Mobile Version
Desktop Version
null
MORA_NISSE STIPENDIET för 2023 har tilldelats Anton Grahn, IFK Mora och Tove Ericsson, Hudiksvalls IF. Foto: IFK MORA SK

Mora-Nisse stipendiet 2023 till Tove och Anton

Styrelsen för Mora-Nisses Jubileumsfond har utsett Tove Ericsson, Hudiksvalls IF och Anton Grahn, IFK Mora SK till mottagare av Mora-Nisse stipendiet för 2023.

De båda stipendiaterna får ett inramat diplom med respektive motivering, Mora-Nisse bok samt träningsstipendium på 13125 kronor för sin fortsatta satsning mot en elitkarriär inom längdskidåkningen. Styrelsen består av Marianne Karlsson-Eriksson, Åsa Mattsson och Erik Svensson.

Vid en ceremoni i Mora under onsdagen med Mora-Nisses hus som utgångspunkt så delades Mora-Nisse stipendiet ut till Tove Ericsson och Anton Grahn. Efter en god lunch och högtidlig stipendieutdelningen fick alla närvarande en visning av Mora-Nisses fina utställning. Detta var 35 gången som stipendiet delades ut.

De båda väldigt intresserade och ambitiösa stipendiaterna var stolta och mycket glada över utmärkelsen och ligger nu i hårdträning inför kommande utmaningar. Visserligen hade båda en inplanerad vilodag i samband med utdelningen men hårdträningen fortsätter snart i den härliga sommarvärmen. Både Tove och Anton har en utstakad väg för sin framtida idrottskarriär och Anton tävlar redan kommande veckoslut på Rullskids-SM i Umeå.

– Det betyder mycket att få detta stipendium och jag blev både förvånad och glad. Det skapar möjlighet att förbereda sig på ett bättre sätt inför kommande säsong och även att man får en bekräftelse på att man gjort något bra. Planen framåt är att träna på så mycket jag orkar och samtidigt hålla mig frisk och hel. På lite längre sikt hoppas jag kunna åka både VM och OS och kanske också något bra Vasalopp, säger Tove som vill fortsätta satsa på både långlopp och traditionell skidåkning. Hon vet också hur det känns att komma först under den klassiska devisen på Vasagatan i Mora. Tove har nämligen vunnit Ungdomsvasan hela fem gånger.

– Det är så häftigt och det är många duktiga skidåkare som fått det tidigare så jag blev väldigt glad. Jag tycker också att det var en rolig inramning här och intressant att få lära sig mer om Mora-Nisse. Jag vill gärna flytta till Östersund eller Falun efter gymnasiet och det sista junioråret vill jag använda till att förbereda mig för första senioråret, säger Anton som mest ser sig som en sprintåkare och drömmer om att få åka världscupen mer regelbundet framåt. Han är även med i ett långloppsteam och kan också fira att han precis är nybliven körkortsinnehavare. I framtiden drömmer han att arbeta med något inom juridik som är ett brett område att arbeta inom.

Mora-Nisses jubileumsfond instiftades i samband med Mora-Nisses 65-årsdag 1982 och själva stipendiet har delats ut varje år sedan 1989 (samtliga stipendiater listas längre ner). Syftet med jubileumsfonden är att stödja svenska skidjuniorer i åldern 17-20 år.

Tove Ericsson, Hudiksvalls IF, erhöll stipendiet med följande motivering:
“I Stockviksdräkten som fyraåring hon gjorde längdåkningsdebut, sen dess har hon för sin egen utveckling tagit många kloka beslut.  
Steg för steg har hon på karriärstegen klättrat, och samtidigt sina fysiska, psykiska, taktiska och tekniska förmågor förbättrat.  
Nybliven student från gymnasiet där hon sin egen väg har gått, på Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall hon en gedigen utbildning fått.  
Ser längdskidåkning som en livsstil och älskar att åka på både myr och fjäll, visar tränings- och tävlingsglädje, seriositet och driv från morgon till kväll.  
I tävlingsdräkten som numer tillhör både Team Engcon och Hudiksvall,   behärskar hon både klassiskt, skate, långlopp, sprint, distans och intervall.  
Älskar att tävla på arenor stora som små, visar kvaliteter som idrottare på en fenomenal nivå.  
Medaljer från SM, VM och OS i prisskåpet redan står, att medaljerna i framtiden blir fler är något vi förutspår.  
Från och med nu kan du också kalla dig Mora-Nisse stipendiat, du talangfulla, målmedvetna och seriösa skidåkare av högsta karat!”
 

