Mobile Version
Desktop Version
LAGER 157 tränar mycket rullskidor. Nu lanserar dom också en ny rullskidtour i Väst-Sverige tillsammans med 157XCC.

157XCC och Lager 157 med ny rullskidtour

157XCC och Lager 157 Ski Team kan stolt presentera 157XCC ROLLERSKITOUR, en rullskidtour som kommer att avgöras i totalt fem deltävlingar i Västsverige. - Vår vision med touren är att samla lopparrangörer för att tillsammans utveckla skidsporten och skapa en mötesplats där man får chansen att träffa likasinnade personer, säger Axel Swahn projektledare för touren.

 

157XCC och Lager 157 Ski Team vision har ända sedan starten varit att arbete ut mot hela skidsverige vilket inkluderar både barn och ungdom, motionär och elit. 157XCC ROLLERSKITOUR är ett ytterligare steg i satsningen att aktivera hela skidsverige och få fler att upptäcka glädjen i rullskidor.
- I vår verksamhet möter vi alla nivåer av skidåkare, att nu få träffa dem ute på tävlingarna i vår egen tour ska bli väldigt roligt. Självklart hoppas vi även kunna rekrytera nya utövare till sporten, där är tjejer en viktig målgrupp för oss då vi ser en tydlig majoritet av killar inom rullskidsporten vilket är något som vi vill ändra på, säger Axel Swahn.

Även om skidsporten i sig är en individuell idrott så är gemenskap en stark drivkraft för att kunna utvecklas och ha kul tillsammans. På klubbnivå finns redan den här gemenskapen i stor utsträckning men med 157XCC ROLLERSKITOUR vill 157XCC både brädda och stärka skidsporten som Community.
- Mötet mellan människor är något som vi värdesätter högt som arrangör. Därför kommer vi lägga stor vikt i att skapa en mötesplats som ger möjlighet till inspirerande möten där man får träffa likasinnade personer i en go atmosfär, säger Axel Swahn.

I slutet av sommaren och början av hösten är tävlingskalendern fullmatad med rullskidtävlingar. I princip alla dessa tävlingar planeras på ideell basis. Att samlas i en gemensam tour gör att arrangörerna både kan inspirera och hjälpa varandra till att utveckla sina egna evenemang.
- Vi hoppas även på att den gemensamma touren gör att medlemmar från de olika arrangörsföreningarna väljer att åka fler lopp utöver föreningarnas egna lopp vilket i sin tur kommer leda till ett ökat deltagarantal för alla arrangörer, avslutar Axel Swahn.

 

Om touren

Tanumsloppet 14 augusti

Tanumsloppet arrangeras den 14 augusti i Tanumshede. Tävlingsdistansen i touren är 40 km men det finns även kortare distanser för den som önskar. Banan är lätt småkuperad och passar alla nivåer av åkare!

Topprullen 21 augusti

Topprullen arrangeras den 21 augusti av IK Stern vid Nääs som ligger några mil utanför Göteborg. Tävlingen bjuder utöver fina omgivningar på en kuperad bansträckning med rejäla stigningar. Den totala distansen är 30 km. Nytt för i år är att de även planerar för en kortare distans för den som önskar.

Värnamorullen 3 september

Den 3 september är det dags för Värnamorullen som är kända för sin fina bana, något som fjolårssegraren Hanna Falk lyfte i sin segerintervju: ”Ett jättefint lopp. Jag är lyrisk över banan!”. Tävlingen är totalt 40 km men det finns även kortare distanser för den som önskar. Banan är lättåkt och passar alla!

Billingen Rollerski 17 september

17 september arrangerar Billingens skidallians Billingen Rollerski. Den totala distansen är 45 km men det finns även kortare distanser för den som önskar. Gemensamt för alla distanser är att de har sin målgång uppe på skidstadion på Billingens fritidsområde.

157XCC OPEN 8 oktober

Sist ut är det 45 kilometer långa 157XCC OPEN den 8 oktober. Tourfinalen är en ny tävling i kalendern med start och mål i Liared knappt en mil utanför Ulricehamn. Banan går i varierad terräng, den tuffaste delen är den omtalade Liareds backen som deltagarna ska åka upp för totalt tre gånger.

