Mobile Version
Desktop Version
VI TIPPAR en liten överraskning i herrklassen: Norges doldis Sindre Bjørnestad Skar som var jämn och stark i vinter och som gillar banan i Lahtis väldigt mycket. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com
VI TIPPAR en liten överraskning i herrklassen: Norges doldis Sindre Bjørnestad Skar som var jämn och stark i vinter och som gillar banan i Lahtis väldigt mycket. Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com

VM-guide sprint herrar fristil:

Vi tippar ”fel norrman” i topp

Tyvärr tror vi inte på svensk medalj i herrarnas sprint i Lahtis. Men visst kan det hända, dock är det andra som är större favoriter.
Som segrare tippar vi ”fel norrman”, nämligen doldisen Sindre Bjørnestad Skar..
Det finns flera orsaker till att vi väljer just honom i den här tävlingen.

 

Skar har varit en av dom mest stabila sprintåkarna i vinter och i princip inte gjort ett dåligt lopp. Han vann i Toblach och den största orsaken till vårt tips är hans goda resultat just på VM-banan i Lahtis.
Det var här han tog sin första pallplats i världscupen och han var ytterst nära Oskar Svensson och Karl-Johan Westberg då svenskarna tog en dubbelseger på samma bana i Skandinaviska cupen tidigare i vinter. Men den gången hade svenskarna betydligt bättre glid än norrmännen, skillnader som vi nog inte får se i torsdagens VM-sprint.
Federico Pellegrino vann i Falun och är livsfarlig. Han kan givetvis vinna, undrar dock om den sista backen är lite för tung för italienaren. Då passar den bättre för urstarke Sergey Ustiugov, som man aldrig riktigt vet vart man har. Hans taktik är ofta lite oförståelig.
På tal om norrmän så är ju Otepää-segraren Johannes Høsflot Klæbo ett mycket hett namn. Många tror han vinner, men vi skall komma ihåg att det är 20-åringens första skid-VM - även om han tog tre guld på JVM förra vintern. Finn Hågen Krogh är också extremt snabb på upploppet och Emil Iversen har visat att han kan slå vem som helst. Blir inte lätt att slå det norska laget.
Calle Halfvarsson är möjligen Sveriges bästa hopp. Jag hade tippat Oskar Svensson för ett par veckor sedan, men han har varit förkyld innan VM och är lite mer osäker än då han vann Scan-cupen på just den här banan.
Sedan finns det veteraner som man aldrig riktigt vet vad dom går för. Petter Northug jr och Alex Harvey tog guld och silver i Falun för två år sedan och båda finns med igen. Frankrike har ett lag med många extremt snabba fristilsåkare, men jag tror banan i Lahtis är lite för tung för dom.

 

Vårt tips för medaljer
Guld:    Sindre Bjørnestad Skar, NOR
Silver:    Federico Pellegrino, ITA
Brons:    Johannes Høsflot Klæbo, NOR

 

KAN CALLE HALFVARSSON hänga med i medaljkampen i torsdagens VM-sprint? Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com
KAN CALLE HALFVARSSON hänga med i medaljkampen i torsdagens VM-sprint? Foto/rights: MARCELA HAVLOVA/sweski.com

Dom svenska åkarna
Calle Halfvarsson, Sågmyra SK

Vi vet att Calle kan slå alla i en sprint. Det har han bevisat tidigare. Men det finns killar i det här startfältet som är snabbare än Calle. Han måste alltså vinna på uthålligheten och då måste det gå fort hela vägen - helst jättefort. Men en medalj är mer än godkänt.

Teodor Peterson, IFK Umeå
OS-tvåan är extremt snabb på upploppet och har den rutinen som behövs. Men Teodor har haft lite otur i mästerskap och han fick heller inget kvitto i genrepet i Otepää. Bröt staven och åkte ur i kvalet. Tar han sig till final i Lahtis är det vad man kan hoppas på. Då kan allt hända.

Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK
Den tidigare JVM-tvåan imponerade stort just på den här banan i Skandinaviska cupen. Då bevisade han att han kan slå vem som helst - också norrmännen Skar, Taugbøl och Klæbo. Men en förkylning i uppladdningen har gjort att Oskar är ett osäkert kort som vi inte riktigt vet om vi skall satsa på.

Karl-Johan Westberg, Borås SK
Får sin VM-debut och bör ta sig vidare från kvalet. I heat är årets SM-tvåa och förra årets SM-segrare stark och han var tvåa efter Oskar här på Scan-cupen. Då hade dock svenskarna extremt bra skidor och gled ifrån norrmännen in i stadion. En semifinalplats är klart godkänt för Karl-Johan i debuten.

 

JOHANNES HØSFLOT KLÆBU är Norges nya skidjuvel. Han vann i Otepää, men kan 20-åringen också ta VM-guld? Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com
JOHANNES HØSFLOT KLÆBU är Norges nya skidjuvel. Han vann i Otepää, men kan 20-åringen också ta VM-guld? Foto/rights: KJELL-ERIK KRISTIANSEN/sweski.com

Favoriter
Johannes Høsflot Klæbo
är mångas favorit. Han vann på övertygande vis i Otepää i helgen, men han är bara 20 år och det här är hans första senior-VM. Han är extremt startsnabb och kanske den bästa av alla på upploppet. Har dock blivit lite övermodig i vissa tävlingar och har lite mer att lära när det gäller taktiska dispositioner.
Finn Hågen Krogh har avgjort två stafetter för Norge i vinter och var på pallen i Otepää. Helt klart en kille som kan slå alla. Sergey Ustiugov är kanske den starkaste av alla favoriterna. Han har också speed, men fick stryk av Klæbo i helgen.
Sindre Bjørnestad Skar är en doldis som tidigare har vunnit JVM-guld. Har tagit steg i vinter och varit jämnast av sprintstjärnorna. Är ”alltid” där när det drar ihop sig och gillar banan i Lahtis extra bra.
Federico Pellegrino vann sprintcupen förra säsongen, men började lite trögt i vinter. Kom dock tillbaka och vann i Falun. Svårslagen på upploppet och mycket snabb. Kan vinna.

Utmanare
Petter Northug jr
är givetvis ett stort frågetecken, men han var i finalen i norska mästerskapen och hans form har blivit bättre. Hade otur och bröt staven i kvartsfinalen i Otepää. Rumskompisen Emil Iversen har kanske större chans på längre distanser, men han är så absolut inte ofarlig på sprint heller.
Calle Halfvarsson, Teodor Peterson och Oskar Svensson har alla medaljchanser, men det måste vara lite stolpe-in om Sverige skall stå på pallen här.
Alex Harvey var tvåa senast och är alltid i form till mästerskap. Frankrike har ett spännande lag där speciellt JVM-segraren Lucas Chanavet är snabb. Men han står sällan hela vägen till och med finalen.

 

cc_sprint_ladies_men_-_karpalo_sprint.pdf

Så går tävlingen till
Prolog med individuell start. Här är startmellanrummet 15 sekunder. Dom 30 bästa härifrån går vidare till kvartsfinalen. Nytt från förra året är att åkarna själv väljer vilken kvartsfinal dom skall åka i. Nummer 11 i prologen väljer först, sedan går man ner till 1:an och därefter från 12 till 30.
Från kvartsfinal och semifinal går dom två bästa av totalt sex åkare vidare. Dessutom dom två bästa tiderna utanför dom två bästa totalt, skallade ”luckay losers”. Det ger till slut 12 åkare i semifinalerna och 6 åkare i finalen där ordningen i mål är resultatet i kampen om medaljerna.

