Mobile Version
Desktop Version
null
TILDA JOHANSSON och Stina Nilsson tog medaljer på EM i Lenzerheide. Nu är båda med i A-landslaget inför nästa säsong. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/kekstock.com

Här är landslagen i skidskytte 2023/2024

Efter ännu en rekordsäsong är det dags att börja jobba mot nästa säsong. Så här kommer A-laget och Team Autoexperten att se ut:

Den förra säsongen blev ännu en rekordsäsong med 38 pallplatser - 11 VM medaljer varav tre VM guld, tre silver och fem brons. Utöver det en vinst i den totala IBU-cupen, ett JVM-brons och två silver på EM. Inför det kommande säsongen kommer A-laget att bestå utav 14 aktiva med många års erfarenhet i bagaget. Team Autoexperten är elva aktiva med siktet inställt mot toppen.

 

 

Här är Svenskt Skidskyttes landslagstrupper säsongen 2023/2024

 

Efter ännu en rekordsäsong är det dags att börja jobba mot nästa säsong. Så här kommer A-laget och Team Autoexperten att se ut:

Den förra säsongen blev ännu en rekordsäsong med 38 pallplatser - 11 VM medaljer varav tre VM guld, tre silver och fem brons. Utöver det en vinst i den totala IBU-cupen, ett JVM-brons och två silver på EM. Inför det kommande säsongen kommer A-laget att bestå utav 14 aktiva med många års erfarenhet i bagaget. Team Autoexperten är elva aktiva med siktet inställt mot toppen.

- Vi fortsätter på den inslagna vägen och vi vill förvalta det vi har på bästa sätt. Vi fortsätter att utveckla och jobba på den modell vi har. Vi har två landslag som har stor potential att fortsätta göra fina prestationer, säger Anna-Maria Uusitalo sportchef Svenska skidskytteförbundet.

A-landslag, 2023/2024

Anna Magnusson, Piteå skidskytteklubb
Elvira Öberg, Piteå skidskytteklubb
Hanna Öberg, Piteå skidskytteklubb
Linn Persson, SK Bore  
Mona Brorsson, Finnskoga SK
Sara Andersson, Mora Biathlon
Stina Nilsson, Lima SKG
Tilda Johansson, Anundsjö SF

Emil Nykvist, SK Bore
Malte Stefansson, Oxbergs IF
Martin Ponsiluoma, Tullus SG
Jesper Nelin, Piteå skidskytteklubb
Peppe Femling, Piteå skidskytteklubb
Sebastian Samuelsson, I 21 IF

- Vi har en bra blandning mellan erfarna och unga atleter den här säsongen, vilket betyder att alla kommer kunna lära av varandra. De “nya” åkarna kommer kunna bidra med lite ny inspiration och motivation till gruppen, säger Johannes Lukas huvudtränare för Svenskt Skidskytte.

- Vi har åtta VM-medaljörer i laget något som betyder det mycket kvalité, vilket också gör att alla är motiverade för att fortsätta att utveckals ännu mer under den kommande säsongen, fortsätter Johannes.

A-laget påbörjat sitt nya träningsår med en veckas läger på Mallorca 5–13 maj.

Team Autoexperten, 2023/2024

Anna Karin Heijdenberg, Tullus SG
Bente Skåle, Tullus SG
Ella Halvarsson, Biahlon Östersund
Johanna Skottheim, Lima SKG

Alfred Eriksson, Dala-Järna IK
Anton Ivarsson, Tullus SG
Erik Larsson, Mora Biathlon
Henning Sjökvist, Biathlon Östersund
Oscar Andersson, Älvdalens SKG
Oskar Brandt, I 2 IF
Viktor Brandt, I 2 IF

- Vår tanke är att fortsätta att utveckla de aktiva vi jobbar med och lyfta dem mot A-laget och världseliten, säger Eliasbeth Juudas tränare för Team Autoexperten.