 

Del |
20220624, WC Rollerskis NOR kopiera

Värmen nära knäcka Linn i världscupen

Linn Sömskar gick ut stenhårt och var i en klar ledning på det första av dom tre varven när världscupen på rullskidor inleddes med 10 km fristil i norska Notodden under midsommaraftonen.
Men i den nästan 30-gradiga värmen höll hon på att ta helt slut. Den rutinerade IFK Umeå-åkaren kunde dock samla sig och slutade trea, 0,3 sekunder från ”silvret”.

 

Les mer
20220624, Calle-Junior kopia

Välkommen till världen Calle-Junior

– Det absolut häftigaste jag varit med om och ett minne för livet, skriver Calle Halfvarsson på Instagram sedan hans sambo Isabell fött parets första barn sent under torsdagskvällen.
Vi säger välkommen till världen Calle-Junior.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Novak i banbrytande längdsatsning

Krönika:

När Björn Dählie, 55, lägger sin hand över Max Novaks, 26, axel är det för att den gamla skidkungen vill lyfta sporten till en ny nivå. Tillsammans utgörs nya Team Aker Dählie av långloppsåkare, allroundåkare och funktionsnedsatta.
Novak har hamnat i en för längd världsunik satsning.


 

Les mer
X

Cykelvasan 2022 sänds direkt i SVT1

Att Sveriges Television direktsänder Vasaloppet den första söndagen i mars varje år är väl känt. Nytt för i år är att SVT även kommer att direktsända Sveriges största mountainbikelopp Cykelvasan 90, som körs den andra lördagen i augusti. – Äntligen kan vi bjuda upp till en ny tradition med tv-frukost och blåbärssoppa och visa upp Vasaloppsarenan i sommarskrud, säger Johan Eriksson, vd för Vasaloppet.

 

Les mer
20220622, Marcialonga ny sträcka kopiera

Marcialonga fyller 50 och ändrar sträckan

”Mur de la Stria” med 20 procents stigning precis före mål:

Marcialonga – en av Ski Classics största tävlingar – fyller 50 år i vinter och i den anledningen gör man också stora ändringar på bansträckningen innan mål.
Den avsluttande Cascata-backen har varit en mardröm för många. Nu blir den kortare, men betydligt brantare. Dessutom kommer man in till mål från andra hållet än tidigare.

 

Les mer
20210527, SÖMSKAR Linn (kopia)

Liten blågul trupp till VC i Norge

Under midsommarhelgen är det dags för säsongens första deltävling i världscupen på rullskidor i vårt grannland Norge. Tävlingarna kommer att avgöras på tre orter i Telemarken och är en del av ”Telemarks Veka”.

 

Les mer
IMG_0450 kopiera

Full fart på Lycksele Sommarskidskola

En efterlängtad sommarskidskola i Lycksele genomförs i den gångna veckan, efter två års frånvaro när man tvingats ställa in pga coronapandemin.  

 

Les mer
220620-CK-juniorläger-pm kopiera

Charlotta Kalla hjälper juniorlandslaget

Charlotte Kalla blir ”sidekick” till Andreas Domeij, tränare för Team Svenska Spel Juniorlandslaget i sommar och höst. Stärker upp med en ovärderlig erfarenhet och kommer bidra till att inspirera en ny generationen skidåkare.

 

Les mer
20220130, VUKUEV, Ermilk kopiera

Ski Classics portar alla ryssar nästa säsong

Långloppscupen Ski Classics har beslutat att inga ryska åkare får starta i deras tävlingar kommande säsong. Det är givetvis på grund av kriget i Ukraina.

 

Les mer
20200103, TAUBØL Håvard Solås001 (kopia)

Slog Klæbo och Northug men fick stryk

Start av Emil och Johannes i Norge:

Emil Persson och Johannes Eklöf spurtade mycket bra och hade både Johannes Høsflot Klæbo och Petter Northug jr bakom sig i norska Totenrullen över 60 km under lördagen.
Det var bara ett problem: Håvard Solås Taugbøl hade en lucka och var fyra sekunder före dom båda svenskarna i mål.

