Mobile Version
Desktop Version
ERIK WICKSTRÖM tycker att regeln om maximal stavlängd på 83% av kroppslängden är verkningslös. Han funderar istället på att man enbart skall köra fristil i framtiden. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com
ERIK WICKSTRÖM tycker att regeln om maximal stavlängd på 83% av kroppslängden är verkningslös. Han funderar istället på att man enbart skall köra fristil i framtiden. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com

Erik Wickström menar regeln är verkningslös:

- Kan man ta FIS på allvar nu?

Den kände bloggaren och skidåkaren Erik Wickström har kastat sig in i diskussionerna om den nya FIS-regeln om en klassisk stavlängd på 83% av kroppslängden.
- Regeln är helt verkningslös. Hur ska man kunna ta FIS på allvar efter detta, skriver bland annat Wickström, som också är chefredaktör för Vasalöperen.

 

Erik Wickström satte i vintras också världsrekord i att åka skidor i ett helt dygn - alltså 24 timmar i sträck. Han är en kille som ofta har meningar om saker inom skidåkningen och nu tycker Erik att man kanske lika väl kan skippa den klassiska skidåkningen.
Han tror inte att den nya regeln från FIS kommer att ändra något för dom som redan stakar. Han vet själv, för han brukar vara bland dom bästa i Vasaloppet och andra långlopp.

Så här skriver bland annat Erik Wickström på sin blogg:
”Till vintern blir maxlängden 83 procent av kroppslängd upp till infästningen på stavarna, mätt med skidskor på. Med ”gamla sättet” att mäta, alltså staven från spets till topp, blir det som jag har förstått det ca 86-87 procent med min kroppslängd. Det har jag dock inte själv kollat upp än. Den stavlängd jag rekommenderar för klassisk åkning alla växlar är 83-85 procent på ”gamla mätsättet”. Själv behöver jag förmodligen inte kapa mina stavar, så jag berörs inte av beslutet.

Jag fick en kommentar på ett tidigare inlägg så lyder så här: Äntligen gör FIS något bra. Det finns två stilar,klassiskt och fristil. Vill man staka och tjyvskejta får man göra det när stilen är just fristil. Utmärkt beslut av FIS. Det är många som håller med. Men vita medelålders Vasaloppsmän är duktiga på att höras.

Så här svarade jag på detta:
Jag tycker nödvändigtvis inte det är fel att försöka bevara den klassiska tekniken. Inom skidskytte, nordisk kombination och skidorientering existerar inte den klassiska tekniken och det är få inom de sporterna som saknar den.

Inom längdåkning är det lite annorlunda, till stor del på grund av att förhållandet mellan motionåkare och elitåkare är så oändligt mycket större än vad det är för de andra sporterna. Jag känner ingen vit medelålders man som försöker klämma in lite nordisk kombination-träning mellan dagislämningarna. Jag vet heller ingen som precis börjat konditionsidrotta som fallit pladask för skidorientering. Gällande skidskytte verkar det glädjande nog finnas en lite större bredd, men det är främst bland ungdomar.
Skejta med klassiska skor är bra för styrkan i vristerna.

Stora fördelar med enbart skejt
Jag är inte säker på att jag vill behålla den klassiska tekniken, eftersom det finns så många fördelar med att bara skejta: Många barn tycker skejt är roligare, vallningen blir lättare, det blir mindre utrustning att hålla koll på, det blir billigare för föräldrar etc. Dessutom så tycker jag skejten är överlägsen den klassiska stilen som generell motionsform, bl a på av aktivering av större muskelgrupper och snällare rörelse för många motionärers ryggar (detta utvecklar jag i min kommande bok om konditionsträning).

Det skejten har emot sig är bl a Vasaloppet och de andra stora långloppen. När Marcialonga bytte stil från skejt till klassisk exploderade anmälningssiffrorna, eftersom svenskar och norrmän gillar klassiskt. Det sitter djupt rotat. Det går det potentiellt att ändra på, se t ex på Schweiz där de flesta motionärer skejtar. Seraina Boner sade en gång till mig att ”Hemma är det bara äldre människor som åker klassisk, de som inte orkar skejta”. Där finns kanske en fördel med klassiskt, att alla inte orkar skejta.

Om det blir enbart skejt framöver är det svårt att sia om, och det finns mängder med fördelar och mängder med nackdelar med en respektive två tävlingsstilar.

Verkningslös regel
Med detta sagt är jag äntligen redo att kommentera FIS nya regel, om maxlängden för stavar.

Att man inte vill att åkarna ska staka kan jag till viss del förstå, men denna maxlängd förändrar inte så mycket. Många som valde bort diagonalåkning och istället stakade banorna i den traditionella världscupen var inom den nya maxgränsen. Så stor skillnad gör inte långa stavar. Jag tror att det till 99,5 procent kommer bli så att de som funderar på att staka lopp gör det även om de inte kan gå upp lika mycket i stavlängd som de önskar. Det handlar inte om många centimeter.

