Mobile Version
Desktop Version
Foto Lördag - Fotograf Tim Malmborg
JACOB LARSSON, Mora hade dagens största segermarginal. Arkivfoto: TIM MALMBORG/SSSF

JSM och USM i skidskytte:

Spännande distansdueller i Boden

Det var fina förhållanden med någon minusgrad och snabba spår när SM för juniorer och ungdomar inleddes på fredagen med distanslopp på Pagla skidskyttestadion i Boden. Jacob Larsson från Mora vann sin klass med drygt två minuter, vilket var dagens största segermarginal.

 

USM D 14/15
Trots en bom gick Moras Emma Larsson ut i ledning efter det första skyttet, men missade därefter ytterligare två skott i andra liggande och föll tillbaka. I stället tog klubbkompisen Agnes Karlsson över täten efter två nollor och hade fortfarande ett försprång på knappt 10 sekunder inför det sista skyttet. Men när hon åkte på två bom var det Etna Jonasson från I 21 som lämnade vallen först, en dryg sekund före Tullus Tuva Richardsson. På slutvarvet blev det sedan en spännande duell där Etna till sist lyckades hålla undan och ta hem SM-guldet med 3,5 sekunder före Tuva. Bronset gick till Emma som passerade Agnes på vägen till mål och var 23 sekunder från segern.

USM H 14/15
Johan Fladrich från Kimstad tog täten med 25 sekunder efter fullt i det inledande skyttet och fortsatte med samma fina resultat i andra liggande. Han gick ut på det tredje varvet 1,14 före Elmer Nordlander från I 21 som hade två bom, men som var snabbast i spåret och plockade in 16 sekunder på vägen till det sista skyttet. Där lyckades Elmer nolla, men när Johan klarade sig med ett missat skott lämnade han vallen 44 sekunder före konkurrenten och tog till sist hem SM-guldet med 25 sekunder tillgodo. Precis som Elmer hade klubbkompisen Ture Nordgren tre bom vilket räckte till en bronsmedalj, 1,19 från segern men en knapp halvminut före Ornäs Karl Emilsson på fjärde plats.

JSM D 16/17
Svegs Wilma Helmerson hade ledningen efter fem fullträffar i första liggande. Men efter en bom i det andra skyttet tog Maya Rennermalm från Lima över täten med en knapp halvminut efter två nollor. På vägen till det tredje skyttet blev hon passerad av Tullus snabbåkare Elsa Tänglander, men behöll ledningen efter en bom mot Elsas två. Inför sista stående var Elsa några sekunder före på nytt, men avslutade med fyra missade skott medan Maya sköt tre bom. Trots det var hon först ut på slutvarvet och vann till sist guldet med åtta sekunder tillgodo mot Elsa som tog in hela 37 sekunder på vägen till mål. Hanna Lidström passerade Wilma på slutet och fixade en brons till OK Landehof, 15 sekunder från segern.

JSM H 16/17
Tack vare fullt i det inledande skyttet lämnade Anton Modigs från Ornäs vallen i en knapp ledning och hade fortfarande täten efter en bom i första stående, 11 sekunder före Sidor Nordling från IK Stern. När Anton nollade på nytt medan Sidor åkte på en bom i andra liggande utökade han ledningen till närmare en minut, ett avstånd som växte till 1,50 inför det avslutande skyttet. Trots ytterligare ett missat skott var Anton helt ohotad och tog till sist hem SM-guldet med nästan en minut före Moras Oskar Bergman som var snabbast i spåret men hade två bom mer. Sidor hamnade på den tredje pallplatsen i mål, 2,45 bakom Anton men med 18 sekunder tillgodo mot Teo Dolk från I 21 på fjärde plats.

