Mobile Version
Desktop Version

Vasaloppsprofil avled i Öppet Spår

Vasaloppet tvingas idag, måndag, meddela att en 79-årig man, hemmahörande i Falun, avlidit i samband med sitt deltagande i Öppet Spår. Mannen, som åkte det 90 km långa loppet, föll ihop i spåret i närheten av Vasslan mellan Evertsberg och Oxberg.

 

Den avlidne heter Torsten Löfgren och kommer från Falun. Han var en välkänd Vasaloppsveteran och har bland annat varit sekreterare i Vasaloppets veteranklubb i nästan 30 år. I dag skulle han ha genomfört sitt 56:e Öppet Spår/Vasalopp.
– Det var i skidspåret vid Vasslan vid lunchtid som Torsten segnade ner i spåret. Läkare som deltog i loppet påbörjade omedelbart hjärt- lungräddning som sedan togs över av Vasaloppets egen sjukvårdspersonal som snabbt var på plats. Trots det gick hans liv inte att rädda och han avled på platsen, säger Ulf Hållmarker, tävlingsläkare och ansvarig för sjukvården under Vasaloppsarrangemangen.

Torsten Löfgrens närmast anhöriga är underrättade om den tragiska händelsen.
– Torsten Löfgren var en hängiven Vasaloppsåkare och gjorde en fantastisk insats i veteranklubben. Vi är oerhört ledsna över att han inte längre finns med oss och våra tankar går till hans familj och anhöriga, säger Eva-Lena Frick, Vasaloppets vd.

Vasaloppet har hög beredskap för de olika typer av olyckor som kan inträffa i spåret. Sjukvård finns vid samtliga kontroller och i flera mobila enheter. Under Vasaloppets vintervecka arbetar närmare 200 personer inom sjukvårdsorganisationen.

Plötsligt hjärtstopp drabbar i genomsnitt en på femtio tusen deltagare. Dödsfall under Vasaloppsarrangemangen är mycket sällsynta och genom åren har totalt 19 personer omkommit till följd av hjärtstopp under något av loppen. Cirka en tredjedel av de personer som drabbats av hjärtstopp har räddats genom snabb behandling från sjukvårdare. Sedan 1922 har över en miljon starter gjorts i något av loppen.

 

Del |