Mobile Version
Desktop Version
null
SOM VÄNTAT ännu en norsk trippel, fr v: Harald Østberg Amundsen, Simen Hegstad Krüger och Hans Christer Holund. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/kekstock.com
null
GAV ALLT och var nöjd med egen insats. Men det blev ingen medalj för William Poromaa. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/kekstock.com

Wille ensam om att splittra norrmännen:

Ny uppvisning av Simen Hegstad Krüger

Simen Hegstad Krüger stod för en ny uppvisning. Vann 15 km fristil och tog sitt andra VM-guld i Planica i ännu en norsk storslam med dom fyra första platserna.
William Poromaa var som väntat den som matchade norrmännen bäst. Men en 5:e plats var itne vad han hade hoppats på.

 

Krüger med sin bländande teknik avgjorde i den första långa backen halvvägs i tävlingen. Där fick han ett försprång som ingen kunde hämta in trots att han tappade en del på slutet och i mål hade ”bara” 5,3 sekunder till godo på Harald Østberg Amundsen som tog steget upp från brons för två år sedan till silver nu.
– Det känns nästan overkligt. Det blev nästan lite för spännande på slutet, säger Krüger som fick Amundsen lite närmare än han gillade på slutet av tävlingen.

Mästaren från Oberstdorf 2021, Hans Christer Holund grejade bronset med under sekundens försprång till Johannes Høsflot Klæbo som gjorde sin första tävling i Planica utan att få medalj.
– Det är för dåligt, det här för man bara glömma, säger Klæbo till NRK efter målgång.

William Poromaa höll tiderna till norrmännen i början, men i långbacken växte avståndet och när man skulle uppför för andra gången blev det plötsligt 20-talet sekunder till Holund och Klæbo som kämpade om bronset.
I mål var Wille 48,9 sekunder från guldet och han bevisade än en gång att han är den åkare som kan matcha dom starka norrmännen.
– Det var tufft, ett väldigt bra lopp av mig idag. Jag är nöjd med prestationen. Gav det ett ärligt försök, fick gräva djupt på slutet. Det är bra att kunna tampas mot norrmännen, ibland slår vi dom. Vi behöver ha tillbaka kampen mellan Norge och Sverige, säger Poromaa efteråt och hoppas på en svensk medalj i stafetten på fredag.

Starkt åkte Andorras ensamma landslag Irineu Esteve Altimiras på en 7:e plats före den unge tysken Friedrich Moch och två fransmän.

Johan Häggström var 18:e man, slagen med 1,43 av Krüger. Frågan är om det räcker till en plats i det svenska stafettlaget. Troligen gör det det.
”Häggas” var platsen före Jens Burman som inte åkte lika bra som senast i skiathlon, men 15 km fristil är inte hans favoritdistans. Edvin Anger var över tre och en halv minut efter guldet.

Resultaten hittar du här.

Del |
null

Måns Skoglund klar för Åsarna IK

Måns Skoglund är ett starkt nyförvärv i Åsarna IK inför den kommande säsongen. 21-åringen från Täby deltog i vintras på U23-VM i Kanada och han har tidigare åkt JVM för Sverige.
Nu blir Måns klubbkompis med bland annat William Poromaa, Jens Burman och Edvin Anger.

Les mer
JAKTSTART HERRAR

Första höghöjdslägret för skidskyttarna

A-landslaget ska till Lavazé, Italien för säsongens första höghöjdsläger. Laget kommer att befinna sig på höjd från 5 juni till midsommar och fokus är på grundträning och att samla höjdmeter. 

Les mer
null

Iivo Niskanen utanför landslaget

Iivo Niskanen vill inte vara en del av det finska landslaget inför den kommande säsongen. Han gör som Johannes Høsflot Klæbo i Norge och satsar på egen hand.
31-åringen är utan tvekan den största längdstjärnan i vårt östra grannland för tiden.

Les mer
null

Lager 157 dominerade i Skoklosterrullen

Lager 157 Ski Team dominerade totalt i den 51 km långa Skoklosterrullen under lördagen. Det här var den andra deltävlingen i Rollerskitour 157xcc.
Alvar Myhlback och Karolina Hedenström tog hem huvudklasserna.

Les mer
null

Viktor Brännmark 16:e på Stockholm Marathon

Flera skidåkare fanns på plats när Stockholm Marathon arrangerades under lördagen.
Mest imponerade Viktor Brännmark och Johannes Eklöf som båda sprang in bland dom 20 bästa.
Etiopien vann tredubbelt både i dam- och herrklassen.

Les mer
null

Ny sommar-tour på rullskidor i Sverige

Svenska Skidförbundet och Svenska Spel tar den nationella rullskidcupen till en ny nivå. Nu introduceras Svenska Spel Summer Tour – en ny sommar-tour med syfte att göra längdskidsporten till en angelägenhet året runt.
Svenska Spel Summer Tour består av tre tävlingshelger på rullskidor och inleds under SM-veckan i Umeå den 30 juni.

