Mobile Version
Desktop Version

Hellner: - Det är bara skidor

Marcus Hellner känner lugn inför den kommande säsongen. Kanske för att det inte är några mästerskapstävlingar.
- Det blir en sådan extrem uppladdning under mästerskapssäsonger. För mig är det ändå bara skidor, en skidtävling, säger han till Norrbottens-Kuriren..

Landslagets läger i klassiska Vålådalen är bara ett välkomment avbrott från den dagliga träningen hemma i Gällivare. Det är på sluttningarna kring Dundret som OS- och VM-segraren lägger grunden för nya segrar.
- Jag kände i dag att jag är i ganska bra form. Jag kunde bara åka på utan att ens känna mig trött eller särskilt andfådd. Men det är knappt när jag kör långa intervallerna som jag drar på mig mjölksyra, säger Hellner när han träffar Norrbottens-Kuriren efter ett tungt pass med Tour de France-liknande backar vid Dundrets sluttning.
25-åringen från Lerdala krossade världseliten i sprint och fick medialt sitt namn på sista backen in mot stadion under vinterns VM i Holmenkollen.
Det var där som Hellner satte in dödsstöten och flög ifrån konkurrenterna - inklusive hemmanationens guldgosse Petter Northug.

- Höga förväntningar
Fem månader har passerat sedan dess och Sveriges skidkung tänker tillbaka på VM
i Norge med blandade känslor.
- Jag hade väldigt höga förväntningar. Jag fick absolut ett bra VM med sprinten. Det var en grym känsla och helt otroligt. På sättet allt hände och den känslan jag hade i kroppen har jag inte varit med om tidigare, säger han vidare till NK-sporten.
- Men jag hade gärna velat ha en medalj på tremilen istället för att bli sexa. Det var ganska nära. Jag missade kanske lite formen och jag gjorde väl allt för att det skulle gå vägen, men vi slet med skidorna i början på klassiska. Jag fick jobba mig tillbaka på skaten och det var ett slitsamt lopp. På slutet var jag stum. Jag gjorde ett rejält försök och så mycket mer kan jag
inte kräva av mig själv.

 

MARCUS HELLNER vill vinna Tour de Ski. Då måste han bland annat slå Dario Cologna, som här ligger framför på vägen mot Alpe Cermis. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN
MARCUS HELLNER vill vinna Tour de Ski. Då måste han bland annat slå Dario Cologna, som här ligger framför på vägen mot Alpe Cermis. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN

- Ville inte vara tvåa
VM-stafetten skulle Sverige vinna. Man skulle försvara segern från OS i Kanada, men det blev silver efter Norge. Northug hånade Hellner genom att åka nästan baklänges över mållinjen.
- Den hade vi velat vinna. Där ville vi inte vara tvåa. Men jag hade inte kunnat
göra så mycket annorlunda. Jag var inte i en sådan dunderform att jag bara kunde dra ifrån Petter och de andra. Jag var jäkligt besviken den dagen att jag inte kunde göra mer för tävlingen och gå för guldet.
- Men det är bara att inse att med den formen jag hade skulle jag ha behövt ett bättre läge. Vi kan inte ha med Norge in på en sistasträcka på det sättet. Sedan var Petter i en fantastisk form och var riktigt duktig hela mästerskapet.
Vad gjorde du efter VM?
- Jag blev sjuk och missade Falun. Jag körde Slottssprinten efter VM, men var egentligen sjuk. Jag blev riktigt dålig efteråt och repade mig aldrig efter Stockholm. Jag hade tänkt köra ganska många lokala tävlingar här uppe, men det blev inte.
Kommande vinter blir annorlunda. Inget VM och inget OS. Därmed riktas fokus mot Tour de Ski och möjligheten att vinna världscupen totalt innan det kommer tre år med två VM och ett OS, där hemma-VM i Falun 2015 avslutar det hela…
- Det är ganska skönt att det inte är mästerskap. Jag får tid att gå in för världscupen. Den blir viktigare och det känns roligt. Det är inga krav på att jag ska vara i form en viss vecka utan jag har hela säsongen på mig.
Hur hårt satsar du på Tour de Ski?
- Som vanligt. Där vill jag alltid vara i form och göra bra ifrån mig. Det kommer inte vara så stor skillnad från tidigare säsonger. Det ena behöver inte utesluta det andra. Även om jag laddar för OS kan jag ändå göra en bra tour. Så kommer det att vara i år också, jag laddar som vanligt.
Marcus Hellner kommer åter igen att ställas mot Norges skidkung Petter Northug vid ett flertal tillfällen, men han har accepterat att han nog aldrig kommer att besegra sin värste konkurrent på upploppet.
- Jag har inte samma explosivitet som Petter och inte samma teknik. Jag jobbar på tekniken och sätter staktajmingen ibland i höga hastigheter, men ibland blir det inte bra.
- Min idé är att ett skidlopp inte alltid behöver avgöras med en spurt. Jag vill gärna komma loss tidigare för om jag hamnar sida vid sida med Petter är han snabbare, säger Marcus Hellner förhoppningsfullt till Norrbottens-Kuriren.


