Mobile Version
Desktop Version
null
EMMA NILSSON åkte den tredje sträckan i det svenska mixade laget i Canmore. Foto: NICKLAS OLAUSSON

IBU-cupen i Canmore:

Sverige nära pallen i mixstafetterna

Simon Hallström, Oskar Brandt, Emma Nilsson och Johanna Skottheim var bara nio sekunder från en pallplats som fyra i lördagens spännande mixstafett i IBU-cupen. Viktor Brandt och Ella Halvarsson låg tvåa efter halva singel mixstafetten, men hamnade också på fjärde plats i mål.

 

Mixstafett
Simon Hallström tog hand om startsträckan och var sjunde åkare på väg in till det första liggande skyttet. Efter ett extraskott gick han också ut på mellanrundan som sjua, 24 sekunder från täten - men tog sig ifatt Tjeckien på vägen till stående. Tyvärr åkte Simon på en straffrunda och föll till 11:e plats och växlade också på samma placering, 1,58 bakom Tyskland och Norge i ledningen. I spåret hade han nionde åktid, 29 sekunder långsammare än norrmannen Aleksander Fjeld Andersen.

Redan vid nästa mellantid var Oskar Brandt förbi USA och Kanada och höll dessutom avståndet någorlunda mot tätlagen. Han klarade sig sedan med ett extraskott i liggande och avancerade till sjunde plats, men hade över minuten upp till närmaste lag. Oskar fortsatte ändå med snabbaste åktid på den andra rundan och höll sin placering även efter ytterligare ett extraskott i det stående skyttet. På slutvarvet hade han andra åktid och passerade både Tjeckien och Frankrike och växlade som femte lag, 2,22 bakom ledande Tyskland. Oskar imponerade med näst bästa åktid, knappt fyra sekunder efter norrmannen Vebjörn Sörum - och han var även tvåa på sträckan.

Emma Nilsson hade sällskap av Camille Bened på väg in till det liggande skyttet, men efter ett extraskott fick hon släppa fransyskan förbi sig med sju sekunder. På mellanrundan lyckades Emma ta sig ifatt och de kom även in tillsammans på vallen för att skjuta stående. Medan flera av konkurrenterna fick stora problem klarade sig svenskan med ett extraskott och gick oväntat ut på slutvarvet som trea, men hade återigen Camille Bened i släptåg. Emma växlade också strax före fransyskan, 1,57 bakom Norge som tog över täten. Hon hade fjärde åktid sammanlagt, 23 sekunder efter norskan Emilie Ågheim Kalkenberg - och var fyra även på sträckan.

På nästa varv åkte Johanna Skottheim tillsammans med Gilonne Guigonnat. Båda lyckades också nolla i liggande, men Johanna sköt snabbare och fick ett försprång på fem sekunder och var ytterligare tre sekunder före fransyskan när det var dags för det sista stående skyttet. Trots ett extraskott hade Johanna nio sekunder tillgodo när hon lämnade vallen, men blev passerad av Gilonne Guigonnat på slutvarvet och fick nöja sig med fjärde plats i mål - 1,28 bakom segrande Norge men bara nio sekunder från pallen. I spåret hade Johanna femte tid totalt, 47 sekunder långsammare än italienskan Michela Carrara - men var trea på själva sträckan.

Singel mixstafett
Viktor Brandt inledde för det svenska laget och låg på femte plats inför det liggande skyttet, men var först ut från vallen efter fem fullträffar på 25 sekunder. På det andra varvet blev han visserligen passerad av Norge och Frankrike men var bara sex sekunder bakom tätduon på väg in till stående. Tyvärr åkte Viktor på en straffrunda och växlade som sjätte lag, 37 sekunder bakom ledande Norge. Han gjorde ändå en klart godkänd insats åkmässigt där han inte var mer än nio sekunder långsammare än norrmannen Martin Uldal.

På nästa varv tappade Ella Halvarsson bara två sekunder mot den ledande norskan och var fortsatt sexa på väg in till liggande. Tack vare felfritt skytte avancerade hon till femte plats, men tog sig dessutom förbi två lag på nästa varv och låg trea när det var dags för det stående skyttet. Där lyckades Ella nolla ännu en gång och växlade som trea, 33 sekunder bakom Norge som fortfarande var i ledningen. Ella var 17 sekunder efter fransyskan Paula Botet i spåret, men imponerade med den allra bästa sträcktiden - och hon var snabbast även på skjutvallen.

