Mobile Version
Desktop Version
OS- och VM-SEGRAREN Frode Estil, 42, är orolig för att många unga skidåkare tränar för mycket - tänker enbart på timmar och glömmer vad dom tränar för! Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
OS- och VM-SEGRAREN Frode Estil, 42, är orolig för att många unga skidåkare tränar för mycket - tänker enbart på timmar och glömmer vad dom tränar för! Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

OS- och VM-segrare tycker många unga tränar fel:

Träna mindre och klokare är rådet

Frode Estil är både världsmästare och olympisk mästare. Dessutom tränare hemma i Meråker, där han bland annat varit viktig i Petter Northugs utveckling till toppåkare.
Nu varnar 42-årige Estil för att unga skidtalanger genomför mycket onödig träning.
Hans råd: Träna mindre, träna klokare!

 

FRODE ESTIL var en stor stilåkare. Här vid VM i Oberstdorf 2005. Foto: SARI KRISTIANSEN/sweski.com
FRODE ESTIL var en stor stilåkare. Här vid VM i Oberstdorf 2005. Foto: SARI KRISTIANSEN/sweski.com

- Det har blivit ett överdrivet fokus på timmar i Norge. Jag har intrycket av att många är mera upptagna av att säkra att det blir timmar i träningsdagboken än vad dom faktiskt gör på träningarna. Det är inte svårt att få till träningstimmar, det är bara att vara ute. Men jag är lite rädd för att det blir en del bortkastad träning, säger Estil i en intervju med Namdalsavisen hemma i Trøndelag.
Frode Estil kommer från Lierne, lika vid svenska gränsen och var i sin tid en klassisk stilåkare som var bra på nästan alla distanser. Trots det tränade han mindre än många junioråkare gör idag.
- Jag tränade sällan över 750 timmar i året när jag tränade som mest under senioråren. Idag hör jag om junioråkare som tränar betydligt mera. Det gör mig fundersam. Jag tror att hög träningsmängd kan verka mot sitt syfte, nämligen att åka snabbt i skidspåret. Det är inte bara timmarna som avgör hur snabbt du åker skidor. Exempelvis mäts aldrig en toppledare i näringslivet på hur många timmar han sitter på kontoret. Han mäts på resultaten han uppnår. Så är det också för skidåkare.
Estil har varit knuten till skidgymnasiet i Meråker, där flera av Norges bästa skidåkare studerat - bland annat namn som Petter Northug, Eldar Rønning och flera andra. Nu har debatten om antalet träningstimmar kommit i fokus i Norge - speciellt sedan världscupsegraren Martin Johnsrud Sundby sagt i TV att han ökat träningsmängden från 980 till närmare 1150 timmar det här året.
Therese Johaug har också sagt att hon fick bromsas för inte att träna över 1000 timmar i året - vilket hon gjorde i 2013.
- Therese är extremt träningsvillig och vill egentligen träna hela tiden. Då är det en viss träningsmängd som måste till, men samtidigt måste man justera så att det inte blir för mycket. Man kan inte bara träna och träna och tro att man blir bättre och bättre av det. Då blir man bara slut, sade landslagstränaren Egil Kristiansen till NRK den gången.

 

Landslagschefen håller med
Norges landslagschef Vidar Løfshus håller med om att Frode Estil tar upp en viktig fråga om träning. Och han medger att dom 1150 träningstimmarna till Martin Johnsrud Sundby inte passar för någon annan.
- Vårt önska är inte att kommunicera extrema träningsmängder. I skidförbundet menar vi att antalet timmar inte är det viktigaste, men kvalitén på träningen. Frode Estil var i den ena ändan av skalan och vann guld med 750 träningstimmar, Martin Johnsrud Sundby är i den andra ändan. Alla individer är olika, säger Løfshus i en intervju med VG.
Den norske landslagschefen säger till VG att det i huvudsak är juniorer som tränar på tok för mycket i Norge. Ett problem som han menar att klubbtränare och föräldrar måste kontrollera. För dom norska landslagsåkarna ligger mellan 80 och 87 procent av träningen i intensitetszonen 1 berättar Løfshus vidare.
Han tycker det är i överkant när han hör om en 16-åring som tränar 600 timmar i året.
- Det är väldigt individuellt hur mycket en junior bör träna. Men en 16-åring kan träna kring 400 timmar, en 17-åring 450 timmar, en 18-åring 500 timmar, en 19-åring mellan 560 och 570 timmar och en 20-åring kring 650 timmar. Men det vill alltid vara individuella skillnader från det här, säger Vidar Løfshus till VG-sporten.
En som tränade betydligt mera som junior var Petter Northug. Men han tålde enorma träningsmängder och gör det fortfarande. Heidi Weng å sin sida tränar betydligt mindre än till exempel Therese Johaug. Och Weng - som ännu inte tränar 800 timmar i året - vann medalj både på VM och OS.
Det skiljer alltså över 200 timmar till Johaugs årsdos på över 1000 timmar.
- I norska skidförbundet har vi en utvecklingstrappa. Åkarna skall uppåt i mängd. En åkare kan vara kring 30 år när man når den översta nivån. Man måste ha tålamod, poängterar Vidar Løfshus, som önskar sig mindre hysteri kring hur många timmar unga åkare tränar.

