Mobile Version
Desktop Version
Foto Lördag - Fotograf Tim Malmborg
JACOB LARSSON på väg mot en av juniorsegrarna i helgen. Foto: TIM MALMBORG/SSSF

SM rullskidskytte juniorer:

Dubbelsegrar för Jacob, Rebecca och Sara

SM i rullskidskytte fortsatte med sprint för juniorerna under söndagen i ett soligt men något blåsigt Östersund. Jacob Larsson, Rebecca Sandnäs och Sara Andersson lyckade vinna SM-guld i sin klasser för andra dagen i rad.

 

Herrar 16-17
Det var tätt mellan distansvinnaren Anton Modigs från Ornäs och Moras Oskar Bergman på väg in till det liggande skyttet, men medan Anton åkte på en bom lyckades Oskar skjuta fullt och lämnade vallen i en ledning på åtta sekunder före Harald Eriksson från Dala-Järna som också nollade. Det gjorde även Teo Dolk från I 21 som var ytterligare nio sekunder bakom på tredje plats.
På vägen till stående krympte Oskars ledning till tre sekunder före Harald inför avgörandet på vallen - och med en snabbt åkande Anton 11 sekunder från täten. När Harald klarade sig med en bom tog han över ledningen med närmare en halvminut före Anton som missade två skott. Oskar tvingades åka hela fyra varv i straffrundan och föll till tredje plats, ytterligare 45 sekunder bakom.
Under slutvarvet plockade Anton Modigs visserligen in nästan halva avståndet, men Harald Eriksson lyckades hålla undan och ta sitt första SM-guld med en segermarginal på 17 sekunder. Oskar Bergman åkte i stort sett jämnt med Harald på vägen till mål och klarade bronsmedaljen med 18 sekunder tillgodo, 1,12 från segern.

Damer 16-17
Precis som igår öppnade Tullus Elsa Tänglander i ett rasande tempo och var en dryg halvminut snabbare än Wilma Helmersson från Sveg och sin lagkompis Lydia Hägg Eveby inför det liggande skyttet. Men efter två bom lämnade Elsa vallen som trea, 14 sekunder bakom ledande Line Palopää från Arjeplog som sköt fullt. Det gjorde även Nike Woxlägd från Tullus på andra plats, fem sekunder från täten.
Tack vare fortsatt stark åkning var Elsa tillbaka i ledningen med en halv minut före Lydia när det var dags för det stående skyttet, men åkte på ytterligare tre bom medan lagkompisen missade två skott i den ökande vinden. Men Line klarade sig däremot med en bom och hade ett försprång på 14 sekunder till Lydia och ytterligare nio sekunder ner till Elsa. Frågan var om det skulle räcka?
Visserligen fortsatte Elsa att jaga frenetiskt även på slutvarvet, men var till sist för sent ute. Line Palopää fixade alltså ett ett efterlängtat SM-guld till Arjeplog, medan Tullus tog hand om både silver och brons genom Elsa Tänglander och Lydia Hägg Eveby - fyra respektive sju sekunder från segern.

Herrar 18-19
Moras Jacob Larsson satte högsta fart direkt och hade nio sekunder tillgodo mot närmaste man på väg in till det liggande skyttet - och drygade dessutom ut ledningen med ytterligare 10 sekunder, trots en bom. Filip Eriksson från SK Bore sköt fullt och lämnade vallen som tvåa, några sekunder före Henning Lindh Ten Berg från Tullus och Limas Karl Grönland som jagade närmast bakom.
På det andra varvet växte Jacobs ledning till 35 sekunder före Henning, medan Karl var nästan en minut bakom på tredje plats - så Moraåkaren hade råd att missa åtminstone ett skott i stående och ändå ta hem segern.
Det blev också ytterligare en bom för Jacob Larsson som lämnade vallen i en överlägsen ledning och vann till sist sitt andra guld för helgen med 1,08 tilgodo. Karl Grönland avslutade också med ett missat skott och hade 13 sekunders försprång till norrmannen Marius Schiefloe ut på slutvarvet - och drygade ut avståndet med ytterligare några sekunder vägen till mål som silvermedaljör. Henning Lindh Ten Berg var fem sekunder bakom Marius som fyra i mål, men precis som igår tog han hand om SM-bronset, 1,28 från segern efter totalt fyra bom.

