Mobile Version
Desktop Version
WOLFGANG PICHLER märkte inget till systematisk doping under sin tid som rysk landslagstränare trots att tre av hans damåkare nu är avstängda av IOK. Nu är han svensk landslagstränare. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock
WOLFGANG PICHLER märkte inget till systematisk doping under sin tid som rysk landslagstränare trots att tre av hans damåkare nu är avstängda av IOK. Nu är han svensk landslagstränare. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock

Svenske tränaren tränade avstängda skidskyttar:

Wolfgang trodde på Zaitseva

Ryssland har fått en stenhård dom och utesluts från vinter-OS i Pyeongchang. Endast utövare som kan bevisa att dom är rena får tävla, men då utan rysk flagga, dräkt eller nationalsång.
En av dom som redan var avstängd är skidskytte Olga Zaitseva. Hennes tidigare tränare är den nu svenske landslagschefen Wolfgang Pichler.
- Jag kan inte tro att hon varit med på systematisk doping, säger han till norska NRK.

 

OLGA ZAITSEVA har stängts av från OS på livstid och har enligt IOK-rapporten använt flera olika typer dopingpreparat. Tränaren Wolfgang Pichler säger sig inte ha märkt något. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock
OLGA ZAITSEVA har stängts av från OS på livstid och har enligt IOK-rapporten använt flera olika typer dopingpreparat. Tränaren Wolfgang Pichler säger sig inte ha märkt något. Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/KEK-stock

Trots att Wolfgang Pichler har varit flera år i det ryska skidskyttelandslaget, så har han inte enligt eget utsago varken märkt eller sett något till systematisk doping.
Och just skidskyttelandslaget är tillsammans med längdlandslaget det som är hårdast drabbad av IOK:s dom. Sex längdåkare var sedan tidigare avstängda, dessutom flera skidskyttar. Nu kan det bli ännu flera.
Redan 2009 togs tre av Rysslands stora stjärnor i doping i samband med VM i just Pyeongchang. Då sade IBU-presidenten Anders Besseberg att det handlade om systematisk doping från en av dom största skidskyttenationerna. Och tydligen har det inte blivit mycket bättre.
- Kanske är det bara toppen av isberget, menade Besseberg den gången.

Stängs av från Pyeongchang-OS
Ryssland är åter igen i fokus på grund av doping - som nu har blivit storpolitik. Idrottsministern Vitaly Mutko har stängts av från alla OS på livstid - han är chefen för nästa års fotbolls-VM.
Man har också stängt av ledningen i den ryska OS-kommittén och dom aktiva som man redan hade stängt av tidigare. Och dom som skall vara med måste bevisa att dom är oskyldiga - hur det nu skall gå till. Dessutom kommer dessa att sättas under press för en total rysk bojkott.
Den som IOK använder som sitt huvudvittne är Grigorij Rodtjenkov, chefen för dopingarbetet som flydde till USA och nu lever under ny identitet och skydd av polisen. Han har enligt IOK lagt fram bevis för statlig sponsrat doping.
Och på bakgrund av uppgifterna från Rodtjenkov diskas Olga Zaitseva från OS i Sochi 2014 och portas från OS på livstid - trots att hon nu har lagt av.
Enligt Rodchenkov försvann aldrig den systematiska doping i Ryssland efter skandalen i 2009.

Var Pichlers ögonsten
- Jag trodde aldrig att dopingen blev borta jag heller, säger Wolfgang Pichler till NRK. Trots det sade han alltså ja till att bli rysk landslagstränare i 2011.
- För det första var det bra pengar. Och jag var ju stolt över att bli tränare i en av världens bästa skidskytte-nationer. Och jag trodde också att jag kunde göra dom rena, säger den svenske landslagstränaren.
Det var Pichler som tränade Zaitseva fram mot OS i Sochi 2014.
- Vi hade ett väldigt närt förhållande. Jag litade på henne. Man kunde prata med henne. Hon var en super idrottskvinna. En verklig talang, säger han vidare i NRK-intervjun.
Men enligt bevisen som nu rullas upp var Zaitseva också en när vän av vice sportsminitser Yuri Nagornykh, mannen som hade fått uppgiften att Ryssland skulle lyckas i Sochi - till varje pris. Zaitseva blev en specialuppgift för Irina Rodionova, kvinnan som hade ansvaret för att distribuera dopingmedlen.
Rodtjenkov säger i rapporten att han mötte Nagornykh och Rodionova flera gånger och diskuterade Zaitseva. En gång var skidskytten med på mötet och man diskuterade hennes onormala blodpass.
Det var onormalt på grund av hennes konstanta användande av dopingmedel. Hon förstod att det kunde hota hennes möjligheter att få deltaga i Sochi-OS, står det i rapporten.