- Vi har en stark grupp med aktiva som har olika erfarenheter och träningsbakgrund. Det gör att de har mycket att lära av varandra, fortsätter Elisabeth.

Team Autoexperten börjar sitt träningsår med ett hemmaläger i Östersund 6-12 maj.

Linn Persson, A-lag, och Anton Ivarsson, Team Autoexperten, har under våren genomgått operationer som har varit lyckade och kommer därför att stå över det första lägret med respektive lag för att rehabilitera.

Utöver dessa landslagstrupper finns det flera aktiva under skidskytteförbundets regi. Det är aktiva som kombinerar sin elitsatsning med studier, så kallat dubbla karriärer. Denna grupp av aktiva kommer vi att släppa snart.

- Vi har också aktiva som satsar på dubbla karriärer där de kan kombinera studier på universitet med elitsatsning. Något vi ser som ett prioriterat område. Där har vi bland annat Alva Sköld som har haft en väldigt fin säsong och som väljer att vara kvar i skidskytteuniversitetets träningsgrupp. Gruppen som tränar tillsammans genom skidskytteuniversitetet är en stark grupp och som kan sparra varandra på många plan, säger Anna-Maria Uusitalo.

 

 

Del |
JAKTSTART HERRAR

Första höghöjdslägret för skidskyttarna

A-landslaget ska till Lavazé, Italien för säsongens första höghöjdsläger. Laget kommer att befinna sig på höjd från 5 juni till midsommar och fokus är på grundträning och att samla höjdmeter. 

Les mer
null

Iivo Niskanen utanför landslaget

Iivo Niskanen vill inte vara en del av det finska landslaget inför den kommande säsongen. Han gör som Johannes Høsflot Klæbo i Norge och satsar på egen hand.
31-åringen är utan tvekan den största längdstjärnan i vårt östra grannland för tiden.

Les mer
null

Lager 157 dominerade i Skoklosterrullen

Lager 157 Ski Team dominerade totalt i den 51 km långa Skoklosterrullen under lördagen. Det här var den andra deltävlingen i Rollerskitour 157xcc.
Alvar Myhlback och Karolina Hedenström tog hem huvudklasserna.

Les mer
null

Viktor Brännmark 16:e på Stockholm Marathon

Flera skidåkare fanns på plats när Stockholm Marathon arrangerades under lördagen.
Mest imponerade Viktor Brännmark och Johannes Eklöf som båda sprang in bland dom 20 bästa.
Etiopien vann tredubbelt både i dam- och herrklassen.

Les mer
null

Ny sommar-tour på rullskidor i Sverige

Svenska Skidförbundet och Svenska Spel tar den nationella rullskidcupen till en ny nivå. Nu introduceras Svenska Spel Summer Tour – en ny sommar-tour med syfte att göra längdskidsporten till en angelägenhet året runt.
Svenska Spel Summer Tour består av tre tävlingshelger på rullskidor och inleds under SM-veckan i Umeå den 30 juni.

Les mer
null

Ny satsning på juniorlandslag i skidskytte

Daniel Richardsson blir tränare:

Svenskt skidskytte är inne i en stark period och för att säkerställa framtiden tar man nu ytterligare ett kliv och satsar långsiktigt. Ansvarig för juniorlandslaget blir Daniel Richardsson och Emelie Walheim.

Les mer
null

Petter Northug fixar 100 km Grand Finale

Programmet för Ski Classics 2023/2024 är klart:

Petter Northug jr tar in sin tävling Janteloppet i Ski Classics och fixar en stenhård final över 100 km den 13 april 2024. Det är den största nyheten när långloppscupen nu har släppt tävlingsprogrammet för den kommande säsongen.