Damer 18-19
Astrid Karlstedt från Biathlon Östersund var först in på vallen till det liggande skyttet, några sekunder före distansvinnaren Rebecca Sandnäs från I 21 - men efter en bom vardera gav sig Rebecca ut på det andra varvet med ett försprång på fem sekunder. Sundsvalls Nanna Grönborg lyckade skjuta fullt och var 24 sekunder från täten som trea.
På vägen till stående utökade Rebecca sedan sin ledning med ytterligare några sekunder till Astrid, medan Greta Seldahl från Tullus passerade Nanna och avancerade till tredje plats, 45 sekunder bakom.
Det hela avgjordes när Astrid Karlstedt missade ytterligare två skott, medan Rebecca Sandnäs klarade sig med en bom och lämnade vallen med en ledning på 40 sekunder. På slutvarvet drygade hon dessutom ut avståndet med sju sekunder till och tog sitt andra SM-guld för helgen - och försvarade också segern från förra året. Astrid fick ändå med sig en silvermedalj och hade en dryg halvminut tillgodo mot trean Greta Seldahl. Tullusåkaren var 1,20 bakom Rebecca efter totalt två missade skott.

Herrar 20-22
Anton Ivarsson från Tullus siktade på att ta sitt andra SM-guld och var också snabbast inför det liggande skyttet. Där lyckades han nolla och lämnade vallen sju sekunder före Dala-Järnas Alfred Eriksson som också sköt fullt. Det gjorde även Melker Norgren från Ornäs som var en halvminut från täten på tredje plats, tätt följd av Moras Erik Larsson som missade ett skott.
Under den andra rundan tog Alfred över täten från Anton och var tre sekunder före honom in till det stående skyttet, medan Erik avancerade till tredje plats - 19 sekunder bakom inför avgörandet på vallen. Där blev darrigt för alla tre, men Anton klarade sig med två bom och tog tillbaka ledningen, nio sekunder före Alfred som tvingades åka tre varv i straffrundan. Erik hade det ännu jobbigare och fick nöja sig med att bevaka bronset efter fyra missade skott.
På slutvarvet kunde Alfred Eriksson åka på Anton Ivarssons tider och lyckades plocka in hela avståndet och ta hem SM-guldet efter en tät och spännande sekundstrid. Bakom toppduon blev Erik Larsson trea för andra dagen i rad, 1,02 från segern och fyra sekunder före Victor Berglund från I 19 som hamnade på fjärde plats.

Damer 20-22
Redan på väg in till det liggande skyttet hade Moras Sara Andersson skaffat sig en ledning på 18 sekunder före lagkompisen Alva Sköld - ett avstånd som växte med ytterligare en halvminut efter fem fullträffar, medan Alva missade ett skott. Olivia Grönkvist från Biathlon Östersund lyckades också nolla och var en dryg sekund från täten som trea.
På det andra varvet växte Saras ledning med ytterligare sex sekunder och när hon klarade sig med en bom i det stående skyttet lämnade hon vallen hela 1,24 före Alva som missade ytterligare två skott. Olivia hade också en bom, men behöll tredjeplatsen, en knapp minut bakom Sara.
Sara Andersson tappade visserligen åtta sekunder under slutvarvet, men tog ändå hem sitt andra SM-guld i helgen med 1,16 tillgodo mot tvåan Alva Sköld. Bronset gick till Olivia Grönkvist som var 2,22 bakom Sara i mål, men med nästan en halvminut tillgodo mot lagkamraten Linda-Louise Köld på fjärde plats i mål.

 

Del |
20221204, HALFVARSSON Calle 001 kopiera

Rasande Calle efter masstarten

Tacklades av banan i Lillehammer, ingen diskades:

Calle Halfvarsson kom aldrig till mål i söndagens 20 km masstart i världscupen i Lillehammer. Han tvingades bryte 5 kilometer före mål då han kördes ut av spåret.
Efteråt var han rasande och mycket irriterad.
Han gillade inte alls sättet som en del av konkurrenterna tog sig fram på.

 

Les mer
20221203, KLÆBO Johannes Høsflot 001 kopiera

Klæbo åker heller inte i Beitostølen

Johannes Høsflot Klæbo åkte bara sprinten i den gångna helgens världscuptävlingar i Lillehammer. Den vann han och såg inte speciellt sjuk ut.
Men han är fortfarande förkyld och ställer inte upp i den kommande helgens världscup i Beitostølen.