Viktor Brandt höll andraplatsen på vägen till det liggande skyttet, men jagades av tre lag några sekunder bakom. På grund av två extraskott fick han släppa Österrike och Ukraina förbi sig, men var bara 11 sekunder från pallen på väg in till stående. Han lämnade också vallen som fyra efter ytterligare ett extraskott, men blev passerad av Frankrike och växlade som femte lag - 1,18 bakom Norge som drygade ut sin ledning. Den här gången var Viktor en knapp halvminut långsammare i spåret än fransmannen Emilien Claude - och han hade sjätte tid på själva sträckan.

Det var mindre än 20 sekunder upp till pallen när Ella Halvarsson gav sig ut på den sista sträckan. Tyvärr tvingades hon använda alla tre extraskotten i det liggande skyttet och blev passerad av Tyskland, men tog sig förbi Lisa Maria Spark och hade fortfarande chans att nå pallen när det var dags för sista stående. Men trots att Ella lyckades nolla på 26 sekunder hade hon drygt 20 sekunder upp till Frankrike på tredje plats. Hon förde till sist Sverige i mål som fjärde lag, 1,38 bakom Norge som vann överlägset. Ella var på nytt 17 sekunder efter Paula Botet åkmässigt - och hon var fyra på sträckan.

Del |
null

Börjar bli en tråkig vana för Jonna

Kristine Stavaas Skistad vann för tredje gången:

Jonna Sundling hade ledningen in på upploppet.
Men för tredje gången på tre sprinttävlingar blev hon nerspurtad av norskan Kristine Stavaas Skistad.
Den här gången i Tallinn.
Det börjar bli en tråkig vana för Jonna.

Les mer
null

Gemensam vallning – så funkar det

Historisk dag i världscupen:

Dagens världscupsprint i Tallinn är historisk.
För första gången skall åkarna ha samma valla och inga stora truckar finns på plats utanför arenan i det estniska huvudstaden.
sweski.com har undersökt hur det hela kommer att fungera.

Les mer
null

Anna Dyvik lägger av med elitkarriären

Anna Dyvik missade en plats i VM-truppen till Planica. Nu väljer 28-åringen från IFK Mora att avsluta sin karriär.
Orsaken är i första hand dom återkommande ryggproblemen, något som tidigare plågat flera av hennes landslagskollegor.

Les mer
null

Här är Sveriges lag till sprinten

Världscup i Tallinn redan på tisdag:

Efter en avslutad sprintdag i Falun som bjöd på både pallplatser och publikfest, har det blivit dags att ladda om inför Tallinn och stadssprint. Nu presenteras landslaget som kommer att representera Sverige i världscupen i Tallinn, tisdag 21 mars.

Les mer
null

Dom var snabbast på Lugnet

Glöm Klæbo, Jonna och Skistad.
Dom snabbaste på Lugnet ser ni här.
Johanna Hagström och Marcus Grate vann en extrainsatt supersprint efter de mixade stafetten på söndag.

Les mer
29.11.2020, Kontiolahti, Finland (FIN):Hanna Oeberg (SWE) -  IBU World Cup Biathlon, sprint women, Kontiolahti (FIN). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or distributio

Perfekt avslutning för Hanna Öberg

Hanna Öberg avslutade säsongen på absolut bästa vis då hon vann den avslutande masstarten i världscupen i Holmenkollen i Oslo.
– Perfekt att avsluta med en seger, säger Hanna som kunde åka ensam på det sista varvet.

Les mer
null

Äntligen Sverige före Norge i stafett

Det svenska landslaget fick äntligen revansch på Norge och vann den mixade stafetten i världscupen på Lugnet i Falun.
Jonna Sundling avgjorde på slutsträckan och ryckte ifrån två norska lag samt Tyskland och Italien.

Les mer
VÄRLDSCUP ÖSTERSUND 2023 - TRÄNING

Sverige tvåa och trea också i skidskyttet

Precis som i Falun blev det blågult på andra och tredje plats i damernas sprint.
Hanna Öberg tampades precis som på VM med tyskan Denise Herrmann-Wick och fick stryk med några ynka sekunder.
Anna Magnusson slutade trea och tog sin andra pallplats i karriären.

Les mer
null

Jonna och Maja på pallen i Falun

Jonna Sundling hade segern nästan i fickan, men Norges Kristine Stavaas Skistad kom glidande på upploppet och stal segern i världscupsprinten på Lugnet i Falun. Det var Skistads andra raka världscupsprint-seger.
Maja Dahlqvist slutade trea och kapade in viktiga poäng på schweiziskan Nadine Fähndrich i kampen om sprintcupen totalt.

