Mobile Version
Desktop Version
DEN FÖRSTA UltraVasan blir en spännande nyhet i Vasaloppets regi. Vem vinner premiärtävlingen? Foto: VASALOPPET
DEN FÖRSTA UltraVasan blir en spännande nyhet i Vasaloppets regi. Vem vinner premiärtävlingen? Foto: VASALOPPET

Vem vinner den första UltraVasan?

Nu har elitlöparna anlänt till Mora och Sälen från hela världen för den första UltraVasan i historien, som redan premiäråret 2014 är det allra största ultraloppet i Sverige – och som dessutom har det starkaste internationella startfältet. Tävlingsledaren Peter Fredricson berättar här hur han tror att loppet kommer att utveckla sig och mellan vilka löpare som segerstriden kan komma att stå.

 

Med 1000 anmälda deltagare i 90-kilometersloppet och 565 i 45-kilometersloppet är UltraVasan redan första året Sverige största ultralopp (lopp som är längre än maratondistansen 42 195 meter).
I dagarna har ultralöpare från hela världen kommit till den vackra VasaloppsArenan med omnejd. Brittiska storfavoriten i damklassen Holly Rush (@rushbynature) twittrade på torsdagsmorgonen: “just ran last 5k out & back of @vasaloppet it is beautiful. not sure how i am going to concentrate racing with those views?”
Det är alltså ett internationellt starkt startfält, men dessa löpare kommer mycket glädjande att också få känna på slagkraftigt svenskt motstånd, både i herr- och damklassen.

Hur kommer tävlingen att gestalta sig efter att starten har gått i gryningen kl 05.00? Tävlingsledaren Peter Fredricson berättar:
– Banan är väldigt varierad, på vissa ställen är den väldigt snabblöpt och på andra är det väldigt tekniska partier. Det kommer göra att loppet kommer att variera ganska kraftigt, beroende på löparnas olika styrkor. Jag tror att vi kommer se att löpare ”kommer och går”, det vill säga de kan tappa och de kan komma tillbaka. Därför kan det komma att bli väldigt mycket ”rävspel” löparna sinsemellan, där de sätter press på varandra.
– I både Mångsbodarna och i Evertsberg är det spurtpriser, så precis som i Vasaloppet på vintern kommer säkert några löpare att gå hårt i början för att ta spurtpriserna. Dessa blir med till Evertsberg men har knappt styrfart sedan…

Vem vinner då?
– Det blir säkert mycket spännande, en batalj. När det gäller herrarna tror jag att vi kommer att se fem-sju löpare i täten i Evertsberg. När vi kommer ned mot Oxberg är det gissningsvis tre löpare i täten och från Hökberg och till mål så är det kanske bara en-två löpare kvar som kämpar för segern. Jag tror att det då kommer att stå mellan Steve Way och Jonas Buud. Det blir säkert hårt mellan dem. Steve Way har gjort 2.15 på maraton, medan Jonas Buud inte riktigt har den farten. Jonas måste därför utnyttja sin styrka och springa snabbt på de tekniska partierna. Är dessa två fortfarande tillsammans i Oxberg, då kan det bli tufft för Jonas.

Vilken dam får kransen av kransmasen?
– Holly Rush är storfavorit i damklassen. Har hon en normal dag så tror jag ingen rår på henne. Hon kan faktiskt komma topp tio även om man räknar in herrarna. Hon är väldigt, väldigt duktig. Holly sprang inte Comrades i år, men har gjort fina resultat i en del andra tävlingar. Så i damklassen blir det kanske mest en kamp om andra- och tredjeplatsen mellan ett antal löpare. *
– Vår svenska Sophia Sundberg har varit i VasaloppArenan och tränat och kan absolut slåss om en andraplats bland damerna.

10 intressanta namn att hålla ögonen på enligt Peter Fredricsson:
(namn, nation, startnummer, meriter)

UltraVasan 90. Herrklassen

Jonas Buud, SWE, 1001 – har vunnit det legendariska loppet Swiss Alpine Marathon åtta år i rad (2007-2014) och kommit tvåa i världens mest prestigefylda ultratrail-lopp, Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB) i Chamonix. Tvåa och fyra i Comrades (världens största ultralopp) i Sydafrika. Han innehar också det svenska rekordet på 100 km med tiden 6.28.59 och den mest meriterade svenske ultralöparen genom tiderna.

Steven Way, GBR, 1013 – Brittisk mästare och rekordinnehavare, vinnare av Stockholm Ultra 2013 och har gjort 6.19.20 på 100 km.

Thomas Lorblanchet, FRA, 1002 – Flerfaldig vinnare av Templiers och segrare i Leadville 100 miles. Världsmästare i Ultra Trail 2011.

John Henry Strupstad, NOR, 1004 – Norsk maratonmästare. Har representerat landslaget på VM-distansen 100 K 2010-2013 och har även banrekordet i ultraloppet Rallarvegslöpet 2013. Vann Stockholm Ultra 50 km 2014.

