Mobile Version
Desktop Version
OS- och VM-SEGRAREN Frode Estil, 42, är orolig för att många unga skidåkare tränar för mycket - tänker enbart på timmar och glömmer vad dom tränar för! Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
OS- och VM-SEGRAREN Frode Estil, 42, är orolig för att många unga skidåkare tränar för mycket - tänker enbart på timmar och glömmer vad dom tränar för! Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

OS- och VM-segrare tycker många unga tränar fel:

Träna mindre och klokare är rådet

Frode Estil är både världsmästare och olympisk mästare. Dessutom tränare hemma i Meråker, där han bland annat varit viktig i Petter Northugs utveckling till toppåkare.
Nu varnar 42-årige Estil för att unga skidtalanger genomför mycket onödig träning.
Hans råd: Träna mindre, träna klokare!

 

FRODE ESTIL var en stor stilåkare. Här vid VM i Oberstdorf 2005. Foto: SARI KRISTIANSEN/sweski.com
FRODE ESTIL var en stor stilåkare. Här vid VM i Oberstdorf 2005. Foto: SARI KRISTIANSEN/sweski.com

- Det har blivit ett överdrivet fokus på timmar i Norge. Jag har intrycket av att många är mera upptagna av att säkra att det blir timmar i träningsdagboken än vad dom faktiskt gör på träningarna. Det är inte svårt att få till träningstimmar, det är bara att vara ute. Men jag är lite rädd för att det blir en del bortkastad träning, säger Estil i en intervju med Namdalsavisen hemma i Trøndelag.
Frode Estil kommer från Lierne, lika vid svenska gränsen och var i sin tid en klassisk stilåkare som var bra på nästan alla distanser. Trots det tränade han mindre än många junioråkare gör idag.
- Jag tränade sällan över 750 timmar i året när jag tränade som mest under senioråren. Idag hör jag om junioråkare som tränar betydligt mera. Det gör mig fundersam. Jag tror att hög träningsmängd kan verka mot sitt syfte, nämligen att åka snabbt i skidspåret. Det är inte bara timmarna som avgör hur snabbt du åker skidor. Exempelvis mäts aldrig en toppledare i näringslivet på hur många timmar han sitter på kontoret. Han mäts på resultaten han uppnår. Så är det också för skidåkare.
Estil har varit knuten till skidgymnasiet i Meråker, där flera av Norges bästa skidåkare studerat - bland annat namn som Petter Northug, Eldar Rønning och flera andra. Nu har debatten om antalet träningstimmar kommit i fokus i Norge - speciellt sedan världscupsegraren Martin Johnsrud Sundby sagt i TV att han ökat träningsmängden från 980 till närmare 1150 timmar det här året.
Therese Johaug har också sagt att hon fick bromsas för inte att träna över 1000 timmar i året - vilket hon gjorde i 2013.
- Therese är extremt träningsvillig och vill egentligen träna hela tiden. Då är det en viss träningsmängd som måste till, men samtidigt måste man justera så att det inte blir för mycket. Man kan inte bara träna och träna och tro att man blir bättre och bättre av det. Då blir man bara slut, sade landslagstränaren Egil Kristiansen till NRK den gången.

 

Landslagschefen håller med
Norges landslagschef Vidar Løfshus håller med om att Frode Estil tar upp en viktig fråga om träning. Och han medger att dom 1150 träningstimmarna till Martin Johnsrud Sundby inte passar för någon annan.
- Vårt önska är inte att kommunicera extrema träningsmängder. I skidförbundet menar vi att antalet timmar inte är det viktigaste, men kvalitén på träningen. Frode Estil var i den ena ändan av skalan och vann guld med 750 träningstimmar, Martin Johnsrud Sundby är i den andra ändan. Alla individer är olika, säger Løfshus i en intervju med VG.
Den norske landslagschefen säger till VG att det i huvudsak är juniorer som tränar på tok för mycket i Norge. Ett problem som han menar att klubbtränare och föräldrar måste kontrollera. För dom norska landslagsåkarna ligger mellan 80 och 87 procent av träningen i intensitetszonen 1 berättar Løfshus vidare.
Han tycker det är i överkant när han hör om en 16-åring som tränar 600 timmar i året.
- Det är väldigt individuellt hur mycket en junior bör träna. Men en 16-åring kan träna kring 400 timmar, en 17-åring 450 timmar, en 18-åring 500 timmar, en 19-åring mellan 560 och 570 timmar och en 20-åring kring 650 timmar. Men det vill alltid vara individuella skillnader från det här, säger Vidar Løfshus till VG-sporten.
En som tränade betydligt mera som junior var Petter Northug. Men han tålde enorma träningsmängder och gör det fortfarande. Heidi Weng å sin sida tränar betydligt mindre än till exempel Therese Johaug. Och Weng - som ännu inte tränar 800 timmar i året - vann medalj både på VM och OS.
Det skiljer alltså över 200 timmar till Johaugs årsdos på över 1000 timmar.
- I norska skidförbundet har vi en utvecklingstrappa. Åkarna skall uppåt i mängd. En åkare kan vara kring 30 år när man når den översta nivån. Man måste ha tålamod, poängterar Vidar Løfshus, som önskar sig mindre hysteri kring hur många timmar unga åkare tränar.

