Mobile Version
Desktop Version
null
TESTFAKTAs mätning visar mindre fluor än förväntat kring Vasaloppsspåret.

Små spår av fluorvallor längs med Vasaloppet

Det finns knappt mätbara halter av PFAS-kemikalier längs med Vasaloppets spår. Åkarnas fluorvallor verkar inte ha lagrats i miljön i stor utsträckning. Det visar Testfaktas mätning från vattendrag nära Vasaloppet.
– Det är helt klart lägre än förväntat, vilket förstås också är positivt, säger Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins.

I samband med årets Vasalopp gav Testfakta laboratoriet Eurofins i Lidköping i uppdrag att analysera ett antal vattenprov tagna i nära anslutning till loppet. Syftet var att analysera förekomsten av PFAS-ämnen och om de överstiger några gränsvärden.

Tester av vattendrag och sjöar i tätbefolkade områden i Sverige visar ofta höga PFAS-nivåer. Brandskum pekas ofta ut som en källa till höga nivåer i vattendrag som ligger nära flygplatser.

Proverna har tagits från fem olika vattendrag i nära anslutning till starten av Vasaloppet:
Västerdalälven, nedanför Vasaloppets tionde och sista startled.
*  Åstjärn, tjärnen som ligger mitt på startrakan. Alla som startar i Sälen passerar över den.
*  Völån, vattendrag cirka 5 kilometer efter start.
*  Völsjön, sjön ligger precis bredvid spåret, efter drygt fem kilometer.
*  Smågansjön, sjön som gett sitt namn till Vasaloppets första kontroll Smågan, efter 11 kilometers åkning

Kortfattat visar analysen inga påvisbara eller knappt mätbara PFAS-nivåer i de olika vattenproverna.
– Vi hade helt klart förväntat oss högre nivåer, samtidigt är det förstås mycket bra med ett resultat som visar att loppet som sådant inte verkar ge någon mätbar påverkan, sammanfattar Torbjörn Synnerdahl, testansvarig vid Eurofins, utfallet.

Till exempel är provet från Västerdalälven fritt från fynd, med sannolik förklaring att vattnet kommer från opåverkade områden. Västerdalälvens källa är Fulufjällets nationalpark i södra delen av fjällkedjan i nordvästra Dalarna, ett orört naturområde som angränsar till Norge.

Men helt fritt från PFAS var inte proverna. I ett av dem, taget längs spåret, påträffades låga halter.
– Det är svårt att helt säkert avgöra varifrån de kommer, men med tanke på hur det ser ut i övrigt i området är det svårt att se att källan skulle vara någon annan än vallan, säger Torbjörn Synnerdahl.

Bakgrund Fluorvallor & PFAS
Fluorvallor har länge varit ett hett diskussionsämne inom skidsporten. Det har framför allt beskrivits som ett arbetsmiljöproblem för de professionella vallarna. När de andas in stora mängder ånga från vallningen kan de drabbas av så kallad fluorfrossa, ett feberliknande tillstånd som kan hålla i sig upp till ett dygn

Nyligen meddelade också både Internationella skid- och snowboardförbundet (Fis) och Internationella skidskytteförbundet (IBU) att man inför ett totalförbud för fluorvallor kommande säsong, 2023–2024.

Fluorvallor ger ett bra glid och är smutsavstötande, men innehåller också så kallade PFAS-ämnen som påverkar både miljön och hälsan negativt. De bryts inte heller ned i naturen och kallas ofta för ”evighetskemikalier”. Vissa PFAS-ämnen kopplas samman med cancerformer. De påverkar även immunförsvar, kolesterolhalter samt födelsevikter.

Vasaloppet är Sveriges största skidlopp. Årets lopp lockade drygt 50 000 åkare, många av dem använder fluorvalla.

 

Del |
JAKTSTART HERRAR

Första höghöjdslägret för skidskyttarna

A-landslaget ska till Lavazé, Italien för säsongens första höghöjdsläger. Laget kommer att befinna sig på höjd från 5 juni till midsommar och fokus är på grundträning och att samla höjdmeter. 

Les mer
null

Iivo Niskanen utanför landslaget

Iivo Niskanen vill inte vara en del av det finska landslaget inför den kommande säsongen. Han gör som Johannes Høsflot Klæbo i Norge och satsar på egen hand.
31-åringen är utan tvekan den största längdstjärnan i vårt östra grannland för tiden.

Les mer
null

Lager 157 dominerade i Skoklosterrullen

Lager 157 Ski Team dominerade totalt i den 51 km långa Skoklosterrullen under lördagen. Det här var den andra deltävlingen i Rollerskitour 157xcc.
Alvar Myhlback och Karolina Hedenström tog hem huvudklasserna.

Les mer
null

Viktor Brännmark 16:e på Stockholm Marathon

Flera skidåkare fanns på plats när Stockholm Marathon arrangerades under lördagen.
Mest imponerade Viktor Brännmark och Johannes Eklöf som båda sprang in bland dom 20 bästa.
Etiopien vann tredubbelt både i dam- och herrklassen.