Les mer
null

Ny satsning på juniorlandslag i skidskytte

Daniel Richardsson blir tränare:

Svenskt skidskytte är inne i en stark period och för att säkerställa framtiden tar man nu ytterligare ett kliv och satsar långsiktigt. Ansvarig för juniorlandslaget blir Daniel Richardsson och Emelie Walheim.

Les mer
null

Petter Northug fixar 100 km Grand Finale

Programmet för Ski Classics 2023/2024 är klart:

Petter Northug jr tar in sin tävling Janteloppet i Ski Classics och fixar en stenhård final över 100 km den 13 april 2024. Det är den största nyheten när långloppscupen nu har släppt tävlingsprogrammet för den kommande säsongen.

Les mer
null

Ny bok ger ny bild av Charlotte Kalla

I oktober utkommer Charlotte Kallas självbiografi Skam den som ger sig. En ny bild träder fram av den folkkära skidstjärnan som är en av vår tids mest framgångsrika idrottsprofiler. Med egna ord berättar hon om prestationspress, rädslor och återkommande självtvivel. Om allt från tonårshäng i Pajala till dramatik bakom kulisserna under de stora mästerskapen. Medförfattare är Johan Esk, sportjournalist på DN, som har följt Charlotte genom hela hennes karriär.

Les mer
null

Här är landslagens lägerplaner

Lägersäsongen har smugit i gång med förflyttningsläger för herrarna och snöläger i Norge för A-lagsdamerna. En lägerplan med både uppdelade och gemensamma träningsdagar, samt möjlighet att träna på höjd.
Åre, Norge, skidtunnel i Torsby och höjddagar i Livigno är inslag i säsongens lägerplan.

Les mer
null

Damlandslaget är redan på snö

Damerna i A-landslaget samlas i norska Sognefjell för säsongens första landslagsläger. Åtta dagar är inplanerade med träning både på rullskidor och snö.
Landslagsherrarna tjuvstartade med förflyttningsläger mellan Falun och Södertälje under förra veckan. 29 maj till 6 juni är det damernas tur, men med träning på snö i fokus.

Les mer
null

– Jag trodde det var slutet

Finsk OS-skidskytt anfölls av björn:

Den finska OS-åkaren i skidskytte Erika Jänkä, 27 fick sig en rejäl skakig upplevelse då hon mötte en björn i dom finska skogarna.

Les mer
null

Landslagets vallatruck med ny design

Så här ser landslagets vallatruck ut den kommande säsongen.
Vid den senaste lägret i Södertälje visade man fram den nya designen som också går igen på bussen som landslaget använder.

Les mer
null

Här är världscupen i längd 2023/2024

FIS styrelse har nu godkänt programmet för världscupen i längd kommande säsong och det blir en stor säsong för Sverige med världscup både i Gällivare och Östersund i december samt final i Falun i mitten av mars.

Les mer
null

FIS förlänger avstängningen av ryssarna

FIS – det internationella skidförbundet – har beslutat att inga åkare från Ryssland eller Belarus får deltaga i deras tävlingar. Man förlänger alltså avstängningen trots att IOK (den internationella olympiska kommittén) rekommenderade att häva avstängningen.

Les mer
null

Här är landslagets nya damtränare

Efter en intensiv rekryteringsprocess är det nu klart att Andreas Domeij går in som ny tränare i längdskidlandslaget. Han kommer tillsammans med Stefan Thomson ansvara för damerna i Team BAUHAUS och A-landslaget.

Les mer
null

Här är Frankrikes landslag 2023/2024

Frankrike är ett av dom länderna som yppar sig mot Sverige och Norge i längdspåren, speciellt i sprinttävlingarna där fransmännen är starka.
Nu har man tagit ut landslagen inför den kommande säsongen.

Les mer
null

Rivstart på lägersäsongen för landslaget

300 kilometer på rullskidor står på schemat när herrarna i A-landslaget och Team BAUHAUS samlas för säsongens första läger. Ett uppstartsläger som i år ser lite annorlunda ut.

Les mer
null

Justyna Kowalczyks man dog i olycka

Den tidigare längdstjärnan Justyna Kowalczyk, 40 har förlorat sin äkta man Kacper Tekieli, 38 i en olycka.
Enligt polska Eurosport dog han i en snölavin i Alperna. Paret har en son och gifte sig i 2020.

Les mer
null

Therese Johaug mamma på nationaldagen

Medan hela Norge firade 17 maj födde Therese Johaug en dotter och blev mamma för första gången.
Allt är enligt rapporterna bra både med mamma och baby.

Les mer