UltraVasan 90. Damklassen

Holly Rush, GBR, 2001 – EM-silvermedaljör i Marathon (lag) och 7:a i Comrades 2013. Personbästa på maratondistansen (2.37.35).

Francesca Canepa, ITA, 2003 – vinnare av Wibram Hong-Kong 100 K 2014, tvåfaldig vinnare av Tor des Geants 330 K, andraplats på UTMB 2012 och vinnare av Lavaredo Ultra Trail 2012.

Frida Södermark, SWE, 2004 – SM-silver 100 km 2013, SM-guld 100 km 2014, svenskt rekord 12h löpning, 8:a i Comrades 2014

Sophia Sundberg, SWE, 2006 – 12:a i Comrades 2014, 1.a Kiel Marathon 2014 2.53.16, 5.a individuellt och lagsilver EM 100 km Frankrike (7.53.21).

UltraVasan 45. Herrklassen

Roman Ryapolov, RUS, 3359 – tävlar för IFK Mora, sprang sistasträckan när Mora blev fyra på Tiomila 2014.

UltraVasan 45. Damklassen

Gloria Vinstedt, SWE, 4197 – sent anmäld till UltraVasan, har gjort den näst snabbaste svenska tiden på 100 km landsväg. VM-fyra på 100 km 2010.

Fotnot:
Adam Campbell från Kanada har lämnat återbud, liksom Helen Cospolich från USA. Helen (@helenultrarun) kommer till UltraVasan men kommer inte att ställa upp på grund av en stressfraktur. Hon twittrar: ”In opportunity lies adventure. Headed to Sweden for @UltraVasan 90k. Since I'm not racing because of injury, I hope to enjoy the experience.”

 

Del |
20240326, BURMAN, Jens 023 kopiera

En SM-femmil helt i Burmans smak

En hård SM-femmil. Individuell start. Hårda spår och jämnt före. Många trötta åkare på slutet av säsongen.
Det gillar Jens Burman.
Åsarna-åkaren var i ledningen från start till mål i den sista SM-tävlingen på Pagla skidstadion i Boden under tisdagen. Närmast följde unge Truls Gisselman från Rehns BK.
 

ANDERSSON, Ebba 002 kopiera

Ebba vände och vann SM-tremilen

Linn Svahn öppnade bäst och hade ledningen i SM-tremilen i Boden.
Men på andra halvan vände Ebba Andersson på steken och tog sitt första guld under årets SM-vecka i Norrbotten.
Avståndet i mål blev dock bara 8 sekunder.
 

20240325, FBSK SM-guld dam kopiera

Jonna sjuk – Falun-Borlänges första guld

Jonna Sundling blev sjuk och kom aldrig till start. Storfavoriten Piteå Elit försvagades avsevärt och Falun Borlänge SK tog chansen och vann sitt första stafettguld på damsidan.
SM-stafetten för damer i Boden blev en duell mellan dessa två klubbar, dom övriga var långt efter.
 

20221124, HÄGGSTRÖM, Johan 002 kopiera

”Häggis” blev Piteås stafetthjälte

Johan Häggström hade dom nödvändiga hundradelarna på sin sida och säkrade stafettguldet för Piteå Elit på Pagla skidstadion i Boden.
Samtidigt var det ett besviket Åsarna-gäng som fick se Edvin Anger förlora upploppsstriden med minsta möjliga margin.
 

20240325, FEMLING Peppe kopiera

Perfekt avslutning för Peppe Femling

Vann SM-guld med sambon Anna Magnusson:

Peppe Femling åkte sin sista tävling.
Och vilken avslutning det blev på karriären.
Tillsammans med sambon Anna Magnusson blev det SM-guld i single mixed på Pagla skidstadion i Boden.
 

kine-og-nils-2-1536x1021 kopiera

Nils Dahlsten vann spurten i Gäddede

Lager 157 också i Flyktningerennet:

Lager 157 Ski Team har haft en mycket bra månad. Under söndagen fortsatte framgångarna då Nils Dahlsten spurtade hem segern i Flyktningerennet mellan Lierne i Norge och Gäddede. Han vann precis före teamkollegan Marcus Johansson.
Bland damerna imponerade Hedda Bångman, Offerdals SK som vann klart.
 

20230314, MYHLBACK, Alvar 004 kopiera

Alvar firade 18 år med seger

Alvar Myhlback har äntligen hunnit bli 18 år. Killen som imponerade som 8:a i Vasaloppet som 16-åring och 3:a som 17-åring.
Han fyllde år i fredags och firade med att vinna Lofsdalen Epic under lördagen efter en tuff fight mot lagkompisen Nils Dahlsten i Lager 157 samt Morten Eide Pedersen, Team Eksjöhus och Max Novak, Team Aker Dæhlie.
 