 

Del |
20190916, ROBIN slutar (kopia)

IFK Umeå:s Robin Norum tackar för sig

Robin Norum har vunnit världscupen på rullskidor, något han inte lyckades med i år.
Och när världscupen avslutades i Val di Fiemme under söndagen passade Robin på att tacka för sig som aktiv skidåkare.
Nu väntar andra uppgifter på 31-åringen från IFK Umeå.

 

Les mer
20180821, JOHANSSON Marcus 001 (kopia)

Olivia och Marcus vann masstarterna

SM på rullskidor i Skövde:

Årets huvudsäsong för rullskidor avslutades under söndagen i Skövde med SM i masstart långdistans. Tävlingarna var även finalen för årets STS Roll Cup, den svenska cupen för juniorer och seniorer.

Les mer
Newspower.it

Två dubbelsegrar till Sverige

Världscupen på rullskidor:

Det blev en fantastisk avslutning för svensk del på minitouren i Italien. Linn Sömskar och Moa Olsson tar en dubbel likaså Johan Ekberg och Truls Gisselman. Johan vann också totala världscupen.

Les mer
newspower,it

Linn och Johan vann – Truls tvåa

Världscupen på rullskidor:

Under lördens masstartlopp i fri teknik tog Johan Ekberg och Truls Gisselman en svensk dubbelseger. Linn Sömskar vann damernas lopp.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Tuffa individuella SM-lopp i Skövde

Årets SM i individuell start blev ett riktigt kraftprov. Efter en ganska platt men teknisk bana inne på regementsområdet i Skövde så avslutade alla klasser med den rejäla stigningen uppför Billingen de sista 3 kilometerna.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Calle vann norska folkets hjärta

Krönika:

Plötsligt visar det sig att Calle Halfvarsson och Petter Northug jr är goda vänner. TV-serien Landskampen förenade dem. Nu snapchattar de med varandra nästan varje dag. Premiärprogrammet gav Calle en plats i norrmännens hjärta.

 

Les mer
dampallen-supersprint-trento (kopia)

Linn och Johan på pallen igen

Världscupen på rullskidor:

Under fredagens supersprint i Italien blev det två svenska andra platser genom Linn Sömskar och Johan Ekberg.
Les mer
6O3A6879_Foto_Michael_Renström-1024x683 (kopia)

SVT storsatsar på premiären i Gällivare

Sveriges Television storsatsar och direktsänder alla tre tävlingsdagar från Gällivarepremiären 22-24 november!

- Tävlingarna i Gällivare blir startskottet för en spännande längdsäsong med Tour de Ski och den nya skandinaviska touren som höjdpunkter. Så vi är jätteglada att vi kan vara med redan från fredagens tävlingar den här gången, säger SVT Sports projektchef Max Bursell.

Les mer
HELLNERSTADION i Gällivare med Dundret i bakgrunden är arena för den svenska säsongspremiären 17-19 november. Hit kommer både svensk och utländsk elit. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-photo

Tävlingsnyheter inför vintern

Gällivare får JSM på skidor 2021:

Längdrådet och tävlingsprogramgruppen har vid sina senaste möten fattat ett antal beslut inför framtiden och kommande vinters tävlingar.

 

Les mer
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Tre svenska pallplatser i Trento

Världscupen på rullskidor:

Det blev vinst i italienska Trento för Linn Sömskar i dagens backrace i klassisk teknik. Moa Olsson knep tredjeplatsen. I herrarnas juniorklass blev Johan Ekberg trea.