Anton Grahn, IFK Mora SK erhöll stipendiet med följande motivering:
“En träningsvillig grabb som i Småland har sina rötter, med en talang utöver det vanliga med skidor och pjäxor på sina fötter.  
Såväl sommar som vinter skördar han framgång efter framgång, förbereder sig noggrant med rullskidor, löpning, styrka och skidgång.  
En 18-åring som studerar ekonomiprogrammet på skidgymnasiet i Mora, som är målinriktad, utvecklingsbenägen, juridikintresserad och inte gillar att förlora.  
Han inspirerar gärna andra skidungdomar att i längdåkningen glädjen finna, och själv har han redan hittat lösningen till att de viktiga tävlingarna vinna.  
Tävlandes för IFK Mora han den röda mössan med stolthet bär, den senaste säsongens meriterande segrar har satt fart på hans karriär.  
Vid JVM-guldet i kanadensiska Whistler var formen på topp, i den klassiska sprinten visade han egenskaper som ger framtidshopp, om en blågul landslagskarriär som lär bli lång och framgångsrik, flera SM-guld, världscupsdebut och viljan att utvecklas gör denna atlet unik.  
Vi gratulerar och lyckönskar vår bästa kandidat, som numer kan titulera sig 2023 års Mora-Nisse-stipendiat!”
 
Under åren har följande skidjuniorer belönats med stipendiet: 

1989: Cathrine Engman, Timrå & Anders Nordanbro, Hulån & Tony Forsman, Kvarnsveden & Håkan Nordbäck, Mora
1990: John Wikman, Borås
1991: Mathias Fredriksson, Borås
1992: Karin Säterkvist, Falun
1993: Thobias Fredriksson, Häggenås
1994: Marika Engström, Mora
1995: Isabell Andersson, Mora & Glenn Olsson, Östmark
1996: Sandra Gerhardsson, Borås & Fredrik Östberg, Norberg
1997: Lotta Ekberg, Mora
1998: Jenny Olsson, Fagersta & Anna-Karin Strömstedt, Vansbro
1999: Mattias Almgren, Mora & Lina Andersson, Malmberget
2000: Mariana Handler, Åsarna
2001: Johan Höök, Åsarna
2002: Maria Rydqvist, Stockvik
2003: Julia Limby, Mora
2004: Ida Ingmarsdotter, Myrsjö-Oviken
2005: Eva Svensson, Mora
2006: Charlotte Kalla, Tärendö
2007: Adam Johansson, Rättvik
2008: Calle Halfvarsson, Mora
2009: Lisa Larsen, Sundbyberg
2010: Hanna Brodin, Falun
2011: Maria Nordström, Gävle & Daniel Svensson, Mora & Gustav Eriksson, Borlänge
2012: Julia Jansson, Månkarbo & Stina Nilsson, Malung
2013: Julia Svan, Vansbro & Rasmus Hörnfeldt, Strömsund
2014: Jonna Sundling, Umeå & Jens Burman, Åsarna
2015: Ebba Andersson, Sollefteå & Oskar Svensson, Falun
2016: Jenny Solin, Sollefteå & Viktor Thorn, Ulricehamn
2017: Frida Karlsson, Sollefteå & Eric Rosjö, Hallby
2018: Moa Lundgren, Umeå & Gustaf Berglund, Mora
2019: Louise Lindström, Högbo & Axel Aflodal, Offerdal
2020: Märta Rosenberg, Duved & William Poromaa, Åsarna
2021: Moa Hansson, Landsbro & Emil Danielsson, Högbo
2022: Lisa Eriksson, Strömnäs & Edvin Anger, Åsarna
2023: Tove Ericsson, Hudiksvall & Anton Grahn, Mora

 

Del |
Mixstafett

Hopplöst utgångsläge – supersträcka av ”Sebbe”

Sverige kom helt snett ut i världscupstafetten för herrar i Östersund och hade ett tag bara två av dom 20 lagen bakom sig i spåret.
Men en super slutsträcka av Sebastian Samuelsson förde Sverige upp till en 6:e plats och med hopp om framgångar i helgens tävlingar för ”Sebbe”.

