att vara destinationsbesökare som kommer till Göteborg en helg för att bo, uppleva hallen och träna, lag som spelar cuper eller är på träningsläger och medföljande föräldrar, men också konferenser med idrottsinriktning, säger Ola Serneke, ägare av Serneke Group, till Idrottens Affärer.
Arenan ligger i Kviberg på regementet LV6 gamla område, det är alltså i dom östra delarna av Göteborg, strax bakom SKF.

 

Snömaskin från Sochi
Skidome har för övrigt en snömaskin som köptes in efter OS i Sochi för 17 miljoner kronor. Den skall ge ett snölager på 40 centimeter.
Många vasaloppsåkare i Västsverige jublar nu över möjligheten att få träna på skidor hela året - bland annat Ola Serneke, mannen bakom anläggningen, som är en hängiven längdåkare.
Om du inte är på den här nivån vill det också bli möjligt att hyra skidor. Priserna är billigare om du är guldmedlem i Nordic Wellness, som har 20 procents rabatt. Barn under 8 år går gratis tillsammans med en vuxen. Man kan köpa antingen 1 timmas pass, dagspass, tvådagarspass, månadskort eller årskort. Ett dagkort som ger dig tillgång till Skidome 05,00-14,00 måndag-fredag kostar 3.588 kroner för ett år. Ett årskort för Skidome under alla tider kostar 4.995 kronor, men då är bindningstiden ett år. Studenter har billigare möjligheter. Ett dagspass för vuxna kostar 395 kronor, ett timmespass 200 kronor.

Alla priserna hittar du här.

 

 

Del |
20190916, ROBIN slutar (kopia)

IFK Umeå:s Robin Norum tackar för sig

Robin Norum har vunnit världscupen på rullskidor, något han inte lyckades med i år.
Och när världscupen avslutades i Val di Fiemme under söndagen passade Robin på att tacka för sig som aktiv skidåkare.
Nu väntar andra uppgifter på 31-åringen från IFK Umeå.

 

Les mer
20180821, JOHANSSON Marcus 001 (kopia)

Olivia och Marcus vann masstarterna

SM på rullskidor i Skövde:

Årets huvudsäsong för rullskidor avslutades under söndagen i Skövde med SM i masstart långdistans. Tävlingarna var även finalen för årets STS Roll Cup, den svenska cupen för juniorer och seniorer.

Les mer
Newspower.it

Två dubbelsegrar till Sverige

Världscupen på rullskidor:

Det blev en fantastisk avslutning för svensk del på minitouren i Italien. Linn Sömskar och Moa Olsson tar en dubbel likaså Johan Ekberg och Truls Gisselman. Johan vann också totala världscupen.

Les mer
newspower,it

Linn och Johan vann – Truls tvåa

Världscupen på rullskidor:

Under lördens masstartlopp i fri teknik tog Johan Ekberg och Truls Gisselman en svensk dubbelseger. Linn Sömskar vann damernas lopp.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Tuffa individuella SM-lopp i Skövde

Årets SM i individuell start blev ett riktigt kraftprov. Efter en ganska platt men teknisk bana inne på regementsområdet i Skövde så avslutade alla klasser med den rejäla stigningen uppför Billingen de sista 3 kilometerna.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Calle vann norska folkets hjärta

Krönika:

Plötsligt visar det sig att Calle Halfvarsson och Petter Northug jr är goda vänner. TV-serien Landskampen förenade dem. Nu snapchattar de med varandra nästan varje dag. Premiärprogrammet gav Calle en plats i norrmännens hjärta.

 

Les mer
dampallen-supersprint-trento (kopia)

Linn och Johan på pallen igen

Världscupen på rullskidor:

Under fredagens supersprint i Italien blev det två svenska andra platser genom Linn Sömskar och Johan Ekberg.
Les mer
6O3A6879_Foto_Michael_Renström-1024x683 (kopia)

SVT storsatsar på premiären i Gällivare

Sveriges Television storsatsar och direktsänder alla tre tävlingsdagar från Gällivarepremiären 22-24 november!

- Tävlingarna i Gällivare blir startskottet för en spännande längdsäsong med Tour de Ski och den nya skandinaviska touren som höjdpunkter. Så vi är jätteglada att vi kan vara med redan från fredagens tävlingar den här gången, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Les mer
HELLNERSTADION i Gällivare med Dundret i bakgrunden är arena för den svenska säsongspremiären 17-19 november. Hit kommer både svensk och utländsk elit. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-photo

Tävlingsnyheter inför vintern

Gällivare får JSM på skidor 2021:

Längdrådet och tävlingsprogramgruppen har vid sina senaste möten fattat ett antal beslut inför framtiden och kommande vinters tävlingar.

 

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Tre svenska pallplatser i Trento

Världscupen på rullskidor:

Det blev vinst i italienska Trento för Linn Sömskar i dagens backrace i klassisk teknik. Moa Olsson knep tredjeplatsen. I herrarnas juniorklass blev Johan Ekberg trea.