 

Använde flera typer doping
Olga Zaitseva skall också ha varit en av dom aktiva som man samlade in urin från innan OS för att sedan byta ut mot dom prov som togs under spelen. Enligt rapporten skall hon ha testats så många gånger att man nästan gick tom för ren urin. Enligt Rodtjenkov använde Zaitseva flera typer doping, bland annat en speciell cocktail som kallades för Hertuginna-cocktailen och EPO.

Wolfgang Pichler hade ett hopp om att göra det ryska skidskyttelandslaget rent igen. Han förlade mycket av träningen hemma i Ruhpolding, långt från fuskarna i Ryssland.
Enligt NRK visar han fram träningsdagböcker från Zaitseva och andra landslagsåkare under den perioden han var tränare. Pichler menar å kunna se sambandet mellan Zaitsevas goda tävlingsresultat och dom formkurvor han själv har i datorn.

Rodtjenkov menar att det bara var en stor tavla som gjorde att dom ryska skidskyttarna åkte dit under VM i Pyeongchang 2009. Men han tror inte det blev mycket bättre senare.
I en e-mail till NRK skriver han:
- I 2009 använde ryska skidskyttar en form av EPO som var väldigt svår att spåra. En av huvudmännen som skaffade fram dold EPO var Stanislav ”Stasik” Dmitriev. Han kunde ta bort molekyler som gjorde det svårt att upptäcka EPO-användandet.

Wolfgang vill veta sanningen
Wolfgang Pichlers hopp om att göra landslaget dopingfritt lyckades inte. Förutom Zaitseva är nu också både Iana Romanova och Ekaterina Glazyrina avstängda från IOC. För Wolfgang Pichler är det en chock, speciellt att hans ögonsten Zaitseva har fuskat.
- Jag skall ringa henne och då skall jag ha sanningen, säger han till NRK.
Han får frågan vad han då skall säga till Zaitseva.
- Om hon har gjort det här bevisst så skall jag berätta för henne vad som är rätt. Om hon inte har vetet och dom har gjort det här bakom hennes rygg, vad skall jag säga då? Då tycker jag synd om henne.
Rodtjenkov säger att han inte vet om Pichler visste om Zaitsevas dopingprogram. Pichler säger att han aldrig såg någon onormal framgång hos Zaitseva och att hennes längdåkningstider från OS heller inte skvallrar om dopingmissbruk.

 

Del |
LINDBLAD, Anton 012 Bruks17 (kopia)

Anton Lindblad ensam svensk i top-20

Norsk dominans som vanligt i Scan-cupen:

I vanlig ordning blev det en total norsk kross i herrklassen vid Skandinaviska cupen i Trondheim. Anton Lindblad var 11:a och Hudik-åkaren var ensam svensk bland dom 20 bästa.
OS-åkarna Pål Golberg och Eirik Brnadsdla tog dom två första platserna före Johan Hoel och U23-världsmästaren Mattis Stenshagen.

 

Les mer
kvinnerlordag (kopia)

Sensationellt lopp av Frida Karlsson

Juniorvärldsmästaren tvåa i Skandinaviska cupen:

Juniorvärldsmästaren Frida Karlsson är redan flygfärdig bland senioreliten. Vid Skandinaviska cupen i Trondheim åkte hon in som sensationell tvåa bland flera av dom bästa åkarna i Sverige och Norge.
Vann gjorde norska landslagsåkaren Thea Krokan Murud, men OS-uttagna Mari Eide var efter Frida.

 

Les mer
Smutna

Smutna fick revansch på Britta

Tjejvasans trea diskad efter spurtintermezzo

Efter en säsong där Britta Johansson Norberg, Sollefteå oftast dragit längsta strået före Katerina Smutna, Tjeckien, blev det ombytta roller i den 30:e Tjejvasan, där Smutna spurtvann före Britta efter ett lopp med inte alltför högt tempo. Trean i mål,  Laila Kveli, diskades efter ett intermezzo i spurten.