20231130, NYKVIST Emil 001 kopiera

Svenska top-10-placeringar i Finland

IBU-cupen i Kontiolahti:

IBU-cupen drog igång i Kontiolahti i Finland under torsdagen. Distanstävlingar både för damer och herrar stod på programmet och Sverige fick en godkänt start med top-10-placeringar både på dam- och herrsidan.
 

PERSSON, Emil 029 kopiera

Vasalopps-segraren också med covid

Samtidigt som stora delar av det svenska längdlandslaget har däckats med covid kommer meddelandet om att också Vasalopps-segraren Emil Persson har fått covid.
Tråkigt för Lager 157-profilen som var förra säsongens stora gigant Ski Classics och som nu var i förberedelser inför långloppsstarten i österrikiska Bad Gastein i början av december.
 

Mixstafett

Hannas kollaps kostade Sverige segern

Hanna Öberg hade matchboll om det varit tennis. Men det handlade om skidskytte, stafett och världscup på hemmaplan.
Då kollapsade världsmästarinnan och bommade fyra raka skott. Det resulterade i en straffrunda och Sverige missade chansen att vinna på hemmaplan.
 

Mixstafett

Spännande damstafett i Östersund?

Sverige ett av flera favoritlag:

Onsdagens damstafett i världscupen i skidskytte i Östersund kan bli en riktigt spännande tävling.
Flera lag har segerchanser och Sverige är så absolut ett av dom. Man kör med sina vanliga fyra stafettåkare men mixar om lite på ordningsföljden.
 

20231128, MYHLBACK, Alvar 002 kopiera[1]

Men Alvar Myhlback, 17 får chansen

Många har väntat på det. Och nu får 17-årige Alvar Myhlback chansen i världscupen på hemmaplan i Gällivare.
Supertalangen som imponerat i långloppen för Lager 157, bland annat som 8:a i Vasaloppet. Helgens tävlingar blir Alvars debut i världscupen – och han kan sätta många rekord där.
 

POROMAA, William 005 kopiera

Världscuplaget sänkta av covid

Fyra har testat positivt, tre är borta från helgens tävlingar:

Covid härjar i det svenska världscuplaget inför den kommande helgens tävlingar i Gällivare.
Jonna Sundling, William Poromaa och Linn Svahn är alla drabbade. Dessutom har Frida Karlsson testat positivt men har inga sjukdomssymptom.

20231127, Ebba-Frida-Moa 001 kopiera

6 blågula åkare bland dom 8 bästa

Sverige och USA dominerar damernas världscup:

Sverige och USA är dom enda nationerna bland dom åtta bästa i världscupen i längdåkning för damer efter den första tävlingshelgen i Ruka.
Frida Karlsson åker från Finland med den gula tröjan, följd av amerikanskorna Rosie Brennan och Jessica Diggins. Sedan följer inte mindre än ytterligare fem blågula åkare.

20231126, VITTOZZI Lisa 001 kopiera

Vittozzi vann med 0,1 sekund i distansloppet

Svenskarna sköt bort segerchanserna:

Dom svenska åkarna bommade för mycket i distanstävlingarna på hemmaplan i Östersund.
Istället blev det en oerhört spännande duell i damloppet där italienskan Lisa Vittozzi vann med 0,1 sekund till tyskan Franziska Preuss – alltså minsta möjliga marginal.
Tyskland hade en stor dag och tog en dubbelseger i herrarnas 20 km.

20231126, HENRIKSSON Sofia 001 kopiera

Sofia vann – Gustaf tog en dubbel

Ford Smart Energy Cup i Idre söndag:

Gustaf Berglund som segrare igen och en rejäl utskåpning från den klassiska specialisten Sofia Henriksson. Det blev slutresultaten när 10 kilometer klassiskt avslutade Ford Smart Energy Cup i Idre.