 

Del |
20200811, UREVC Eva (kopia)

Slovenskt kraftpaket på väg tillbaka

Eva Urevc, 24 kom som en storm in i världseliten i sprint men missade hela den gångna säsongen på grund av skada.
Men nu är kraftpaktetet, som av utseende ofta jämförs med Marit Bjørgen, på väg tillbaka och kan bli en obehaglig konkurrent för Linn Svahn, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och dom andra svenska sprintstjärnorna.

 

Les mer
20200811, landslaget rullskidor (kopia)

Längdlandslaget stannar i Sverige i höst

En fin vecka i Torsby är genomförd, där A-landslaget och Team BAUHAUS fått fin träning i både löparskorna, i skidtunneln och på rullskidorna uppför Torsbys alla fina höjder. Och fler dagar i Torsby kommer det att bli då landslagsledningen idag meddelar att höstens utlandsläger istället kommer ske i Sverige.

 

Les mer
20200807, MYHLBACK, Petter 002 (kopia)

Nya vallachefen städar om i bussen

Petter Myhlback, 43 är ny vallachef för det svenska längdlandslaget.
Överraskande för många.
Petter är inte känd som någon vallare, men som en sprinter på världsnivå.
Men nu städer han om och hoppas att dom blågula åkarna skall ha toppenskidor kommande säsong.

 

Les mer
20200811, Tean Nordic Blink (kopia)

En låååång debut för Linn Sömskar

Linn Sömskar debuterade för sitt långloppsteam Team Nordic Athlete under söndagen.
Och det blev en låååång debut – en stafett med tre åkare i varje lag som totalt skulle åka i 12 timmar.
Linns lag grejade sig bra och slutade tvåa, även om hon själv uttrycker att det är något av det hårdaste hon gjort.

 

Les mer
20180129, WENG, Tiril Udnes 030 (kopia)

Hon slog Johaug i en distanstävling

Det är inte ofta som Therese Johaug förlorar i en distanstävling. Ett av undantagen var Frida Karlssons suveräna seger i Holmenkollen i vintras.
Men under lördagen förlorade världsettan igen – den här gången lite mera överraskande.

 

Les mer
20200809, BUSKVIST, Alfred (kopia)

Sandra och Alfred vann rullskids-SM

Sandra Hansson, Malung och Alfred Buskqvist, Stern vann dam- respektive herrklassen när SM på rullskidor avgjordes i Lidköping under söndagen.
Det var en hård dag då flera åkare först körde den individuella tävlingen för sedan att åka masstart på eftermiddagen. Lidköpings VSK hade lagt in SM-tävlingarna i traditionella Rådarullen.

 

Les mer
20191208, KNOTTEN, Karoline 001 (kopia)

VM-drottningen fick stryk i Blink

VM-drottningen i skidskytte Marte Olsbu Røiseland fick lite överraskande stryk av Karoline Knotten i nya grenen supersprint när Blinkfestivalen i Sandnes i sydvästra Norge fortsatte under fredagen med bland annat både längdåkning och skidskytte.
Johannes Høsflot Klæbo och Maiken Caspersen Falla var inte lika överraskande segrare i längdåkarnas sprint.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Johaug och Krüger bäst i monsterbacken

Det fanns ingen plats för några överraskningar när Blinkfestivalen i Norge öppnade med brutala Lysebotn Opp under torsdagen.

Therese Johaug och Simen Hegstad Krüger var åter igen klart bäst i den 7,5 km långa monsterbacken med 640 meters stigning på dom sista 6,5 kilometrarna.