JSM D 18/19
Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund var först ut från skjutvallen efter fem fullträffar i första liggande, men åkte på två bom i det andra skyttet och föll till femte plats. I stället tog Tullus Klara Sätter över täten med 11 sekunder efter två nollor och drygade sedan ut avståndet med en dryg minut efter fullt även i andra liggande. Trots två missade skott i sista stående kunde Klara ge sig ut på slutvarvet 45 sekunder före Astrid som hade en bom mer och vann till sist med en knapp halvminuts marginal. Nanna Grönborg från Sundsvall hade totalt två bom och passerade Luleås Lisa Hörnqvist på slutvarvet och knep bronset, 1,13 från segern men åtta sekunder före Lisa som hade samma skjutresultat.

JSM H 18/19
Storfavoriten Jacob Larsson från Mora var snabbast på det inledande varvet, men fick jobba i motvind efter två bom i första liggande. Tack vare fullt i första stående var han ändå tillbaka i täten och hade ett försprång på drygt 50 sekunder inför sista stående, trots ytterligare ett missat skott i andra liggande. Jacob avslutade visserligen med tre bom, men lämnade vallen i fortsatt ledning med 1,22 och tog till till sist hem SM-guldet med en segermarginal på över två minuter. Limas Karl Grönland imponerade med tre nollor i rad, men satte också punkt med tre missade skott. Det räckte ändå till en silvermedalj, 24 sekunder före trean Albert Marjeta från Luleå som hade en bom mer och var 2,30 från segern i mål.

JSM D 20/22
Tack vare en nolla i det första liggande skyttet lämnade Olivia Grönkvist från Biathlon Östersund vallen i en knapp ledning och var fortfarande i täten efter fem nya fullträffar i det andra skyttet, men bara sju tiondelar före SK Bores Wilma Björn som också var felfri. När Olivia klarade sig med en bom i andra liggande medan Wilma fick två växte hennes försprång till en dryg minut, men avslutade med tre bom och föll till tredje plats. Wilma missade ett skott, men kunde gå ut på slutvarvet i en klar ledning och var till sist 29 sekunder före tvåan Linda-Louise Köld från Biathlon Östersund som vinnare. Bronset gick till Olivia som hade fyra bom precis som Linda-Louise, 1,23 bakom Wilma i mål.

JSM H 20/22
Alfred Eriksson från Dala-Järna tog täten före Älvdalens Oscar Andersson efter fullt i det inledande skyttet och drygade ut avståndet till närmare en halvminut på vägen till första stående. Men efter ytterligare en nolla lämnade Oscar vallen knappt 40 sekunder före Alfred som missade ett skott. I andra liggande åkte Alfred på ytterligare två bom, medan Oscar klarade sig med ett missat skott och hade en dryg halvminut tillgodo mot närmaste åkare inför sista stående. Trots ännu en bom gick Oscar ut på slutvarvet 24 sekunder före Alfred som avslutade med en nolla och tog till sist hem SM-guldet med 16 sekunder tillgodo. Knut Vikström från Sundsvall blev trea efter två missade skott, 36 sekunder från segern.

I morgon fortsätter SM-tävlingarna i Boden med sprint för ungdomarna, medan juniorerna kör jaktstarter.

Resultaten hittar du här.

 

Del |
20220204, DANIELSSON Elias 001 kopiera

Svenska JVM-herrarna frånåkta

Inte heller dom svenska herrarna hängde med i JVM:s 10 km fristil under torsdagskvällen svensk tid.
Elias Danielsson blev bäst på en 13:e plats, vilket givetvis var sämre än förhoppningarna efter guld och silver i den inledande sprinten.

 

Les mer
20220116, ERICSSON Tove kopiera

Svenskorna föll tillbaka –Tove 5:a

JVM 10 km fristil damer:

Dom svenska damerna spände bågen och vid den första mellantiden efter 2,8 km såg det ut som om flera skulle kämpa om medaljerna.
Men det blev som vanligt: Norge dominerade och tog en dubbelseger. Dom svenska föll tillbaka. Den som höll bäst var Tove Ericsson som slutade 5:a.