Så därmed är regeln i stort sett helt verkningslös (jag skulle tippa till som sagt 99,5 procent). Vill man att folk använder fästvalla är det hårdare banor som gäller. Eller varför inte krav på sämre spårpreparering, tjärade träskidor och aluminiumstavar.

Men problemet slutar inte med att regeln är helt verkningslös. Det blir också svårt med hur man ska mäta, hur man ska kontrollera etc.

Och inte minst, hur ska man kunna ta FIS på allvar efter detta?

Läs hela blogginlägget på Eriks hemsida här.
 

Del |
20221204, HALFVARSSON Calle 001 kopiera

Rasande Calle efter masstarten

Tacklades av banan i Lillehammer, ingen diskades:

Calle Halfvarsson kom aldrig till mål i söndagens 20 km masstart i världscupen i Lillehammer. Han tvingades bryte 5 kilometer före mål då han kördes ut av spåret.
Efteråt var han rasande och mycket irriterad.
Han gillade inte alls sättet som en del av konkurrenterna tog sig fram på.

 

Les mer
20221203, KLÆBO Johannes Høsflot 001 kopiera

Klæbo åker heller inte i Beitostølen

Johannes Høsflot Klæbo åkte bara sprinten i den gångna helgens världscuptävlingar i Lillehammer. Den vann han och såg inte speciellt sjuk ut.
Men han är fortfarande förkyld och ställer inte upp i den kommande helgens världscup i Beitostølen.

 

Les mer
08.02.2020, Falun, Sweden (SWE):Linn Svahn (SWE), Jonna Sundling (SWE), (l-r)  - FIS world cup cross-country, individual sprint, Falun (SWE). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Linn och Jonna snart tillbaka i tävling

Sverige dominerar längdvärldscupens sprinter på damsidan.

Nu kan dominansen snart bli ännu kraftigare.

Både Linn Svahn och Jonna Sundling rapporteras på väg till tävling inom kort.

Les mer
20221202, RIBOM, Emma 012 kopiera

Svenska landslagstruppen till Beitostölen

Lillehammer bjöd på fart, fina resultat och dramatik. Nu är det åter igen dags att ladda inför världscuptävlingar i Norge – men i Beitostölen denna gång. Här är landslagstruppen som kommer att representera Sverige under helgens tävlingar.

Les mer
03.12.2022, Idre, Sweden (SWE):Alva  Skold, SWE - IBU Cup Biathlon, individual women, Idre (SWE). Foto: Per Danielsson/Projekt.P

Sverige med samma lag i Hochfilzen

Ingen plats i VC för Tilde Johansson eller Mona Brorsson:

Efter en succéstart, med sju pallplatser på 16 tävlingar i världscupen och IBU-cupen, rullar säsongen vidare för skidskyttarna och härnäst väntar världscup i Hochfilzen, 8-11 december. Nästa IBU-cup är i Ridnaun i Italien 15-18 december. Här kommer uttagningarna för dom svenska lagen.

Les mer
20221202, WENG, Tiril Udnes 001 kopiera

39 norska åkare till Beitostølen

Norge dominerade totalt i herrklassen under helgens världscup i Lillehammer. Nu har man tagit ut hela 39 åkare, 18 damer och 21 herrar, till den andra helgen med världscup på hemmaplan – den här gången i Beitostølen med tre dagars tävlande.

 

Les mer
20221205, NISKANEN, Iivo 002 kopiera

Iivo Niskanen blev pappa igår

Iivo Niskanen har missat dom två första helgerna i världscupen, men han har ändå fått guld.
Nu skriver den finska stjärnan på Instagram att han och frun Saana blivit föräldrar till en son.

 

Les mer
20221205, Ebba covid-19 kopiera

Ebba Andersson ute med covid-19

Ebba Andersson kommer inte till start i dom kommande världscuptävlingarna i norska Beitostølen till helgen. Hon har nämligen testat positivt för covid-19 efter söndagens pallplats i masstarten i Lillehammer.
Tråkigt för Ebba som har varit den hårdaste motståndaren till Frida Karlsson i säsongsinledningen.

 

Les mer
20221118, KARDIN, Oskar 001 kopiera

Oskar Kardin stark 2:a i Italien

Långlöparen Oskar Kardin var stark 2:a i söndagens OPA-cup över 10 km klassisk i italienska Sta Caterina Valfurva.
OPA-cupen motsvarar vår Skandinavisk cup för mellan-Europa.
Oskar hade bara den italienska landslagsåkaren Dietmar Noeckler före sig.

 

Les mer
03.12.2022, Idre, Sweden (SWE):Tilda  Johansson, SWE - IBU Cup Biathlon, individual women, Idre (SWE). Foto: Per Danielsson/Projekt.P

Tilde Johansson stark 2:a i IBU-cupen

Tilde Johansson från Anundsjö fick äntligen till ett lopp i toppklass när IBU-cupen i skidskytte avslutade tävlandet i Idre med ytterligare en sprint.
Tjejen som imponerade i den svenska säsongspremiären var tvåa efter den 18-åriga (!) tyskan Selina Grotian.