Les mer
null

Edvin en hundradel från finalen

Edvin Anger förlorade en plats i världscupfinalen i Falun med minst möjliga margin – en hundradels sekund skilde för att Åsarna-åkaren skulle få köra final på hemmaplan.
Istället blev det en final utan svenska åkare där Johannes Hösflot Kläbo som vanligt var snabbast.

Les mer
null

Ida Dahl fick släppa ledningen

Birkebeinerrennet med norska segrare:

Ida Dahl hade ledningen med 20-talet sekunder vid Midtfjellet under Birkebeinerrennet, men hon hämtades in och mot slutet var det Astrid Øyre Slind som hade mest krafter kvar och vann damklasser efter 54 kilometer.
Andreas Nygaard tog säsongens första seger i Ski Classics då han spurtade ner lagkompisen Johan Hoel från en fyrmannagrupp i täten. Emil Persson orkade för en gång skuld inte att haka på i tätgruppen.

Les mer
null

Jonna och Edvin vann kvalet i Falun

Jonna Sundling och Moa Lundgren fixade en dubbelseger och slog tisdagens segrare Kristine Stavaas Skistad från Norge.
Edvin Anger ”frälste” fyra busslaster med hemmasupportrar från Hedemora då han vann herrarnas prolog och slog självaste Johannes Høsflot Klæbo på Lugnet i Falun.
Det kunde knappast ha börjat bättre för Sverige i världscupsprinten på hemmaplan.

Les mer
null

Calle spände bågen, höll inte riktigt

Villa ha succé på födelsedagen:

– Jag kände i Mördarbacken första gången att det kanske var lite för hårt utgångstempo, säger Calle Halfvarsson som var i ledningen i herrarnas 10 km klassisk i världscupen på Lugnet i Falun.
Men det blev ingen pallplats på födelsedagen var Sågmyra-expressen som fick en tung avslutning och slutade på en 10:e plats.

Les mer
null

Jonna stark 5:a på 10 km i Falun

Jonna Sundling öppnade stenhårt och höll bra hela vägen på 10 km i världscupen på Lugnet i Falun.
Det räckte inte riktigt till pallen på slutet, men sprintstjärnan var nöjd med en 5:e plats på distans.
Kerttu Niskanen vann före tyskan Katharina Hennig och morskan Anne Kjersti Kalvaa.

Les mer
null

”Ponsi” bara slagen av Super-Bø i Kollen

Martin Ponsiluoma reste sig efter missade framgångar på hemmaplan i Östersund förra helgen.
I sprinttävlingen i Holmenkollens världscupfinal blev han bara slagen av ”utomjordingen” Johannes Thingnes Bø som vunnit alla sprinttävlingarna i vinter.
”Ponsi” sköt fullt och var mycket nöjd.

Les mer
null

Tunga svenska återbud i Falun

En förkylning stoppar både Ebba Andersson och Frida Karlsson också i helgens världscup i Falun. Dessutom missar VM-trean William Poromaa tävlingarna på Lugnet där det blir ett svenskt lag utan dom allra största stjärnorna.

Les mer
null

Eckhoff och Chevalier-Boucher lägger av

Igår var det Marte Olsbu Røiseland och Denise Herrmann-Wick.
Idag är det Tiril Eckhoff och Anais Chevalier-Bouchet.
Alla lägger dom av efter årets säsong och skidskyttet förlorar fyra av sina största stjärnor på damsidan.

Les mer
null

Marte och Denise sista helg i världscupen

Två av dom största lägger av:

Två av dom allra största inom kvinnornas skidskytte gör i helgen sina sista världscuptävlingar i Holmenkollen.
Under tisdagen meddelade både Marte Olsbu Røiseland och Denise Herrmann-Wick att dom lägger av efter den här säsongen.

Les mer
null

Stor svensk trupp till Svenska Skidspelen

Flera nya får sin världscupdebut i Falun:

Det har äntligen blivit dags för världscup på hemmaplan. 17–19 mars avgörs Svenska Skidspelen i Falun där världens bästa längdskidåkare möts på de tuffa banorna kring Lugnet och den svenska Riksskidstadion. Nu presenteras truppen som kommer att möta hemmapubliken under helgens tävlingar.

Les mer
null

Jonna 2:a bakom hemmafavoriten i Norge

Jonna Sundling har fortfarande sprintformen inne. I tisdagens klassiska världscupsprint i Drammen slutade hon 2:a, bara slagen av hemmafavoriten Kristine Stavaas Skistad som kommer från staden och som fick sin revansch för en missad medalj på VM.

Les mer