20240324, SM masstart damer kopiera

SM-guld för Jesper och Elvira i masstarterna

SM-veckan i Boden fortsatte på söndagen med spännande masstarter i fina förhållanden med några minusgrader i luften och vindstilla på vallen. Jesper Nelin vann sitt andra guld i herrarnas lopp, medan Elvira Öberg tog hem segern bland damerna efter att ha avgjort i sista stående.
 

20240324, SVAHN, Linn 030 kopiera

Linn bröt Jonnas segersvit på mållinjen

Edvin Anger tog nytt guld på skid-SM:

Linn Svahn bröt Jonna Sundlings segersvit på skid-SM i Boden med en millimeterseger i damernas sprintfinal. 
I herrenes final var Edvin Anger i tät från start till mål och fick segern som han ville före Johan Häggström.
 

20240323, KARDIN Oskar kopiera

Lager 157 dominerade i Jokkmokk

Nordeskiöldsloppet 220 km:

Det blev seger både i dam- och herrklassen i det 220 km långa Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk under lördagen.
Oskar Kardin och Linnea Johansson vann varsin klass i den kanske största kraftmätningen bland dom svenska längdtävlingarna.
 

20240323, NM 50 km 3 bästa kopiera

Team Eksjöhus-skräll på NM 50 km

Doldis slog Klæbo och vann norska mästerskapen:

Eirik Sverdrup Augdal brukar åka långlopp för svenska Team Eksjöhus.
Men under lördagens körde han femmilen på norska mästerskapen i Lillehammer.
Och vann – före Johannes Høsflot Klæbo.
 

3V4A7914 kopiera

Jesper och Hanna sprintsegrare på SM

Skidskytte:

Det var snöigt med tungt före och viss vind på vallen under lördagens sprint vid SM-veckan på Pagla skidstadion i Boden. Jesper Nelin försvarade guldet från förra året med fullt skytte och snabbaste åktid i herrarnas lopp, medan Hanna Öberg vann överlägset bland damerna.
 

20240323, NM dam 3 bästa 30 km kopiera

Therese Johaug krossade alla i comebacken

Fråga inte om Therese Johaug är klar för femmilen på VM i Trondheim 2025.
I sin comeback över 30 km fristil i norska mästerskapen i Lillehammer var hon totalt överlägsen och krossade allt motstånd.
35-åringen vann med två minuter och 49 sekunder!
 

20240322, ANGER, Edvin 001 kopiera

Trippel Åsarna och Jonna SM-drottning

Skid-SM i Boden:

Åsarna tog revansch från masstarten och vann tredubbel på herrarnas 10 km klassisk på skid-SM i Boden – precis det samma som IFK Mora gjorde i masstarten. Edvin Anger vann före William Poromaa och Jens Burman.
Jonna Sundling tog en överlägsen seger bland damerna och har nu tre SM-guld på tre dagar.
 

20240321, NORTHUG NM-silver (kopia)

Petter Northug chockade med NM-silver

Petter Northug jr chockade alla då han tillsammans med lillebror Even vann silver i teamsprint på norska mästerskapen i Lillehammer.
– Jag såg dubbelt och ville spy, säger Northug som visade upp sitt gamla fighting face.
 

20240321, Emma o Jonna SM-guld kopiera

Piteå och Åsarna vann SM-teamsprinten

Favoritsegrar till Piteå Elit och Åsarna IK i dam- respektive herrklassen i torsdagens SM i teamsprint.
Piteås damer var överlägsna medan Åsarnas herrar fick spurta för guldet.
 

20231125, BERGLUND, Gustaf 001 kopiera

Trippel IFK Mora i herrarnas SM-masstart

IFK Mora SK stod kvar som den stora segraren efter herrarnas 20 km masstart i fristil vid skid-SM i Boden. Tredubbelt var full pott för dalaklubben efter att fem åkare gjort upp om medaljerna på slutet.
Anmärkningsvärt är att A-landslagsåkarna inte fanns med i tätkampen.
 

Picasa

Jonna vann spurten om SM-guldet

Jonna Sundling vann den dramatiska avslutningen på damernas 20 km masstart när skid-SM inleddes i Boden under onsdagen.
Linn Svahn och Maja Dahlqvist tog dom andra medaljerna från en 7-mannagrupp som innehöll alla dom största favoriterna.
– Jag tänkte redan på det näst sista varvet att det skulle bli en spurt, säger Sundling till SVT. 
 

20230331, SM 3 bästa damlag kopiera

Klart för SM i längd och skidskytte

Onsdag startar skid-SM i Boden med ett mäktigt program både med längdåkning och skidskytte. Tävlingarna går i samband med SM-veckan där tävlingar också äger rum i Luleå.
Först ut på onsdag är längdåkarna med 20 km masstart i fristil.
 

svegskidan3 kopiera

Svegsskidan i strålande sol

Strålande sol och perfekta förhållanden bjöds det på när Svegsskidan kördes under söndagen med både individuella tävlingar och stafetter.
- Nu hade vi knappt 100 deltagare men till nästa år hoppas vi på det dubbla, sa tävlingsledaren Håkan Degselius