 

Les mer
20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Tilda till topps i IBU-cupen

Äntligen fullklaff för stortalangen:

Äntligen fullklaff i IBU-cupen för 23-åriga Tilda Johansson!
Efter att ha varit nära flera gånger utklassade hon konkurrenterna i torsdagens sprinttävling i österrikiska Obertilliach.
Tilda sköt fullt och vann med över 36 sekunder till världscupstjärnan Sophie Chauveau från Frankrike.

 

Les mer
20230201, RÖNNLUND Elina 001 kopiera

Elina Rönnlund med första SM-guldet

Elina Rönnlund vinner sitt första individuella SM-guld över 10 km fristil i Skövde.
Ett mycket överraskande guld för en 26-åring som dom senaste åren haft mer än sin beskärda del av skador och problem.
Men nu slog hon VM-åkaren Moa Ilar som tog silver och klubbkompisen i IFK Umeå Linn Sömskar som grejade bronset.

 

Les mer
20230201, SANDSTRÖM Björn 001 kopiera

Rörd Sandström tog första SM-guldet

VM-åkarna imponerade inte på 15 km:

Tre VM-åkare kom till start på 15 km fristil under skid-SM i Skövde. Ingen av dom gjorde någon glada, men det var å andra sidan Björn Sandström.
Umekillen som kör för Piteå Elit har haft en ”skitsäsong” efter att han petades från landslaget. Nu slog han tillbaka och tog första individuella SM-guldet.

 

Les mer
20230131, GISSELMAN, Truls 006 kopiera

Truls kämpade hela vägen till mål

Slutade 6:a på 20 km masstart i U23-VM:

Truls Gisselman sålde sig dyrt i U23-VM:s 20 km klassiska masstart i Whistler Olympic Park i Kanada. Han orkade inte helt till en medalj, men en 6:e plats i det här sällskapet står det all möjlig respekt av.
Norge härjar också i dom här mästerskapen och det blev dubbelseger genom Jonas Vika och Edvard Sandvik med fransk bronsmedalj vid Julien Arnaud.

 

Les mer
20221204, KARLSSON, Frida 008 kopiera

Calle, Moa och Frida är tillbaka igen

Landslaget till världscupen i Toblach:

Efter en tävlingshelg fylld av fina placeringar i Les Rousses har det blivit dags att ta sig an världscupen i italienska Toblach. Nu presenteras landslagstruppen inför helgens tävlingar, 3–5 februari.

Det har blivit dags för sista tävlingarna innan världscupen tar VM-uppehåll, och svenska landslaget reser till Italien med en god magkänsla från framgångarna i Les Rousses.

Les mer
20230131, SM-sprint dam 3 bästa kopiera

Ingen VM-biljett – men SM-guld för Anna

– Nej, där är jag inte med, säger Anna Dyvik till SVT på frågan om VM-truppen.
Istället blev det ett nytt SM-guld i sprint for IFK Mora-åkaren som vann en tight och spännande damfinal på Billingen i Skövde före Moa Ilar och Jenny Solin.

 

Les mer
20230131, Olle Jonsson SM-guld kopiera

Showmannen Olof Jonsson vann SM

Inte många showar som Olof Jonsson när han vinner en stortävling.
Men tyvärr händer det inte för ofta.
Senast var ett par år sedan vid premiären i Gällivare.
Idag var det dags igen. Trillevallen-åkaren vann nämligen SM-sprinten efter ett övertygande lopp i finalen.

 

Les mer
20230131, SWE VM-trupp Planica kopiera

Dessa åker längd-VM för Sverige

Ingen plats för Anna Dyvik eller Oskar Svensson:

Sista fem VM-platserna är klara. Nu presenteras hela landslagstruppen inför VM i Planica 2023, 21 februari–5 mars. Här fattas namn som Anna Dyvik och Oskar Svensson som satte färg på dagens sprint-SM i Skövde.

Les mer
20221203, KLÆBO Johannes Høsflot 001 kopiera

Här är Norges VM-lag till Planica

Det norska skidförbundet har tagit ut 25 åkare, 12 damer och 13 herrar till VM i Planica i Slovenien 23 februari-5 mars.
Flera guldhopp finns här, främst Johannes Høsflot Klæbo som givetvis blir favorit på alla distanser han väljer att åka.