Les mer
x1000w-sares (kopia)

Johan Sares tar över i Grönklitt

Fd längdchefen har hittat nytt arbete:

Johan Sares blir ny anläggningschef för Orsa Grönklitt. Bakom sig har han en yrkeskarriär inom idrotten och ser nu fram emot att jobba inom besöksnäringen.
– Det ska bli både kul och spännande att prova något nytt. Både idrott och besöksnäringen gör folk glada och jag ser många likheter även på andra sätt. Jag kommer att bidra med mitt engagemang och passion och ser framförallt fram emot att få vara en del i att leda och utveckla både organisationen och anläggningen, säger Johan Sares.
Les mer
20190912, Ole o Dasha med Kina

Bjørndalen ny landslagstränare för Kina

Frun Darya Domracheva tar över damlaget:

Ole Einar Bjørndalen tar över Kinas landslag i skidskytte mot OS i Beijing 2022.
Frun Darya Domracheva blir damtränare.
Mer meriterade ledare kunde inte kineserna få på vägen mot sitt eget hemma-OS.

 

Les mer
20180316,MUSGRAVE, Andrew 006 (kopia)

Britten som nådde världstoppen

Nu jagar han sin första, stora seger:

I sommar har Andrew Musgrave varit världens bästa rullskidåkare på dom långa distanserna.
Men 29-åringen från Skottland har haft en annorlunda väg till världseliten där han också är på vintern.
I VM slog han till exempel samtliga svenska åkare i skiathlon där han var 7:a i Seefeld. Dessutom var han 8:a både på 15 km och 50 km.

 

Les mer
20190525, PETERSON, Jonas 002 (kopia)

Jonas blev en parentes i längdlandslaget

Får stöd av Charlotte Kalla:

Jonas Peterson, 44 hade stora planer för längdlandslaget.
Han antog utmaningen efter Rikard Grip som chef för vårt folkkära landslaget.
Det var innan sommarlovet.
Nu är han redan borta.
Jonas Peterson blev en parentes i längdlandslaget, men nu får han stöd bland annat av Charlotte Kalla.

 

Les mer
X

Hela Vasaloppets meny för 2020

År 2020 är det 500 år sedan Gustav Vasas äventyr i Dalarna, 1520–21, och 98 år sedan det första Vasaloppet arrangerades 1922. Det senaste decenniet har Vasaloppet noterat en fördubbling av antalet anmälda deltagare! De fem senaste åren har man kunnat glädja sig åt att antalet varit närmare 100 000 anmälda, även om den magiska gränsen ännu inte nåtts. Nu kan Vasaloppet stolt presentera Vasaloppsåret 2020, med fler utmaningar och fler lopp än någonsin att välja emellan. På söndag 15 september öppnar anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2020.

Les mer
20171119, LIE, Lotte 005 (kopia)

Norska Lotte tävlar för Belgien

Skidskytte:

Norska skidskytten Lotte Lie är på en nivå precis utanför det norska landslaget.
Nu väljer hon att tävla för Belgien för att få åka dom stora internationella tävlingarna.
Lotte har nämligen dubbla medborgarskap.

 

Les mer
20190909, medaljtrio (kopia)

Dessa åker VM-finalen på rullskidor

Den 12-15 september avslutas årets världscup på rullskidor i italienska orterna Trento och Val di Fiemme. Fyra svenska åkare ligger just nu på pallplats i den totala cupen före de avslutande tävlingarna.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

– Kommer inte ihåg något

En månad sedan hjärtat stannade:

Måndag var 26-åriga Sondre Turvoll Fossli tillbaka på Ullevål sjukhus i Oslo – en månad efter att hjärtat stannade och han dramatisk fördes dit i full fart.
Men till NRK säger nu skidstjärnan att han inte kommer ihåg något från episoden där han mirakulöst räddade livet.
Nu är han ute igen, men om det blir någon vidare idrottskarriär är osäkert.

 

Les mer
IMG_6746_2 (kopia)

Tom och Elin vann UVK-RULLEN 2019

Tom Fahlén Landsbro IF fortsätter att leverera toppresultat denna sommar. I ett mycket bra startfält på herrsidan blev det som en förlängning av Finnkampen. Tre åkare, Tom Fahlén, Isac Holmström från Åland (If Sibbo Vargarna och Vitava Fund Ski Team) samt Jonathan Hedbys Nusnäs IF, kunde efter 8 km åka ifrån en stor, samlad klunga i en lång slakmota. De ökade bara  farten, gled iväg och utökade avståndet till klungan med ca 1 minut vid varvningen efter 24 km.

 

 

Les mer
20170701, DYVIK, Anna 008 (kopia)

Anna och Frida åkte hem från lägret

Anna Dyvik och Frida Karlsson har båda fått avbryta landslagets höghöjdsläger i Frankrike i förtid. Men det är ingen dramatik kring det hela. Båda har blivit förkylda och menade att det var bäst att åka hem och bli frisk på hemmaplan.

 

Les mer