Mobile Version
Desktop Version
ANTON PERSSON och Filip Danielsson från SK Bore har tillsammans med sina klubbkompisar inte fått något boende till vettige priser i Gällivare. Det kan få klubben att hålla sig hemma, men arrangören lovar att det skall ordna sig. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/KEK-photo
ANTON PERSSON och Filip Danielsson från SK Bore har tillsammans med sina klubbkompisar inte fått något boende till vettige priser i Gällivare. Det kan få klubben att hålla sig hemma, men arrangören lovar att det skall ordna sig. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/KEK-photo

Arrangören: - Vi skall fixa det här!

- Gällivarepremiären ruinerar klubbkassan

- Gällivarepremiären blir så dyr att vi måste stryka andra tävlingar på programmet för att få råd, säger SK Bores ledare Johan Danielsson och visar till svårigheterna med att hitta boende under premiärhelgen på Dundret 18-19 november.
- Lugn, vi skall fixa boende till vettiga priser för alla klubbar, säger arrangörens Stefan Nieminen, som håller på med boendefrågan när sweski.com ringer.

 

- Vi har sökt boende i över en månad och försökt allt möjligt. Det senaste vi fick erbjudande om var 25.000 kronor för ett hus med 6 bäddar. Normalt bor vi ju i stugor och till exempel i Bruksvallarna brukar vi betala 250-300 kronor per person per natt, säger Johan Danielsson.
- Får vi inget boende så måste vi stå över tävlingen, som ju är den första viktiga för säsongen.
Det är många som har reagerat över att skidförbundet har tagit ifrån Bruksvallarna den traditionella TV-sända premiären vartannat år och lagt den till Gällivare, som inte alls haft sin öppningstävling i så många år som traditionsrika Bruksvallarna.
Nu upplever alltså flera klubbar att resan till Norrbotten blir så dyr att det kostar mer än det smakar.
- Vi hade tänkt att åka tävlingen i Bruksvallarna helgen innan som ett test, men om det blir så här dyrt måste vi lägga det på is, säger Johan Danielsson, som berättar att turen till premiären i Gällivare kan komma att kosta SK Bore runt 50.000 kronor.
- Det är mer än 10 procent av vår budget. Vi är 6 åkare och totalt är det 12 personer som vi planerar att skicka till Gällivare. Åkarna tar tåget, medan ledarna får köra bilar.
- Jag tror ju det finns boende, men när stjärnor som Cologna & co kommer får väl dom förtur. Jag har också snackat med andra klubbar som har samma problem.

- Vi fixar boende
- Det kommer att ordna sig, vi fixar boende till alla åkarna till normala klubbpriser. Vi har fått in många platser både privat och i stugor. På hotellen är det fullt, säger Stefan Nieminen hos arrangören i Gällivare, som också berättar att SK Bore har fått erbjudande om ett hus som har prisat sig helt ut av marknaden.
- Vi är ju också måna om att klubbarna skall ha möjligheten att komma hit. Landslagsåkarna som Cologna & co bor i privata stugor och vi kommer att kunna erbjuda liknande platser både till SK Bore och andra klubbar som kommer hit.
Stefan Nieminen medger att boendesituationen i Gällivare inte är perfekt.
- Nej, det är trångt om platserna. Vi har till exempel ett boende där Åsarna IK brukar bo med runt 25 personer som nu är upptaget av andra som inte har med skidtävlingen att göra.
Men också det skall bli bra, lovar Stefan, som också är sur på att någon går ut med priser på 25.000 kronor för ett privathus.
- Det gäller ett hus som fick gott betalt av en firma i skidbranschen i samband med världscupen här. Firman hade glömt att beställa hotell och var i desperat behov. Vi förstår ju att klubbarna inte kan betala så mycket.

Tjafs om Bruksvallarna
Det ligger pengar och politik bakom beslutet att dela premiären vartannat år. Nu har Bruksvallarna plötsligt fått Petter Northug jr till start i sin tävling veckan innan Gällivare. Då vaknade norsk TV och var plötsligt intresserade i att sända.
A-landslaget i Sverige ligger på läger den perioden och meningen var att dom skulle vara i Bruksvallarna. Men Rikard Grip gillade inte att dom skulle ställa upp i tävlingen en vecka innan Gällivarepremiären.
Enligt överenskommelsen mellan förbundet, Bruksvallarna och Gällivare skulle det bryta mot vad man kommit överens om.
- Mediavärdet av en TV-sänd säsongspremiär minskar ju oerhört om man redan kört en tävling och visat upp sig, säger Stefan Nieminen i Gällivare.
Rikard Grip säger att man nu inte är säker på vart landslagslägret kommer att äga rum och källor i Bruksvallarna säger till sweski.com att landslagsåkarna inte får starta i tävlingen en vecka innan Gällivare. Det bekräftar inte förbundskaptenen Grip.
Petter Northug jr bekräftar dock att han kommer att både träna och tävla i Bruksvallarna veckan innan Gällivares TV-sända tävling.