 

Les mer
20180902, ABRAHAMSSON Hanna 001 (kopia)

Hanna Abrahamsson till Ulricehamns IF

Hanna Abrahamsson, 20, kommer från och med kommande skidsäsong att tävla i längdskidor för Ulricehamns IF efter många år i moderklubben Eksjö SOK.

Les mer
Johan Eriksson tf vd 3 Foto Vasaloppet (kopia)

Johan tillförordnat vd för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad vd för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala varianten Hemmavasan, som över 11 000 anmälda cyklister och löpare ska genomföra på sin hemmaplan under perioden 15–22 augusti.

 

Les mer
HÃ¥kan Blidberg

Stinas möte med gamla kompisar

På läger samtidigt i Torsby den här veckan:

Många såg förvånad på när Stina Nilssons bil dök upp utanför skidtunneln i Torsby samtidigt som längdlandslaget är där på läger.
Men det var en tillfällighet och Stina är på plats tillsammans med skidskyttelandslaget som har läger samtidigt – men som inte tränar med längdåkarna.

 

Les mer
20180131, BYSTRÖM, Anders 006 (kopia)

Äntligen är landslaget på läger igen

Efter en lång sommar utan lägerverksamhet kan längdlandslaget äntligen samlas i Torsby för säsongen första träningsläger tillsammans.

Les mer
20200802, COLOGNA bröllop (kopia)

Dario Cologna gift i helgen

Fyrfaldige OS-segraren Dario Cologna gifte sig i helgen med sin långvariga flickvän Laura Bucher. Schweizaren och hans tjej har varit ett par i tio år och i lördags blev dom alltså herr och fru i ett bröllop för dom närmaste i Tessin.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Anton Karlsson är tillbaka

Lager 157 Ski Team får en rejäl förstärkning kommande säsong. Sprintspecialisten Anton Karlsson är tillbaka efter att ha fått hela den förra vintern förstörd på grund av en skada.
Under söndagen vann han teamets drygt fyra och en halv mil långa träningstävling i Liared utanför Ulricehamn.

 

Les mer
Gianfranco Kasper VM2015-2

FIS-kongressen skjuts upp till 2021

Den 52:a FIS-kongressen som skulle hållits i Zürich i Schweiz den 4:e oktober skjuts upp till 5:e juni 2021 i Portoroz i Slovenien.
Det är givetvis pandemin och restriktionerna kring Covid-19 som gör att det internationella skidförbundet tvingas ta det här steget.

 

Les mer
Group

Sachenbacher-Stehle ”offrades” i dopingkriget

Ny bok av Grigoriy Rodenchkov med sensationella uppgifter:

Sensationella uppgifter kommer nu i den nya biografien till den ryske avhopparen Grigory Rodchenkov som ledde Moskvas antidopinglaboratorium och som senare hoppade av till USA och avslöjade systematisk doping i Ryssland.
Han skriver bland annat att den tyska skidskytten Evi Sachenbacher-Stehle ”offrades” i dopingkriget där hans uppgift var att se till att dom ryska atleterna inte fälldes för doping.

 

Les mer
20200718, GRÄFNINGS Maria (kopia)

Ny utmaning för Maria Gräfnings

Satsar igen efter att ha fått barn:

Maria Gräfnings satsar vidare efter att ha fått barn. Nu har hon klart med ett nytt långloppsteam och kommer troligen att dyka upp i Visma Ski Classics som en tuff konkurrent till Britta Johansson Norgren, Lina Korsgren och dom andra damerna i långloppscirkusen.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Calle klar för fotboll i division 6

Calle Halfvarsson sadlar om på sommartid och är klar för att spela fotboll för Äppelbo AIK. Troligen debut hemma mot Gagnef på lördag klockan 15.
Det är en överraskning mitt i sommaren att skidstjärnan nu debuterar i division 6.

 

Les mer
Rolf Zetterberg

Nytt benbrott för Ingvild Flugstad Østberg

Oturen fortsätter för Ingvild Flugstad Østberg.
Den norska stjärnan hade precis kommit tillbaka i full träning efter ett benbrott från i vintras när man upptäckte ett nytt brott i foten.
Därmed ryker alla rullskidstävllingarna och det blir ytterligare veckor med alternativ träning och frustration.

 

Les mer
ROLF ZETTERBERG

Blir det här världscupen i 2020/2021?

Ingen vet om det blir någon världscup som planerat kommande vinter.
Hur ser det ut med Covid-19-pandemin? Vem får resa över gränserna? Kan man tävla som normalt?
Hur som helst, det här är det världscupprogram som än så länge ligger på bordet hos FIS.

 

Les mer