Mobile Version
Desktop Version
null
FÅR STÖD! Edvin Anger är en av fem idrottare i skidförbundet som får stöd i SOKs Topp och talang. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/kekstock.com

Topp-stöd till Edvin Anger och 4 andra

Moa Boström Müssener, alpint, Filip Gravenfors, puckelpist, Edvin Anger, längdåkning, Fredrik Nilsson, skicross och William Mathisen, snowboard har tagits ut till SOKs stödprogram Topp och talang.

– Svenska Skidförbundet gratulerar alla uttagna åkare som nu får större möjlighet att utvecklas och därmed befästa sin plats i världseliten. Tillgången till SOKs resursteam, med experter inom olika områden, är en mycket betydelsefull pusselbit, säger Elisabeth Egnell, tillförordnad generalsekreterare.

 

Moa Boström Müssener, Uppsala SLK, alpint

Moa har tagit stora steg i sin utveckling. Under säsongen 22/23 säkrade hon totalsegern i Europacupen slalomcup vilket gör att hon har en personlig startplats i världscupen nästa säsong. Dessutom fick hon under säsongen med sig en bronsmedalj på storslalom-SM i Sollefteå och nytt personbästa i världscupen när hon slutade på 17e plats på slalomen i Semmering.

– Bara att SOK har tagit med mig i Topp och Talang och tror på mig, stärker mitt självförtroende och ökar motivationen. OS är något som jag alltid följt och drömt om att få vara med på, så det känns som en ära att SOK nu vill satsa på mig, säger Moa Boström Müssener.

 

Filip Gravenfors, Åre SLK, puckel

Med JVM-guld i både singelpuckel och parallellpuckel, en andra- och tredjeplats i parallellpuckel i världscupen och dessutom utsedd "Rookie of the year" (bästa nykomling på världscupen) har Filip verkligen gjort avtryck i puckelvärlden. Till detta kan vi även lägga SM-silver i parallellpuckel och SM-brons i singelpuckel, vilket gör Filip till en av de mest lovande unga puckelåkarna i Sverige.

– Det här är verkligen ett stort och viktigt steg i min idrottskarriär. Jag har jobbat för det här under en längre tid och är stolt att representera Sverige och tacksam för att min satsning stöds av SOK, kommenterar Filip efter beskedet.

 

Edvin Anger, Åsarna IK, längdåkning

Hedemorasonen Edvin Anger började göra avtryck redan 2020 när han vann sprinten och kom tvåa i crosstävlingen under världsungdoms-OS. Efter det gjorde han nästan "rent hus" under junior-SM-tävlingarna och visade verkligen att han var en stor talang. Till denna säsong tog Edvin klivet in i världscupen vilket resulterade i tio stycken topp-10-placeringar varav två pallplatser, vinst respektive en andraplats i långa stafetten.

– Det känns otroligt roligt och stort. Att bli uttagen betyder mycket och jag hoppas att det ska hjälpa mig att ta nästa steg i min karriär, säger Edvin Anger.

 

Fredrik Nilsson, Åre SLK, skicross

Fredrik tog brons under junior-VM 2022 och i år visade han att det inte var en tillfällighet. Denna gång bärgade han den ädlaste medaljen – JVM-guld. Dessutom slog han till under senior-SM och tog förstaplatsen i konkurrens med landslagets meriterade världsåkare. Det var därför ingen skräll att han nästa säsong återfinns i A-landslaget.

– Jag vet att min högsta nivå tar mig upp på topp tio placeringar. Genom Topp och Talang får jag ytterligare resurser för att kunna fortsätta min satsning och oftare nå topp-tio, men jag siktar högre redan de kommande säsongerna, säger Fredrik Nilsson.

 

William Mathisen, Sälens IF, snowboard

Säsongen 22/23 debuterade William i världscupen och på VM, och han gjorde intryck redan från början, speciellt inom slopestyle. Med en femteplats på VM och två femteplatser samt en sensationell andraplats i världscupen i slopestyle, visade han vilken talang han är. Till det kan läggas fem senior-SM-medaljer, två guld i slopestyle samt guld, brons och silver i big air talar sitt tydliga språk.

– Det är fem unga lovande idrottare som nu får chansen att göra en full satsning mot världstoppen i sin gren, säger SOKs sportdirektör Peter Reinebo..

