Mobile Version
Desktop Version
null
BÄSTE ICKE-NORRMAN. William Poromaa drog på Pål Golberg men fick se alla 4 norrmän före i mål. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/kekstock.com
null
VM-GULD efter OS-guld! Simen Hegstad Krüger är specialist på skiathlon. Foto/rights: ROLF ZETTERBERG/kekstock.com

Simen Hegstad Krüger imponerade i norsk skiathlon:

Bara norrmän före Wille och Calle

Hade inte Norge varit med i VM:s skiathlon så hade William Poromaa vunnit och Calle Halfvarsson blivit tvåa.
Men tyvärr var det fyra norrmän med och då blev Wille 5:a och Calle 6:a.
Mest imponerade Simen Hegstad Krüger som solovann efter att han och Sjur Røthe chocköppnade direkt från skidbytet.

 

Som väntat var Iivo Niskanen och William Poromaa bland dom som tog initiativet i den klassiska delen. Men norrmännen låg bra med i den 13-mannagrupp som kom först in till skidbytet. Där fanns både Poromaa, Halfvarsson och Burman.

Överraskningen kom direkt ut från skidbytet där det var en 900 meter lång motbacke på alla dom fyra varven i fristil. Sjur Røthe smällde till direkt och fick med sig Simen Hegstad Krüger. Det skulle visa sig bli avgörande för tävlingen.

William Poromaa och Calle Halfvarsson hamnade efter, det samma gjorde också Klæbo som fick kämpa men som inte lyckades komma upp. Finländarna Niskanen och Hyvärinen släppte direkt liksom fransmännen Parisse, Lapalus och Lapierre som alla normalt är starka i fristil.

William Poromaa blev jagande som fyra med Pål Golberg på bakskidorna. På den lösa snön och den hårda banan växte avstånden i fältet hela vägen.

På det näst sista varvet ryckte den tidigare OS-segraren på distansen Krüger ifrån den tidigare världsmästaren på distansen Røthe. Den teknisk perfekta Krüger höll undan även om han tröttnade något på slutvarvet.
– Jag åkte nog lite över egen kapacitet då Sjur försvann. Men jag är mycket lycklig över segern och att det höll hela vägen in, säger han.

Røthe hämtades av Klæbo på slutvarvet och då var det givetvis inget som kunde stoppa Klæbo från silvret.

William Poromaa fick ge sig på upploppet för sprint-tvåan Golberg. Wille var så trött att han körde rakt in i reklamskyltarna utan att kunna bromsa. Det gick bra, men loppet kostade oerhört. Han var 46 sekunder från guldet i mål.

Calle Halfvarsson kom tillbaka efter en svacka halvvägs i loppet och ett dåligt skidbyte. Han hamnade i en kvartett med tysken Moch och fransmännen Lapierre och Parisse. Men Calle var bäst av dessa i spurten och slutade 6:a. Godkänt även om det var 1,14 upp till Krüger.
– Ett svängigt lopp, jag fick en smäll i fristil. Jag tvingades gå ett helt varv för att hämta mig in. Men jag lyckades bli 6:a och får vara nöjd med det. För min del i det här föret är det svårt. Jag kan åka bra i klassisk, men skate i det här föret är inget för mig, säger Calle.
– Jag gör ju också ett bedrövligt skidbyte, jag tappar väl 20 sekunder där. Det är ju inget jag behöver och man blir ju stressad av det.

Positivt var det att se Jens Burman som 11:a. Han kämpade väl i klassisk, men förlorade två minuter i fristilen. Det gav dock hopp om en svensk medalj i stafetten som kommer.
Eric Rosjö fick släppa täten redan på den klassiska delen och möjligen rök en plats i stafettlaget efter en 32:a plats. Just nu lutar väl stafettlaget åt Burman–Halfvarsson–Poromaa–Anger, nästan ett klubblag för Åsarna…

Resultaten hittar du här.

Del |
null

Måns Skoglund klar för Åsarna IK

Måns Skoglund är ett starkt nyförvärv i Åsarna IK inför den kommande säsongen. 21-åringen från Täby deltog i vintras på U23-VM i Kanada och han har tidigare åkt JVM för Sverige.
Nu blir Måns klubbkompis med bland annat William Poromaa, Jens Burman och Edvin Anger.

Les mer
JAKTSTART HERRAR

Första höghöjdslägret för skidskyttarna

A-landslaget ska till Lavazé, Italien för säsongens första höghöjdsläger. Laget kommer att befinna sig på höjd från 5 juni till midsommar och fokus är på grundträning och att samla höjdmeter. 

Les mer
null

Iivo Niskanen utanför landslaget

Iivo Niskanen vill inte vara en del av det finska landslaget inför den kommande säsongen. Han gör som Johannes Høsflot Klæbo i Norge och satsar på egen hand.
31-åringen är utan tvekan den största längdstjärnan i vårt östra grannland för tiden.

Les mer
null

Lager 157 dominerade i Skoklosterrullen

Lager 157 Ski Team dominerade totalt i den 51 km långa Skoklosterrullen under lördagen. Det här var den andra deltävlingen i Rollerskitour 157xcc.
Alvar Myhlback och Karolina Hedenström tog hem huvudklasserna.