 

Les mer
08.02.2020, Falun, Sweden (SWE):Linn Svahn (SWE), Jonna Sundling (SWE), (l-r)  - FIS world cup cross-country, individual sprint, Falun (SWE). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Linn och Jonna snart tillbaka i tävling

Sverige dominerar längdvärldscupens sprinter på damsidan.

Nu kan dominansen snart bli ännu kraftigare.

Både Linn Svahn och Jonna Sundling rapporteras på väg till tävling inom kort.

Les mer
20221202, RIBOM, Emma 012 kopiera

Svenska landslagstruppen till Beitostölen

Lillehammer bjöd på fart, fina resultat och dramatik. Nu är det åter igen dags att ladda inför världscuptävlingar i Norge – men i Beitostölen denna gång. Här är landslagstruppen som kommer att representera Sverige under helgens tävlingar.

Les mer
03.12.2022, Idre, Sweden (SWE):Alva  Skold, SWE - IBU Cup Biathlon, individual women, Idre (SWE). Foto: Per Danielsson/Projekt.P

Sverige med samma lag i Hochfilzen

Ingen plats i VC för Tilde Johansson eller Mona Brorsson:

Efter en succéstart, med sju pallplatser på 16 tävlingar i världscupen och IBU-cupen, rullar säsongen vidare för skidskyttarna och härnäst väntar världscup i Hochfilzen, 8-11 december. Nästa IBU-cup är i Ridnaun i Italien 15-18 december. Här kommer uttagningarna för dom svenska lagen.

Les mer
20221202, WENG, Tiril Udnes 001 kopiera

39 norska åkare till Beitostølen

Norge dominerade totalt i herrklassen under helgens världscup i Lillehammer. Nu har man tagit ut hela 39 åkare, 18 damer och 21 herrar, till den andra helgen med världscup på hemmaplan – den här gången i Beitostølen med tre dagars tävlande.

 

Les mer
20221205, NISKANEN, Iivo 002 kopiera

Iivo Niskanen blev pappa igår

Iivo Niskanen har missat dom två första helgerna i världscupen, men han har ändå fått guld.
Nu skriver den finska stjärnan på Instagram att han och frun Saana blivit föräldrar till en son.

 

Les mer
20221205, Ebba covid-19 kopiera

Ebba Andersson ute med covid-19

Ebba Andersson kommer inte till start i dom kommande världscuptävlingarna i norska Beitostølen till helgen. Hon har nämligen testat positivt för covid-19 efter söndagens pallplats i masstarten i Lillehammer.
Tråkigt för Ebba som har varit den hårdaste motståndaren till Frida Karlsson i säsongsinledningen.

 

Les mer
20221118, KARDIN, Oskar 001 kopiera

Oskar Kardin stark 2:a i Italien

Långlöparen Oskar Kardin var stark 2:a i söndagens OPA-cup över 10 km klassisk i italienska Sta Caterina Valfurva.
OPA-cupen motsvarar vår Skandinavisk cup för mellan-Europa.
Oskar hade bara den italienska landslagsåkaren Dietmar Noeckler före sig.

 

Les mer
03.12.2022, Idre, Sweden (SWE):Tilda  Johansson, SWE - IBU Cup Biathlon, individual women, Idre (SWE). Foto: Per Danielsson/Projekt.P

Tilde Johansson stark 2:a i IBU-cupen

Tilde Johansson från Anundsjö fick äntligen till ett lopp i toppklass när IBU-cupen i skidskytte avslutade tävlandet i Idre med ytterligare en sprint.
Tjejen som imponerade i den svenska säsongspremiären var tvåa efter den 18-åriga (!) tyskan Selina Grotian.

 

Les mer
SVERIGEPREMIÄR KORTDISTANS

Elvira fixade pallplats i jaktstarten

Sverige hade ingen maxdag, men Elvira Öberg kämpade sig in till en pallplats i damernas jaktstart i världscupen i skidskytte i finska Kontiolahti.
På herrsidan var åter igen Sebastian Samuelsson nära, men det blev en miss för mycket för pallen.
Norge och Frankrike vann i dom två jaktstarterna.

 

Les mer
20221204, GOLBERG mål 001 kopia

Stavarna borta – förbannad Wille 5:a

Bättre svensk herrinsats i Lillehammer, men:

William Poromaa var mycket aktiv hela vägen i herrarnas 20 km under världscupen i Lillehammer. Han spurtade in som stark 5:a, men det var en skugga över det hela som få visste om.
Någon hade nämligen tagit Willes stavar innan start och fick åka med ett par reservstavar som inte var rätt längd.