 

Om Topp och Talang

Topp och Talang är ett skräddarsytt stöd för aktiva som bedöms ha potential att kunna nå medaljkapacitet på OS och VM genom en uthållig satsning och med rätt stöd. Topp och Talang ska ge aktiva med potential att nå världstoppen möjlighet att göra en hundraprocentig satsning, oavsett den egna idrottens eller familjens ekonomi. Topp och Talang, och allt stöd till aktiva och förbund, finansieras av SOKs sponsorer.

SOK startade stödprogrammet Topp och Talang 1998 och utfallet av stödet har en dokumenterat hög nivå. Drygt 30 procent av talangerna i Topp och Talang har lyckats ta steget till medaljkapacitet vid VM eller OS efter fyra till sex år.

 

Del |
Mixstafett

Hopplöst utgångsläge – supersträcka av ”Sebbe”

Sverige kom helt snett ut i världscupstafetten för herrar i Östersund och hade ett tag bara två av dom 20 lagen bakom sig i spåret.
Men en super slutsträcka av Sebastian Samuelsson förde Sverige upp till en 6:e plats och med hopp om framgångar i helgens tävlingar för ”Sebbe”.

20231130, NYKVIST Emil 001 kopiera

Svenska top-10-placeringar i Finland

IBU-cupen i Kontiolahti:

IBU-cupen drog igång i Kontiolahti i Finland under torsdagen. Distanstävlingar både för damer och herrar stod på programmet och Sverige fick en godkänt start med top-10-placeringar både på dam- och herrsidan.
 

PERSSON, Emil 029 kopiera

Vasalopps-segraren också med covid

Samtidigt som stora delar av det svenska längdlandslaget har däckats med covid kommer meddelandet om att också Vasalopps-segraren Emil Persson har fått covid.
Tråkigt för Lager 157-profilen som var förra säsongens stora gigant Ski Classics och som nu var i förberedelser inför långloppsstarten i österrikiska Bad Gastein i början av december.
 

Mixstafett

Hannas kollaps kostade Sverige segern

Hanna Öberg hade matchboll om det varit tennis. Men det handlade om skidskytte, stafett och världscup på hemmaplan.
Då kollapsade världsmästarinnan och bommade fyra raka skott. Det resulterade i en straffrunda och Sverige missade chansen att vinna på hemmaplan.
 

Mixstafett

Spännande damstafett i Östersund?

Sverige ett av flera favoritlag:

Onsdagens damstafett i världscupen i skidskytte i Östersund kan bli en riktigt spännande tävling.
Flera lag har segerchanser och Sverige är så absolut ett av dom. Man kör med sina vanliga fyra stafettåkare men mixar om lite på ordningsföljden.
 

20231128, MYHLBACK, Alvar 002 kopiera[1]

Men Alvar Myhlback, 17 får chansen

Många har väntat på det. Och nu får 17-årige Alvar Myhlback chansen i världscupen på hemmaplan i Gällivare.
Supertalangen som imponerat i långloppen för Lager 157, bland annat som 8:a i Vasaloppet. Helgens tävlingar blir Alvars debut i världscupen – och han kan sätta många rekord där.
 

POROMAA, William 005 kopiera

Världscuplaget sänkta av covid

Fyra har testat positivt, tre är borta från helgens tävlingar:

Covid härjar i det svenska världscuplaget inför den kommande helgens tävlingar i Gällivare.
Jonna Sundling, William Poromaa och Linn Svahn är alla drabbade. Dessutom har Frida Karlsson testat positivt men har inga sjukdomssymptom.

20231127, Ebba-Frida-Moa 001 kopiera

6 blågula åkare bland dom 8 bästa

Sverige och USA dominerar damernas världscup:

Sverige och USA är dom enda nationerna bland dom åtta bästa i världscupen i längdåkning för damer efter den första tävlingshelgen i Ruka.
Frida Karlsson åker från Finland med den gula tröjan, följd av amerikanskorna Rosie Brennan och Jessica Diggins. Sedan följer inte mindre än ytterligare fem blågula åkare.

20231126, VITTOZZI Lisa 001 kopiera

Vittozzi vann med 0,1 sekund i distansloppet

Svenskarna sköt bort segerchanserna:

Dom svenska åkarna bommade för mycket i distanstävlingarna på hemmaplan i Östersund.
Istället blev det en oerhört spännande duell i damloppet där italienskan Lisa Vittozzi vann med 0,1 sekund till tyskan Franziska Preuss – alltså minsta möjliga marginal.
Tyskland hade en stor dag och tog en dubbelseger i herrarnas 20 km.