Les mer
x1000w-sares (kopia)

Johan Sares tar över i Grönklitt

Fd längdchefen har hittat nytt arbete:

Johan Sares blir ny anläggningschef för Orsa Grönklitt. Bakom sig har han en yrkeskarriär inom idrotten och ser nu fram emot att jobba inom besöksnäringen.
– Det ska bli både kul och spännande att prova något nytt. Både idrott och besöksnäringen gör folk glada och jag ser många likheter även på andra sätt. Jag kommer att bidra med mitt engagemang och passion och ser framförallt fram emot att få vara en del i att leda och utveckla både organisationen och anläggningen, säger Johan Sares.
Les mer
20190912, Ole o Dasha med Kina

Bjørndalen ny landslagstränare för Kina

Frun Darya Domracheva tar över damlaget:

Ole Einar Bjørndalen tar över Kinas landslag i skidskytte mot OS i Beijing 2022.
Frun Darya Domracheva blir damtränare.
Mer meriterade ledare kunde inte kineserna få på vägen mot sitt eget hemma-OS.

 

Les mer
20180316,MUSGRAVE, Andrew 006 (kopia)

Britten som nådde världstoppen

Nu jagar han sin första, stora seger:

I sommar har Andrew Musgrave varit världens bästa rullskidåkare på dom långa distanserna.
Men 29-åringen från Skottland har haft en annorlunda väg till världseliten där han också är på vintern.
I VM slog han till exempel samtliga svenska åkare i skiathlon där han var 7:a i Seefeld. Dessutom var han 8:a både på 15 km och 50 km.

 

Les mer
20190525, PETERSON, Jonas 002 (kopia)

Jonas blev en parentes i längdlandslaget

Får stöd av Charlotte Kalla:

Jonas Peterson, 44 hade stora planer för längdlandslaget.
Han antog utmaningen efter Rikard Grip som chef för vårt folkkära landslaget.
Det var innan sommarlovet.
Nu är han redan borta.
Jonas Peterson blev en parentes i längdlandslaget, men nu får han stöd bland annat av Charlotte Kalla.

 

Les mer
X

Hela Vasaloppets meny för 2020

År 2020 är det 500 år sedan Gustav Vasas äventyr i Dalarna, 1520–21, och 98 år sedan det första Vasaloppet arrangerades 1922. Det senaste decenniet har Vasaloppet noterat en fördubbling av antalet anmälda deltagare! De fem senaste åren har man kunnat glädja sig åt att antalet varit närmare 100 000 anmälda, även om den magiska gränsen ännu inte nåtts. Nu kan Vasaloppet stolt presentera Vasaloppsåret 2020, med fler utmaningar och fler lopp än någonsin att välja emellan. På söndag 15 september öppnar anmälan till Vasaloppets sommarvecka 2020.

Les mer
20171119, LIE, Lotte 005 (kopia)

Norska Lotte tävlar för Belgien

Skidskytte:

Norska skidskytten Lotte Lie är på en nivå precis utanför det norska landslaget.
Nu väljer hon att tävla för Belgien för att få åka dom stora internationella tävlingarna.
Lotte har nämligen dubbla medborgarskap.

 

Les mer
20190909, medaljtrio (kopia)

Dessa åker VM-finalen på rullskidor

Den 12-15 september avslutas årets världscup på rullskidor i italienska orterna Trento och Val di Fiemme. Fyra svenska åkare ligger just nu på pallplats i den totala cupen före de avslutande tävlingarna.

Les mer
ROLF ZETTERBERG

– Kommer inte ihåg något

En månad sedan hjärtat stannade:

Måndag var 26-åriga Sondre Turvoll Fossli tillbaka på Ullevål sjukhus i Oslo – en månad efter att hjärtat stannade och han dramatisk fördes dit i full fart.
Men till NRK säger nu skidstjärnan att han inte kommer ihåg något från episoden där han mirakulöst räddade livet.
Nu är han ute igen, men om det blir någon vidare idrottskarriär är osäkert.

 

Les mer
IMG_6746_2 (kopia)

Tom och Elin vann UVK-RULLEN 2019

Tom Fahlén Landsbro IF fortsätter att leverera toppresultat denna sommar. I ett mycket bra startfält på herrsidan blev det som en förlängning av Finnkampen. Tre åkare, Tom Fahlén, Isac Holmström från Åland (If Sibbo Vargarna och Vitava Fund Ski Team) samt Jonathan Hedbys Nusnäs IF, kunde efter 8 km åka ifrån en stor, samlad klunga i en lång slakmota. De ökade bara  farten, gled iväg och utökade avståndet till klungan med ca 1 minut vid varvningen efter 24 km.

 

 

Les mer
20170701, DYVIK, Anna 008 (kopia)

Anna och Frida åkte hem från lägret

Anna Dyvik och Frida Karlsson har båda fått avbryta landslagets höghöjdsläger i Frankrike i förtid. Men det är ingen dramatik kring det hela. Båda har blivit förkylda och menade att det var bäst att åka hem och bli frisk på hemmaplan.

 

Les mer