Banans svårigheter
Sprintbanan i Lahtis har två motbackar. Först åker man över en bro ut ur stadion och får en backe där det för herrarna är en brantare stigning än för damerna. Därefter en utförslöpa förbi stadion och hoppbackarna innan man börjar stigningen upp mot dubbeltunnlarna som används i distansloppen.
Det gäller att hänga med till toppen här, har man ingen kontakt på toppen är det nästan omöjligt att komma ifatt. Sedan en lång utförslöpa som tar åkarna snabbt in i stadion. Den vanliga kurvan i stadion och upploppet där det finns möjligheter att passera - det har vi sett tidigare.
I våra ögon är nyckeln den andra backen ut från stadion och positionen in i stadion och kurvan innan upploppet. Ofta har det lönats sig att ”slipstreama” från en position bakom den som leder och med fart passera i kurvan och in på upploppet.

 

PETTER NORTHUG jr (mitten) vann VM-guldet i sprint i Falun 2015 före Alex Harvey, CAN (tv) och Ola Vigen Hattestad, NOR. Foto: NORDIC FOCUS
PETTER NORTHUG jr (mitten) vann VM-guldet i sprint i Falun 2015 före Alex Harvey, CAN (tv) och Ola Vigen Hattestad, NOR. Foto: NORDIC FOCUS

Så gick det senast
VM Falun 2015:

Guld:    Petter Northug jr, NOR
Silver:    Alex Harvey, CAN
Brons:    Ola Vigen Hattestad, NOR

 

Startlista (start kl 14,50 svensk tid)
HERRAR, sprint/F prolog

 1      CHANAVAT Lucas      1994      FRA              
 2      HAMILTON Simeon      1987      USA              
 3      RETIVYKH Gleb      1991      RUS              
 4      USTIUGOV Sergey      1992      RUS              
 5      HARVEY Alex      1988      CAN              
 6      YOUNG Andrew      1992      GBR              
 7      HAKOLA Ristomatti      1991      FIN              
 8      KROGH Finn Haagen      1990      NOR              
 9      NEWELL Andrew      1983      USA              
 10      IVERSEN Emil      1991      NOR              
 11      STAREGA Maciej      1990      POL              
 12      HEDIGER Jovian      1990      SUI              
 13      VALJAS Len      1988      CAN              
 14      GAFAROV Anton      1987      RUS              
 15      KLÆBO Johannes Høsflot      1996      NOR              
 16      PELLEGRINO Federico      1990      ITA              
 17      JYLHÄ Martti      1987      FIN              
 18      SKAR Sindre Bjørnestad      1992      NOR              
 19      HALFVARSSON Calle      1989      SWE              
 20      PETERSON Teodor      1988      SWE              