20231126, HENRIKSSON Sofia 001 kopiera

Sofia vann – Gustaf tog en dubbel

Ford Smart Energy Cup i Idre söndag:

Gustaf Berglund som segrare igen och en rejäl utskåpning från den klassiska specialisten Sofia Henriksson. Det blev slutresultaten när 10 kilometer klassiskt avslutade Ford Smart Energy Cup i Idre.

20231126, JENSSEN Jan Thomas 001 kopiera

Norska reserven slog alla i masstarten

Jan Thomas Jenssen fick en telefon i veckan om att Sjur Røthe är sjuk. Därmed fick den norska reserven chansen i masstarten över 20 km fristil i Ruka.
Han tackade med att slå alla i spurten och vann sin allra första världscuptävling.
Svenskarna hängde inte med och Calle Halfvarsson var bäst helt nere på en 18:e plats.
 

20231126, ILAR Moa seger kopiera

Moa Ilar vann sin första världscuptävling

Moa Ilar spurtade överraskade hem 20 km masstart i fristil vid världscupen i finska Ruka. Dalatjejen tog sin första världscupseger och imponerade oerhört i avslutning då det svenska laget tog sin tredje seger av tre möjliga.
 

20231125, FRIDA i gult kopiera

Frida i gult för att stanna?

Frida Karlsson tog över den gula ledartröjan i världscupen efter lördagens millopp i Ruka.
Nu är frågan om hon är där för att stanna. Hon är en av dom stora favoriterna att vinna världscupen totalt den här säsongen.
 

20231125, Kardin o Fleten kopiera

Fleten och Kardin bäst i långloppspremiären

Långloppsåkarna testade formen för första gången i Edsåsdalen under lördagen.
Oskar Kardin tog sin första seger för Lager 157 medan Emilie Fleten vann bland damerna när det åktes 45 kilometer.
 

"DEN NYA THERESE JOHAUG

Norska supertalangen utklassade alla

Märta Rosenberg och Louise Lindström bästa svenskor i Idre:

Förra säsongens suveräna juniorvärldsmästare Milla Grosberghaugen Andreassen utklassade alla dom svenska damerna när Sverige-cupen fortsatte med 10 km fristil i Idre under lördagen.
Hon var över halvminuten före alla andra och i Norge kallas hon för ”den nya Therese Johaug”.

20231125, BERGLUND, Gustaf 001 kopiera

IFK Moras herrar dominerade i Idre

IFK Moras herrar dominerade stort under andra dag av Sverige-cup-tävlingen i Idre Fjäll.
Gustaf Berglund vann 10 km fristil före klubbkompisen Eric Rosjö och med Borås veteran Karl-Johan Westberg som trea.

Sprint

Sverige vann direkt i Östersunds världscup

Världscupen i skidskytte i Östersund kunde inte ha startat bättre för Sverige.
Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg vann single mixed-stafetten efter en spännande duell mot Norge.
Över 3.000 på läktaren jublade över en start som arrangören bara kunde drömma om.

20231125, POROMAA William 001 kopia

Poromaa 9:a, Calle 10:a i Ruka

Norge och Finland på pallen i herrarnas lopp:

Norge dominerade som väntat i herrarnas 10 km klassisk i Ruka, men hemmafavoriten Iivo Niskanen grejade en andra plats mellan norrmännen Martin Løwstrøm Nyenget och Erik Valnes.
William Poromaa och Calle Halfvarsson åkte både in bland dom tio bästa och gjorde att den blågula insatsen var bättre än i fredagens sprint.

20231125, TOP-3 DAMER (kopia)

Ebba Andersson vann 10 km klassisk

Svenska damerna dominerade totalt igen:

Ebba Andersson vann direkt när hon världscupsdebuterade för säsongen över 10 km klassisk stil i finska Ruka. Och dom svenska damerna dominerade totalt – precis som i fredagens sprint – men nu med andra namn.
Frida Karlsson var trea och Moa Ilar imponerade som 4:a. Dessutom Linn Svahn också in i top-10.
 

Mediadag

Svensk seger direkt också i skidskyttet?

Två spännande stafetter i Östersund redan under lördagen:

Kan dom svenska skidskyttarna göra som längddamerna och vinna direkt när världscupen drar igång i Östersund under lördagen?
Sverige går hårt ut och startar med VM-hjältarna Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg redan i single mixed-stafetten som är första tävlingen.
Också laget i den mixade stafetten har helt klart segerchanser.