 

Les mer
20230131, SVENSSON Oskar prolog kopiera

Oskar och Moa snabbast i Skövde

Dubbelt Falun-Borlänge i SM-prologen:

Två VM-akutella åkare från Falun-Borlänge SK var snabbast när skid-SM inleddes med prologen i fristil i Skövde.
Moa Ilar och Oskar hade dom bästa tiderna, men flera var precis bakom i båda klasserna.

 

Les mer
20230129, Billingens långlopp herr kopiera

Andreas och Linnea bäst på Billingen

Andreas Svensson, Ulricehamn spurtade ner Gabriel Thorn, numera Träningskonsulten Ski Team och vann helgens förfest till skid-SM på Billingen i Skövde, nämligen Billingens Långlopp.
I damklassen dominerade Lager 157:s Linnea Johansson över dom 42 kilometrarna.

 

Les mer
20230128, Harsa Ski Maraton kopiera

Pontus spurtade hem Harsa Ski Marathon

Pontus Nordström var för ett par-tre år sedan ett av dom hetaste namnen i långloppen i Sverige. Nu har han lagt ner elitsatsningen men spurtade ändå hem helgens Harsa Ski Marathon i Hälsingland presic före Jonatan Steen från Sågmyra.

 

Les mer
20220322, ERIKSSON Lisa EYOF22-001 kopiera

JVM-silver till Lisa Eriksson på 20 km

Mästerskapsspecialisten Lisa Eriksson säkrade en ny svensk JVM-medalj i Whistler Olympic Park under måndagskvällen svensk tid då hon åkte in till silver på 20 km klassisk masstart.
Tyvärr kunde inte dom svenska killarna följa upp dubbelsegern från den inledande sprinten och blev regelrätt frånåkt.

 

Les mer
20221202, WENG, Tiril Udnes 001 kopiera

Norges lag till världscupen i Toblach

Precis som Sverige kommer Norge till start med största delen av sitt  VM-lag till helgens världscup i italienska Toblach. Hela 25 åkare, 12 damer och 13 herrar är uttagna till tävlingarna som går fredag-søndag den här veckan.

 

Les mer
20220112, ANDERSSON Sara (kopia)

Sara föll och dagen var förstörd

Skidskyttte-EM:

Sara Andersson fick en mycket tråkig start på den sista tävlingen i årets skidskytte-EM i schweiziska Lenzerheide.
På väg in mot den första skjutningen föll hon rejält i en kurva ner mot stadion och därmed var dagen förstörd för det svenska laget med Sara och Henning Sjökvist.

 

Les mer
20230129, U23-VM spr H 3 bästa kopiera

Silver och brons på U-23-VM:s sprint

Silver till George Ersson, brons till Emil Danielsson och 4:e plats till Moa Hansson.
Dom svenska framgångarna fortsatte i Whistler Olympic Park i Kanada när U23-VM drog igång med den klassiska sprinten under söndagskvällen svensk tid.

 

Les mer
20210227, POROMAA William (kopia)

William Poromaa på pallen igen

William Poromaa visade åter VM-form med sin andra pallplacering i världscupen den här helgen när han slutade trea också över 20 km klassisk masstart. Han var åter igen inblandad i en spurt men kunde inte göra något med Johannes Høsflot Klæbo som vann med dryga sekunden till Iivo Niskanen som var tiondelen före ”Wille”.

 

Les mer
20210106, ANDERSSON Ebba (kopia)

Ny seger – vem kan slå Ebba nu?

Ebba Andersson mosade sönder fältet i söndagens 20 km klassisk masstart i världscupen i franska Les Rousses. Tog andra segern den här helgen och frågan är nu vem som kan hota Ebba när vi om några veckor skriver VM i Planica.
Den enda som kunde bjuda riktigt motstånd var finskan Kerttu Niskanen, men också hon parkerades.

 

Les mer