 21      GROS Baptiste      1990      FRA              
 22      SVENSSON Oskar      1995      SWE              
 23      STRANDVALL Matias      1985      FIN              
 24      NORTHUG Petter Jr.      1986      NOR              
 25      JOUVE Richard      1994      FRA              
 26      PENTSINEN Anssi      1986      FIN              
 27      EISENLAUER Sebastian      1990      GER              
 28      JAY Renaud      1991      FRA              
 29      TRITSCHER Bernhard      1988      AUT              
 30      KILP Marko      1993      EST              
 31      MIYAZAWA Hiroyuki      1991      JPN              
 32      BOLSHUNOV Alexander      1996      RUS              
 33      WESTBERG Karl-Johan      1992      SWE              
 34      FURGER Roman      1990      SUI              
 35      RANKEL Raido      1990      EST              
 36      BALDAUF Dominik      1992      AUT              
 37      BARTON Jan      1990      CZE              
 38      COCKNEY Jesse      1989      CAN              
 39      BJORNSEN Erik      1991      USA              
 40      KUKLIN Mikhail      1987      BLR              
 41      STADLOBER Luis      1991      AUT              
 42      URBANI Simone      1992      ITA              
 43      SIMENC Miha      1995      SLO              
 44      JOHNSGAARD Knute      1992      CAN              
 45      BELLINGHAM Phillip      1991      AUS              
 46      VAICIULIS Modestas      1989      LTU              
 47      MLYNAR Peter      1988      SVK              
 48      KLISZ Pawel      1992      POL              
 49      MORGAN Cole      1994      USA              
 50      LAMPIC Janez      1996      SLO              
 51      VOLOTKA Denis      1985      KAZ              
 52      KOLL Kristjan      1995      EST              
 53      ASTAPENKA Yury      1990      BLR              
 54      DADIC Edi      1993      CRO              
 55      SEGEC Andrej      1994      SVK              
 56      DOLAR Miha      1995      SLO              
 57      BIKSE Indulis      1995      LAT              
 58      TAMMJÄRV Karel      1989      EST              
 59      RAZYM Ales      1986      CZE              
 60      ANTOLEC Jan      1990      POL              
 61      NOVAK Michal      1996      CZE              
 62      KRASOVSKYI Oleksii      1994      UKR              
 63      SULEK Miroslav      1993      SVK              
 64      TERENTJEV Stepan      1996      LTU              
 65      SEMENOV Michail      1986      BLR              
 66      BING Thomas      1990      GER              
 67      SMITH Callum      1992      GBR              
 68      LIEDERER Niklas      1991      AUT              
 69      WESTGAARD Thomas Hjalmar      1995      IRL              
 70      WATSON Callum      1989      AUS              
 71      RAKHIMBAYEV Daulet      1992      KAZ              
 72      PEREKHODA Ruslan      1987      UKR              
 73      PEPENE Paul Constantin      1988      ROU              
 74      VIGANTS Raimo      1999      LAT              
 75      STROLIA Tautvydas      1995      LTU              
 76      CIOANCA Alin Florin      1995      ROU              
 77      MØLLER Martin      1980      DEN              
 78      MICHALOVSKY Rudolf      1992      SVK              
 79      DURSUN Hamza      1994      TUR              
 80      ROJO Imanol      1990      ESP              
 81      ORLYK Andrii      1998      UKR              
 82      KONYA Adam      1992      HUN              
 83      KOVACS Paul      1990      AUS              
 84      RASTIC Damir      1988      SRB              
 85      DRUSYS Jaunius      1995      LTU              
 86      HULGAARD Lasse      1991      DEN              
 87      CLUGNET James      1996      GBR              
 88      HOGIU Petrica      1991      ROU              
 89      BIRGISSON Saevar      1988      ISL              
 90      CHUCHUGANOV Yordan      1996      BUL              
 91      PLAKALOVIC Mladen      1991      BIH              
 92      POPA Raul Mihai      1997      ROU              
 93      SEYD Seyed Sattar      1987      IRI              
 94      BRIEDIS Ingmars      1983      LAT              
 95      VIYACHEV Nikolay      1998      BUL              
 96      MIKAYELYAN Mikayel      1999      ARM              
 97      SKENDER Marko      2001      CRO              
 98      MONTGOMERY Nick      1993      AUS              
 99      SNORINS Janis      1995      LAT              
 100      AYCICEK Omer      1995      TUR              
 101      BURGOV Ivan      1986      BUL              
 102      PEJCINOVIC Mirsad      1996      SRB              
 103      DE MARRE Thibaut      1998      BEL              
 104      YOLTUKHOVSKYY Oleg      1987      UKR              
 105      HULGAARD Jens      1989      DEN              
 106      HRKALOVIC Emir      1991      SRB              
 107      KIASHEMSHAKI Yaghoob      1994      IRI              
 108      SMRKOVIC Rejhan      1991      SRB              
 109      JONSSON Albert      1997      ISL              
 110      SANTOS Victor      1997      BRA              
 111      TSOUREKAS Nikolaos      1999      GRE              
 112      HLADIKA Jakov      2000      CRO              
 113      GOMBOS Karoly      1981      HUN              
 114      KRISTINSSON Brynjar Leo      1988      ISL              
 115      SKIPINA Ognjen      1997      BIH              
 116      MAGHDID Alireza      1989      IRI              
 117      PANYIK David      1995      HUN              
 118      OGLAGO Amed      1998      TUR              
 119      RØMER Tue      1992      DEN              
 120      OGNYANOV Simeon      1999      BUL              
 121      SHEMSHAKI Yasin      1988      IRI              
 122      FERNANDEZ Yonathan Jesus      1986      CHI              
 123      BANSZKI Bence      1993      HUN              
 124      PAPASIS Panagiotis      2000      GRE              
 125      LANNES Carlos      1979      ARG              
 126      AGURTO Juan      1984      CHI              
 127      JADA Stavre      1998      MKD              
 128      ROSSITER Jan      1987      IRL              
 129      COLIC Milos      1999      BIH              
 130      KARAMICHAS Kleanthis      1988      GRE              
 131      KYRIAZIS Dimitrios      1994      GRE              
 132      BOCANCEA Cristian      1998      MDA              
 133      KRSTESKI Milancho      1998      MKD              
 134      RAJACK Mark      1981      TTO              
 135      BAENA Cesar      1986      VEN              
 136      JUNGBLUTH RODRIGUEZ Klaus      1979      ECU              
 137      CRNKOVIC Kresimir      1995      CRO              
 138      RADULOVIC Miljan      1995      MNE              
 139      KURTESKI Mario      1999      MKD              
 140      O MARA Stephen      1982      IRL              
 141      KENNEDY Brian      1990      IRL              
 142      BM Shiva Kumar      1985      IND              
 143      BULATOVIC Mirko      2001      MNE              
 144      CHANG CALLE Jose      1974      ECU              
 145      GRBOVIC Veljko      2001      MNE              
 146      AGOSTINELLI Donato      1984      VEN              
 147      TAUFATOFUA Pita      1983      TGA              
 148      LANGER Thierry      1991      BEL              
 149      MALIUTIN Sveatoslav      1992      MDA              
 150      MATVEEV Nikolai      1994      KGZ              
 151      BAZOUNI Mansour      1991      LBN              
 152      LANGER Stephan      1976      BEL              
 153      SOLANO Adrian       1994      VEN              
 154      DUBALARI Liviu      1996      MDA              
 155      TAWK Anthony      1999      LBN              
 156      GAIDUC Nicolae      1996      MDA              
 157      BAENA Bernardo      1990      VEN              
 158      KAKTWAN Vivek      1990      IND              