 

Les mer
20221204, FRIDA mål kopia

Frida spurtade hem ännu en seger

Frida Karlsson tog sin andra världscupseger för säsongen då hon vann en spännande masstart över 20 km klassisk stil i Lillehammer under söndagen.
Ebba Andersson var 3:a och Moa Ilar 6:a och dom svenska damerna dominerade tävlingen, även om Norges Tiril Udnes Weng fortfarande leder världscupen totalt.

 

Les mer
03.12.2022, Idre, Sweden (SWE):Mona  Brorsson, SWE happy over the third place today - IBU Cup Biathlon, individual women, Idre (SWE). www.biathlonworld.com © Danielsson/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Re

Felfri Mona på pallen i IBU-cupen

Mona Brorsson fick inte chansen i världscupen i Kontiolahti, men Koppom-tjejen slog till med felfritt skytte på 20 skott i IBU-cupen i Idre under lördagen.
Det gav en stark pallplats och hon var en av bara tre åkare som sköt fullt i distanstävlingen över 15 km.

 

Les mer
11.01.2020, Oberhof, Germany (GER):Linn Persson (SWE) -  IBU world cup biathlon, relay women, Oberhof (GER). www.biathlonworld.com © Thonfeld/IBU

Linn Perssons andra pallplats i världscupen

Sebastian Samuelsson 4:a i herrarnas sprint:

Linn Persson åkte för andra gången i sin karriär in till en individuell pallplats i världscupen då hon slutade trea i damernas sprint i finska Kontiolahti.
Hon har firat stora framgångar i stafett, men den här lördagen fick hon också glänsa individuellt som ensam svensk åkare på pallen.
Sebastian Samuelsson var nära i herrloppet men fick nöja sig med den sura 4:e platsen.

 

Les mer
20221203, ANGER Edvin 003 kopiera

Vilket genombrott av Edvin Anger

20-årige Edvin Anger hade ingen som helst respekt för Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Federico Pellegrino & co.
Han tog ledningen i världscupfinalen i Lillehammer och sålde sig dyrt. I mål var Åsarna-åkarna 4:a och skaffade sig ett namn bland dom stora på den allra högsta nivån.
Vilket genombrott – en 4:e plats i mål och bara en halv skostorlek från pallen.

 

Les mer
20221203, WC Lhmr dam 3 bästa kopiera

Emma Ribom vann igen – Maja säkerade dubbel

Hon vann igen, skidlivet leker för 25-åringen Emma Ribom som har klivit fram som den nya sprintdrottningen.
Sverige tog ännu en dubbelseger i världscupen då Maja Dahlqvist åkte in som tvåa i Lillehammer. Därmed har Sverige dominerat sprint både i klassisk och fristil.

 

Les mer
20221203, RIBOM Emma 001 kopiera

Emma Ribom vann prologen i Lillehammer

Dom svenska sprintdamerna fortsätter att imponera. Emma Ribom som vann i Ruka senast vann också prologen i Lillehammer under lördagsmorgonen.
Maja Dahlqvist följde upp som trea.
Tyvärr gick det inte lika bra för killarna där endast Edvin Anger lyckades.

 

Les mer
20221202, POROMAA William 002 kopia

”Norskt mästerskap” och svensk vallamiss

William Poromaa kallade det kukskidor. Calle Halfvarsson skakade bara huvudet och dom övriga svenskarna var inte i närheten av ”norska mästerskapen” över 10 km fristil i Lillehammer.
Okände Iver Tildheim Andersen chockade alla och vann en sensationsseger.
Vad som var värre: Norge tog hela pallen, hade 9 av dom 10 bästa och 12 åkare bland dom 19 bästa.

 

Les mer
20221202, Dampall utan SWE kopiera

Ebba missade tredje med en tiondel

Första tävlingen utan svenskt på pallen:

En märklig scen i målområdet på världscupen i Lillehammer:
Ebba Andersson åker i mål en tiondels sekund efter Heidi Weng och norskan jublar som om hon vunnit VM-guld.
Efter en historisk insats med 1:a och 2:a tre gånger i Finland förra veckan blev det för första gången i årets världscup ingen svensk på pallen.

 

Les mer