Les mer
5-milstrio

Iivo Niskanens Olsson-taktik gav OS-guld

Besvikelser för Norge och Sverige

Finske klassiske specialisten Iivo Niskanen gjorde en Johan Olsson och gick loss efter två tredjedelar av loppet, fick sällskap två gånger men var den starkaste.

Les mer
KEK Pyeongchang 2018 (kopia)

Hej då, Pyeongchang - det var en fest

Krönika:

Hej då, Pyeongchang - nu hoppar jag på flyget och börjar den nästan 1 dygn långa hemresan från Korea.
Räkna med att sweski.com kommer att vara lite senare än vanligt under lördagen. Men på söndag är det full rulle igen.
Här kommer några intryck från mitt 8:e OS.

 

Les mer
SUNDLING, Jonna 003 SM16 (kopia)

Jonna Sundling tvåa i Scan-cup-sprinten

Sverige räddade av damerna även här:

Även i Skandinaviska cupens final i Trondheim är det tjejerna som så långt räddar Sveriges ära. Jonna Sundling var bäst med en 2:a plats i damfinalen i fristilssprinten där tre svenska damer fanns bland dom sex i finalen.
På herrsidan var det som vanligt helnorskt och Sindre Bjørnestad Skar vann finalen.

 

Les mer
23.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Peppe Femling (SWE), Jesper Nelin (SWE), Sebastian Samuelsson (SWE), Fredrik Lindstroem (SWE), (l-r), (l-r) - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, biathlon, relay men, Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com.

- Trodde inte på guld själva

Galet slut på OS i skidskytte - guld i herrstafetten:

- Det är helt sjukt, säger Jesper Nelin.
- Den största triumfen någonsin för svenskt skidskytte, säger förbundskaptenen Wolfgang Pichler.
För visst var det galet: Sverige hoppades på medalj, vågade inte ens tänka på guld.
Sedan går Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson och Fredrik Lindström bort och vinner OS-guldet i herrstafetten.
Det första någonsin till Sverige.

 

Les mer
20180131, SANDSTRÖM, Björn 006 (kopia)

Här kan du se Scan-cupen live

Finaltävlingar i Trondheim fredag-söndag:

Skandinaviska cupen har sina finaltävlingar i Trondheim i Norge i helgen. Här kan du se tävlingarna live på nätet via sändningarna som norska skidförbundet erbjuder.
Det hela startar med sprint i fristil under fredagen, klassiska distanslopp på lördag och jaktstartslopp i fristil under söndagen. Sverige kommer med både landslag och flera klubbåkare.

 

Les mer
Oxberg-Mora 170225TjejVasaBritta Johansson-Norgren får kransen av Linus Rapp Foto Nisse Schmidt

Fakta inför Tjejvasans 30-årsjubileum

Världens största skidlopp för tjejer fyller 30. På lördag 24 februari klockan 09.00 går starten i Oxberg för den trettionde Tjejvasan, klassisk skidåkning 30 kilometer till Mora. Sveriges Television direktsänder Tjejvasan för sjunde året i följd med start i SVT1 och SVT Play klockan 08.45.

 

Les mer
22.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Hanna Oeberg (SWE) - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, biathlon, relay women, Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Den sjukaste upphämtningen!

Skidskytte-damerna slog till med OS-silver:

Sverige gjorde en av dom sjukaste upphämtningar man skådat i internationellt skidskytte och grejade OS-silver i damstafetten.
Mycket sällan svänger det lika mycket som på Alpensia Biathlon Center den här torsdagskvällen. Vitryssland tog sensationellt guldet, storfavoriten Tyskland föll tungt och Sverige stod för den häftigaste avslutningen.

 

Les mer
21.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Calle Halfvarsson (SWE), Marcus Hellner (SWE), (l-r)  - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, cross-country, team sprint,  Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded pict

Klæbo och Hellner skippar OS-femmilen

Sverige kanske inte fyller kvoten:

Marcus Hellner åker hem från OS och kör inte den avslutande femmilen. Kanske kommer Sverige till start med bara tre åkare och dom svenska herrarna tillhör inte medaljfavoriterna. Det kan bli det sämsta OS för Sveriges herrar på många år.
Johannes Høsflot Klæbo har också bestämt sig för att åka hem från Pyeongchang innan femmilen.