Les mer
null

Ny sommar-tour på rullskidor i Sverige

Svenska Skidförbundet och Svenska Spel tar den nationella rullskidcupen till en ny nivå. Nu introduceras Svenska Spel Summer Tour – en ny sommar-tour med syfte att göra längdskidsporten till en angelägenhet året runt.
Svenska Spel Summer Tour består av tre tävlingshelger på rullskidor och inleds under SM-veckan i Umeå den 30 juni.

Les mer
null

Ny satsning på juniorlandslag i skidskytte

Daniel Richardsson blir tränare:

Svenskt skidskytte är inne i en stark period och för att säkerställa framtiden tar man nu ytterligare ett kliv och satsar långsiktigt. Ansvarig för juniorlandslaget blir Daniel Richardsson och Emelie Walheim.

Les mer
null

Petter Northug fixar 100 km Grand Finale

Programmet för Ski Classics 2023/2024 är klart:

Petter Northug jr tar in sin tävling Janteloppet i Ski Classics och fixar en stenhård final över 100 km den 13 april 2024. Det är den största nyheten när långloppscupen nu har släppt tävlingsprogrammet för den kommande säsongen.

Les mer
null

Ny bok ger ny bild av Charlotte Kalla

I oktober utkommer Charlotte Kallas självbiografi Skam den som ger sig. En ny bild träder fram av den folkkära skidstjärnan som är en av vår tids mest framgångsrika idrottsprofiler. Med egna ord berättar hon om prestationspress, rädslor och återkommande självtvivel. Om allt från tonårshäng i Pajala till dramatik bakom kulisserna under de stora mästerskapen. Medförfattare är Johan Esk, sportjournalist på DN, som har följt Charlotte genom hela hennes karriär.

Les mer
null

Här är landslagens lägerplaner

Lägersäsongen har smugit i gång med förflyttningsläger för herrarna och snöläger i Norge för A-lagsdamerna. En lägerplan med både uppdelade och gemensamma träningsdagar, samt möjlighet att träna på höjd.
Åre, Norge, skidtunnel i Torsby och höjddagar i Livigno är inslag i säsongens lägerplan.

Les mer
null

Damlandslaget är redan på snö

Damerna i A-landslaget samlas i norska Sognefjell för säsongens första landslagsläger. Åtta dagar är inplanerade med träning både på rullskidor och snö.
Landslagsherrarna tjuvstartade med förflyttningsläger mellan Falun och Södertälje under förra veckan. 29 maj till 6 juni är det damernas tur, men med träning på snö i fokus.

Les mer
null

– Jag trodde det var slutet

Finsk OS-skidskytt anfölls av björn:

Den finska OS-åkaren i skidskytte Erika Jänkä, 27 fick sig en rejäl skakig upplevelse då hon mötte en björn i dom finska skogarna.

Les mer
null

Landslagets vallatruck med ny design

Så här ser landslagets vallatruck ut den kommande säsongen.
Vid den senaste lägret i Södertälje visade man fram den nya designen som också går igen på bussen som landslaget använder.

Les mer
null

Här är världscupen i längd 2023/2024

FIS styrelse har nu godkänt programmet för världscupen i längd kommande säsong och det blir en stor säsong för Sverige med världscup både i Gällivare och Östersund i december samt final i Falun i mitten av mars.

Les mer
null

FIS förlänger avstängningen av ryssarna

FIS – det internationella skidförbundet – har beslutat att inga åkare från Ryssland eller Belarus får deltaga i deras tävlingar. Man förlänger alltså avstängningen trots att IOK (den internationella olympiska kommittén) rekommenderade att häva avstängningen.

Les mer
null

Här är landslagets nya damtränare

Efter en intensiv rekryteringsprocess är det nu klart att Andreas Domeij går in som ny tränare i längdskidlandslaget. Han kommer tillsammans med Stefan Thomson ansvara för damerna i Team BAUHAUS och A-landslaget.

Les mer
null

Här är Frankrikes landslag 2023/2024

Frankrike är ett av dom länderna som yppar sig mot Sverige och Norge i längdspåren, speciellt i sprinttävlingarna där fransmännen är starka.
Nu har man tagit ut landslagen inför den kommande säsongen.

Les mer
null

Rivstart på lägersäsongen för landslaget

300 kilometer på rullskidor står på schemat när herrarna i A-landslaget och Team BAUHAUS samlas för säsongens första läger. Ett uppstartsläger som i år ser lite annorlunda ut.

Les mer
null

Justyna Kowalczyks man dog i olycka

Den tidigare längdstjärnan Justyna Kowalczyk, 40 har förlorat sin äkta man Kacper Tekieli, 38 i en olycka.
Enligt polska Eurosport dog han i en snölavin i Alperna. Paret har en son och gifte sig i 2020.

Les mer
null

Therese Johaug mamma på nationaldagen

Medan hela Norge firade 17 maj födde Therese Johaug en dotter och blev mamma för första gången.
Allt är enligt rapporterna bra både med mamma och baby.

Les mer
null

Här är juniorlandslaget i längd 2023/2024

Svenska Skidförbundet längd presenterar nu tio lovande juniorer som är uttagna till Team Svenska Spel Juniorlandslaget 2023/2024. Med utbildning och utveckling i fokus påbörjas nu arbetet mot kommande vinter.

Les mer