 

 

Del |
20240419, SKISTAD, Kristine Stavaas 002 kopiera

Kristine Stavaas Skistad vänder om landslaget

Kristine Stavaas Skistad vänder och chockar skid-Norge med att gå in i landslaget. Det är bara ett par dagar sedan alla medier meddelade att sprintstjärnan fortsätter utanför landslaget.
Orsaken till att hon plötsligt ändrar sig är att hon får fortsätta köra sitt eget träningsupplägg med den personlige tränare Lage Sofienlund i klubben Konnerud IL utanför Drammen.
 

20240302, ROSENBERG, Märta 002 kopiera

Märta och Eric vann Ford Smart Energy Cup

Märta Rosenberg, Trillevallen och Eric Rosjö, Mora heter vinterns segrare i Ford Smart Energy Cup. 
Efter hela 15 tävlingar står dom båda längst uppe på listorna och kan ta med sig segerpriset. 
 

20240417, NEPRYAEVA Natalia kopiera

Natalia Nepryaeva väntar barn

Världscupsegrarinnan från 2021/2022, ryskan Natalia Nepryaeva väntar sitt första barn.
Det meddelar hon själv på sociala medier där hon visar upp bilder på en snabbt växande mage. 
Hon heter numera Natalia Terentieva sedan hon gifte sig med landslagskollegan Aleksandr Terentiev.
 