 

Del |
20191207, SVAHN Linn (kopia)

Linn Svahn blev ”Årets kvinnliga idrottare”

Linn Svahn vann priset som ”Årets kvinnliga idrottare” på Idrottsgalan under måndagskvällen. En smått sensationell säsong av 20-åringen från Östersund låg bakom. Hon vann sprintvärldscupen och fick sitt stora, internationella genombrott.

 

Les mer
20190223, BURMAN Jens 001 (kopia)

Kalla och Burmann tillbaka i VC i Lahtis

Efter en helgs tävlingsuppehåll är det dags för de första världscuptävlingarna sedan Tour de Ski avslutades. Ebba Andersson, som var snabbast uppför Alpe Cermis, återfinns också nu i truppen till finska Lahti.

 

Les mer
20191208, BÅNGMAN Tilde (kopia)

Tilde och Moa delade segern i Offerdal

Alfred Buskqvist tog stark seger i herrklassen och:

Tilde Bångman och Moa Hansson har följt varandra genom juniorlandslagstiden. Under söndagen delade dom båda segern i damernas 6 km klassisk stil i Offerdalspropagandan på Tildes hemmaplan.
I herrklassen var det Alfred Buskqvist från IK Stern i Göteborg som vann medan landslagsåkaren Viktor Thorn först var 6:a. Han jobbar för att komma tillbaka efter en ryggskada.

 

Les mer
IVERSEN, Emil ODsprint003 (kopia)

Norska toppnamn åkte sig ur VM-laget

Det är en stenhård kamp om VM-platserna i längd till Oberstdorf. Under lördagens skiathlon över 30 km i Granåsen i Trondheim försvann det sista hoppet för flera åkare som andra länder säkert hade räknat som medaljkandidater i VM.
Nu börjar man se konturerna av vem som skall åka för favoritnationen Norge i Oberstdorf-VM.

 

Les mer
Hoegberg

Svenska IBU-damerna stafett-tvåa

Endast Ryssland grejade av att slå Sveriges i stafetten i IBU-cupen i tyska Arber under söndagen. Sverige var en dryg halvminut efter men slog toppnationer som Tyskland, Ukraina, Frankrike och Norge.
Dom svenska herrarna håller inte högt nog tempo i spåret men slutade 6:a.

 

Les mer
17.01.2021, Oberhof, Germany (GER):Franziska Preuss (GER), Julia Simon (FRA), Hanna Oeberg (SWE), (l-r) -  IBU World Cup Biathlon, mass women, Oberhof (GER). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For e

Ny pallplats till Hanna Öberg

Hanna Öberg biter sig fast i kampen om den totala världscupen i skidskytte. Under söndagens masstart i tyska Oberhof kämpade hon sig åter upp på pallen som trea och hon slog både Marte Olsbu Røiseland och Tiril Eckhoff, dom båda norskorna som hon kämpar hårdast mot i cupen totalt.

 

Les mer
20180323, JONSSON, Fredrik 007 (kopia)

Klar seger till Fredrik Jonsson i Sollefteå

Fredrik Jonsson, Hudiksvall tog en klar seger i lördagens ICA Kvantum Racet i Sollefteå. Den i många år så skadeförföljde talangen visade redan förra säsongen att han kan matcha vem som helst i Sverige och nu var han överlägsen.
Junioren Lisa Eriksson från Strömnäs var klart bäst bland damerna.

 

Les mer
20180127, FALLA, Maiken Caspersen 001 (kopia)

Maiken Caspersen Falla mot VM-formen

Viktigt meddelande till Linn Svahn, Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och dom andra sprintässen:
Världsmästaren Maiken Caspersen Falla har börjat närma sig VM-formen.
Under lördagen vann hon norska mästerskapen på VM-distansen klassisk sprint – det efter en strulig försäsong där inget stämde alls.

 

Les mer
20210116, JOHANSSON Tilda (kopia)

Dom yngsta svenska tjejerna imponerar

Stina 30 placeringar bättre i IBU-cupen, men:

Stina Nilsson tog 30 placering mot sin första tävling när IBU-cupen i skidskytte fortsatte i tyska Arber med en ny sprint under lördagen. Men det är fortfarande långt fram och dom unga tjejerna imponerar mest i det svenska laget:
Tilda Johansson var 5:a och Sara Andersson 6:a i den tuffa konkurrensen.

 

Les mer
11.01.2020, Oberhof, Germany (GER):Linn Persson (SWE) -  IBU world cup biathlon, relay women, Oberhof (GER). www.biathlonworld.com © Thonfeld/IBU

Sveriges stafett-damer 3:a i Oberhof

Det blev en ny pallplats för dom svenska skidskytte-damerna som åkte in som 3:a i världscupstafetten i Oberhof under lördagen. I en växlande stafett vann till slut Tyskland som säkrade en populär hemmaseger, men tyvärr inte kunde hyllas av storpubliken som normalt kommer till skidskyttet just här i Oberhof.