 

Les mer
20170205, HERMANSSON, Pontus 010 (kopia)

När ska ”sprintstafett” bli sprintstafett?

Läsarbrev:

Martin J. Sundby, Charlotte Kalla, Krista Pärmäkoski och Maurice Manificat,  vad har alla dessa gemensamt? Jo, ingen är uttalad sprinter och alla är uttagna till att representera sitt land i sprintstafetten i OS.

Les mer
18.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Calle Halfvarsson (SWE) - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, cross-country, 4x10km men,  Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Calle missade medaljläget

Norge vann - Sverige 4:a i OS-teamsprinten:

Calle Halfvarsson hade ett gyllene tillfälle att ta hem den första medaljen för dom svenska herrarna i Pyeongchang. Men han orkade inte i kampen mot Ryssland och Frankrike på slutsträckan i OS-finalen i teamsprint och Sverige fick nöja sig med den sura 4:e platsen.
Norge vann före OAR (Ryssland) och Frankrike. Synd också för Marcus Hellner som gjorde en jättefin tävling.

 

Les mer
15.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Jessica Diggins (USA) - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, cross-country, 10km women,  Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

USA skrällde i dramatisk final - Sverige 2:a

Norge eller Sverige var frågan inför damernas teamsprint-final i Pyeongchang. Men USA skrällde och Jessica Diggins kämpade ner både Stina Nilsson och Maiken Caspersen Falla.
Sverige tog silver, medan Norge var besvikna över en bronsmedalj.

 

Les mer
17.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Stina Nilsson (SWE) - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, cross-country, 4x5km women, Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Här är alla lagen i teamsprinten

Sverige och Norge är dom största favoriterna i teamsprinten i fristil i OS i Pyeongchang under onsdagen. Speciellt på damsidan har Sverige guldmöjligheter genom Charlotte Kalla och Stina Nilsson. På herrsidan bör Marcus Hellner och Calle Halfvarsson vara nöjda om dom kan skaffa Sverige den första herrmedaljen i årets OS.

 

Les mer
20.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Mona Brorsson (SWE) - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, biathlon, relay mixed, Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Monas mardröm fällde Sverige

Sveriges medaljchans i den mixade stafetten försvann redan i det stående skyttet på den första sträckan. Mona Brorsson bommade fem skott och fick två straffrundor.
Den värsta besvikelsen i mitt liv, säger Mona, som tvingades ta till tårarna efteråt.

 

Les mer
13.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Oskar Svensson (SWE) - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, cross-country, individual sprint,  Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Oskar Svensson överraskande petad

Hellner och Halfvarsson åker OS-teamsprinten:

Oskar Svensson var 5:a på sprinten under OS i Pyeongchang, men varken han eller 9:an Teodor Peterson får plats i det svenska teamsprint-laget.
Förbundskaptenen Rikard Grip har nämligen tagit ut Marcus Hellner och Calle Halfvarsson. Teodor åker därför hem från Korea.

 

Les mer
20180128, NYSTEDT, Jacob 008 (kopia)

4 junioråkare till Scan-cupen i Trondheim

Till årets avslutande Skandinaviska Cup i Trondheim 23-25 februari har Svenska Skidförbundet tagit ut 2+2 juniorer i tillägg till seniortruppen.

 

Les mer
15.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Hanna Falk (SWE) - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, cross-country, 10km women,  Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Modica/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Besviken Hanna Falk åker hem

Hanna Falk var besviken då hon inte fick åka OS-stafetten Pyeongchang. Nu får hon heller inte åka teamsprinten och Ulricehamns-åkaren är redan på väg hem till Sverige.
– Hon reser hem i dag. Det är klart att det blir en tomhet för henne, säger förbundskapten Rikard Grip till Aftonbladet.

 

Les mer
15.02.2018, Pyeongchang, Korea (KOR):Mona Brorsson (SWE) - XXIII. Olympic Winter Games Pyeongchang 2018, biathlon, individual women, Pyeongchang (KOR). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Nelin in, Lindström ut i mixade stafetten

OS skidskytte:

Jesper Nelin går rakt in i det svenska mixade stafettlaget med medaljchans på tisdagen. Skidskytte-landslagets mest rutinerade åkare Fredrik Lindström ställs utanför.
Därmed blir laget Mona Brorsson, Hanna Öberg, Sebastian Samuelsson och Jesper Nelin.

 

Les mer