20240217, LINDBERG, Jonatan 002 kopiera

Jonatan slog Erik med 2 poäng i totalen

Här är slutresultaten i vinterns BAUHAUS cup:

Jonatan Lindberg, IFK Mora tog inga poäng i den avslutande tävlingen i BAUHAUS cup och det blev en nervös väntan för om han skulle vinna totalt.
Erik Bergström, Rehns BK var 3:a i Sollefteås sista tävling och slutade 2 (!) poäng efter Jonatan i totalen efter 8 tävlingar.
 

20240416, SVAHN-SKISTAD-SUNDLING 006 kopiera

Skistad säger nej till landslaget igen?

Den norska stortidningen VG erfar att sprintstjärnan Kristine Stavaas Skistad åter igen säger nej till det norska längdlandslaget.
Hon är deras klart största damstjärna och vann fem sprinttävlingar senaste säsongen. Om 25-åringen inte tackar ja till landslaget är det givetvis tråkigt för förbundet inför VM i Trondheim 2025.
 

20191208, HERRMANN, Denise 001 (kopia)

Denise Herrmann-Wick fick sin Jonna

Ex-skidskyttestjärnan Denise Herrmann-Wick, 35 har fått en dotter tillsammans med sin man Thomas Wick. 
Dottern skall heta Jonna.
Kanske Jonna Sundling är förebilden…?
 

20240414, HALFVARSSON, Calle kopiera

Calle och sambon fick en dotter

Calle Halfvarsson, 35 och sambon Isabell Olsson har fått sitt andra barn. Den här gången en dotter som blir lillasyster til Casper-Lo.
– Allt har gått väldigt bra, skriver Calle till Sportbladet.
 

20240413, SYRSTAD Torleif kopiera

Torleif gjorde precis som på Vasaloppet

Torleif Syrstad är en man för dom stora anledningarna.
Och för dom långa tävlingarna.
I lördagens Janteloppet – finalen i Ski Classics – gjorde han precis som i Vasaloppet och bara lämnade konkurrenterna bakom.
Max Novak, Team Aker Dæhlie var i ledningen men slutade trea. Bäst av dom svenska blev Karolina Hedenström, Lager 157 som var tvåa i damklassen.
 

17.12.2015, Pokljuka, Slovenia (SLO):Anders Besseberg (NOR) president of International Biathlon Union -  IBU world cup biathlon, sprint men, Pokljuka (SLO). www.nordicfocus.com. © Manzoni/NordicFocus. Every downloaded picture is fee-liable.

Anders Besseberg fick 3 års fängelse

Fd IBU-presidenten Anders Besseberg dömdes till tre år och en månads fängelse för grov korruption. Han överklagade själv på plats i rätten i Hokksund i Norge.
Besseberg dömdes för att ha mottagit jaktturer, klockor, prostituerade och han dömdes att leverera tillbaka både klockor och djur som han skjutit.
 

20240412, KLÆBO, Johannes Høsflot med fan 002 kopiera

Klæbo tillbaka i norska landslaget

Johannes Høsflot Klæbo går tillbaka till det norska landslaget. 27-åringen bjöd in pressen under fredagen och berättade att han kommer att vara en del av laget igen från och med den kommande säsongen.
Inför årets säsong stod Klæbo utanför landslaget.
 

20240315, LINN SVAHN sprint WC kopiera

Linn Svahn åkte in mest pengar

Linn Svahn var den skidåkaren i Sverige som åkte in mest pengar i vinter. Med 2,652 miljoner toppar hon listan före både skidskyttar och alpinister.
Längddamerna har gjort en bra säsong och Frida Karlsson ligger trea på listan.
 

06.04.2024, Setermoen-Bardufoss, Norway (NOR):Eirik Sverdrup Augdal (NOR), Johan Hoel (NOR), Martin Loewstroem Nyenget (NOR), (l-r) - Ski Classics Reistadlopet, Setermoen-Bardufoss (NOR). www.nordicfocus.com. © Reichert/NordicFocus. Every downloaded pic

Plötsligt blev Johan en vinnare

Han är stortalangen som aldrig riktigt blommade ut. 
Men som inte gav upp, ändrade fokus och kämpade på.
Och nu – i en ålder av 29 år – är han plötsligt en vinnare.
Johan Hoel, Team Ragde Charge kommer att vinna årets Ski Classics.
 