 

Les mer
20220108, Pustertaler målgång kopiera

Här är hela Ski Classics-programmet

Säsong XIV av Ski Classics Pro Tour består av 14 evenemang på 10 evenemangshelger i 6 olika länder.

Den helt nya säsongen har 5 nya evenemang: Bad Gastein PTT och Bad Gastein Criterium i Österrike; Grönklitt Criterium och Grönklitt ITT på samma plats som förra året i Sverige men med nya evenemang och datum; och Ski Classics Finale Summit 2 Senja i Norge.

 

Les mer
20220618, Ernst Alm hylla 100 år kopiera

Första vasaloppssegraren hyllas i hembyn

Firar 100 år sedan Ernst Alm vann:

100 år har gått sedan Ernst Alm från Hemmingen vann det första Vasaloppet genom tiderna, det kommer Hemmingens byastugeförening uppmärksamma genom en folkfest och hemvändardag i sommar.

 

Les mer
20220617, Dæhlie o Novak (kopia)

Max Novak till Bjørn Dæhlies lag

Max Novak byter lag inför den kommande långdistanssäsongen. Han blir nu en del av en ny norsk storsatsning med Bjørn Dæhlie och storkoncernen Aker som sponsoerer.
Laget får flera toppåkare som Astrid Øyre Slind och Stian Hoelgaard och namnet blir Team Aker Dählie.

 

Les mer
20220107, WESTBER KJ segrare kopiera

Här går vinterns cup- och SM-tävlingar

Programmet inför vinterns Smart Energy Cup och BAUHAUS Cup är beslutat och redo att presenteras. Med nedslag i bland annat Idre, Ulricehamn och Lycksele kommer Sveriges juniorer och seniorer göra upp pе de svenska arenorna.

 

Les mer
20220614, ELVIRA Årets skidskytt (kopia)

Elvira Öberg blev Årets skidskytt

Det var föga överraskande, men Elvira Öberg har av Svenska skidskytteförbundet utsetts till Årets skidskytt.
Hon har haft sitt stora, internationella genombrott i vinter och hotade länge norskan Marte Olsbu Røiseland om totalsegern i världscupen. Dessutom tre OS-medaljer och flera topprestationer i världscupen.

 

Les mer
20220614, ny Pellegrino på väg (kopia)

En ny Pellegrino är på väg

En ny Pellegrino är på väg.
Men det kommer att ta tid innan det blir några resultat i skidspåret.
Sprintstjärnan Federico Pellegrino och hans nyblivna fru Greta Laurent väntar nämligen sitt första barn.

 

Les mer
20220312, ANGER Edvin kopiera

Sixten Jernbergpriset till Edvin Anger

Juryn för Sixten Jernbergpriset har enats om att tilldela 2022 års pris till Edvin Anger som därmed blir den yngste herrpristagaren sedan priset instiftades, 1965.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Öberg borde ha gjort som Bjervig

Krönika:

Medan den svenska längdchefen Lars Öberg satte hårt mot hårt mot sina stjärnor så valde hans norska motsvarighet Espen Bjervig att tillmötesgå Johannes Hösflot Kläbos krav på ett eget träningsupplägg. 
Jag hade gärna sett en liknande ”politisk”  lösning i Sverige.


 

Les mer
20220613, PERSSON Alicia till ÅIK (kopia)

Alicia Persson klar för Åsarna IK

Åsarna IK har gjort klart med ett starkt nyförvärv på damsidan:
24-åriga Alicia Persson med landslagsmeriter kommer från Stockviks SF i Sundsvall.

 

Les mer
20211219, PERSSON Emil kopiera

Nya Ski Classics-lopp till Orsa Grönklitt

Nu är det klart! Ski Classics och Orsa Grönklitt bjuder in till ny skidfest 18 - 19 februari 2023.
– Grönklitt Classics över 50 km blir huvudnumret, men det kommer också att bli en teamsprint på Orsas fantastiska skidanläggning, säger Grönklitts sportchef Urban Nilsson.

 

Les mer