Les mer
null

Viktor Brännmark 16:e på Stockholm Marathon

Flera skidåkare fanns på plats när Stockholm Marathon arrangerades under lördagen.
Mest imponerade Viktor Brännmark och Johannes Eklöf som båda sprang in bland dom 20 bästa.
Etiopien vann tredubbelt både i dam- och herrklassen.

Les mer
null

Ny sommar-tour på rullskidor i Sverige

Svenska Skidförbundet och Svenska Spel tar den nationella rullskidcupen till en ny nivå. Nu introduceras Svenska Spel Summer Tour – en ny sommar-tour med syfte att göra längdskidsporten till en angelägenhet året runt.
Svenska Spel Summer Tour består av tre tävlingshelger på rullskidor och inleds under SM-veckan i Umeå den 30 juni.

Les mer
null

Ny satsning på juniorlandslag i skidskytte

Daniel Richardsson blir tränare:

Svenskt skidskytte är inne i en stark period och för att säkerställa framtiden tar man nu ytterligare ett kliv och satsar långsiktigt. Ansvarig för juniorlandslaget blir Daniel Richardsson och Emelie Walheim.

Les mer
null

Petter Northug fixar 100 km Grand Finale

Programmet för Ski Classics 2023/2024 är klart:

Petter Northug jr tar in sin tävling Janteloppet i Ski Classics och fixar en stenhård final över 100 km den 13 april 2024. Det är den största nyheten när långloppscupen nu har släppt tävlingsprogrammet för den kommande säsongen.

Les mer
null

Ny bok ger ny bild av Charlotte Kalla

I oktober utkommer Charlotte Kallas självbiografi Skam den som ger sig. En ny bild träder fram av den folkkära skidstjärnan som är en av vår tids mest framgångsrika idrottsprofiler. Med egna ord berättar hon om prestationspress, rädslor och återkommande självtvivel. Om allt från tonårshäng i Pajala till dramatik bakom kulisserna under de stora mästerskapen. Medförfattare är Johan Esk, sportjournalist på DN, som har följt Charlotte genom hela hennes karriär.

Les mer
null

Här är landslagens lägerplaner

Lägersäsongen har smugit i gång med förflyttningsläger för herrarna och snöläger i Norge för A-lagsdamerna. En lägerplan med både uppdelade och gemensamma träningsdagar, samt möjlighet att träna på höjd.
Åre, Norge, skidtunnel i Torsby och höjddagar i Livigno är inslag i säsongens lägerplan.

Les mer
null

Damlandslaget är redan på snö

Damerna i A-landslaget samlas i norska Sognefjell för säsongens första landslagsläger. Åtta dagar är inplanerade med träning både på rullskidor och snö.
Landslagsherrarna tjuvstartade med förflyttningsläger mellan Falun och Södertälje under förra veckan. 29 maj till 6 juni är det damernas tur, men med träning på snö i fokus.

Les mer
null

– Jag trodde det var slutet

Finsk OS-skidskytt anfölls av björn:

Den finska OS-åkaren i skidskytte Erika Jänkä, 27 fick sig en rejäl skakig upplevelse då hon mötte en björn i dom finska skogarna.

Les mer
null

Landslagets vallatruck med ny design

Så här ser landslagets vallatruck ut den kommande säsongen.
Vid den senaste lägret i Södertälje visade man fram den nya designen som också går igen på bussen som landslaget använder.

Les mer
null

Här är världscupen i längd 2023/2024

FIS styrelse har nu godkänt programmet för världscupen i längd kommande säsong och det blir en stor säsong för Sverige med världscup både i Gällivare och Östersund i december samt final i Falun i mitten av mars.

Les mer
null

FIS förlänger avstängningen av ryssarna

FIS – det internationella skidförbundet – har beslutat att inga åkare från Ryssland eller Belarus får deltaga i deras tävlingar. Man förlänger alltså avstängningen trots att IOK (den internationella olympiska kommittén) rekommenderade att häva avstängningen.

Les mer
null

Här är landslagets nya damtränare

Efter en intensiv rekryteringsprocess är det nu klart att Andreas Domeij går in som ny tränare i längdskidlandslaget. Han kommer tillsammans med Stefan Thomson ansvara för damerna i Team BAUHAUS och A-landslaget.

Les mer
null

Här är Frankrikes landslag 2023/2024

Frankrike är ett av dom länderna som yppar sig mot Sverige och Norge i längdspåren, speciellt i sprinttävlingarna där fransmännen är starka.
Nu har man tagit ut landslagen inför den kommande säsongen.

Les mer
null

Rivstart på lägersäsongen för landslaget

300 kilometer på rullskidor står på schemat när herrarna i A-landslaget och Team BAUHAUS samlas för säsongens första läger. Ett uppstartsläger som i år ser lite annorlunda ut.

Les mer
null

Justyna Kowalczyks man dog i olycka

Den tidigare längdstjärnan Justyna Kowalczyk, 40 har förlorat sin äkta man Kacper Tekieli, 38 i en olycka.
Enligt polska Eurosport dog han i en snölavin i Alperna. Paret har en son och gifte sig i 2020.

Les mer
null

Therese Johaug mamma på nationaldagen

Medan hela Norge firade 17 maj födde Therese Johaug en dotter och blev mamma för första gången.
Allt är enligt rapporterna bra både med mamma och baby.

Les mer