20231108, BOTN Johan-Olav kopiera

Stentufft om platserna i Norges landslag

Skidskytte:

Att komma med i det norska skidskyttelandslaget måste vara något av det svåraste inom den sporten. Åkare med pallplatser i världscupen har inte fått plats inför säsongen 2024/2025 och konkurrensen är enorm.
I norska mästerskapen den gångna helgen startade 175 herrar och 125 damer!
 

20240410, Hejapriset Sollefteå kopiera

Hejapriset x 4 utdelad i Sollefteå

Svenska Spels Hejapriset tillfaller den åkare som förbättrat sina rankingpoäng mest i samband med Ford Smart Energy Cup. Under helgens tävlingar i Sollefteå delades priset ut hela fyra gånger när bästa senior i dam- och herrklassen samt bästa lag i de äldre juniorklasserna i BAUHAUS Cup premierades för sin utveckling.
 

20230202, JOHANSSON Tilda seger kopiera

Lämnar landslaget, lägger inte av

Tilda öppnar upp om svårigheterna:

Plötsligt försvann stortalangen Tilda Johansson från skidskyttearenorna mitt under brinnande säsong. 
Nu berättar hon för första gång hur illa hon mådde, hur hon grät och bara ville bort från allt det här.
Men 24-åringen har hittat lite av suget igen och tänker inte lägga av. Hon väljer dock bort landslaget.
 

20240408, NILSSON, Per 003 kopiera

Per lanserad i Norge, fortsätter i Tyskland

Per Nilsson har lanserats som en av dom möjliga kandidaterna för att bli Norges nya damlandslagstränare.
Men Frida Karlssons personlige tränare har precis skrivit på en ny tvåårskontrakt med det tyska landslaget.
 

20240407, NORGREN Tove 001 kopiera

Stark juniorseger till Tove Norgren

En mycket positiv insats stod Domnarvets Tove Norgren för i finalen av BAUHAUS cup i Sollefteå. Dalatjejen vann D18-klassen efter ett mycket bra lopp. 
I dom övriga tre juniorklasserna blev det jaktstartssegrar för favoriterna Evelina Crüsell, Eddie Pettersson och Anton Grahn.
 

20221124, HÄGGSTRÖM, Johan 002 kopiera

Surt då Frida slog Ebba i jaktstarten

Johan Häggström höll undan och vann herrklassen:

Frida Karlsson spurtade in till seger i jaktstarten i cupfinalen på hemmaplan i Sollefteå och bugade till publiken.
Två och en halv sekund bakom följde Ebba Andersson som inte alls var lika glad efter tävlingen.

20240407, Summit2Senja herrar kopiera

Max Novak utmanade om Ski Classics-seger

Max Novak slutade tvåa och utmanade rejält om segern i söndagens Ski Classics-tävling Summit2Senja i norra Norge. Team Aker Dæhlie-åkaren fick se den norska världsstjärnan Martin Løwstrøm Nyenget passera i den sista, hårda stigningen och ta sin andra raka seger i det 60 km långa loppet.
Men det var ändå den bästa placeringen i årets Ski Classics för Max Novak.
 

20240406, OSCARSSON, Hjalmar 001 kopiera

Hjalmar slog världsmästaren i sprint

Hjalmar Oscarsson, Ås blev det stora överraskningen i BAUHAUS cup-sprinten i Sollefteå under lördagen. Men minsta möjliga margin – 1 hundradels sekund – slog han juniorvärldsmästaren Anton Grahn från Mora i finalen i H20.
Inte bare det, han slog också JVM-trean Jonatan Lindberg, Mora som slutade tre också här.