 

Del |
20190701, SÖMSKAR Linn 001 (kopia)

Nytt VM-guld till Linn Sömskar

Linn Sömskar höll för favorittrycket och tog ännu ett VM-guld på rullskidor när årets mästerskap inleddes med 10 km fristil i italienska Trento under torsdagen.
Och motståndet gick inte av för hackor.
Ryska världsstjärnan Natalia Nepryaeva var tvåa, men hade 10,5 sekunder upp till rullskidsdrottningen från IFK Umeå.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Torneklint, Knotten, äntligen en kvinna...?

Krönika:

Karin Torneklints namn känns onekligen spännande i spekulationerna om vem som ska bli ny längdchef, men också mycket vågat mot bakgrund av hur det gick för en annan friidrottsledare - Ulf Karlsson – som hamnade i en ”kulturkrock” och blev  kortvarig landslagschef i skidförbundet.

 

Les mer
Vasaloppets segrare 1922 Ernst Alm (kopia)

Var är Vasaloppets första segertrofé?

I februari och mars 2022 firar Vasaloppets sitt 100-årsjubileum då man, förutom ordinarie Vasaloppets vintervecka med tolv olika skidlopp, även arrangerar det historiska loppet ”Jubileumsvasan”, som med 139 deltagare ska återskapa 1922 års lopp. Nu efterlyser Vasaloppet ett av de främsta prisen från 1922, en bronsskulptur av en skidåkande Gustav Vasa, vars öde är okänt sedan den fyrfaldige Vasaloppssegraren Arthur Häggblad i Stockholm sålde sin prissamling strax före sin död 1989. Var finns priset?

 

Les mer
20180111, NYENGET, Martin Løwstrøm 010 (kopia)

Ett höghöjdsläger enbart på hotellrummet

Den norska landslagsåkaren Martin Løwstrøm Nyenget fick ett något annourlunda höghöjdsläger i Italien än sina landslagskollegor.
Eller vad sägs om två veckor isolerad på hotellrummet hela tiden.

 

Les mer
20210913, SÖMSKAR, Linn 001 (kopia)

Sveriges trupp till VM på rullskidor

På torsdag inleds VM på rullskidor i italienska Val di Fiemme. Svenska skidförbundet har tagit ut nio åkare att representera Sverige under mästerskapet.

 

Les mer
20101018, Ante o W

We & Sports - finalist i Årets Eldsjäl i kategorin Hälsa

Årets Eldsjäl är en hyllning till föreningslivets eldsjälar. Eldsjälar nomineras i kategorierna Inkludering, Hälsa, Ledare och Årets Idrottsförening. I år är We & Sports nominerad i kategorin Hälsa. I mars avgörs vem som blir vinnare.

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Makt och prestige i förbunden påverkar det sportsliga


Krönika:

Skidförbunden i Sverige och Norge lever inte längre som de lär. Högsta ledningarna skyddar varandra istället för att vara lösningsorienterade. Makt och prestige tycks betyda mer för topparna än att värna arbetsmiljön och det sportsliga utmaningarna.

Les mer
20190904, SVAHN, Linn 003 (kopia)

Lyckad operation för Linn Svahn

I onsdags morse opererades Linn Svahn för sin axelskada som hon ådrog sig på världscuptävlingen i Ulricehamn i vintras. Operationen gick bra och nu påbörjar Sveriges sprintstjärna kampen tillbaka.

 

Les mer
JEMTEBORN, Patrik 026 (kopia)

Patrik får toppjobb i Trondheims-VM 2025

Patrik Jemteborn blir arrangemangschef för skid-VM i Trondheim 2025.
Hans namn var kanske det mest överraskande när Trondheim idag presenterade ledningsgruppen för det kommande skid-VM’et i Norge.
Men Patrik har lång erfarenhet som ledare för VM- och världscuporganisationen i skidskytte i Östersund.

 

Les mer
jens_oskar_teamengcon (kopia)

Jens och Oskar till Team Engcon

Landslagsåkarna Jens Burman och Oskar Svensson kommer att förstärka Teanm Engcon kommande vinter när dom hr möjligheten att åka långlopp.
Därmed förstärker Jerry Ahrlin sitt team ytterligare efter den lyckade värvningen av norrmannen Torgeir Sulen Hovland och flera andra.
Men för Jens och Oskar är det givetvis OS som är det stora målet den kommande vintern.