Les mer
null

Ny bok ger ny bild av Charlotte Kalla

I oktober utkommer Charlotte Kallas självbiografi Skam den som ger sig. En ny bild träder fram av den folkkära skidstjärnan som är en av vår tids mest framgångsrika idrottsprofiler. Med egna ord berättar hon om prestationspress, rädslor och återkommande självtvivel. Om allt från tonårshäng i Pajala till dramatik bakom kulisserna under de stora mästerskapen. Medförfattare är Johan Esk, sportjournalist på DN, som har följt Charlotte genom hela hennes karriär.

Les mer
null

Här är landslagens lägerplaner

Lägersäsongen har smugit i gång med förflyttningsläger för herrarna och snöläger i Norge för A-lagsdamerna. En lägerplan med både uppdelade och gemensamma träningsdagar, samt möjlighet att träna på höjd.
Åre, Norge, skidtunnel i Torsby och höjddagar i Livigno är inslag i säsongens lägerplan.

Les mer
null

Damlandslaget är redan på snö

Damerna i A-landslaget samlas i norska Sognefjell för säsongens första landslagsläger. Åtta dagar är inplanerade med träning både på rullskidor och snö.
Landslagsherrarna tjuvstartade med förflyttningsläger mellan Falun och Södertälje under förra veckan. 29 maj till 6 juni är det damernas tur, men med träning på snö i fokus.

Les mer
null

– Jag trodde det var slutet

Finsk OS-skidskytt anfölls av björn:

Den finska OS-åkaren i skidskytte Erika Jänkä, 27 fick sig en rejäl skakig upplevelse då hon mötte en björn i dom finska skogarna.

Les mer
null

Landslagets vallatruck med ny design

Så här ser landslagets vallatruck ut den kommande säsongen.
Vid den senaste lägret i Södertälje visade man fram den nya designen som också går igen på bussen som landslaget använder.

Les mer
null

Här är världscupen i längd 2023/2024

FIS styrelse har nu godkänt programmet för världscupen i längd kommande säsong och det blir en stor säsong för Sverige med världscup både i Gällivare och Östersund i december samt final i Falun i mitten av mars.

Les mer
null

FIS förlänger avstängningen av ryssarna

FIS – det internationella skidförbundet – har beslutat att inga åkare från Ryssland eller Belarus får deltaga i deras tävlingar. Man förlänger alltså avstängningen trots att IOK (den internationella olympiska kommittén) rekommenderade att häva avstängningen.

Les mer
null

Här är landslagets nya damtränare

Efter en intensiv rekryteringsprocess är det nu klart att Andreas Domeij går in som ny tränare i längdskidlandslaget. Han kommer tillsammans med Stefan Thomson ansvara för damerna i Team BAUHAUS och A-landslaget.

Les mer
null

Här är Frankrikes landslag 2023/2024

Frankrike är ett av dom länderna som yppar sig mot Sverige och Norge i längdspåren, speciellt i sprinttävlingarna där fransmännen är starka.
Nu har man tagit ut landslagen inför den kommande säsongen.

Les mer
null

Rivstart på lägersäsongen för landslaget

300 kilometer på rullskidor står på schemat när herrarna i A-landslaget och Team BAUHAUS samlas för säsongens första läger. Ett uppstartsläger som i år ser lite annorlunda ut.

Les mer
null

Justyna Kowalczyks man dog i olycka

Den tidigare längdstjärnan Justyna Kowalczyk, 40 har förlorat sin äkta man Kacper Tekieli, 38 i en olycka.
Enligt polska Eurosport dog han i en snölavin i Alperna. Paret har en son och gifte sig i 2020.

Les mer
null

Therese Johaug mamma på nationaldagen

Medan hela Norge firade 17 maj födde Therese Johaug en dotter och blev mamma för första gången.
Allt är enligt rapporterna bra både med mamma och baby.

Les mer
null

Här är juniorlandslaget i längd 2023/2024

Svenska Skidförbundet längd presenterar nu tio lovande juniorer som är uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget 2023/2024. Med utbildning och utveckling i fokus påbörjas nu arbetet mot kommande vinter.

Les mer