 

Les mer
SVERIGEPREMIÄR KORTDISTANS

Elvira fixade pallplats i jaktstarten

Sverige hade ingen maxdag, men Elvira Öberg kämpade sig in till en pallplats i damernas jaktstart i världscupen i skidskytte i finska Kontiolahti.
På herrsidan var åter igen Sebastian Samuelsson nära, men det blev en miss för mycket för pallen.
Norge och Frankrike vann i dom två jaktstarterna.

 

Les mer
20221204, GOLBERG mål 001 kopia

Stavarna borta – förbannad Wille 5:a

Bättre svensk herrinsats i Lillehammer, men:

William Poromaa var mycket aktiv hela vägen i herrarnas 20 km under världscupen i Lillehammer. Han spurtade in som stark 5:a, men det var en skugga över det hela som få visste om.
Någon hade nämligen tagit Willes stavar innan start och fick åka med ett par reservstavar som inte var rätt längd.

 

Les mer
20221204, FRIDA mål kopia

Frida spurtade hem ännu en seger

Frida Karlsson tog sin andra världscupseger för säsongen då hon vann en spännande masstart över 20 km klassisk stil i Lillehammer under söndagen.
Ebba Andersson var 3:a och Moa Ilar 6:a och dom svenska damerna dominerade tävlingen, även om Norges Tiril Udnes Weng fortfarande leder världscupen totalt.

 

Les mer
03.12.2022, Idre, Sweden (SWE):Mona  Brorsson, SWE happy over the third place today - IBU Cup Biathlon, individual women, Idre (SWE). www.biathlonworld.com © Danielsson/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Re

Felfri Mona på pallen i IBU-cupen

Mona Brorsson fick inte chansen i världscupen i Kontiolahti, men Koppom-tjejen slog till med felfritt skytte på 20 skott i IBU-cupen i Idre under lördagen.
Det gav en stark pallplats och hon var en av bara tre åkare som sköt fullt i distanstävlingen över 15 km.

 

Les mer
11.01.2020, Oberhof, Germany (GER):Linn Persson (SWE) -  IBU world cup biathlon, relay women, Oberhof (GER). www.biathlonworld.com © Thonfeld/IBU

Linn Perssons andra pallplats i världscupen

Sebastian Samuelsson 4:a i herrarnas sprint:

Linn Persson åkte för andra gången i sin karriär in till en individuell pallplats i världscupen då hon slutade trea i damernas sprint i finska Kontiolahti.
Hon har firat stora framgångar i stafett, men den här lördagen fick hon också glänsa individuellt som ensam svensk åkare på pallen.
Sebastian Samuelsson var nära i herrloppet men fick nöja sig med den sura 4:e platsen.

 

Les mer
20221203, ANGER Edvin 003 kopiera

Vilket genombrott av Edvin Anger

20-årige Edvin Anger hade ingen som helst respekt för Johannes Høsflot Klæbo, Pål Golberg, Federico Pellegrino & co.
Han tog ledningen i världscupfinalen i Lillehammer och sålde sig dyrt. I mål var Åsarna-åkarna 4:a och skaffade sig ett namn bland dom stora på den allra högsta nivån.
Vilket genombrott – en 4:e plats i mål och bara en halv skostorlek från pallen.

 

Les mer
20221203, WC Lhmr dam 3 bästa kopiera

Emma Ribom vann igen – Maja säkerade dubbel

Hon vann igen, skidlivet leker för 25-åringen Emma Ribom som har klivit fram som den nya sprintdrottningen.
Sverige tog ännu en dubbelseger i världscupen då Maja Dahlqvist åkte in som tvåa i Lillehammer. Därmed har Sverige dominerat sprint både i klassisk och fristil.

 

Les mer
20221203, RIBOM Emma 001 kopiera

Emma Ribom vann prologen i Lillehammer

Dom svenska sprintdamerna fortsätter att imponera. Emma Ribom som vann i Ruka senast vann också prologen i Lillehammer under lördagsmorgonen.
Maja Dahlqvist följde upp som trea.
Tyvärr gick det inte lika bra för killarna där endast Edvin Anger lyckades.

 

Les mer
20221202, POROMAA William 002 kopia

”Norskt mästerskap” och svensk vallamiss

William Poromaa kallade det kukskidor. Calle Halfvarsson skakade bara huvudet och dom övriga svenskarna var inte i närheten av ”norska mästerskapen” över 10 km fristil i Lillehammer.
Okände Iver Tildheim Andersen chockade alla och vann en sensationsseger.
Vad som var värre: Norge tog hela pallen, hade 9 av dom 10 bästa och 12 åkare bland dom 19 bästa.

 

Les mer
20221202, Dampall utan SWE kopiera

Ebba missade tredje med en tiondel

Första tävlingen utan svenskt på pallen:

En märklig scen i målområdet på världscupen i Lillehammer:
Ebba Andersson åker i mål en tiondels sekund efter Heidi Weng och norskan jublar som om hon vunnit VM-guld.
Efter en historisk insats med 1:a och 2:a tre gånger i Finland förra veckan blev det för första gången i årets världscup ingen svensk på pallen.

 

Les mer