 

Les mer
20200208, SVAHN, Linn 017 (kopia)

Linn Svahn tvingas till operation

Rehabiliteringen har inte gett det resultat som önskat och det står nu klart att Linn Svahn tvingas till operation för att komma till rätta med axelproblematiken.

 

Les mer
20210905, NOVAK Max 001 (kopia)

Ännu en seger till Max Novak

Precis som Emma Ribom på damsidan så flyter Max Novak på en segervåg på rullskidorna nu i sommar. Han vann helgens första upplaga av OnePartnerGroup-loppet i Östersund efter att ha spurtbesegrat Oskar Kardin.
Lina Korsgren vann damklassen och såg till att Team Ramudden tog båda klasserna.

 

Les mer
20210905, Ribom vann i Frankrike (kopia)

Emma Ribom vann också i Frankrike

Emma Ribom vann tre gånger under Trollhättan Action Week förra veckan, och i helgen visade hon att det inte var någon tillfällighet.
Piteå-åkaren från Kalix segrade också i Martin Fourcade Nordic Festival i Annecy i Frankrike.

 

Les mer
20210102, SVAHN Linn (kopia)

Längdlandslaget till höjden igen

Satsningen mot OS i Peking fortsätter när längdlandslaget nu åker på sitt andra läger på hög höjd. Denna gång Font Romeu i Frankrike, som ligger på liknande höjd som OS-banorna i Peking.

 

Les mer
20210904, Värnamorullen (kopia2)

Norsk spurtseger i Värnamorullen

Hanna Falk bäst bland damerna:

Norrmannen Torgeir Sulen Hovland från svenska Team Engcon spurtade hem segern i elitklassen i lördagens Värnamorullen över 40 km. Han tog dessutom det inlagda bergspriset och fick 40.000 kronor för segern.
I damklassen vann Hanna Falk enkelt i avslutningen mot lagkompisen Britta Johansson Norgren och Laila Kveli.

 

Les mer
X

Dessa 398 klarade Vasaloppstrippeln

Vasaloppsåret 2021 lider mot sitt slut och det blev ännu ett år med anpassade arrangemang på grund av pandemin. Detta till trots har 398 deltagare lyckats med prestationen att slutföra en Vasaloppstrippel när de i tre olika lopp åkt skidor, sprungit och cyklat – i den fysiska eller i den virtuella Vasaloppsarenan. Här presenterar vi namnen, län för län.

 

Les mer
GREVENs krönika mellomrom

Iversens omoderna kvinnosyn

Krönika:

Norges landslagstränare Ole Morten Iversen säger i en NRK-intervju att den bästa jämtställdheten för skidsportens utveckling är att kvinnorna inte tävlar på lika långa distanser som män i VM, OL och världscup. Hjälp!

Les mer
05.12.2020, Kontiolahti, Finland (FIN):Johannes Thingnes Boe (NOR) -  IBU World Cup Biathlon, pursuit men, Kontiolahti (FIN). www.biathlonworld.com © Manzoni/IBU. Handout picture by the International Biathlon Union. For editorial use only. Resale or dis

Lægreid triggar Johannes Thingnes Bø

Skidskytte-kungen Johannes Thingnes Bø fick något att tänka på vid senaste VM’et i Pokljuka i Slovenien. För 28-åringen tvingades stå i skuggan av den tills då betydligt mindre kända landsmannen Sturla Holm Lægreid, 24.
Nu medger Johannes att situationen triggar honom inför den kommande OS-vintern.

 

Les mer
20210828, RIBOM vinner (kopia2)

Emma Ribom vann allt i Trollhättan

Emma Ribom gav inte bort något alls under Trollhättan Action Week. Efter seger både över 15 km och i sprint fortsatte hon med att också vinna Alliansloppet över 48 km, dessutom tog hon båda spurtpriserna.
Men hon pressades hårt på upploppet av Hanna Falk, som verkligen har tagit steget från sprinter till långlöpare på kort tid.

 

Les mer
20210828, NOVAK Max 001 (kopia)

Max Novak imponerade åter igen

Team Ramudden-åkaren vann också Alliansloppet:

Max Novak, Team Ramudden är lite av sommarens man på rullskidor. Under lördagen imponerade han igen och med en mycket stark avslutning vann han Alliansloppet över 48 km i mycket stark konkurrens i Trollhättan.
Tidigare har han också utklassat den norska eliten i ett långlopp i Toppidrettsveka.

 

Les mer