20231126, JENSSEN Jan Thomas 001 kopiera

Norska reserven slog alla i masstarten

Jan Thomas Jenssen fick en telefon i veckan om att Sjur Røthe är sjuk. Därmed fick den norska reserven chansen i masstarten över 20 km fristil i Ruka.
Han tackade med att slå alla i spurten och vann sin allra första världscuptävling.
Svenskarna hängde inte med och Calle Halfvarsson var bäst helt nere på en 18:e plats.
 

20231126, ILAR Moa seger kopiera

Moa Ilar vann sin första världscuptävling

Moa Ilar spurtade överraskade hem 20 km masstart i fristil vid världscupen i finska Ruka. Dalatjejen tog sin första världscupseger och imponerade oerhört i avslutning då det svenska laget tog sin tredje seger av tre möjliga.
 

20231125, FRIDA i gult kopiera

Frida i gult för att stanna?

Frida Karlsson tog över den gula ledartröjan i världscupen efter lördagens millopp i Ruka.
Nu är frågan om hon är där för att stanna. Hon är en av dom stora favoriterna att vinna världscupen totalt den här säsongen.
 

20231125, Kardin o Fleten kopiera

Fleten och Kardin bäst i långloppspremiären

Långloppsåkarna testade formen för första gången i Edsåsdalen under lördagen.
Oskar Kardin tog sin första seger för Lager 157 medan Emilie Fleten vann bland damerna när det åktes 45 kilometer.
 

"DEN NYA THERESE JOHAUG

Norska supertalangen utklassade alla

Märta Rosenberg och Louise Lindström bästa svenskor i Idre:

Förra säsongens suveräna juniorvärldsmästare Milla Grosberghaugen Andreassen utklassade alla dom svenska damerna när Sverige-cupen fortsatte med 10 km fristil i Idre under lördagen.
Hon var över halvminuten före alla andra och i Norge kallas hon för ”den nya Therese Johaug”.

20231125, BERGLUND, Gustaf 001 kopiera

IFK Moras herrar dominerade i Idre

IFK Moras herrar dominerade stort under andra dag av Sverige-cup-tävlingen i Idre Fjäll.
Gustaf Berglund vann 10 km fristil före klubbkompisen Eric Rosjö och med Borås veteran Karl-Johan Westberg som trea.

Sprint

Sverige vann direkt i Östersunds världscup

Världscupen i skidskytte i Östersund kunde inte ha startat bättre för Sverige.
Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg vann single mixed-stafetten efter en spännande duell mot Norge.
Över 3.000 på läktaren jublade över en start som arrangören bara kunde drömma om.

20231125, POROMAA William 001 kopia

Poromaa 9:a, Calle 10:a i Ruka

Norge och Finland på pallen i herrarnas lopp:

Norge dominerade som väntat i herrarnas 10 km klassisk i Ruka, men hemmafavoriten Iivo Niskanen grejade en andra plats mellan norrmännen Martin Løwstrøm Nyenget och Erik Valnes.
William Poromaa och Calle Halfvarsson åkte både in bland dom tio bästa och gjorde att den blågula insatsen var bättre än i fredagens sprint.

20231125, TOP-3 DAMER (kopia)

Ebba Andersson vann 10 km klassisk

Svenska damerna dominerade totalt igen:

Ebba Andersson vann direkt när hon världscupsdebuterade för säsongen över 10 km klassisk stil i finska Ruka. Och dom svenska damerna dominerade totalt – precis som i fredagens sprint – men nu med andra namn.
Frida Karlsson var trea och Moa Ilar imponerade som 4:a. Dessutom Linn Svahn också in i top-10.
 

Mediadag

Svensk seger direkt också i skidskyttet?

Två spännande stafetter i Östersund redan under lördagen:

Kan dom svenska skidskyttarna göra som längddamerna och vinna direkt när världscupen drar igång i Östersund under lördagen?
Sverige går hårt ut och startar med VM-hjältarna Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg redan i single mixed-stafetten som är första tävlingen.
Också laget i den mixade stafetten har helt klart segerchanser.