 

Les mer
20210116, LINA o JENNY (kopia)

Jenny Larsson också med soloseger i Schweiz

Team Ramudden dominerade damernas La Diagonela:

Jenny Larsson, Team Ramudden tog en sensationell och överlägsen soloseger i damernas La Diagonela i bitande kyla i Engadin-dalen i Schweiz. Hon ryckte ifrån fältet och parkerade alla förhandsfavoriterna med minuter.
Och vid målet i Zuoz spurtade lagkompisen Lina Korsgren in som tvåa och Ida Dahl var fyra.

 

Les mer
20210116, KARDIN Oskar (kopia)

Äntligen full klaff för Oskar Kardin

Överlägsen soloseger i La Diagonela i Visma Ski Classics:

Äntligen blev det Oskar Kardins dag i Visma Ski Classics.
När långloppscupen drog igång med schweiziska La Diagonela i mer än 20 graders kyla i Engadin-dalen var det svensken som ensam stack iväg och utklassade hela världseliten i långlopp.

 

Les mer
15.01.2021, Oberhof, Germany (GER):Emilien Jacquelin (FRA), Fabien Claude (FRA), Quentin Fillon Maillet (FRA), Simon Desthieux (FRA), (l-r) -  IBU World Cup Biathlon, relay men, Oberhof (GER). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the

Sveriges herrar 7:a – Frankrike vann

Världscupen i skidskytte, herrarnas stafett:

Sverige slutade 7:a i herrarnas världscupstafett i skidskytte efter en strålande slutsträcka av Sebastian Samuelsson. Men laget var aldrig riktigt med i tätstriden där Frankrike till slut vann trots att Norge kom obehagligt nära på slutet.

 

Les mer
20190126, HAUKE, Max 003 (kopia)

Långt fängelsestraff för dopingläkaren

Mark Schmidt, den tyske dopingläkaren bakom skandalen vid skid-VM i Seefeld 2019 är dömt till fängelse i fyra år och tio månader. Han får heller inte jobba som läkare i tre år framöver.
Schmidt är mannan bakom dopingnätverket som avslöjades under VM där bland annat österrikaren Max Hauke ertappades medan han bloddopade sig.

 

Les mer
20180128, DAMFINAL 002 (kopia)

Ökad smitta oroar inför JVM

Den finska arrangören av JVM och U23VM informerar om läget inför kommande tävlingar med hänvisning till den ökade smittspridningen i Kainuu-regionen.

 

Les mer
Malte Stefansson040920_266 (kopia)

Bra skytte av Sveriges IBU-herrar

Bara två straffrundor totalt på fem herrar var ett gott resultat på skjutvallen för dom svenska herrarna i IBU-cupen i tyska Arber under torsdagen. Men tempot i spåret räckte inte för att ta upp kampen mot dom bästa.
Det blev en dubbelseger för dom norska bröderna Andersen från Geilo, medan Malte Stefansson var bäste svensk på en 9:e plats.

 

Les mer
14.01.2021, Oberhof, Germany (GER):Dorothea Wierer (ITA), Tiril Eckhoff (NOR), Lisa Theresa Hauser (AUT), (l-r) -  IBU World Cup Biathlon, sprint women, Oberhof (GER). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the International Biathlon Un

Ny seger till Eckhoff – kompisen kollapsade

Dom svenska damerna fick det inte riktigt till i damernas världscupsprint i skidskytte i Oberhof under torsdagen. Hanna Öberg blev bäst med en 7:e plats.
Tiril Eckhoff vann igen, men det var en seger med bismak. För hennes bästa kompis Ingrid Landmark Tandrevold kollapsade och fick hjälpas bort.

 

Les mer
Nilsson

Stinas tunga internationella debut

Stina Nilsson slutade 99:a i sin internationella debut som skidskytt. Hon hade sämsta åktiden av dom svenska åkarna och var närmare fyra minuter efter segrande Tatiana Akimova från Ryssland på 7,5 km sprint.
Visst, det är inte bara att slänga på sig ett gevär för en längdåkare på toppnivå
Men för Stina kommer pilen nu endast att peka uppåt.

 

Les mer
08.01.2021, Oberhof, Germany (GER):Martin Ponsiluoma (SWE) -  IBU World Cup Biathlon, sprint men, Oberhof (GER). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or distribution is

Kostbara missar för Ponsiluoma

Åter igen bland dom snabbaste i spåret:

Det ville sig inte för dom svenska herrarna i onsdagens skidskyttesprint i tyska Oberhof.
Martin Ponsiluoma åkte snabbt, men sköt för dåligt.
Sebastian Samuelsson och Peppe Femling sköt perfekt, men åkte för sakta.
Och som vanligt: Norsk dubbelseger med Johannes Thingnes Bø i topp.

 

Les mer
Johan Eriksson tf vd 3 Foto Vasaloppet (kopia)

Johan Eriksson anställd som VD för Vasaloppet

Styrelsen för Vasaloppet har utsett den tillförordnade vd:n Johan Eriksson till ny vd. Vasaloppet som i vinter kommer att arrangera två tävlingar, Vasaloppet Elit och Tjejvasan Elit, och som i övrigt öppnar Vasaloppsarenan för det coronaanpassade Vasaåket 12 februari till 7 mars.

 

Les mer