Mobile Version
Desktop Version

Vem blir VM-kung - Olsson eller Northug?

Therese Johaug blev VM-drottning, en odiskutabel sådan. Men vem blir VM-kung? Ja, det beror nog på dagens femmil. Vinner Johan Olsson femmilen är det ingen tvekan. Tre starter med två guld och en fantastisk stafettsträcka.

TEN vinjett_redigerad-1

Annars kan Petter Northug ta kronan med tre guld. Stafettgulden kan aldrig uppväga individuella prestationer och nog vill vi ha en distansprestation för att kröna VM-kungen.

Det blir intressant att se hur femmilen utvecklar sig, I går gjorde Therese Johaug en ”Johan Olsson”. Frågan är om Johan i dag gör en ”Therese Johaug”? Jag tror inte att man släpper honom av misstag eller oaktsamhet. Troligt är att det blir fler som är med om utbrytningen. Viktigast är att det blir en utbrytning och högt tempo loppet igenom. Annars bäddar man för Petter Northug. Frågan är om han klarar ett högt tempo i fem mil. Det gjorde han inte i Val di Fiemme.

JAG HÅLLER Johan som favorit om han lämnar spurtraketerna bakom sig. Det blir även intressant att se vad Martin Johnsrud Sundbye går för. Nyligen sjuk, men samtidigt hungrig och utvilad. Dario Cologna är ett annat favoritnamn, liksom ryssarna som i Sotji kvicknade till inför just avslutningsdistansen.

Vi har ett bra svenskt lag. Det är kul att Johan Olsson och Anders Södergren gemensamt avslutar sitt VM-tävlade. Johan har ju sagt att han slutar och jag kan knappast tänka mig att Anders VM-tävlar i Lahtis det år han fyller 40…

Lars Nelson var inte speciellt intresserad av 5-milen i OS men fick blodad tand i Kollen. Nu är han revanschsugen efter sidsteppningen i stafetten. Vi kommer att få se en hel del av Nelson på femmilen. Calle Halfvarsson kanske också får sin fullträff.  Hans stafettlopp var klart godkänt, dock med minus för att han valde att ta spurtduell med Northug i stället för att FÖRSÖKA avgöra tidigare. Det kanske hade gått lika illa, men var värt ett försök. Kul att ha femsvenskar på startlinjen i Sveriges favoritdistans. Det var kanske så i Falun förra gången, då Mogren hade fixat extrakvoten. Men vi minns också 5-milen i Oslo 1966 då Janne Halvarsson var den ende som inte fanns i sjuksängen. Jag minns också från mitt resultatplitande vid VM i Falun 1954, då 12-årige Nilsson fick skriva ner åtta svenska namn. Så stor var kvoten då.

Till sist några rader om det fantastiska tremilsloppet som gjorde Charlotte Kalla till första VM-svenska med fyra medaljer i samma mästerskap. Toini Gustafsson har tre (OS och VM 1968) samt Ida Ingemarsdotter och Stina Nilsson med lika många 2013 respektive 2015.

Historisk var även Charlottes uppryckning. Vi såg TV-bilderna på henne vid 16 km och hur hon sedan bitvis åkte snabbare än både Johaug och Björgen och knep bronset.

Del |